Παπαευαγγέλου “θα δούμε αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία”. Στα όρια τους οι υπεύθυνοι covid με 25.000 κρούσματα

623
0
()

«Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι η μοναδική μερίδα του πληθυσμού που εξετάστηκε στο σύνολο της», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Τόνισε ακόμη πως ο δείκτης θετικότητας στα παιδιά είναι εξαιρετικά χαμηλός.

Επεσήμανε, πως θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία και αυτό λόγω του αυξημένου testing που θα εφαρμοστεί. «Τα παιδιά που διαγνώσαμε, αν δεν είχαν ανοίξει τα σχολεία, θα κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας διευκολύνοντας τη διασπορά», όπως είπε.

Ανέφερε ακόμη πως οποιοδήποτε παιδί έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να μένει στο σπίτι του και πως δεν χρειάζονται να προσέρχονται στα νοσοκομεία τα παιδιά. «Αρκεί η τηλεφωνική επικοινωνία με τον παιδίατρο και η καθημερινή παρακολούθηση», είπε η καθηγήτρια.

Το 2,5% του πληθυσμού αποτελούν ενεργά κρούσματα

Σε 230.000 ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 2,5% του πληθυσμού, όπως είπε η Β. Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η θετικότητα έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 9%. «Αυτό δείχνει ότι ο ιός κυκλοφορεί παντού», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως τα κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες κατά μία δεκαετία και η διασπορά της Όμικρον σε άλλες περιφερειακές ενότητες και στα νησιά.

Το έχουμε ξαναπεί: Εκπαιδευτικοί και διευθυντές σχολείων σε πολλαπλούς ρόλους και για όλες τις δουλειές: Επιστάτες, φύλακες, γραμματείς, διοικητικοί υπάλληλοι, ψυχολόγοι, νοσοκόμοι, φαρμακοποιοί και υπεύθυνοι διαχείρισης COVID-19.

Μόνο αν βρίσκεται κάποιος μέσα στα σχολεία αυτές τις μέρες μπορεί να αντιληφθεί τι σημαίνει εκπαιδευτικός – υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19

Καθώς κάθε σχολείο πια, σε καθημερινή βάση έχει να διαχειριστεί εκπαιδευτικούς και μαθητές που μολύνονται, καθώς και μαθητές και εκπαιδευτικούς και μαθητές στενές επαφές μέσα και έξω από το σχολείο, γονείς που ανησυχούν, που επικοινωνούν με το σχολείο και το σχολείο που έρχεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για να τους αλληλοενημερωθούν για τα κρούσματα, οι υπεύθυνοι Covid, οι αναπληρωτές τους καθώς και οι διευθυντές των σχολείων χρεώνονται απίστευτες εργατοώρες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και επίσης μεγάλες ευθύνες σε ένα τοπίο με απίστευτο βομβαρδισμό οδηγιών από το ΥΠΑΙΘ και τον ΕΟΔΥ.

Τι προβλέπει η νομοθεσία

Υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19, καθώς και ο αναπληρωτής του, ορίστηκαν από τον Σύλλογο Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο για το άνοιγμα των σχολείων που δημοσίευσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας.

Οι αρμοδιότητες

Ο «υπεύθυνος COVID-19 είναι επιφορτισμένος με τα παρακάτω:

Ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Στον εισαγγελέα γονείς στην Κρήτη επειδή δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο. Χειροπέδες σε 33χρονη μητέρα στον Βόλο

Έχει την ευθύνη επικοινωνίας με τις οικογένειες των παιδιών, την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας και άλλους εμπλεκόμενους φορείς όπως ο ΕΟΔΥ (για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου).

Ενημερώνεται για τις τρέχουσες οδηγίες σχετικά με θέματα COVID-19 σε εκπαιδευτικές μονάδες και την αντιμετώπισή τους.

Έχει την ευθύνη για την τήρηση αρχείου καταγραφής απουσιών που σχετίζονται με συμπτώματα τα οποία μπορεί να εμφανιστούν σε άτομο με COVID-19 για μαθητές και προσωπικό και την παρακολούθηση της πραγματοποίησης από αυτούς, διαγνωστικού τεστ για COVID-19 και του αποτελέσματός του.

Διαμορφώνει λίστα ατόμων του τμήματος της σχολικής τάξης όπου εκδηλώθηκε το κρούσμα καθώς και άλλων ατόμων που εμπίπτουν στον ορισμό των στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος (μαθητών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού). Συμπληρώνει τα αντίστοιχα δελτία ιχνηλάτησης και καταγράφει τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου όλων των στενών επαφών κρούσματος που θα διενεργούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Έχει την ευθύνη διαμόρφωσης, εξοπλισμού και λειτουργίας του προκαθορισμένου χώρου απομόνωσης περιστατικού που εκδηλώνει συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε παιδί με COVID-19 στο σχολείο.

Ελλάς, το μεγαλείο σου! Όπως σωστά επισημαίνει η δασκάλα Νάση Πετριτσοπούλου ο ΕΟΔΥ μάλλον είναι ένα φάντασμα, όπως και όλη η δημόσια υγεία!! Υπεύθυνος Covid 19 είναι εκπαιδευτικός με τάξη… που, εκτός από το να αφήνει τους μαθητές/τριες του για να παραλαμβάνει το “ύποπτο κρούσμα” και να περιμένει μαζί του ώσπου να έρθουν να το πάρουν, πρέπει να ιχνηλατεί τις επαφές του, να τις ενημερώνει (!) και να κρατάει ιατρικό ημερολόγιο!

Διαβάστε μέρος από το mail που είχε έρθει από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Νότιου Τομέα Αθηνών με την υπόδειξη «Παρακαλείσθε για την αυστηρή και πιστή εφαρμογή τους»:

Με αφορμή τις πρώτες διαπιστώσεις στην προσπάθεια δήλωσης κρουσμάτων από τους Διευθυντές των σχολείων, παρακαλούμε να ενημερώσετε τους Δ/ΝΤΕΣ και τους υπεύθυνους διαχείρισης covid-19 των σχολείων για τα κάτωθι όσον αφορά την διαδικασία δήλωσης επιβεβαιωμένου κρούσματος covid – 19.

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ είναι αναρτημένες οδηγίες με τίτλο << Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης covid – 19 σε σχολικές μονάδες (18-9-2020)>>, για τις οποίες δεν φαίνεται να έχουν ενημερωθεί όλοι. Στο κείμενο αυτό περιγράφεται εκτός των άλλων σαφώς η υποχρέωση του υπεύθυνου διαχειριστή covid – 19 του σχολείου ότι είναι να αποστέλλει το δελτίο ιχνηλάτησης (συνημμένο 1 του εν λόγω κειμένου) στην γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και στην διεύθυνση μας (την ίδια ημέρα).

Επίσης ο διαχειριστής του covid – 19 είναι υπεύθυνος να αναγνωρίζει και να καταγράφει τις στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος.Το e-mail που θα αποστέλλεται στην υπηρεσία μας ( μέχρι να ετοιμαστούν οι καταστάσεις του συνημμένου 1 πίνακα των οδηγιών του ΕΟΔΥ ) να περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις κάτωθι πληροφορίες :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Παραδόθηκε ο 46χρονος που ξυλοκόπησε άγρια τη σύντροφο του και την έστειλε στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση

1) Προσδιορισμός του επιβεβαιωμένου περιστατικού(Ονοματεπώνυμο, φύλο, ηλικία, μαθητής, εκπαιδευτικός)

2) Τελευταία επαφή με το σχολείο

3) Συμπτωματικός ή μη

4) Ημερομηνία απάντησης του test

5) Στενές επαφές του επιβεβαιωμένου κρούσματος

Τα ανωτέρω είναι απολύτως αναγκαία για να σχηματίσουμε γνώμη για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή και του σχολείου όσο το δυνατόν ταχύτερα…….

Τέλος θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε την ευθύνη του υπεύθυνου διαχείρισης covid-19 για την ενημέρωση όλων των στενών επαφών για την απομάκρυνση τους από τα σχολείο, και για τις ημέρες της καραντίνας τους όπως ορίζεται στο κείμενο του ΕΟΔΥ.

Για τη λειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και τα χιλιάδες κρούσματα που παρουσιάστηκαν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Σε σχετική ερώτηση, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος απάντησε ότι «τα αρχικά κρούσματα ήταν αυτά που είχαν τα παιδιά μας πριν φτάσουν στα σχολεία. Άρα τα σχολεία βοήθησαν στη σωστή ιχνηλάτηση».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία από τις δύο πρώτες ημέρες λειτουργίας προέρχονται ουσιαστικά από το δεκαπενθήμερο των γιορτών.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα στοιχεία της ερχόμενης Παρασκευής 14 Ιανουαρίου και της επόμενης Δευτέρας 17 Ιανουαρίου θα αποτελέσουν κριτήριο για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, σε σχέση με τη λειτουργία των σχολείων και κατά πόσο αυτή οδηγεί σε σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

«Φαίνεται ότι το κύμα αυτό θα καταλαγιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Ελπίζω να είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα, αν και δεν είμαι πολύ σίγουρος για αυτό. Έχει γύρω στο 70% μικρότερη νοσηρότητα και μικρότερη θνητότητα, αλλά αν κολλήσουν πολλοί άνθρωποι, αρκετοί από αυτούς θα διασωληνωθούν, αρκετοί από αυτούς θα πεθάνουν», είπε ο Θ. Βασιλακόπουλος.

Πάνω από 43.000 κρούσματα σε παιδιά και εφήβους μέσα σε μία εβδομάδα
Όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, την εβδομάδα 3-9 Ιανουαρίου 2022 παρουσιάστηκε αύξηση 6% στα κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά και εφήβους.

Το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 43.386, αποτελώντας το 18% στο σύνολο των κρουσμάτων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούσαν το 12% του συνόλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Παιδείας, έως το πρωί της 11ης Ιανουαρίου υπήρχαν 9.688 θετικά self test, ενώ θα ακολουθήσει και τρίτο τεστ σήμερα, Πέμπτη (13.01.2022), για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ