Πέφτει ο δείκτης της θετικότητας αλλά είναι ακόμα πολύ παραπάνω από το όριο του 4%. Σφοδρότερο το 2ο κύμα

43
0
()

Πέφτει ο δείκτης της θετικότητας αλλά είναι ακόμα πολύ παραπάνω από το όριο του 4%. Σφοδρότερο το 2ο κύμα

Κάτω από το 10% υποχώρησε ο δείκτης θετικότητας του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά από καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 32.247 εκ των οποίων 22.166 μοριακά και 10.081 rapid. Οι νέες μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ανέρχονται σε 2.135, συνεχίζει δηλαδή η τάση ισοπέδωσης της καμπύλης των νέων κρουσμάτων.

Ο δείκτης θετικότητας, με βάση τους μοριακούς ελέγχους διαμορφώνεται στο 9,6%, δηλαδή στα 100 δείγματα, τα 9,6 δείγματα ήταν θετικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό παραμένει αρκετά υψηλό, με δεδομένο ότι το όριο συναγερμού του δείκτη θετικότητας τοποθετείται στο 4%.

Τριψήφιος και σήμερα ο αριθμός των νεκρών

Βαρύς και σήμερα ο απολογισμός της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς τριψήφιος αριθμός ασθενών έχασε τη μάχη για τη ζωή. Με 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους, τα θύματα από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας έχουν φτάσει 1.815.

Μεγάλη είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται σε 562, αριθμός που συνιστά νέο αρνητικό ρεκόρ.

Πάνω από χίλια νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν σήμερα στην Θεσσαλονίκη και την Αττική σε σύνολο 2.135 νέων μολύνσεων σε όλη τη χώρα. Συνεχίζει να «βράζει» από την πανδημία η Λάρισα, με τριψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων.

Ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 607 νέα κρούσματα και στην Αττική 401. Αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων, διαπιστώνεται επίσης στη Λάρισα με 129 κρούσματα, στη Μαγνησία με 93 κρούσματα, στην Ημαθία με 75 κρούσματα, στην Πέλλα με 68 κρούσματα και στην Πιερία με 60 κρούσματα.

Πιο επιθετικό το δεύτερο κύμα

Οι δυο βασικοί παράγοντες που καθιστούν πιο επιθετικό και σοβαρό το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι οι καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα η θερμοκρασία που κυμαίνεται στους 9 με 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και οι τρεις μεταλλάξεις που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες και δημιούργησαν το νέο στέλεχος του κορονοϊού.

Αυτό σημειώνει μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104.9», ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Συγκεκριμένα ο κ. Τριανταφυλλίδης ανέφερε ένα από τα δυο πράγματα που είναι τελείως διαφορετικά στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με την περασμένη άνοιξη είναι ο καιρός. Όπως είπε, «το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9- 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού.

Έτσι για παράδειγμα ο ιός μπορεί να παραμείνει σε έναν ανελκυστήρα 4 με 5 ώρες, ενώ το καλοκαίρι παρέμενε μόνο 10 με 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι πλέον περισσότερα άτομα μπορούν να μολυνθούν, καθώς ο ιός μπορεί να επιζήσει πάρα πολλές ώρες, ακόμα και στις επιφάνειες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και αερογενώς ακόμα και σε απόσταση τεσσάρων μέτρων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας με την ΟΛΜΕ. Τι θα ισχύσει για τις Πανελλαδικές 2021 και 2022

Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο οφείλεται η αυξημένη επιθετικότητα του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι, «έγιναν τρεις μεταλλάξεις στο αρχικό στέλεχος του ιού, που τον έκαναν ακόμα πιο σταθερό, πιο μεταδοτικό και επιπλέον το καινούργιο αυτό στέλεχος έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί πιο γρήγορα και πιο σοβαρά κλινικά συμπτώματα» τα οποία τώρα βλέπουμε να μολύνουν τον πληθυσμό στη χώρα μας.

Ωστόσο, τόνισε, ότι στον κορονοϊό «αν και μπορούν να γίνουν 30.000 μεταλλάξεις στο RNA αυτό δεν συμβαίνει ευτυχώς, διότι ο κορονοϊός έχει ένα σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του, όπως ο υπολογιστής τον αυτόματο διορθωτή, έτσι οι μεταλλάξεις του είναι περίπου υποδεκαπλάσιες σε σχέση με τον ιό της γρίπης» και διευκρίνισε πως «οι μεταλλάξεις του ιού που έγιναν τον Φεβρουάριο στη Ευρώπη και συγκεκριμένα η μετάλλαξη 614 στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού, είχε ως αποτέλεσμα να έχει 10 φορές μεγαλύτερη συγγένεια με τα κύτταρά μας και έτσι ο ιός γίνεται δέκα φορές πιο μεταδοτικός, πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα και δίνει περισσότερους απογόνους».

Στην Ελλάδα ο μεταλλαγμένος ιός ήρθε τον Ιούνιο και η μετάλλαξη αυτή μεγάλωσε σε συχνότητα και έφτασε περίπου στο 40 %, με αποτέλεσμα να μολύνει όχι μόνο τα ενήλικα άτομα, αλλά να μολύνει και παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών σε ποσοστό 7%, σε αντίθεση με το κινέζικο στέλεχος που μόλυνε μόνο το 1% υπογράμμισε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Ερωτηθείς για το εμβόλιο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες, είπε ότι «θεωρητικά θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση με ένα εμβόλιο εναντίον του κορονοϊό, σε σχέση με ένα εμβόλιο της γρίπης, η οποία μεταλλάσσεται 10 φορές γρηγορότερα».

Αναφερόμενος στη μετάδοση του ιού από τα οικόσιτα ζώα στον άνθρωπο, ο κ.Τριανταφυλλίδης τόνισε ότι, «έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τα μινκ στον άνθρωπο και το ανάποδο, ωστόσο στα οικόσιτα ζώα όπως τα σκυλιά και τις γάτες, έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να γίνει μετάδοση του ιού από τον άνθρωπο στο σκύλο και την γάτα, από την γάτα σε άλλη γάτα, αλλά όχι από τα αυτά τα ζώα στον άνθρωπο.

Τα οικόσιτα ζώα δεν αρρωσταίνουν και είναι ασυμπωματικά, καλό όμως είναι όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους να πλένουμε τα χέρια μας, μήπως κατά λάθος αποδειχθεί εκ των υστέρων ότι υπάρχει μια απειροελάχιστη πιθανότητα μετάδοσης».

Σχετικά με τα υπόλοιπα οικόσιτα ζώα, επισημαίνει ο καθηγητής, πως είναι γνωστό πως δεν μεταδίδεται σε πουλερικά και γουρούνια και μπορούμε χωρίς κανένα πρόβλημα να καταναλώνουμε κοτόπουλα και χοιρινό κρέας.

Γιατί χτυπάει τους νέους

Οι ειδικοί το έχουν πει πολλές φορές : Ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις, δεν κοιτά ηλικίες… και θα είναι μεγάλο λάθος αν κάποιος θεωρήσει ότι είναι άτρωτος.

Αυτή την περίοδο, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να ρίχνει βαριά τη σκιά του στη χώρα, με ζοφερούς απολογισμούς και το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όριά του, το τονίζουν ακόμη πιο ηχηρά: ο κοροναϊός χτυπά με σφοδρότητα τους νέους και απειλεί τη ζωή τους.

Ο θάνατος ενός 25χρονου στις Σέρρες κι ενός 32χρονου στα Τρίκαλα, επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ο φονικός ιός δεν κάνει διακρίσεις. Και οι δύο νέοι, νοσηλεύονταν με κοροναϊό και έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τέλος στην απλή αναλογική στους ΟΤΑ

Ο θάνατός τους προκάλεσε θλίψη αλλά και έντονη ανησυχία καθώς δεν είναι οι μόνοι νέοι άνθρωποι των οποίων η ζωή έσβησε εξαιτίας της νόσου αυτής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεταξύ των νεκρών που θρηνεί η χώρα μας είναι 10 νέοι ηλικίας 18 έως 39 ετών. Στα θύματα του ιού συγκαταλέγονται και 233 ασθενείς ηλικίας 40 έως 64ων ετών.

Πέφτει η ηλικία των διασωληνωμένων

Την ίδια ώρα, «πέφτει» όλο και πιο χαμηλά, ο μέσος όρος στην ηλικία των διασωληνωμένων και νοσηλευομένων.

Πολλοί από αυτούς είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. 

Ποιοι παράγοντες καθιστούν ευάλωτους τους νέους

Ιδιαίτερα διαφωτιστικά είναι όσα αναφέρει στα ΝΕΑ, ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος:

«Στη νόσο αυτή, ξέρουμε ότι η βαρύτητά της είναι μεγαλύτερη, όσο μεγαλώνει η ηλικία των ατόμων και όσο εμφανίζονται και αθροίζονται συννοσηρότητες. Και νούμερο ένα για βαριά νόσηση είναι η παχυσαρκία. Επομένως αν έχουμε νέα άτομα κάτω από 50 ετών που είναι παχύσαρκα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο συγκριτικά με πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας 70 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα».

Ο κ. Δημόπουλος, υπογραμμίζει επίσης ότι όταν η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχουν μεγαλύτερο ρίσκο να νοσήσουν βαριά, δεν σημαίνει ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι νεότεροι είναι μηδενικός. «Δεδομένης της ευρείας εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, καθίσταται βέβαιο ότι ακόμη και ορισμένοι πολίτες κάτω των 40 ετών που έχουν μολυνθεί, θα νοσήσουν βαριά».

Αρρωσταίνουν πολλοί περισσότεροι νέοι

Μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, υποστήριξε πως με βάση τα στατιστικά οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. «Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους».

«Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς, τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες» πρόσθεσε.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ