Παράταση lockdown 2 εβδομάδων στην Αττική πρότεινε η Επιτροπή. Συμφωνία Ε.Ε. για τα Πιστοποιητικά Εμβολιασμού

1540
0
()

Αναπόφευκτη φαίνεται πλέον η παράταση του lockdown το λιγότερο για μία εβδομάδα – αν και τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι θα χρειαστεί και δεύτερη εβδομάδα περιοριστικών μέτρων, για την αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας.

Με το δεδομένο αυτό, η αρχική εισήγηση προτείνει στην αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας το «κλείσιμο» της Αττικής για δύο εβδομάδες, αφήνοντας τους ειδικούς να αποφασίσουν τελικά τη διάρκεια της παράτασης.

Η κατάσταση στην Αττική κρίσιμη, καθώς η πληρότητα των κλινών εντατικής φτάνει το 90% και στη χώρα το 70%. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι βρισκόμαστε ακόμη στο «πορτοκαλί», όχι γιατί υπάρχει επάρκεια κλινών, αλλά γιατί υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμπτύσσονται τμήματα και να ενοποιούνται, ώστε να δημιουργούνται καινούριες κλίνες εντατικής και καινούριοι θάλαμοι με απλές κλίνες για τους ασθενείς με covid.

Άμεσα αναμένεται η ανάπτυξη 35 νέων κλινών ΜΕΘ στην Αττική, ενώ οι νέες απλές κλίνες covid που θα ανοίξουν τις επόμενες ημέρες στα νοσοκομεία κυμαίνονται από 20-50 ανάλογα με το μέγεθος του νοσοκομείου και τη ζήτηση κλινών, σε συνδυασμό με τα εξιτήρια που αφορούν και τις άλλες παθήσεις.

Ήδη χθες πραγματοποιήθηκαν 292 εισαγωγές και δόθηκαν 279 εξιτήρια. Οι νοσηλευόμενοι συνολικά έφτασαν τους 1.863 σε θαλάμους covid, ενώ στις ΜΕΘ ήταν 383.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν την τάση εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς μόλις στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν 86% στην Αττική και 55% στη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο δείκτης θετικότητας έχει ανέβει τις τελευταίες ημέρες στο 3,93%, ενώ το Rt, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου που δείχνει τη δυνατότητα εξάπλωσης του ιού, έχει φτάσει το 1,24 σε ολόκληρη τη χώρα (χρειάζεται να είναι μικρότερος της μονάδας για να ξεκινήσει η πανδημία να φθίνει).

Στην εισήγησή του προς την επιτροπή, ο καθηγητής θα τονίσει ότι δεν αρκεί παράταση μόνο μίας εβδομάδας, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο για μια ακόμη εβδομάδα και στη συνέχεια μόνο με click away, και τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν δια ζώσης πριν τα μέσα Μαρτίου.

Η ανοδική πορεία της πανδημίας στη χώρα, αποτυπώνεται και στα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), με τα κρούσματα να παρουσιάζουν ανοδική τάση και φθάνουν τα 141,5 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, αν και οι θάνατοι παρουσιάζουν πτωτική πορεία στους 30,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ανοδική πορεία εμφανίζουν επίσης τα κρούσματα στις ηλικίες 65 και πάνω, όπως επίσης και οι εισαγωγές στις εντατικές όπου ο δείκτης υπολογίζεται στο 1,4 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κυμαίνεται γύρω από το 1,7.

Συμφωνία στην Ε.Ε. για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Σε συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού συμφώνησαν οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η αλλαγή του ποινικού κώδικα για τη δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν για συγκεκριμένη υπόθεση

Μιλώντας μετά την τηλεδιάσκεψη κορυφής των 27 κρατών – μελών της ΕΕ, η γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως οι ηγέτες έκριναν ότι είναι απαραίτητα τα πιστοποιητικά και έτσι, θα είναι έτοιμα μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Όλοι συμφώνησαν πως χρειαζόμαστε ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ. Πρόσθεσε, επίσης, πως για να δημιουργηθεί η βάση για αυτά τα έγγραφα θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες.

Όπως είπε, τα ψηφιακά πιστοποιητικά που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη, παρά την πανδημία, πιθανότατα θα είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.

Στη δίνη των μεταλλάξεων εισέρχεται η χώρα με τα κρούσματα από μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού σε τετραψήφιο πλέον αριθμό. Η υπερ-μετάδοσή τους σε συνδυασμό με την μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας γίνονται ο συνδυασμός που θα καθορίσει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, τα μεταλλαγμένα κρούσματα έφτασαν τα 1.053 μετά τα 242 θετικά δείγματα, 226 για τη βρετανική (Β.1.1.7/UK lineage), 12 για τη νοτιοαφρικανική (LineageB.1.351/South Africa) και το πρώτο με τη μετάλλαξη της Ουγκάντα (Lineage A.23.1/Uganda) στο κέντρο της Αθήνας.

Ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα κρούσματα από αστικά κέντρα αλλά και πανελλαδικά που πολλαπλασιάστηκαν σε λίγες ημέρες.

Οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν και με μεγάλη ταχύτητα. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το βρετανικό στέλεχος με τη μεγάλη διασπορά που μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563 και κυρίως στον Βόρειο και Κεντρικό Τομέα) και τη Θεσσαλονίκη (171).

Τα πρόσφατα εγχώρια κρούσματα μοιράζονται σε γειτονικές περιοχές: Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Χαλκιδική, Λάρισα, Ιωάννινα, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Ημαθία. Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.

Το δυναμικό παρών των μεταλλάξεων και η κακή επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών κορυφώνουν την αγωνία των ειδικών σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αλλά και τον χρονικό ορίζοντά τους. Καθώς φαίνεται από την αύξηση των διασωληνωμένων και των θανάτων σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα αυστηρά lockdown, ιδίως στην Αττική, πάνε για παράταση.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι – Ήπια μείωση στα νέα κρούσματα

Στα 1.784 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κατόπιν 50.244 ελέγχων, με μόλις 23.031 μοριακούς ωστόσο και περισσότερα rapid tests, δίνοντας μια εικόνα ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με χθες.

Παρά τη μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός των διασωληνωμένων σημειώνει αυξητική πορεία φτάνοντας τους 367 από 357 χθες, αύξηση που παρατηρήθηκε και στους νέους θανάτους από COVID-19 (39 από 28). Η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει. Ο χθεσινός αριθμός νοσηλευομένων ήταν στους 2.532 χθες, αριθμός που αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, ενώ η πληρότητα των απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για COVID-19 στην επικράτεια βρίσκονταν πάνω από το 35% και 55% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πέθανε ο γιατρός και τον... αντικατέστησε η σύζυγος του! Την συνέλαβαν μετά από 2 χρόνια που εξέταζε!

Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό, εντοπίστηκαν σήμερα 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 χθες και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17). Τα αυστηρά μέτρα δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα, συνηγορούν οι ειδικοί, παρατήρηση που επανέλαβε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, για την αργή μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα, μόλις 20%.

Η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Η Θεσσαλονίκη δείχνει να σταθεροποιείται με 183 νέα κρούσματα από 200 χθες, τάση που παρατηρείται και στα αστικά λύματα σύμφωνα με την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ που ανακοίνωσε μέση εβδομαδιαία αύξηση 22% για το διάστημα 15-21 Φεβρουαρίου.

Η Αχαΐα αντιθέτως εξακολουθεί να βράζει. 103 νέες διαγνώσεις κατέγραψε για την περιφερειακή ενότητα ο ΕΟΔΥ και μια υψηλή αναλογία 33,19 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, μία από τις υψηλότερες που αποτυπώνονται στον σχετικό πίνακα της έκθεσης. Νωρίτερα στην ημέρα, τα τοπικά μέσα ανέφεραν πως τα κρούσματα στο ίδρυμα «Κιβωτός της Αγάπης» στην Πάτρα έφτασαν τα 50.

Η διασπορά του ιού δείχνει να οδηγεί σταδιακά στο κόκκινο την Πελοπόννησο, με έντονο επιδημιολογικό φορτίο σε όμορες περιφερειακές της ενότητες. Πλάι στην κόκκινη Αρκαδία που εντάχθηκε από σήμερα στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα 26 νέα κρούσματα –όπως και υψηλή αναλογία κρουσμάτων/πληθυσμού 29,99–, η Αργολίδα με το κακακόκκινο και υπό αυστηρό lockdown Ναύπλιο σημειώνει 19 νέες διαγνώσεις και η Κορινθία 31, ενώ 16 εντοπίζονται στην Ηλεία που γειτνιάζει με την Αχαΐα.

Το Ηράκλειο και για σήμερα διατηρεί τη χθεσινή αρνητική του εικόνα, σε αντίθεση με το Ρέθυμνο, με 42 νέα κρούσματα, υψηλό νούμερο που προσεγγίζει και η Λάρισα (41), με την Εύβοια και τη Φθιώτιδα να ακολουθούν με 25 και 24 νέα κρούσματα αντίστοιχα και τελευταία σε υψηλό διψήφιο τη Χαλκιδική με 16.

Τέλος, προβληματικό παραμένει το επιδημιολογικό αποτύπωμα νησιών, δεδομένης της ιδιαίτερης διαχείρισης που απαιτούν τα επείγοντα περιστατικά τους. Για σήμερα, Κάλυμνος (16 νέα και 54,33 διαγνώσεις ανά 100.000 πληθυσμού), Σάμος (11 – 33,36) και Σύρος (5 – 23,25) καταλήγουν στην τριάδα των χειρότερων νησιωτικών επιδόσεων, ενώ η Λέσβος με τα μόλις 4 κρούσματα μπαίνει στο στόχαστρο μετά τον εντοπισμό της βρετανικής μετάλλαξης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ