Πιθανή η επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους. 30.588 κρούσματα σήμερα. Πολλές οι νοσηλείες παιδιών

47
0
(0)

Στο ενδεχόμενο να γίνει ξανά υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μετά και την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι καταργείται η μάσκα». Όπως είπε, το νέο κύμα κορονοϊού βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα έπεται των Ευρωπαίων κατά περίπου 4-5 εβδομάδες.

«Είναι και λίγο προφανές… Εγώ δεν καταλαβαίνω τον άνθρωπο που μπαίνει σε ένα αεροπλάνο που είναι ασφυκτικά γεμάτο και δεν φορά μάσκα τι μπορεί να σκέφτεται εκείνη την ώρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ακόμη ότι «δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη».

Όπως είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση για το εάν μπορεί να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες, «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δεν θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν».

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 30.588 νέα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα εννέα είναι εισαγόμενα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Στην Αττική εντοπίστηκαν 15.155 νέες μολύνσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη 2.289.

Δείτε την κατανομή των 30.579 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα στον παρακάτω πίνακα:

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 25.566. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.755.074 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 48.5% άνδρες.
Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 5.022 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 187.202(4.7% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 98 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 71 έτη. To 90.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 37 (37.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 61 (62.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.738 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 309 (ημερήσια μεταβολή +20.23%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 292 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Αναλυτικά στοιχεία

Μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας συνιστά προς τους γονείς ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι τρόμαξε σήμερα «βλέποντας τις νοσηλείες παιδιών με κοροναϊό στα παιδιατρικά νοσοκομεία», οι οποίες παρουσιάζουν  ανησυχητική αύξηση, την ώρα μάλιστα που στη χώρα σημειώνεται έκρηξη κρουσμάτων.

Όπως αναφέρει, σήμερα νοσηλεύονται πολύ περισσότερα παιδιά από τον χειμώνα που ήταν ανοικτά τα σχολεία. «Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν τα μέτρα προστασίας που τώρα καταργήθηκαν (αποστάσεις, μάσκες, ιχνηλάτηση)» τονίζει.

Επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, αναφέρει ότι σήμερα νοσηλεύονται με κοροναϊό:

  • 32 παιδιά στο Αγίας Σοφίας στις 59 κλίνες που διαθέτουν (μπορούν φυσικά να αναπτυχθούν και άλλες)
  • 8 παιδιά στο Αγλαΐα Κυριακού στις 20 κλίνες που διαθέτουν
  • 13 παιδιά στο Παίδων Πεντέλης στις 30 κλίνες που διαθέτουν
  • 7 παιδιά στο Καραμανδάνειο στις 8 κλίνες που διαθέτουν

Δηλαδή στο σύνολο σήμερα στα παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 60 παιδιά. «Αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τον χειμώνα με ανοικτά σχολεία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και στη συνέχεια επισημαίνει σχετικό παράδειγμα:

  • Στις 29/1 νοσηλεύονταν 22 παιδιά στο Αγίας Σοφίας, 6 στο Αγλαΐα Κυριακού, 2 στο Παίδων Πεντέλης και 3 στο Καραμανδάνειο.
  • Στις 2/2 νοσηλεύονταν συνολικά 12 παιδιά.
  • Στις 12/2 νοσηλεύονταν συνολικά 38 παιδιά.
  • Στις 26/1 νοσηλεύονταν συνολικά 9 παιδιά.
  • Στις 13/1 νοσηλεύονταν συνολικά 35 παιδιά.

«Μιλάμε για σημαντική αυξητική τάση. Φυσικά μπορεί να υπάρχουν και άλλα νοσηλευόμενα παιδιά σήμερα στις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων. Όπως για παράδειγμα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης που νοσηλεύει σήμερα 4 παιδάκια ενώ είχαν μηδενισθεί οι νοσηλείες. Ευτυχώς τα παιδιά είναι σε ελαφριά κατάσταση», καταλήγει.

Στην πορεία της πανδημίας και τις μεταλλάξεις του κορονοϊού αναφέρθηκε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (05.07.2022) στην ΕΡΤ. «Η μεγάλη διασπορά του ιού οφείλεται και στη χαλάρωση των μέτρων» επεσήμανε. 

«Είμαστε σε μια μεγάλη έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα» σημείωσε, αναφερόμενος στην διασπορά του κορονοϊού. «Η παραλλαγή Όμικρον 5 επικρατεί και προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και οι ασθενείς δεν επισκέπτονται άμεσα το νοσοκομείο» δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας για τις μεταλλάξεις της COVID-19.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καπραβέλο αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας που περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ. Μιλώντας για τις μεταλλάξεις και τις παραλλαγές του ιού που ξεπερνούν την ανοσία τόνισε ότι «η Όμικρον 5 είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον 2 και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά».

Όπως δήλωσε ο διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου»,  η κατάσταση στα νοσοκομεία δυσχεραίνει καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος και οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από είκοσι. Γεγονός που όπως είπε σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. Αυτή η διασπορά του ιού μπορεί να μην δώσει τρομακτικές συνέπειες γιατί είναι καλοκαίρι”

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος. Αναφορικά με την χορήγηση της τέταρτης αναμνηστικής δόσης και ποιους αφορά ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι «η 4η ενισχυτική δόση στους άνω των 60 είναι απαραίτητη».

«Δυναμώνουν» οι φωνές για τη λήψη νέων μέτρων λόγω του νέου πανδημικού κύματος που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα μας.

Αρχικά χτες ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Παρασκευής, τόνισε πως η χρήση της μάσκας θα εξεταστεί εκ νέου από την επιτροπή, ενώ σήμερα αρκετοί ειδικοί εξέφρασαν την άποψη πως το συγκεκριμένο μέτρο πρέπει να επιστρέψει, καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκαν στη συνέχεια και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αλλά και ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης προσπάθησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να αποσαφηνίσει την κατάσταση σε ό,τι αφορά στην έξαρση των κρουσμάτων και στο «θέσφατο» της πανδημίας… «λαμβάνουμε μέτρα». Οπως λέει ο επίκουρος καθηγητής οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις και δη τα μέτρα, τη δεδομένη στιγμή δεν είναι εφικτή.

Η μοναδική διέξοδος είναι η ατομική προστασία και ο εμβολιασμός

Με ανάρτησή του στο Facebook ξεκαθαρίζει ότι μοναδική διέξοδος από τον κοροναϊό είναι η ατομική προστασία και ο εμβολιασμός.

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται «φωνές» για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως «μέτρα» είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης και συνεχίζει «ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση δεν είναι εφικτή, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι «μπόρα που έρχεται και φεύγει», απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Το να πυροβολάμε τον κόσμο δεν βοηθάει

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει «κουραστεί» μετά από 2 χρόνια και να τον «πυροβολάμε» δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Οι εξάρσεις δεν είναι καιρικά φαινόμενα

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: πρώτον μειώνουν την πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ, δεύτερον, επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Συνοπτικά:

1.  οι εξάρσεις της επιδημίας δεν είναι καιρικά φαινόμενα ή «κύματα που σπάνε και μας περνάνε». Η ύφεση έρχεται κυρίως όταν δημιουργηθεί ένα έστω και παροδικό τείχος ανοσίας. Ο καιρός βοηθάει, αλλά παροδικά.

2.  οι ΜΦΠ σε αυτή τη φάση θα πρέπει να χρησιμοποιούνται στοχευμένα για να προστατεύσουν τους ευάλωτους και όχι οριζόντια καθώς η συνεισφορά τους δεν είναι βιώσιμη σε βάθος χρόνου».

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.«Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική. Σε ένα μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται στα μέσα μαζικής μεταφοράς» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σχολιάζοντας τις εικόνες από τα ΜΜΕ στην Αττική όπου νεαροί κυρίως δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους», είπε και πρόσθεσε ότι «η λύση σε αυτό θα ήταν η υποχρεωτική μάσκα παντού».

Όπως είπε αυτό δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων.

«Δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία»

«Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να οδηγεί σε αύξηση της πίεσης στα νοσοκομεία και στις νοσηλείες οπότε σωστά δεν είναι υποχρεωτική η μάσκα στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων του ιού διευκρίνισε ότι αυτό είναι αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στατιστικά μοντέλα των επιστημόνων: «Βλέπουμε στην Πορτογαλία και τη Νότια Αφρική, που προηγούνται του κύματος της πανδημίας, ότι είχαμε μια αύξηση, μετά μια επιπέδωση του κύματος και ακολούθως υπήρξε πτώση».

Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος εστιάζοντας στις παραλλαγες Όμικρον 4 και Όμικρον 5 που δεν δίνουν μεγάλο αριθμό νοσηλειών.

Απαντώντας στο αν ο ίδιος έχει κάνει την τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιαστεί καθώς νόσησε μετά την τρίτη δόση. «Με βάση τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσοι έχουν κάνει τρεις δόσεις και έχουν νοσήσει δεν χρειάζεται να κάνουν την τέταρτη δόση», επισήμανε.

Μιλώντας για το πότε θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες τα νέα, πιο αποτελεσματικά εμβόλια ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι «από φθινόπωρο θα επικαιροποιηθούν τα εμβόλια σύμφωνα με τις οδηγίες».

«Δεν εμπνέει ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων στις τουριστικές περιοχές»

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ή όχι ξενοδοχεία πανδημίας στα νησιά όπου και παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πλέον η Πολιτεία μπορεί να το διαχειριστεί.

«Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει την απομόνωση. Ο κοροναϊός θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνική μας ζωή», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στους οποίους συνέστησε να κάνουν την τέταρτη δόση καθώς και στις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες που πρέπει να φοράνε μάσκα όπου υπάρχει συνωστισμός.

Από Καναδά μέχρι Αφρική και από ΗΠΑ μέχρι Ευρώπη, οι υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5 φαίνεται πλέον να είναι οι μόνες που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα.

Δεδομένου πως η «συμπεριφορά» των δύο υποπαραλλαγών διαφέρει από τις υπόλοιπες, οι ειδικοί επικεντρώνονται σε δύο ερωτήματα: Στο πως η τέταρτη δόση μπορεί να αποτελέσει ασπίδα όπως έγινε με τις προηγούμενες παραλλαγές και στο κατά πόσο η 4 και η 5 επηρεάζουν τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας έστω και μακροπρόθεσμα.

Έχουμε χάσει το μέτρημα των πανδημικών κυμάτων

Καναδοί  ερευνητές οι οποίοι είχαν προβλέψει πως μέχρι την 1η Ιουλίου, το 70% των κρουσμάτων στη χώρα τους θα ανήκουν στις δύο αυτές υποπαραλλαγές, τονίζουν πως πλέον έχουν χάσει το μέτρημα, καθώς ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί συνεχώς εξάρσεις και υφέσεις.

«Οι πιο πρόσφατες παραλλαγές Όμικρον φαίνεται να προκαλούν λιγότερες νοσηλείες και θανάτους από τις παλαιότερες αντίστοιχες, γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στα υψηλά επίπεδα εμβολιασμού και στη πιθανή ανοσία αγέλης», σύμφωνα με τον ειδικό σε λοιμώδεις νόσους Δρ. Ισάακ Μπόγκοχ.

Έχουμε ακόμη ένα καλοκαιρινό κύμα

Ο Καναδός γιατρός αναφερόμενος στα στοιχεία της χώρας του, τόνισε πως ούτε κι εκείνος γνωρίζει αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει τις νοσηλείες.

«Ξέρετε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα καλοκαιρινό κύμα. Δεν είναι απολύτως σαφές πόσο μεγάλο θα είναι αυτό το κύμα. Αλλά σίγουρα έχουμε περισσότερα κρούσματα τώρα απ’ ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο ctvnews.ca και επισημαίνοντας πως ήδη σε μερικές περιοχές παρατηρείται και αύξηση νοσηλειών.

Κουρασμένα τα Συστήματα Υγείας

Από την πλευρά ο επιδημιολόγος και καρδιολόγος με έδρα το Μόντρεαλ, Κριστοφερ Λάμπος επισήμανε πως τα συστήματα υγείας του πλανήτη υπέστησαν ένα πραγματικό πλήγμα τα προηγούμενα χρόινια και ακόμη δεν έχουν ανακάμψει.

Ο Δρ. Λάμπος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο εξαντλημένο προσωπικό και στην έλλειψη προσωπικού που παρατηρείται ακόμη και στο δικό του νοσοκομείο, την ώρα που οι ασθενείς φαίνεται να αυξάνονται ξανά.

Η μόνη λύση είναι ένα εξειδικευμένο εμβόλιο

Ο Δρ. Λάμπος λέει ότι η μόνη λύση είναι να κυκλοφορήσει στον γενικό πληθυσμό μια «ειδική τέταρτη δόση εμβολίου» που να στοχεύει στην μετάλλαξη Όμικρον.

Από την πλευρά του ο Δρ. Μπόγκοχ επισήμανε πως  οι νεότερες υποπαραλλαγές είναι πολύ πιο μεταδοτικές από άλλα στελέχη, ωστόσο παραμένει ασαφές αν είναι πιο επικίνδυνες ή επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων.

Η Σάρα Όττο, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας και εμπειρογνώμονας μοντελοποίησης στο δίκτυο ταχείας αντίδρασης για τις παραλλαγές του κοροναϊού, προέβλεψε στον Καναδά ένα νέο κύμα κοροναϊού τον Ιούλιο με κορύφωση τον Αύγουστο.

Η Όττο σημείωσε ότι οι BA.4 και BA.5 φαίνεται να μολύνουν κυρίως τους ανώτερους αεραγωγούς – έναντι των κατώτερων πνευμόνων – οδηγώντας σε λιγότερη σοβαρή νόσηση.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν, οι νοσηλείες θα αυξηθούν, αλλά η τρέχουσα ελπίδα μου είναι ότι δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο το κύμα BA.2», δήλωσε η Otto, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά δεδομένα για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ