Πέτσας “14 Δήμοι μου ζήτησαν υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών”. Τι είπαν Κεραμέως – Πελώνη για το θέμα

2379
1
(1)

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο, όπως διαβεβαίωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Την ίδια ώρα, στο τραπέζι κυβέρνησης και ειδικών βρίσκεται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

«Από τον Σεπτέμβριο πάμε σε κανονική λειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών. Με ανοιχτά πανεπιστήμια, σχολεία, σχολές επαγγελματικής κατάρτισης κ.ό.κ. Εχουμε το όπλο του εμβολίου, όμως θέλουμε ακόμα δρόμο για να χτίσουμε το τείχος ανοσίας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η οποία είπε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν κανονικά οι μαθητές στις τάξεις τους.

«Θέλουμε ανοιχτά σχολεία και πανεπιστήμια», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και πανεπιστημιακών.

Ωστόσο, όπως μετέδωσε το Open, για να προχωρήσει αυτή η σκέψη θα πρέπει να υπάρξει πρώτα ερώτημα προς την Επιτροπή Βιοηθικής και αντίστοιχη γνωμοδότηση.

Ξεκινάει σήμερα ο εμβολιασμός των εφήβων

Στο μεταξύ, όπως είπε η κ. Πελώνη, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών.

Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006).

Κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15.

Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών;

Την ίδια ώρα, στη δημόσια συζήτηση επανέρχεται το ζήτημα του εμβολιασμού των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των φοιτητών, προκειμένου να επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια το Σεπτέμβριο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων του Alpha για το εάν θα ενταχθούν στο σύστημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και οι εκπαιδευτικοί και αν θα υπάρξουν κυρώσεις για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, η κ. Κεραμέως απάντησε πως «εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα».

Πρόσθεσε ακόμη πως, «παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Δεν έχουμε άλλη απόφαση πέρα από όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και οι άλλοι υπουργοί. Πρέπει να παρακινήσουμε τον πληθυσμό να εμβολιαστεί. Οι πιθανότητες να νοσήσει ένας ανεμβολίαστος είναι πάρα πολύ υψηλές»

«Τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς μας, το 73%, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού. Και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή την ανταπόκριση. Όμως χρειαζόμαστε περισσότερους εμβολιασμούς.

Απευθύνω πρόσκληση στους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές μας να εμβολιαστούν. Πέρυσι είχαμε την πανδημία, όμως δεν είχαμε αυτό το υπερόπλο που έχουμε σήμερα, το εμβόλιο» ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Παράλληλα, η Αριστοτελία Πελώνη επισήμανε ότι οι εμβολιασμοί των παιδιών κάτω των 15 ετών είναι κάτι που συζητείται και το αξιολογούν οι επιστήμονες.

Γενικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, βάζει στο «μάτι» τους εκπαιδευτικούς, την ώρα που διακινείται το σενάριο για αποκλεισμό των φοιτητών που δεν είναι εμβολιασμένοι από τα αμφιθέατρα των ΑΕΙ.

Πέτσας “οι δήμαρχοι και φορείς ζητάνε υποχρεωτικό εμβολιασμό εκπαιδευτικών”

Στον πρωθυπουργό πρόκειται να μεταφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας το αίτημα που τού ετέθη από δημάρχους, φορείς και απλούς πολίτες να εξεταστεί η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Πέτσας, στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης με αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς, πολιτιστικούς και άλλους φορείς στον Δήμο Θέρμης και απαντώντας σε σχετικό αίτημα εκπαιδευτικού που εργάζεται σε δομή απασχόλησης παιδιών του Δήμου, αντίστοιχες παραινέσεις τού έγιναν σε κάθε σταθμό της τριήμερης περιοδείας του.

«Σε 14 δήμους που επισκέφθηκα αυτές τις μέρες είναι γεγονός πως, είτε μιλάμε για την Ευρυτανία και ορεινά χωριά, είτε μιλάμε για το Κιλελέρ στην καρδιά του κάμπου, είτε μιλάμε για δήμους της περιοχής της Θεσσαλονίκης, μού έχουν θέσει όλοι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών […] είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μας απασχολήσει κι εμάς κι είναι ένα θέμα που θα θέσω στον πρωθυπουργό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  2.422 νέα κρούσματα, 37 θάνατοι, 364 οι διασωληνωμένοι (90,66% ανεμβολίαστοι). Στο 0,94 το Rt. 1,37% η θετικότητα

«Μου έχει τεθεί από παντού. Δεν το κρύβω. Έχω επισκεφθεί πολλούς δήμους αυτές τις τρεις μέρες και μού έχει τεθεί το ζήτημα της υποχρεωτικότητας για διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες από πάρα πολλούς, όχι μόνο δημάρχους αλλά από ανθρώπους της κοινωνίας των πολιτών και του επαγγελματικού κόσμου, από αγροτικούς συνεταιρισμούς, μέχρι επιμελητήρια και από οποιονδήποτε μεμονωμένο πολίτη», διευκρίνισε στη συνέχεια σε δηλώσεις.

Ερωτηθείς για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στην εκπαιδευτική κοινότητα και ποιο είναι το χρονικό όριο για τη λήψη αποφάσεων, ο κ. Πέτσας απάντησε:

«Υπάρχει μία ευρύτερη ζύμωση στην κοινωνία και συζήτηση και για άλλες κατηγορίες (σ.σ. πλην όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί), όπως είναι οι εκπαιδευτικοί. Επομένως είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είμαστε στη φάση αυτής της συζήτησης από ό,τι αντιλαμβάνομαι είναι πολύ πιο προωθημένη στην κοινωνία από ό,τι είναι στο πολιτικό σύστημα ή ακόμη και στα ΜΜΕ. Πιστεύω κάπου θα καταλήξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό που προέχει είναι να εκμεταλλευτούμε το καλοκαίρι».

«Έρχονται κίνητρα για την προώθηση των εμβολιασμών σε πληθυσμιακές ομάδες»

Νωρίτερα, ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε τον Δήμο Καλαμαριάς, όπου απαντώντας σε ερωτήσεις για τις συγκεντρώσεις των αρνητών των εμβολίων παρατήρησε πως οι μετρήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι αρνητές του εμβολίου είναι περίπου από 11 έως 13-14% και διευκρίνισε: «Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς τους συμπολίτες μας που είναι επιφυλακτικοί και αναβλητικοί και τους λέμε: είναι τώρα η ώρα να κάνεις το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακίσεις τον εαυτό σου, τους οικείους σου και το κοινωνικό σύνολο. Για δε τους αρνητές, αυτό που έχει σημασία είναι όλοι να αντιληφθούν ότι σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις κυρίως κινδυνεύουν οι ίδιοι από μία διασπορά που θα τους πλήξει».

Ερωτηθείς αν οι κινητοποιήσεις αυτές προκαλούν ανησυχία σε ό,τι αφορά το τείχος ανοσίας στην κοινωνία, ο κ. Πέτσας απάντησε: «Δεν είναι ένα ποσοστό που να είναι ικανό να αποτρέψει το τείχος της ανοσίας. Έχουμε δει ότι ναι μεν έχει αυξηθεί ο πήχης για το τείχος της ανοσίας από το 70% ακόμη και στο 80% και παραπάνω, αλλά τέτοιου είδους ποσοστά (αρνητών) δεν είναι ικανά να αποτρέψουν το τείχος ανοσίας στην κοινότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων, το ενδεχόμενο νέο κύμα της πανδημίας ενδεχομένως το φθινόπωρο, δεν θα πλήξει την οικονομία αλλά τους ανεμβολίαστους, άρα οι ίδιοι πρέπει πρωτίστως να ενδιαφερθούν να θωρακίσουν την υγεία τους».

Σχετικά με το ζητούμενο της προώθησης των εμβολιασμών σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως Ρομά, παλιννοστούντες, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ο αν. Υπουργός επισήμανε πως το «να τους μιλήσουμε» δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα, αλλά υπάρχει και «θέμα μίας συνολικής ενσωμάτωσής τους, κοινωνικής και οικονομικής». Προανήγγειλε στο πλαίσιο αυτό ότι «εξετάζουμε σε συνεργασία με τον κ. Σταμάτη, το αρμόδιο γγ του υπουργείου Εργασίας -και θα ήθελα να επιφυλαχτώ- περισσότερα πράγματα και γι’ αυτό».

Επισκεπτόμενος, τέλος, τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως ζήτησε «τη βοήθεια της Εκκλησίας μία ακόμη φορά να συνεχίσει αυτό το οποίο κάνει, να μιλά, δηλαδή, στις καρδιές των πιστών και των ανθρώπων και να μεταφέρει παντού το μήνυμα της αγάπης κι ένα τέτοιο μήνυμα αγάπης είναι και η ανάγκη να κάνουμε το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους οικείους μας και το κοινωνικό σύνολο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Η Δημοτική Αστυνομία συνεχίζει να "τιμωρεί" καστανά στη Θεσσαλονίκη. Του κατάσχεσε και το καρότσι

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Νίκος Νίτσας, ο οποίος δήλωσε πως άνω του 90% των νοσοκομειακών και ιδιωτών γιατρών έχουν εμβολιαστεί κι εκεί βασίζεται η καμπάνια που έχει οργανώσει ο ΙΣΘ για να ευαισθητοποιήσει τους διστακτικούς πολίτες. «Στο πλευρό της Πολιτείας σε ό,τι έχει να κάνει με την υγειονομική κάλυψη του κόσμου, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον εμβολιασμό για την πανδημία, προσπαθώντας κι εμείς να βάλουμε το λιθαράκι μας για να μπορέσουμε να γλιτώσουμε από αυτήν την ιστορία μια ώρα αρχύτερα», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης διαβεβαίωσε τον κ. Πέτσα ότι στον δήμο στη διαχείριση της πανδημίας έχει γίνει σοβαρή δουλεία σε οργανωτικό επίπεδο, ενώ παρουσίασε και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό για έργα υποδομής.

Ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, μετά τη σύσκεψη με τον κ. Πέτσα, δήλωσε: «Το μήνυμα που φεύγει από εδώ σήμερα είναι ότι θα προσπαθήσουμε από κοινού για το καλό της χώρας να πείσουμε τους πολίτες για την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν».

Η περιοδεία του αν. Υπουργού Εσωτερικών θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με συναντήσεις που θα έχει στην Πιερία.

Πίεση πρυτανικών αρχών για εμβολιασμό των φοιτητών

Από την πλευρά τους, πρυτανικές αρχές πανεπιστημίων πιέζουν προς την κατεύθυνση του εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι ο μοναδικός τρόπος για να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα που επί σχεδόν δύο χρόνια τώρα παραμένουν κλειστά, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός καθηγητών, διοικητικού προσωπικού και φοιτητών.

Συγκεκριμένα η Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών σημειώνει:

«Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, είναι αναμφισβήτητο πως μόνο τα εμβόλια μας προσφέρουν μια ισχυρή προστασία απέναντι στον κορονοϊό, όχι μόνο σε εμάς που το κάνουμε, αλλά και σε όλα τα άτομα με τα οποία ερχόμαστε σε επαφή. Κάνοντας το εμβόλιο θωρακίζουμε υγειονομικά τους εαυτούς μας αλλά και τους άλλους, είναι συνεπώς μια σοβαρή πράξη αλληλεγγύης και ευθύνης.

Όλοι εμείς που θέλουμε να ξαναβρεθούμε στα αμφιθέατρα, που επιθυμούμε να βγούμε ξέγνοιαστα πάλι να διασκεδάσουμε σε μεγάλες παρέες, που βιαζόμαστε να ξαναπάρουμε πίσω τη ζωή που στερηθήκαμε τόσο καιρό, αλλά που ταυτόχρονα δεν θέλουμε να αρρωστήσουν εξαιτίας μας αγαπημένα πρόσωπα, μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά με το εμβόλιο.

Ο εμβολιασμός μας είναι μια πράξη ανθρώπινης αλληλεγγύης, κοινωνικής ευθύνης και εμπιστοσύνης στην επιστήμη αφού θα ενισχύσει σημαντικά τη συλλογική υγεία και θα επιταχύνει την επιστροφή όλων μας στην κανονικότητα».

«Ο εμβολιασμός είναι sine qua non προϋπόθεση για την ασφαλή επιστροφή της λειτουργίας του πανεπιστημίου στην ομαλότητα», αναφέρει σε επιστολή του στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, τους φοιτητές και τους καθηγητές, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου.

Για ποιους εργαζόμενους ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έως τώρα
Με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα, υποχρεωτικός καθίσταται ο εμβολιασμός των εργαζομένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, των υγειονομικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ ειδική πρόνοια για τον εμβολιασμό λαμβάνεται και για τις ένοπλες δυνάμεις που αφορά το σύνολο των στρατεύσιμων και του μόνιμου προσωπικού.

Συγκεκριμένα, το σύνολο του προσωπικού των υγειονομικών και των μονάδων φροντίδας θα πρέπει να κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού έως τις 16 Αυγούστου. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν εμβολιαστούν θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών.

Επιπλέον καθίσταται υποχρεωτικός εμβολιασμός και για όλους τους νεοεισερχόμενους φιλοξενούμενους στις εν λόγω μονάδες. Τα πρόστιμα σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων είναι 50.000 ευρώ στη δομή και 200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 1 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ