Πέλλα, Πιερία και Λέσβος οι περιοχές με μεγάλο ιικό φορτίο. Οι περιοχές με μικρό ιικό φορτίο. Αύξηση νοσηλειών και διασωληνώσεων

38
0
()

Πέλλα, Πιερία και Λέσβος είναι οι περιοχές της χώρας που δέχθηκαν το μεγαλύτερο ιικό φορτίο και συνεπώς τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επίπτωση τις τελευταίες δέκα ημέρες, όπως αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σημερινής επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στις τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν από την αρχή του μήνα περισσότερα από 50 θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, γεγονός που τους δίνει τις τρεις θέσεις του… αρνητικού βάθρου στην παρούσα φάση της επιδημίας.

Στις μεν περιοχές της Μακεδονίας, η ξέφρενη πορεία μετάδοσης του κορωνοϊού ξεκίνησε από το εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα Γιαννιτσά Πέλλας, καθώς οι εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρεται να προέρχονται και από όμορους στην Πέλλα νομούς. Στη δε Λέσβο, η κατάσταση ξέφυγε λόγω των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν στον κατεστραμμένο πλέον καταυλισμό για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια.

Δυναμική καταγράφεται όμως η κυκλοφορία του κορωνοϊού και σε άλλες 14 περιφερειακές ενότητες της χώρας, όπου καταγράφονται σταθερά το τελευταίο 10ήμερο 10-49 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, αναλογία που τις κατατάσσει στη δεύτερη θέση επιδημιολογικής επιβάρυνσης. Πρόκειται για τις εξής περιφερειακές ενότητες: Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Γρεβενά, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Αττική, Κυκλάδες, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ζάκυνθος.

Ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας σε κάποιες από αυτές τις περιοχές είναι έντονος, κάτι που σημαίνει ότι ενδέχεται να είναι θέμα λίγων ημερών για να βρεθούν από τη μία θέση κατάταξης στην άλλη. Για παράδειγμα, η Αττική, η Κοζάνη, τα Ιωάννινα, βρίσκονται κοντά στο να αλλάξουν επιδημιολογικά κατηγορία, και να μπουν στις περιοχές του χάρτη που είναι στο κόκκινο επιδημιολογικά.

Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει από χθες στην Ελλάδα μετά την έκρηξη κρουσμάτων και το αρνητικό ρεκόρ των 372 νέων περιπτώσεων του φονικού ιού στη χώρα μας.

Σήμερα, τα νούμερα ήταν μειωμένα σε σχέση με μια μέρα πριν, ωστόσο παρέμειναν σταθερά ψηλά, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Αττική και στο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην εν λόγω περιοχή. Συγκεκριμένα σήμερα η Αττική είχε 158 κρούσματα, τα περισσότερα από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας.

Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αττική είναι το γεγονός ότι σε μόλις 5 ημέρες η Αττική μετράει 555 κρούσματα.

Τα πολλά κρούσματα στην Αττική προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς καθώς τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η κατάσταση ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Αττική που προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες της χώρας, αφού υπάρχουν και κάποιες ακόμα περιφερειακές ενότητες, στις οποίες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

Για την κατάσταση στην Αττική μίλησε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και για την Αττική και για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο «υπερπληθυσμός» σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, δημιουργεί άλλα δεδομένα σε σχέση με τη λειτουργία του αλγόριθμου» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γεωργιάδης - Έκρηξη των κρουσμάτων 15 ημέρες μετά την αντιφασιστική συγκέντρωση στο Εφετείο

«Προφανώς και μας προβληματίζει, προφανώς και το παρακολουθούμε, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική πάνω σε αυτό, έχουμε εργαλεία και μέτρα στην φαρέτρα, αλλά όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν την ώρα που πρέπει, εφόσον πρέπει» συμπλήρωσε.

Με μικρότερη ταχύτητα και συνεπώς με μικρότερη επίπτωση στον πληθυσμό κυκλοφορεί ο κορωνοϊός σε 12 περιοχές της χώρας. Ειδικότερα, στις περιφερειακές ενότητες Σερρών, Δράμας, Χαλκιδικής, Λάρισας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Χανίων και Ρόδου, καταγράφονται 5-9 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Τέλος, υπάρχουν 18 περιοχές όπου ο κορωνοϊός δεν έχει κάνει ιδιαίτερα αισθητή την εμφάνισή του. Σε αυτές καταγράφονται λιγότερα από τέσσερα κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι «ελεύθερες κορωνοϊού» περιοχές εντοπίζονται στη Θράκη (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη), στην Καβάλα, στις επτά περιφερειακές ενότητες της Πελοποννήσου, στην Ήπειρο (Θεσπρωτία, Άρτα, Πρέβεζα), στη Φλώρινα, στη Μαγνησία, στη Φωκίδα και στο Λασίθι Κρήτης.

Συνολικά, σήμερα ανακοινώθηκαν 287 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.734, εκ των οποίων το 55,4% άνδρες. Τα 2.340 περιστατικά (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 5.601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Μεγάλη είναι η επίπτωση σε ό,τι αφορά τις σοβαρές νοσηλείες και τελικά τις διασωληνώσεις ασθενών λόγω της λοίμωξης Covid-19.

Μέσα σε ένα 48ωρο η λίστα με τους διασωληνωμένους αυξήθηκε κατά 6 άτομα. Σήμερα 52 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. Από αυτούς οι 11 (21.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Με ταχύ ρυθμό μακραίνει η λίστα των ασθενών που χρειάζεται να εισαχθούν στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού, ενδεικτικό της κυκλοφορίας του ιού και της επίπτωσης που έχει στον πληθυσμό, ιδίως στις ευάλωτες ομάδες ευπαθών και ηλικιωμένων.

Το τελευταίο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι στις απλές κλινικές Covid-19 και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, πλησιάζουν τους 500.

Μόνο χθες έγιναν 79 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία, με τις 50 εξ αυτών να γίνονται σε νοσοκομεία της Αττικής με σχεδόν τις μισές εξ αυτών να αφορούν σε αλλοδαπούς από το κέντρο της Αθήνας. Γεγονός που ανέμεναν οι ειδικοί, καθώς το λεκανοπέδιο κρατά σταθερά εδώ και αρκετές εβδομάδες τα αρνητικά σκήπτρα στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα οποία μοιραία οδηγούν σε νοσηλείες, κάποιες εκ των οποίων είναι σοβαρές και θα συνεχίσουν και με διασωλήνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Στο λιμάνι της Μαρμαρίδας θα ρυμουλκηθεί το ακυβέρνητο Τουρκικό πλοίο με 11 άτομα πλήρωμα

Ειδικότερα, από τους 481 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που βρίσκονταν στα νοσοκομεία, οι 331 νοσηλεύονται σε κλινικές και οι 150 σε Μονάδες. Από το σύνολο των τελευταίων, οι 52 ήταν διασωληνωμένοι.

Ανησυχητική η αύξηση στις διασωληνώσεις

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας χθες στους εκπροσώπους του Τύπου για την πορεία της επιδημίας, υπογράμμισε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, καθώς, φυσικά, και η αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων.

Είναι ενδεικτικό ότι την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου στις Μονάδες βρίσκονταν διασωληνωμένοι 38 ασθενείς και χθες, ο αριθμός τους ανερχόταν στους 52. Τα δε ποιοτικά χαρακτηριστικά για τους ασθενείς αυτούς επιβεβαιώνουν περίτρανα όλες τις μελανές εκτιμήσεις των ειδικών για το πως πλήττεται η ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω από την κυκλοφορία του κορωνοϊού. Μπορεί η πλειονότητα των κρουσμάτων να αφορά σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων, ωστόσο η επίπτωση είναι μεγάλη για τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η νόσηση ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων τούς οδηγεί πολύ πιο εύκολα στο νοσοκομείο, και συνεπώς και σε μακρά και βαριά νοσηλεία και σε διασωλήνωση.

Έτσι, η αύξηση των διασωληνωμένων κατά το διάστημα από την 1η ως τις 11 Σεπτεμβρίου αφορά ανθρώπους που ανήκουν μόνο στην ευάλωτη ηλικιακή ομάδα των 65 χρόνων και άνω. Από τα 14 άτομα που διασωληνώθηκαν μέσα στον Σεπτέμβριο, οι 12 είναι ηλικιωμένοι άνω των 65 χρόνων, ένας ασθενής ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων και ένας στην ομάδα 40-64 χρόνων. Από τους 52 ασθενείς που δίνουν τη μάχη τους μέσα στις Εντατικές, οι 41 είναι άνδρες και οι 11 γυναίκες.

Βαρύς απολογισμός και στις απώλειες

Βαρύς είναι ο απολογισμός των πρώτων 11 ημερών του Σεπτεμβρίου σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες. Από τους 266 θανάτους που είχαν καταγραφεί μέχρι και την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, η μοιραία λίστα με τα θύματα του κορωνοϊού αριθμεί πια 301. Έχουν καταγραφεί δηλαδή 35 θάνατοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 25 Αυγούστου μέχρι και χθες η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει κάθε μέρα νεκρούς, κάποιες ημέρες μάλιστα 4 ή 5 νεκρούς. Από τις 25 Αυγούστου που σημειώνεται …σερί θανάτων έχουν χάσει τη ζωή τους 58 άνθρωποι. Το 80% των θανάτων αφορά άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω, το 19% άτομα της ηλικιακής ομάδας 40-64 χρόνων και το 1% άτομα της ομάδας 18-39 χρόνων.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ