Πρακτική Άσκηση στην ΕΑΕ: Ομηρία με σφραγίδα ΥΠΑΙΘ

808
4.3
(9)

Τα προβλήματά τους ανέλυσαν φοιτητές της Ειδικής Αγωγής, οι οποίοι μένουν «εγκλωβισμένοι» λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν την πρακτική άσκηση και, κατά συνέπεια, τις σπουδές τους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, μεταπτυχιακοί φοιτητές δήλωσαν πως βιώνουν συνθήκες ιδιότυπης ομηρίας, ενώ οι ανάγκες των σπουδών τους δεν τους επιτρέπει ούτε να έχουν κάποια πρωινή εργασία.

Το ζήτημα της αναστολής των πρακτικών ασκήσεων, τόνισαν, έχει δημοσιοποιηθεί από τους ίδιους στις αρμόδιες αρχές, ενώ έχουν κατατεθεί και σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή.

Παράλληλα, υπογράμμισαν το παράλογο της κατάστασης, καθώς τα ειδικά σχολεία είναι ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, αλλά απαγορεύεται η παρουσία δύο φοιτητών στις τάξεις, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης.

Πρακτική Άσκηση στην ΕΑΕ: Ομηρία με σφραγίδα ΥΠΑΙΘ

Άλλη μια αναστολή για τις πρακτικές ασκήσεις με φυσική παρουσία επιβλήθηκε ως τις 01/03/2021 και ώρα 6:00. Το εν λόγω μέτρο έχει επιβληθεί από τις 07/11/2020 και ανανεώνεται συνεχώς από τότε.

Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση αφορά, μεταξύ άλλων, στα μεταπτυχιακά με συνάφεια με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και τη Σχολική Ψυχολογία όπου οι φοιτητές καλούνται (βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στα εν λόγω μεταπτυχιακά) να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον το 60% της πρακτικής τους άσκησης στις δομές όπου αυτή υλοποιείται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη εικονικού εμβολιασμού 75χρονης στο ΙΚΑ της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ο Υφυπουργός Παιδείας Συρίγος πρόσφατα δήλωσε στην εκπομπή «Σήμερα» στον ΣΚΑΪ για τις πρακτικές ασκήσεις ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα, μιλώντας για φοιτητές «εγκλωβισμένους» από πέρσι το Μάιο!

Ανέφερε ότι είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά η υφιστάμενη επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα! Δεν πρότεινε καμία εναλλακτική λύση! Μάλιστα, δήλωσε ότι ούτως ή άλλως, μέχρι τις 22/02 υπάρχουν εξεταστικές περίοδοι, αγνοώντας το γεγονός ότι σε κάποια προγράμματα στο καταληκτικό εξάμηνο σπουδών υπάρχει μόνο η πρακτική άσκηση.

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί ότι πέρσι η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι δε θα χανόταν το εαρινό εξάμηνο του 2020. Η πραγματικότητα, όμως, τη διέψευσε, μιας και, λόγω της αμεριμνησίας του ΥΠΑΙΘ, δεν δόθηκαν οι κατάλληλες λύσεις, ώστε να περατωθούν εγκαίρως σε όλα τα προγράμματα οι σπουδές των φοιτητών. Μια τέτοια περίπτωση είναι αυτή των μεταπτυχιακών με συνάφεια με την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και τη Σχολική Ψυχολογία.

Ο κοινούς νους διερωτάται:

Αφού θεωρείται επικίνδυνη για τη διασπορά του κορωνοϊού η ύπαρξη 1-2 φοιτητών ανά αίθουσα με λίγους μαθητές (μιας και μιλάμε για δομές ΕΑΕ), γιατί το ΥΠΑΙΘ δεν προβαίνει σε αναμόρφωση του πλαισίου των εν λόγω πρακτικών ασκήσεων, ώστε εν μέσω πανδημίας να μπορούν να υλοποιηθούν εξ’ ολοκλήρου εκτός δομών (π.χ. με μελέτες περιπτώσεων μέσω βίντεο), όπως γίνεται με πρακτικές ασκήσεις άλλων προγραμμάτων εν μέσω πανδημίας;;;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Παραιτήθηκε ο ένας εκ των τριών δικηγόρων του Φιλιππίδη. Υπήρχε διάσταση απόψεων

Πέρα από τις νυν συνέπειες που έχουν δημιουργηθεί στους φοιτητές σε οικονομικό και ψυχολογικό επίπεδο, αν δε λυθεί άμεσα το εν λόγω ζήτημα χιλιάδες μεταπτυχιακοί φοιτητές ΕΑΕ δε θα καταφέρουν να καταθέσουν το μεταπτυχιακό τους το 2022, ώστε να ενταχθούν στους κύριους πίνακες ΕΑΕ, πράγμα που για πολλούς σημαίνει ότι μπορεί να μην δουλέψουν καθόλου ή να μην ξαναδουλέψουν καθόλου από το 2022 και μετά στην ΕΑΕ ! Και όλο αυτό χωρίς καμία δική τους ευθύνη!

Το ΥΠΑΙΘ πρέπει επειγόντως να επιλύσει το εν λόγω ζήτημα και να συντονιστεί με την κοινή λογική!

Δε γίνεται να χαθεί και άλλο εξάμηνο!

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 4.3 / 5. Αριθμός ψήφων: 9

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ