
Για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, τις μεταλλάξεις αλλά και την ανοσία της αγέλης μίλησε η Ματίνα Παγώνη.
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν ότι μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.
«Γι’ αυτό λοιπόν, δεν μπορούμε να λέμε πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Θα δούμε τι θα γίνει και το φθινόπωρο που γυρίζουμε όλοι, που ανοίγουν τα σχολεία, τον Οκτώβριο τα πανεπιστήμια. Εκεί θέλει ιδιαίτερη προσοχή, και καμπάνια από την επιτροπή εμβολιασμών για τους εμβολιασμούς από το τέλος Αυγούστου και μετά», πρόσθεσε.
Συστάσεις για τεστ κορονοϊού πριν την επιστροφή από διακοπές
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορονοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους, μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.
«Οι νέοι μπορεί να περάσουν τον ιό με δύο ημέρες πυρετό, ωστόσο για ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα στα σπίτια όπου επιστρέφουν, μπορούν τα πράγματα να είναι διαφορετικά» υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η μετάλλαξη Όμικρον 5 είναι επικίνδυνη για εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα»
Εστιάζοντας στη μετάλλαξη Όμικρον 5, η Ματίνα Παγώνη δήλωσε πως είναι πολύ μεταδοτική και μπορεί να μην είναι θανατηφόρα, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη για εκείνους που έχουν υποκείμενα νοσήματα.
«Μην κοιτάτε που δεν κάνουμε ιχνηλάτηση, είναι πλέον και ευθύνη του καθενός μας να προσέχει και να μην μεταδώσει. Όταν βάζεις τον εαυτό σου και τον οργανισμό σου σε μια τέτοια περιπέτεια, δεν ξέρεις μετά τι μπορεί να συμβεί λόγω long covid. Είναι 30% αυτά τα περιστατικά», τόνισε.
Επίσης η Ματίνα Παγώνη δήλωσε πως παρατηρείται μείωση 11% στις εισαγωγές στις απλές κλίνες Covid των νοσοκομείων και πως η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη καθώς στις ΜΕΘ υπάρχουν αρκετά κενά κρεβάτια.
Ως προς την πανδημία, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. «Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι σε ΜΕΘ, και γι αυτό δεν υπήρχε πίεση στο σύστημα υγεία ως προς τον σκληρό δείκτη των διασωληνώσεων».
Για το μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός επεσήμανε: «Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID.
Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID.
Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στα επικαιροποιημένα εμβόλια έναντι του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι «με το εμβόλιο που θα προστατεύει και από τη βαριά νόσηση και από τη μόλυνση από τη μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση μέσα στον Αύγουστο και παράλληλα τρέχουν οι διαδικασία για τα ακόμη πιο εξελιγμένα σκευάσματα που θα περιλαμβάνουν και τις υπομεταλλάξεις και θα είναι έτοιμα προς το τέλος του χρόνου».
Ο υπουργός όμως τόνισε πως είναι άγνωστο το πόσες δόσεις θα απαιτούνται με επικαιροποιημένα εμβόλια.
SOS Καπραβέλου για κορονοϊό: Τριπλάσια αύξηση θανάτων τον Ιούλιο σε σχέση με πέρσι
«Το έχουμε πει κατ’ επανάληψη, πως το έκτο κύμα της πανδημίας οφείλεται στην ακραία χαλάρωση των μέτρων. Εάν κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, ενός καλοκαιρινού μήνα, είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρσι, κατανοεί κανείς γιατί αύξηση μιλάμε. Κάθε πέρσι και καλύτερα» τόνισε χαρακτηριστικά στο GRTimes ο διευθυντής της ΜΕΘ του «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος.
Ο τελευταίος πρόσθεσε μάλιστα, ότι «η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα. Εννοώ υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας».
Προεκτείνοντας τη σκέψη του πάνω στο θέμα των συνόρων ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή είμαστε «μπάτε σκύλοι αλέστε». Οι μολυσμένοι κυκλοφορούν ελεύθερα και δεν χρειάζεται να πω εγώ αν η νόσος είναι ακίνδυνη ή όχι. Ακόμη και η «Όμικρον» έχει αποδείξει ότι είναι θανατηφόρος, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες και για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και οι βλάβες που προκαλεί σε όλα τα υπόλοιπα όργανα, αλλά και το Long Covid. Και ακόμη δεν ξέρουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες της πανδημίας».
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο grtimes.gr, συμπλήρωσε επίσης ότι «αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εχθρός μας, είναι η υποτίμηση του ιού η οποία επέρχεται με την χαλάρωση των μέτρων, είτε για λόγους οικονομίας, είτε για λόγους ψυχολογίας. Κάποια στιγμή ωστόσο, πάνω από όλα, θα πρέπει να μπει η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια της».
Σε ερώτηση για το αν η απουσία μέτρων προστασίας οφείλεται στο γεγονός ότι τα νοσοκομεία δεν δέχονται πίεση, ο έμπειρος επιστήμονας συμπλήρωσε πως «και αυτό είναι ένας μύθος. Δηλαδή που είναι γραμμένο πως πρέπει να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία για να απευθύνουμε κραυγή αγωνίας; Αυτό δεν είναι που προσπαθούμε να αποτρέψουμε; Ένα τσουνάμι από ασθενείς που θα φρακάρει τις κλινικές και θα πάει πίσω όλες τις υπόλοιπες θεραπείες ασθενών.
Από τη στιγμή λοιπόν που ο ΠΟΥ δεν έχει κηρύξει ακόμη το τέλος της πανδημίας, απαιτούνται υγειονομικά πρωτόκολλα για κάθε περίπτωση. Για κλειστούς χώρους, για την εστίαση, όπου υπάρχει συνωστισμός και φυσικά, να κρατάμε αποστάσεις. Η ακραία χαλάρωση έφερε το έκτο κύμα και εάν αυτό συνεχιστεί σε συνθήκες χειμώνα που ευνοούν τον ιό, τότε η καταστροφή θα είναι μεγάλη».