Ποια από τις δραστηριότητες της NIKE στην Ελλάδα διακόπτεται. Που θα συνεχίσουν οι πελάτες να βρίσκουν NIKE

27
0
()

Η «είδηση» ότι η Nike δήθεν «αποχωρεί» από την Ελλάδα, έπεσε… σαν βόμβα αιφνιδιάζοντας κυρίως τους καταναλωτές, κυρίως γιατί η αγορά γνωρίζει καλά ότι οι εταιρείες αυτού του μεγέθους δεν αποχωρούν έτσι εύκολα από μία χώρα…  Πώς, άλλωστε, θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ελλάδα μια εταιρεία που ελέγχει το 60% της αγοράς αθλητικών ειδών;

Ομως, τι πραγματικά συμβαίνει με την Nike και την παρουσία της στη χώρα μας;

Oι δύο δραστηριότητες της Nike στην Ελλάδα

Η Nike έχει δύο δραστηριότητες στην Ελλάδα, η μια είναι η χονδρική με τα προϊόντα της εταιρείας να πωλούνται μέσω θυγατρικής στην Ολλανδία στη λιανική αλλά και σε μικροχονδρέμπορους στην Ελλάδα. Η δεύτερη δραστηριότητα έχει να κάνει με τα αμιγώς καταστήματα αποκλειστικής διάθεσης πρϊόντων Νike τα οποία λειτουργούν με καθεστώς franchise.

Στις 29 Ιανουαρίου έγινε γνωστό πως η Nike, μέσω της Ολλανδικής θυγατρικής της, έβαλε τέλος στην συνεργασία της με περισσότερες από 90 εταιρείες με περίπου 300 καταστήματα πώλησης αθλητικών ειδών στην ΕλλάδαΗ επιστολή της Nike European Operation Netherlands που εστάλη στις 90 περίπου εταιρείες με τα καταστήματα αναφέρει ότι «η στρατηγική της επιχείρησής σας δεν ταιριάζει πλέον με τα στρατηγικά σχέδια και τις ανάγκες της ΝΕΟΝ».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νέα μήνυση για βιασμό κατά Λιγνάδη. Η πράξη δεν έχει παραγραφεί. 38 φακέλους έχει ο εισαγγελέας μόνο από τον ΣΕΗ

Η πολυεθνική εταιρεία όμως θα συνεχίσει να διαθέτει τα προϊόντα της, συνεργαζόμενη με τις 40-50 μεγαλύτερες εταιρείες αθλητικών ειδών της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας παράλληλα πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση του brand στη χώρα μας. 

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα, τo δικαίωμα χρήσης των σημάτων της Νike το είχε μέχρι προσφατα η Folli Follie, η οποία στον απόηχο του σκανδάλου ενημερώθηκε από την Nike ότι θα απωλέσει αυτό το δικαίωμα (σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία) όταν λήξη η σχετική σύμβαση. Σημειώνεται πως ήδη έχουν λήξει ορισμένα συμβόλαια της ΝΙΚΕ με τη Folli Follie, με το σύνολο της συμφωνίας να ολοκληρώνεται το 2022.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες το δικαίωμα ανάπτυξης των  franchise το έχει αναλάβει  Ιταλός επιχειρηματίας (Antonio Percassi), με το σκεπτικό ότι η Νike ήθελε να δώσει το δικαίωμα δικαιόχρησης με πιο διευρυμένη περιφερειακή παρουσία καθώς η Folli Follie είχε το δικαίωμα και στη Bουλγαρία. 

 

Μεγάλο ρόλο έπαιξε ότι η εταιρεία έχει ήδη κλείσει προμηθευτικούς λογαριασμούς και σε όσους επιχειρηματίες συνεργάζονταν μαζί της μέσω της Folli Follie (μετά τις γνωστές περιπέτειες της εταιρείας). Η Nike γνωρίζοντας τις συγκεκριμένες «περιπέτειες» ουσιαστικά έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας για πιστωτική επάρκεια και φερεγγυότητα. Η Nike είχε βάλει χρονικό όριο έως και την 15η Ιανουαρίου για να έχει εξασφαλιστεί εγγυητική επιστολή.  Ωστόσο εν μέσω πανδημίας ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πως θα γίνει το άνοιγμα των σχολείων αν μειωθούν τα κρούσματα. Πρώτα η δευτεροβάθμια μετά η πρωτοβάθμια

Σε ό.τι αφορά στους περίπου 100 Έλληνες επιχειρηματίες – αλυσίδες που συνεργάζονται με τη Nike και έχουν ειδοποιηθεί ότι η συνεργασία τους θα διακοπεί, ετοιμάζονται να προσφύγουν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ