
Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και στην πολιτική κόντρα που ξέσπασε για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο λίγες μέρες αφού ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον κορονοϊό, αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη.
“Βλέπουμε στα νησιά την νεολαία, τα παιδιά να διασκεδάζουν μετά από δύο χρόνια πανδημίας και αυτό είναι φυσιολογικό. Στα σοκάκια όμως, εκεί όπου υπάρχει συνωστισμός και πολύς κόσμος, πρέπει να βάζουμε την μάσκα μας” τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Η Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, λέγοντας «το υποχρεωτικό στην Ελλάδα έχει αρνητικά αποτελέσματα. Έχουν γίνει οι συστάσεις που πρέπει και ο καθένας ξέρει που θα βάλει την μάσκα του».
Σχετικά με την έξαρση στα κρούσματα και τους λόγους για τους οποίους νοσούν ακόμη και άνθρωποι που τηρούν τα μέτρα προστασίας, η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε ότι «πολλοί νοσούν χωρίς να το καταλάβουν είτε γιατί δεν χρησιμοποιείται σωστά η μάσκα -πρέπει να είναι αποστειρωμένη, να χρησιμοποιείται αντισηπτικό όταν την βάζεις και την βγάζεις- είτε διότι δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς άνθρωποι που είχαν να συναντηθούν δύο χρόνια, όταν συναντιούνται τώρα το καλοκαίρι, όταν συναντιούνται αγκαλιάζονται και έχουν πολύ στενή επαφή».
Επιπλέον η Ματίνα Παγώνη χαρακτήρισε λανθασμένη την σκέψη ορισμένων να θεωρούν ότι αν νοσήσουν με κορονοϊό θα «ξεμπερδέψουν».
«Πολλοί λένε ‘ας νοσήσω για να ησυχάσω’», όμως δεν είναι έτσι, το 30% των ασθενών έχει long-covid και οι επιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές», τόνισε.
Ματίνα Παγώνη: Τι ισχύει με το PCR του Αλέξη Τσίπρα
Η Ματίνα Παγώνη ρωτήθηκε επίσης σχετικά με την κόντρα που ξέσπασε για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγα 24ώρα αφότου νόσησε με κορονοϊό για δεύτερη φορά. «Κατάλαβα ότι ο κ. Τσίπρας την τρίτη μέρα ή την δεύτερη έκανε δεύτερο PCR. Ήταν θετικός και μετά, σε δύο μέρες έκανε PCR, αν δεν κάνω λάθος. Εγώ ξέρω ότι οι οδηγίες που δίνουμε στους ασθενείς μας – γιατί αυτά δεν τα αποφασίζει ο κ. Τσίπρας, ο γιατρός του τα αποφασίζει – είναι ότι την πέμπτη ημέρα κάνουμε PCR για να δούμε αν συνεχίζουμε να είμαστε θετικοί ή αρνητικοί. Πέντε μέρες είμαστε στο σπίτι και αν την πέμπτη μέρα και μετά είναι αρνητικοί, βγαίνουμε με μάσκα» ξεκαθάρισε η Ματίνα Παγώνη.
Πλεύρης
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τοποθετήθηκε εκ νέου για το θέμα που προέκυψε χθες με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο χωρίς μάσκα. Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε χθες την παραίτησή του, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα το αρνητικό μοριακό τεστ του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
“Δεν καταλαβαίνω… Είδα και μια επίθεση στο πρόσωπό μου από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με χαρακτηρισμούς ότι είμαι ακροδεξιό τρολ, τσαρλατάνος αναφέρει χαρακτηριστικά. Κοιτάξτε, τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τις έχουμε κάνει όσο πιο απλοποιημένες γίνεται, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες νοηματικές διαδρομές για να τις διαβάσει κάποιος, πρέπει απλώς να γνωρίζει ανάγνωση. Αν μπείτε στο site του ΕΟΔΥ, οι οδηγίες είναι από τις 30-5-2022 για τον γενικό πληθυσμό” περιέγραψε.
“Δεν είναι συνδεδεμένες με κανένα τεστ. Η λογική είναι με το που νοσήσεις, 5 ημέρες βρίσκεσαι σε καραντίνα χωρίς να μετράει η ημέρα που έγινε το τεστ.
Αυτή η καραντίνα δεν “σπάει” από αρνητικό τεστ. Είναι υποχρεωτική καραντίνα. Και τις επόμενες 5 ημέρες πρέπει να φοράς υποχρεωτικά μάσκα.
Αυτές είναι οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, εάν δεν αρέσουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, δεν σημαίνει ότι θα τις αλλάξουμε κατά περίπτωση. Οι οδηγίες αυτές δεν τηρήθηκαν. Ας μας πουν με τους οδηγίες που υπάρχουν, πού αναφέρεται ότι αν υπάρξει αρνητικό τεστ, εκτός του χρονικού πλαισίου, ή δεν πρέπει να είσαι καραντίνα ή δεν πρέπει να φοράς μάσκα” πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Αποκλιμάκωση της πανδημίας
Ο υπουργός συνέχισε αναφερόμενος στο κύμα κορονοϊού τονίζοντας ότι το κύμα πανδημίας βρίσκεται σε αποκλιμάκωση και δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να ληφθούν κάποια μέτρα πριν το Σεπτέμβριο.
Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση αλλά από τη στιγμή που δεν υπάρχει πίεση στις κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν εισηγήσεις για αλλαγές στο μοντέλο που ακολουθείται. Σημείωσε ότι αυτό το κύμα έχει τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα προηγούμενα, ενώ έστειλε μήνυμα στις ευάλωτες ομάδες να εμβολιαστούν τώρα.
«Περιμένουμε από τις εταιρίες να έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Οπότε ο χρόνος που θα φθάσουν είναι πάρα πολύ κρίσιμος ειδικά για να εμβολιαστούν οι ευάλωτες ομάδες όχι μόνο για την προστασία από τη βαριά νόσηση αλλά και από την απλή μόλυνση. Γι αυτό λέμε ότι είναι τώρα ο χρόνος για τους ευάλωτους πληθυσμούς να εμβολιαστούν. Θέλουμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα ότι είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή να εμβολιαστούν, καθώς πρέπει να προστατευούν από τη βαριά μόλυνση και αυτά τα εμβόλια προστατεύουν» είπε χαρακτηριστικά.
Για την εβδομαδιαία ενημέρωση τόνισε ότι μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον κορονοϊό όχι από θέμα επιλογής αλλά από θέμα πραγματικότητας, καθώς η νόσηση του πληθυσμού δεν μεταφέρεται σε βαριές νοσηλείες. «Οπότε θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα μοντέλο συστάσεων και όχι υποχρεωτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο η ενημέρωση έχει τα χαρακτηριστικά ότι τα στοιχεία υπάρχουν, δίνονται ανά εβδομάδα, αξιολογούνται ανά εβδομάδα αλλά καθημερινά όσοι βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης και στον ΕΟΔΥ έχουν την παρακολούθηση και αυτομάτως όποτε χρειαστεί μπορούμε να παρέμβουμε» πρόσθεσε.
Τι είπε για τα νέα εμβόλια Pfizer και Μoderna
Σχετικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια τόνισε ότι και η Pfizer και η Moderna κινούνται σε μια κατεύθυνση να ολοκληρώσουν τις δοκιμές μέσα στο καλοκαίρι. «Πιθανολογούμε ότι προς τα τέλη του έτους θα υπάρχει η διαδικασία των επικαιροποιημένων εμβολίων» εκτίμησε ο υπουργός κάνοντας γνωστό ότι οι παραγγελίες της χώρας μας μεταφέρθηκαν για παράδοση των φθινόπωρο, ώστε να έχουμε και τις επικαιροποιημένες μεταλλάξεις.
Τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα αντέξει, αλλά εξήγησε ότι το φθινόπωρο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Γι αυτό έχει ήδη αρχίσει η προετοιμασία του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται όλες οι συνθήκες ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μην έχει μόνο επικουρικό χαρακτήρα, αλλά να μπει από την αρχή στο πρόγραμμα για να υπάρχουν περισσότερες κλίνες.
Τέλος μίλησε και για τις προσλήψεις προσωπικού τόνισε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους 4.000 νοσηλευτές, ενώ δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης μια πρόωρη επιστροφή των υγειονομικών που είναι σε αναστολή.
Η Γ.Γ Ομοσπονδίας πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-ΠΕΔΥ και μέλος Δ.Σ Ι.Σ Πειραιά, Βαρβάρα Ανεμοδουρά και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Ελένη Πατσουλά, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την εξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η κ. Ανεμοδουρά μίλησε για τα κρούσματα του κορωνοϊού και την αύξηση των «σκληρών» δεικτών.
«Δεν θα πρέπει να ανησυχούμε, το λέω με βεβαιότητα. Ο κόσμος όταν προγραμματίσει τις διακοπές του, να προσέχει αλλά να μην ανησυχήσει. Έχουμε μία μεγάλη μεταδοτικότητα, όμως δεν είναι σοβαρά τα νοσήματα. Επειδή είχαμε μάθει να βγάζουμε την διάγνωση ότι νοσούμε από το τεστ, πλέον στην και Ο5 και Ο2 που έχουμε τώρα, τα τεστ μπορεί να βγαίνουν αρνητικά για συνεχόμενες μέρες, ενώ έχουμε συμπτώματα και μεταδίδουμε. Εάν έχουμε κόπωση, αυτό το βρόγχος της φωνής, ένα μπούκωμα ιδιαίτερο. Αξιολογούμε τα συμπτώματα, προσέχουμε, φοράμε τη μάσκα μας και εάν έχουμε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί», ανέφερε αρχικά.
«Η νόσος κρατάει περίπου 5 μέρες και εν συνεχεία τα τεστ αρνητικοποιούνται και δεν μεταδίδουν και μετά οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν και στις διακοπές», πρόσθεσε.
Η κ. Πατσουλή αναφέρθηκε στον ρόλο της διατήρησης της μάσκας στους κλειστούς χώρους.
«Οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και ενόψει του τουρισμού δεν έπρεπε να φύγουν. Μία κλινική μελέτη λέει ότι εάν ένας φοράει μάσκα, με δική του ευθύνη, έχει 90% προστασία ο ίδιος, εάν φορούν και οι 2 έχουν προστασία 100%. Εξακολουθώ και βλέπω πολλούς συμπολίτες μας να είναι πειθαρχημένοι και σε σχέση με άλλους συμπολίτες μας από την Ευρώπη. Πρέπει να συνεχίσουμε την απόσταση και τη μάσκα», δήλωσε.
Για το κάποια ενδεχόμενη νέα μετάλλαξη η κ. Ανεμοδουρά είπε πως, «ένας ιός για να ξεφύγει μεταλλάσσεται. Μπορεί να έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και να μην είναι βαριά η νόσηση. Το είδαμε και στα παιδιά. Έκανα υψηλό πυρετό 2-3 μέρες και μετά τελείωσε. Οι συμπολίτες μας πρέπει να αξιολογούν τα συμπτώματα. Καλό είναι να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας για τα συμπτώματα. Δεν κάνουν οι βιταμίνες, είναι και αυτές φάρμακα. Η ενυδάτωση, η ξεκούραση βοηθάνε πολύ. Τα αντιϊκά φάρμακα έχουν συγκεκριμένες κατηγορίες που θα συνταγογραφηθούν».
Το ανρητικό PCR σημαίνει όι δεν έχει ιικό φορτίο, αλλά εξαρτάται πότε λήφθηκε το PCR. Ο δείκτης του ιικού φορτίου είναι η αρνητικοποίηση του τεστ. Τη μάσκα τη φοράμε όταν έχουμε κρίσεις, μπορεί να έχουμε εκκρίσεις και βήχα, που είναι σύνηθες μετά από μία νόσηση για την προστασία των γύρω μας», διευκρίνισε.
Με περίπου 20.000 μολύνσεις σε καθημερινή βάση κύλησε η εβδομάδα που μας πέρασε όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.
Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο δεν ήταν οι 136.077 νέες μολύνσεις κοροναϊού σε διάστημα μιας εβδομάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, καταγράφεται αυξημένος αριθμός νοσηλειών, θανάτων και διασωληνωμένων ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον αριθμό των επαναμολύνσεων καθώς αφορούν το 19% επί του συνόλου των κρουσμάτων.
Ειδικότερα, στην επιδημιολογική έκθεση για την εβδομάδα 18 έως 24 Ιουλίου που γνωστοποίησε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανακοίνωσε σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 136.077 νέα κρούσματα, 271 θανάτους και 132 διασωληνωμένους.
Αύξηση σε τρεις δείκτες
Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων και σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση του ΕΟΔΥ, καταγράφεται αύξηση θανάτων κατά 26%, διασωληνωμένων κατά 15% και νοσηλειών κατά 10%.
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 399, 10% εβδομαδιαία μεταβολή).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 132 (66.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 67 έτη και το 91.7% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 271 θάνατοι ασθενών COVID-19 (26 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 26% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.999 θάνατοι, με το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Οι εκτιμήσεις Μαγιορκίνη για την εξέλιξη της πανδημίας
Για την έξαρση που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο στον αριθμό των κρουσμάτων ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε: «Η έξαρση του κοροναϊού μέσα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οφείλεται κυρίως στις μεταλλάξεις 04 και 05 που έχουν δημιουργηθεί» εξήγησε ο καθηγητής.
Εμβόλιο τώρα για τους άνω των 70 ετών
«Όσοι είναι πάνω από 70 ετών, πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου τώρα, γιατί μειώνει την πιθανότητα νόσησης κατά 98% », τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μαγιορκίνης.
Για τον «long covid» ο καθηγητής ανέφερε ότι για τους πολίτες που τους ταλαιπωρούν επί μακρόν τα συμπτώματα της νόσησης υπάρχουν τα ιατρεία «long covid», όπου οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου
Για τον ιό του Δυτικού Νείλου, η κ. Πατσουλά επεσήμανε πως, «Έχουμε 13 περιστατικά από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μεταδίδεται το νόσημα από ένα τσίμπημα κουνουπιού. Έχουμε προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών, αλλά και σημασία έχει να γνωρίζουμε τι κουνούπια υπάρχουν, και κατά πόσο είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανησυχούμε, το 80% που θα τσιμπηθούν και θα έχουν τον ιό, δεν θα καταλάβουν τίποτα, ενώ μόνο ένα 20% μπορεί να έχει πυρετό. Τα νοσοκομεία είναι σε εγρήγορση και γνωρίζουν ότι υπάρχει ο ιός και έχουν πάρει μέτρα».
«Πρέπει να γίνονται ψεκασμοί κατά την άνοιξη για να πεθαίνουν οι προνύμφες, να γίνουν κουνούπια», κατέληξε.