
Την προσωπική της εκτίμηση για το πώς θα μπορούσε να γίνει το άνοιγμα των σχολείων εξέφρασε στο in η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Όπως ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου η τάση είναι στις περισσότερες χώρες να μην καταστεί υποχρεωτική η μάσκα αλλά ούτε και τα self test στα σχολεία από Σεπτέμβρη.
«Βρισκόμαστε σε άλλη φάση της πανδημίας. Η γνώμη μου είναι και αυτό βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στις περισσότερες χώρες, πως το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει χωρίς την απαίτηση test ή μάσκας», ανέφερε η καθηγήτρια μιλώντας στο in.
Φυσικά η ίδια τόνισε πως όταν ένα παιδί θα εμφανίζει συμπτώματα θα πρέπει να απομονώνεται σπίτι του όπως συμβαίνει και με τη γρίπη, ωστόσο όπως τόνισε πλέον ήρθε η ώρα να υπάρχουν συστάσεις στα σχολεία και όχι υποχρεωτικά μέτρα.
Τέλη Αυγούστου η συζήτηση για τα πρωτόκολλα στα σχολεία
Η καθηγήτρια τόνισε πως η άποψη της για το άνοιγμα των σχολείων διαμορφώνεται με βάση τα τωρινά δεδομένα και της επιδημιολογικής κατάστασης, υπενθυμίζοντας πως η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση και δεν αποκλείεται το φθινόπωρο να υπάρξει κάποια αναζωπύρωση του ιού.
Σχετικά με τη συζήτηση που αναμένεται να γίνει στην Επιτροπή Εμπειρογνώμονων για τα νέα πρωτόκολλα στα σχολεία, η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως ακόμη δεν έχει κάποια ενημέρωση, ωστόσο ο κ. Πλεύρης είπε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως η συζήτηση θα ξεκινήσει προς το τέλος Αυγούστου μεταξύ του υπ. Υγείας, του υπ. Παιδείας και της Επιτροπής Εμπειρογνώμονων για να καθοριστεί επ΄ακριβώς ο τρόπος που θα γυρίσουν οι μαθητές στα θρανία.
ΠΟΕΔΗΝ
Αντίθετο γνώμη σε σχέση με μερίδα επιστημόνων, όπως παραδείγματος χάριν την κα. Παπαευαγγέλου, έχει για το άνοιγμα των σχολείων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννακός, τονίζοντας πως είναι μεγάλο ρίσκο να συζητάμε για άνοιγμα χωρίς μέτρα προστασίας την ώρα που νοσηλεύονται πάνω από 50 παιδιά με covid-19.
«Διαπιστώνουμε ότι για την πανδημία κυριαρχούν δύο απόψεις στην κοινωνία. Η πρώτη να μάθουμε να ζούμε με το κοροναϊό λαμβάνοντας τα μέτρα προστασίας κυρίως μάσκες, συχνά τεστ και η δεύτερη να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει κοροναϊός. Ξέρετε κάποιος με υποκείμενα νοσήματα που πεθαίνει από κοροναϊό δεν θα πέθαινε εάν δεν κόλλαγε κοροναϊό», ανέφερε ο κ. Γιαννάκος προσθέτοντας πως ως εκ τούτω θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί εν όψει φθινοπώρου και χειμώνα.
«Με τέτοιο υψηλό αριθμό ρεκόρ νοσηλευόμενων παιδιών στα νοσοκομεία το καλοκαίρι είναι υψηλό το ρίσκο να συζητάμε το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τεστ και μάσκες.
Το παιδιά με κοροναϊο στα νοσοκομεία
Χθες και σήμερα βρήκαμε να νοσηλεύονται πάνω από 50 παιδιά με κοροναϊό στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τις παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων».
Συγκεκριμένα:
ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 26,
ΑΓΛΑΐΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ 5,
ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 1,
ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ 3,
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 7,
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 1,
ΡΙΟ 5 και 2 ύποπτα,
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ 1( την περασμένη εβδομάδα 10), ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 3(έφθασαν μέχρι και 8)
ΧΑΝΙΑ 1.
Ο κ. Γιαννακός τονίζει πως από ημέρες νοσηλευόνταν πάνω από 100 παιδιά με κοροναϊό.
Δεν παύουν να έχουν ηλικιωμένους στο σπίτι με υποκείμενα νοσήματα.
«Ξέρετε τα παιδιά που προσβάλλονται από κοροναϊό έχουν πολύ καλή πρόγνωση, δεν παύουν όμως να έχουν ηλικιωμένους στην οικογένειά τους ή μέλη με υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να τους κολλήσουν και να κινδυνέψει η ζωή τους.
Σαφώς και υπάρχει πτωτική πορεία των νοσηλευόμενων ασθενών στα νοσοκομεία» επισήμανε λέγοντας πως είναι λάθος όμως να καλλιεργείται κλίμα εφησυχασμού στη κοινωνία γιατί δεν θέλει πολύ η κατιούσα πορεία των νοσηλευόμενων ασθενών, να γυρίσει σε ανιούσα.