Παγώνη, “να παρελάσει ο στρατός όχι οι μαθητές να αποφευχθεί η κινητικότητα”. 11.134 κρούσματα σε παιδιά σε 15 ημέρες

117
0
()

Στο θέμα των εμβολιασμών για την γρίπη και τον κοροναϊό αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Πέρσι στην ουσία δεν υπήρχε γρίπη γιατί είχαμε ένα εκατομμύριο παραπάνω εμβολιασμούς και ως “πακέτο” υπήρχε η μάσκα και οι αποστάσεις. Αυτό μας έσωσε και όλα πήγαν μια χαρά», δήλωσε η Ματίνα Παγώνη σχετικά με την εποχική γρίπη, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει η δυνατότητα διπλού εμβολιασμού για Covid-19 και γρίπη.

Σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπενθύμισε ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούμε έναντι του κορονοϊού γιατί δεν έχουμε επιτύχει το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

«Τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη ξεκινάει το εμβόλιο της γρίπης, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο θα μπορούν να ακολουθήσουν και υπόλοιποι», είπε η κ. Παγώνη. Η ίδια διευκρίνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 25 ημερών ανάμεσα στα εμβόλια για Covid-19 ή για την γρίπη.

Για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα. «Στη Μακεδονία οι περισσότερες πόλεις βρίσκονται στο κόκκινο με πολύ υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που σημαίνει ότι σωστά σε ορισμένες πόλεις μείωσαν την κινητικότητα ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση. Υπάρχουν ορισμένα νοσοκομεία που έχουν λίγα κρεβάτια στις ΜΕΘ, ενώ με μεγάλη μου λύπη, λέω, ότι υπάρχουν πόλεις όπου το ποσοστό εμβολιασμών είναι κάτω από 50%».

Πρότεινε καμπάνια για τον εμβολιασμό

Σε ερώτηση για το αν έχουμε «πιάσει ταβάνι» όσον αφορά τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ήταν κατηγορηματικά αντίθετη. «Θα το πολεμήσουμε. Θα κάνουμε καμπάνια ενημέρωσης. Θα παρακαλέσουμε τον κόσμο να πάει να εμβολιαστεί. Δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Μας νίκησε η νόσος Covid-19 τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ας το καταφέρουμε τους επόμενους μήνες».

Το παράδειγμα στις εκκλησίες στη Λάρισα

Ως παράδειγμα προς μίμηση χαρακτήρισε η κ. Παγώνη την πρωτοβουλία της Εκκλησίας στη Λάρισα που εμβολιάζουν τους πολίτες έξω από τις εκκλησίες. «Να εμβολιάσουν τα παιδιά στα σχολεία. Το ποσοστό εμβολιασμού στις ηλικίες 12 – 15 είναι πολύ χαμηλό. Αυτό γίνεται για την ασφάλεια των παιδιών, ορισμένα από τα οποία νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Είχαμε ξεκινήσει τα κρούσματα κοροναϊού σε παιδιά να είναι 1 στα 5, πήγαμε 1 στα 3 και τώρα είμαστε 1 στα 4. Δεν θέλουμε να βλέπουμε παιδιά στα νοσοκομεία, ούτε σε ΜΕΘ».

Για τις παρελάσεις

Εννέα μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κοροναϊό, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι θα ασχοληθούμε με όσους φοβούνται. «Είναι σημαντική η συνεχής και σωστή ενημέρωση» είπε και πρόσθεσε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση και πιέζεται στο υγειονομικό σύστημα «δεν νομίζω ότι πρέπει να μιλάμε για παρελάσεις. Μπορεί να παρελάσει ο στρατός αλλά όχι τα παιδιά ώστε να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας και να μην υπάρχει αυτή η κινητικότητα».

Δυναμώνει με σταθερό ρυθμό το επιδημικό κύμα «παρασύροντας» ολοένα και περισσότερα παιδιά στο πέρασμά του αλλά χωρίς -ευτυχώς- να τα οδηγεί στα νοσοκομεία. Οι νοσηλείες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το τελευταίο από τα τρία ανήλικα θύματα της λοίμωξης του κορωνοϊού στη χώρα μας καταγράφηκε τον περασμένο Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μαθήτρια έσβησε τσιγάρο στο μάτι άλλης μαθήτριας για λόγους ερωτικής αντιζηλίας (βίντεο-φωτογραφία)

Τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τις μολύνσεις λόγω κορωνοϊού στον ανήλικο πληθυσμό της χώρας είναι αποκαλυπτικά για το πως κινήθηκε το κύμα μέσα στον Σεπτέμβριο.

Από τις 30 Αυγούστου μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν 7.218 θετικά περιστατικά κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας έως 17 χρόνων. Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδότησε το συστηματικό testing στους μαθητές και «αποκάλυψε» μέσα στο 15νθήμερο από 14 έως 29 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν 11.134 κρούσματα σε παιδιά έως 17 ετών.

Τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους αποτελούν πλέον το 30-33% των ημερήσιων θετικών κρουσμάτων και καταλαμβάνουν το 13% του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα από τον Φεβρουάριο του 2020 που ενέσκηψε η επιδημία κορωνοϊού. Δύο μήνες νωρίτερα οι μολύνσεις σε ανηλίκους αποτελούσαν το 10% των κρουσμάτων.

Η ηλικιακή ομάδα που οδηγεί την επιδημία στον ανήλικο πληθυσμό – και όχι μόνο καθώς η ενδοοικογενειακή μετάδοση έχει ως κρίκους τα παιδιά- είναι οι έφηβοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, στην ηλικιακή ομάδα 12-17 χρόνων καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων. Την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ο κορωνοϊός άφησε το αποτύπωμά του στο 11% των μαθητών Γυμνασίου-Λυκείου. Την επόμενη, δηλαδή κατά το διάστημα 20-27 Σεπτεμβρίου το ποσοστό αυξήθηκε περαιτέρω στην ηλικιακή ομάδα, φτάνοντας στο 14%. Οι ειδικοί αναμένουν πως θα αυξηθούν οι διαγνώσεις της λοίμωξης covid-19 στους εφήβους λόγω φροντιστηρίων, εξωσχολικών προγραμμάτων, κοινωνικών επαφών, που χαρακτηρίζουν αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά ελπίζουν να συγκρατηθεί η μεγάλη αύξηση με την τήρηση των μέτρων προστασίας και με τον εμβολιασμό.

Όπως επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει οι ειδικοί της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού και της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, είναι σημαντικό να θωρακιστούν τα παιδιά έναντι της λοίμωξης covid-19 και να οικοδομηθεί τείχος ανοσίας που να προστατεύει κυρίως την κανονικότητα της ζωής τους, τη διά ζώσης εκπαίδευση, την άθλησή τους και κάθε άλλη ψυχαγωγική δραστηριότητά τους, την κοινωνική ζωή τους.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στους μαθητές Γυμνασίου- Λυκείου ανεβαίνουν με αργό ρυθμό από τον περασμένο Ιούλιο οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση εμβολίου mRΝΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει ανακοινώσει ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 15 – 17 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 28,7% και μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 30%. Στην ομάδα των εφήβων ηλικίας 12 – 14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 15,7%, περίπου 56.000 μαθητές, και με τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 17,44%.

Έντονη είναι η κυκλοφορία του κορωνοϊού και στους μαθητές Δημοτικού, όπου η μόνη άμυνα των παιδιών έναντι του κορωνοϊού είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας και οι τακτικοί έλεγχοι – τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους που αναμένεται να δοθεί άδεια χορήγησης του εμβολίου mRΝΑ και στα παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων. Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων το ποσοστό των νέων λοιμώξεων σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα ήταν 9%, και τη δεύτερη εβδομάδα ανέβηκε στο 11%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έπεσαν σοβάδες σε σχολείο της Καλαμάτας, ευτυχώς οι μαθητές ήταν σε διάλειμμα. Η απάντηση του Δήμου

Μικρή μεταβολή καταγράφηκε στα νέα κρούσματα κορωνοϊού και στην ηλικιακή ομάδα των παιδιών της προσχολικής αγωγής, δηλαδή στα παιδιά ηλικίας 4-5 χρόνων. Κατά την πρώτη εβδομάδα της σχολικής χρονιάς αποτελούσαν το 2% των θετικών κρουσμάτων και τη δεύτερη το ποσοστό τους είχε αυξηθεί στο 3% του συνόλου των κρουσμάτων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις κορωνοϊού στα βρέφη, μωρά και παιδιά ηλικίας έως 3 χρόνων τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι το δεύτερο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου αποτελούν σταθερά το 2% των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Αποσαφηνίζεται περαιτέρω το τοπίο για την 3η δόση

Με την ενεργοποίηση, από σήμερα το μεσημέρι, της πλατφόρμας για τον προγραμματισμό ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού συνεχίζεται η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία».

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 χρόνων και οι υγειονομικοί σε όλο το σύστημα υγείας παίρνουν σειρά για τον εμβολιασμό με την αναμνηστική (τρίτη) δόση με σκεύασμα κατά του κορωνοϊού, μετά τους ανοσοκατασταλμένους οι οποίοι έχουν ενταχθεί ήδη στη σχετική διαδικασία. Ήδη 25.406 άτομα της ευρείας αυτής κατηγορίας ασθενών έχουν λάβει την ενισχυτική δόση.

Από την επόμενη εβδομάδα θα εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση όσοι μένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), με τις Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ να έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια των εμβολιασμών.

Ο εμβολιασμός της αναμνηστικής δόσης για όσους έχουν λάβει τις 2 προηγούμενες δόσεις με Pfizer, Moderna και AstraZeneca θα γίνει με mRNA εμβόλιο ενώ όσοι εμβολιάστηκαν με το μονοδοσικό εμβόλιο (Johnson & Johnson) θα χρειαστεί να περιμένουν για την τελική απόφαση. «Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να είναι είτε mRNA εμβόλιο είτε το εμβόλιο της Johnson & Johnson» είχε αναφέρει την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Σημειώνεται ότι η 3η δόση χορηγείται για την ενίσχυση των αντισωμάτων, που παρατηρείται ότι μειώνονται μετά την παρέλευση 6 μηνών. Εξαιρούνται οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση ακόμη και έναν μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Όσοι έχουν νοσήσει με λοίμωξη covid-19 και έχουν εμβολιαστεί με 1 ή 2 δόσεις, δε θα χρειαστούν τρίτη δόση.

Από τα δεδομένα για την ασφάλεια της τρίτης δόσης από το Ισραήλ (μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατ. αναμνηστικές δόσεις από την ηλικία των 12 ετών) προκύπτει ότι γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού. Χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις παρενέργειές των 2 προηγούμενων δόσεων. Η μόνη εκδήλωση που φαίνεται να είναι συχνότερη είναι η διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα σε συχνότητα της τάξεως του 5,2%.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η Παγώνη είναι μια άθλια γυναίκα που της αρέσει να μιλάει συνέχεια σε είτε μικρόφωνο η κάμερα. Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτή η γυναίκα παραπλανεί το κοσμάκη με τις επικίνδυνες εκφράσεις της γνώμης της που η επιστήμη δεν την υποστηρίζει καθόλου! Τι θέλει, μηδέν κρούσματα για το covid και τη γρίπη; Αυτό, άμα ήταν μορφωμένη και ειλικρινής, θα το παρέδιδε, δυστυχώς όμως και επειδή ο ελληνικός τύπος χρειάζεται υλικό για τους θεατές την βάζουνε να μιλάει αηδίες.

    Αυτό που πρέπει να μιλάμε είναι οι θεραπείες για τα κρούσματα! Είτε η γρίπη είτε ο covid δεν θα φύγουνε αύριο, όποτε θα πρέπει να μιλάμε όχι μόνο για τις αποτελεσματικές θεραπείες αλλά και τι τα κράτη που έχουνε επιτύχει κάνουνε. Ο σκοπός μας θα ήτανε να φροντίσουμε την υγεία του κοσμάκη όχι να βγαίνουμε στην τηλεόραση να σκορπάνε τις επικίνδυνες αηδίες αυτής της άχρηστης γυναίκας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ