Πάνω από 100 εκπαιδευτικοί «στον αέρα» στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη. Έχασε 500 μαθητές μετά την καραντίνα

1968
Δείτε όλες τις ειδήσεις του porto-rafti.gr και στο TWITTER κάντε κλικ στον σύνδεσμο: twitter.com/GrRafti
0
()

Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση για το «λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί είναι στον αέρα, εκ των οποίων οι μισοί υπέγραψαν συναίνεση παραίτησης. Διαδικασία, που σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ είναι ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά και αντισυναδελφική για όσους περιμένουν χρόνια στην ουρά το ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή με το που άνοιξε μετά την καραντίνα το εκπαιδευτήριο έχασε πάνω από 500 μαθητές με το «καλημέρα» σας.

Η είδηση για «λουκέτο» στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» ακούστηκε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ωστόσο, για το κλείσιμο των ιστορικών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, οι παροίκουντες την Ιερουσαλήμ, είχαν το φόβο –κι ειδικά την περίοδο του κορονοϊού- ότι αυτό κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Οι φόβοι τους, επιβεβαιώθηκαν…

Όπως μας είπε ο γενικός γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος, τα σχολεία δεν κλείνουν εν μια νυκτί κι οι διεργασίες στην προκειμένη περίπτωση κράτησαν καιρό. Για να κλείσει ένα ιδιωτικό σχολείο πρέπει σύμφωνα με τον ίδιο να προηγηθεί αίτηση της ιδιοκτησίας για αναστολή ή κατάργηση.

Το «λουκέτο» – φάντασμα στα εκπαιδευτήρια Ζηρίδη

«Όπως ξέρουμε από το Υπουργείο Παιδείας τέτοια αίτηση δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Άρα κλείσιμο δεν υφίσταται πριν από τον πλήρη έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας και σχετική απόφαση του Υπουργού. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν μπορεί να γίνει πριν τις 31/8» μας είπε χαρακτηριστικά ο κος Χρστόπουλος.

Το πιο προβληματικό όμως κομμάτι αυτής της διαδικασίας σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι στελέχη του εκπαιδευτηρίου, κυρίως του Γυμνασίου και του Λυκείου, οι οποίοι πήραν μόνοι τους την πρωτοβουλία, μεθοδεύουν την αποχώρηση των εκπαιδευτικών με τον λάθος τρόπο και μέσα από εργατική νομοθεσία που δεν είναι η ενδεδειγμένη. Η σωστή διαδικασία είναι η απόλυση να γίνει βάση της εκπαιδευτικής νομοθεσίας.

Γιατί γίνεται με αυτό τον τρόπο; Γιατί σύμφωνα με τον κο Χριστόπουλο… τάζουν στους εκπαιδευτικούς ότι θα κανονιστεί να μπουν στον ΑΣΕΠ (ο οποίος έχει «κλείσει» για τα επόμενα δύο χρόνια) παραγκωνίζοντας και υπέρ πηδώντας συναδέλφους τους, με την δικαιολογία ότι πρόκειται για ιστορικό σχολείο με καθηγητές που δουλεύουν εκεί επί σειρά ετών.

Όπως εξηγεί ο κος Χριστόπουλος: « Η καταγγελία των συμβάσεων τους που έχουν υπογράψει ήδη οι μισοί εκπαιδευτικοί, είναι επί της ουσίας παραίτηση από τους ήδη 3 μήνες που τους χρωστάνε, κι οι οποίοι θα φτάσουν τους 5 μαζί με τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μαζί με τους χρωστούμενους μισθούς θα πετάξουν στα σκουπίδια και όλη την αποζημίωση βάση της προϋπηρεσία τους.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι η πλειονότητα των περισσότερων από 100 δασκάλων και καθηγητών που δουλεύουν σε όλες τις βαθμίδες των εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη, δουλεύουν εκεί για περισσότερα από 10 χρόνια, αρκετοί και 15 χρόνια. Με την υπόσχεση του ΑΣΕΠ, τους ζητάνε λοιπόν να αποποιηθούν όλων των παραπάνω δικαιωμάτων. Φυσικά οι καθηγητές δεν φταίνε- υπάρχει φόβος και κλίμα τρομοκρατίας για το αύριο κι έτσι παρασέρνονται στο γκρεμό. Όμως αυτό που συμβαίνει είναι ανήθικο- 30.000 εκπαιδευτικοί που περιμένουν να μπουν στον ΑΣΕΠ είναι δηλαδή παιδιά ενός κατώτερου Θεού;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

ΟΙΕΛΕ: Κακοδιαχείριση και οικονομικά προβλήματα

Η ΟΙΕΛΕ πάντως, σύμφωνα με την οποία στο συγκεκριμένο εκπαιδευτήριο υπήρχε κακοδιαχείριση και χρόνια οικονομικά προβλήματα με τις καθυστερήσεις μισθών να είναι μόνιμο θέμα, ζήτησε μέσα από επιστολή της στο Υπουργείο Παιδείας την πειθαρχική δίωξη όλων των νόμιμων εκπροσώπων αλλά και των διευθυντών του εκπαιδευτηρίου, για τυχόν εμπλοκή τους στην παραβίαση της νόμιμης εκπαιδευτικής διαδικασίας στο θέμα των απολύσεων.

Όσον αφορά τους γονείς, οι τελευταίοι, σύμφωνα με τον κο Χριστόπουλο είναι παντελώς ανενημέρωτοι για το τι συμβαίνει στο σχολείο γι’ αυτό και από χθες που έσκασε η είδηση, «σπάνε» τα τηλέφωνα της ΟΙΕΛΕ μήπως οι γονείς μάθουν από εκεί κάτι περισσότερο για το σχολείο των παιδιών τους.

500 μαθητές έφυγαν

Καλά πληροφορημένες πηγές μας από το χώρο των ιδιωτικών σχολείων, μας είπαν πως είτε έχει κάνει αίτηση το εκπαιδευτήριο είτε όχι, το γεγονός είναι ότι βάζει λουκέτο. Αυτό που όλοι αναμένουν είναι μια ανακοίνωση από την οικογένεια Ζηρίδη, η οποία για την ώρα τηρεί σιγή ιχθύος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχολείο που αντιμετώπιζε για χρόνια οικονομικά προβλήματα, έχασε τις τελευταίες δυνάμεις του την περίοδο των κλειστών σχολείων και του κορονοϊού, τότε που οι εκπαιδευτικοί έκαναν απεργία απέχοντας από την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης.

Οι εκπαιδευτικοί αποφάσισαν να το κάνουν αυτό, δεδομένων των προβλημάτων που είχαν με την μισθοδοσία τους. Έτσι, σε αυτό το εκπαιδευτήριο, κατά βάση δεν έγινε τηλεκπαίδευση την περίοδο της καραντίνας, γεγονός που δυσαρέστησε έντονα πολλούς γονείς. Με το άνοιγμα του σχολείου τον Ιούνιο, πάνω από 500 μαθητές (περίπου οι μισοί) έφυγαν από το εκπαιδευτήριο. Οι γονείς τους έχουν ήδη εγγράψει αυτά τα παιδιά σε άλλα ιδιωτικά σχολεία.

Σε τεράστιο πλήγμα για την ιδιωτική εκπαίδευση εξελίσσεται το «λουκέτο» που φαίνεται ότι θα μπει σε ένα ιστορικό ιδιωτικό σχολείο -«Νέα Γενιά Ζηρίδη» -με σοβαρές επιπτώσεις στην αγορά, στους 1.100 μαθητές, στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό. Ολοι, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον «αέρα» και περιμένουν με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ η διοίκηση δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα.

Οι γνώστες των θεμάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης ήξεραν από καιρό ότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν πιθανή ενώ το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι γονείς, τώρα βλέπουν ότι η κατάσταση για το μέλλον του σχολείου είναι σοβαρή. Τεράστια χρέη, υπέρογκα δάνεια, σκάνδαλα του παρελθόντος και κακοδιαχείριση έφεραν τα εκπαιδευτήρια σήμερα στο σημείο «μηδέν». Ηδη από την αρχή της χρονιάς οι εξελίξεις έρχονταν με τη μορφή χιονοστιβάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Με ANTI-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία για το Ορούκ Ρέις. Και επίσημα φρένο στις διαπραγματεύσεις

Το Φεβρουάριο του 2020, η πολυτελής κατοικία της ιδιοκτήτριας της «Νέας Γενιάς Ζηρίδη», Κατερίνας Ζηρίδη, στην Κηφισιά, βγήκε στο σφυρί για οφειλές εκατομμυρίων προς τις τράπεζες και το ΙΚΑ. Τρία σχεδόν χρόνια αφότου έχασε το σχολείο, η Κατερίνα Ζηρίδη, πρόεδρος των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, είδε στις 5-2-2020 να βγαίνει σε πλειστηριασμό και η 385 τ.μ. πολυτελής μεζονέτα της στην Κηφισιά. Το ακίνητο βαρύνεται με κατασχέσεις από την Εφορία και το ΙΚΑ για ποσά που υπερβαίνουν τα 8 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα από το 2017 οι εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων στα Σπάτα, που βαρύνονται με τραπεζικό δανεισμό άνω των 22 εκατ. ευρώ, είχαν περάσει μετά από πλειστηριασμό στην κατοχή θυγατρικής εταιρείας τράπεζας.

Μέσα στην κρίση της πανδημίας φαινόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, καθώς η διοίκηση προσπαθούσε να απεμπλακεί με κάθε τρόπο από τις αποζημιώσεις του προσωπικού, μια διαδικασία που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Καταγγελίες μάλιστα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αναφέρουν πως η διοίκηση υπόσχονταν ακόμη και διορισμούς στο Δημόσιο, σε όποιον εκπαιδευτικό υπέγφραφε τη λύση της συνεργασίας με τα Εκπαιδευτήρια.

Όσον αφορά στους γονείς επίσης επικρατεί ανησυχία τόσο για το αν το σχολείο θα μπορέσει να επιστρέψει τις προκαταβολές, όσο και για του πού θα φοιτήσουν τώρα τα παιδιά τους. Η οικογένεια Ζηρίδη προσπαθούσε εδώ και χρόνια να προχωρήσει σε συμπράξεις με ξένους και ελληνικούς ομίλους, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα και έτσι οι αυξανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις μαζί με τον τραπεζικό δανεισμό, να δημιουργήσουν «θηλιά θανάτου» στο λαιμό της διοίκησης. Κάπως έτσι το σχολείο έφτασε στη σημερινή κατάσταση και λίγο πριν αναγκαστεί να βάλει «τίτλους τέλους»

Το σκάνδαλο με το Διεθνές Απολυτήριο

Το 2009 το σχολείο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τη διαρροή θεμάτων του International Baccalaureate (IB) με αποτέλεσμα ο διεθνής οργανισμός να του αφαιρέσει την άδεια να οργανώνει τα ομώνυμα διετή προγράμματα. Ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για το σχολείο, τόσο για το κύρος του όσο και οικονομικό. Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν μαθητής πιάστηκε με τα θέματα εξετάσεων στην τσάντα του μέσα στη Σχολή Ζηρίδη. Το περιστατικό αυτό επηρέασε αρνητικά τη φήμη του σχολείου, καθώς υπήρξαν πολλά σενάρια για το πώς ο συγκεκριμένος μαθητής κατάφερε να εξασφαλίσει εκ των έσω τα θέματα των εξετάσεων.

Κατερίνα Ζηρίδη – Οι πλειστηριασμοί και η πτώση μιας «αυτοκρατορίας»

Η Κατερίνα Ζηρίδη, έχασε τις εγκαταστάσεις στα Σπάτα, αλλά είδε και μια πολυτελή κατοικία στην Κηφισιά να βγαίνει σε πλειστηριασμό καθώς ήταν προσημειωμένη για χρέη ύψους 8,6 εκατ. ευρώ σε εφορία και ΙΚΑ. Πρόκειται για ένα σπίτι 385 τ.μ. το οποίο, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν δοθεί είναι κτισμένο σε έκταση 1,7 στρεμμάτων.Αποτελείται από:

– Το υπόγειο, όπου βρίσκεται το playroom και οι αποθήκες,
– Το ισόγειο, όπου βρίσκεται το προ χολ με το βεστιάριο, το χολ, το λίβινγκ ρουμ, ένα σαλόνι, μία τραπεζαρία, η κουζίνα, το δωμάτιο πρωινού, το δωμάτιο υπηρεσίας με ένα λουτρό, το κελάρι και το πλυσταριό και
– Τον πρώτο όροφο, μετά από ένα ακόμη χολ, όπου αναπτύσσονται τέσσερα υπνοδωμάτια με τρία μπάνια, βεστιάριο και ένα ακόμα δωμάτιο.Σύμφωνα με σύμφωνα με το υπ’ αρ. 1875/2-7-2019 πιστοποιητικό βαρών του Κτηματολογικού Γραφείου Κηφισιάς κατά της οφειλέτιδας υπήρχε:

1) Προσημείωση υποθήκης για δρχ. 200.000.000 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., εγγραφείσα την 29-1-1998.
2) Προσημείωση υποθήκης για ευρώ 2.500.000,00 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε., εγγραφείσα τη 18-6-2015.
3) Υποθήκη για ευρώ 270.886,81 υπέρ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, εγγραφείσα την 25-10-2016 και η οποία καταχωρήθηκε με τη διαδικασία του 6.4 στις 8-11-2016 με αριθμό κατ/σης 293.
4) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 810.208,68 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 26-10-2005.
5) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 749.492,31 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 24-5-2006.
6) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 466.652,17 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα την 5-7-2006.
7) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 4.452.086,69 υπέρ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ, εγγραφείσα τη 17-6-2015.
8) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 392.438,19 υπέρ ΔΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ με αρ. & ημ/νία κατ/σης 686/15-12-2016.
9) Αναγκαστική κατάσχεση για ευρώ 100.000,00 υπέρ ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. με αρ. & ημ/νία κατ/σης 1875/2-7-2019.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της στις 30 Ιουνίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πληροφορούμαστε με οργή και κατάπληξη ότι κάποιοι εμπαίζουν τους ταλαιπωρημένους και επί μήνες απλήρωτους εκπαιδευτικούς στα Εκπαιδευτήρια Ζηρίδη, κάνοντας λόγο για κλείσιμο σχολείου και τάζοντας (άγνωστο πώς…) διορισμούς στο δημόσιο.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τα ακόλουθα: Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί κανένα αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας για αναστολή ή κατάργηση του σχολείου. Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο δεν μπορεί να κλείσει μόνο του, αλλά απαιτείται απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ακόμη κι αν κατατεθεί τέτοιο αίτημα και εγκριθεί με υπογραφή Υπουργού, το σχολείο θεωρείται ότι λειτουργεί μέχρι την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους, δηλ. την 31η Αυγούστου. Επομένως, και στην περίπτωση που το σχολείο κλείσει, οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να απολυθούν πριν από εκείνη την ημερομηνία. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να μην ακούνε τις ψευδείς Σειρήνες και να ενημερώνουν άμεσα τους εκπροσώπους της ΟΙΕΛΕ για οτιδήποτε νεότερο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού στόλου μπροστά στο Ορούτς Ρέις. Ανακοίνωση Υπ. Εξωτερικών ΗΠΑ

Σε νέα ανακοίνωσή της την 1η Ιουλίου η ΟΙΕΛΕ κάνει διάφορες καταγγελίες. Συγκεκριμένα τονίζει:

Εξοργιστική επιστολή που αμφισβητεί ευθέως την συνταγματική και εκπαιδευτική νομιμότητα, ευνοεί τα σχέδια των μεγαλοσχολαρχών και φέρνει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε πόλεμο με ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα, διακινήθηκε από διευθυντικά στελέχη του Γυμνασίου-Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ζηρίδη προς υπογραφή στους (απελπισμένους και τρομοκρατημένους) εκπαιδευτικούς. Βούληση των συντακτών της η μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε σούπερ μάρκετ και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε απλούς υπαλλήλους.

Η επιστολή αυτή που απευθύνεται στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατ. Αττικής και κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και (προσχηματικά) στην ιδιοκτήτρια, απηχεί πλήρως τις θέσεις της ιδιοκτησίας και των φερέφωνών της που, έχοντας φέρει με την καταστροφική τους πολιτική το σχολείο στο όριο του γκρεμού, επιχειρούν να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους για την επαγγελματική και οικονομική καταστροφή των εκπαιδευτικών τάζοντας ακόμη και διορισμούς, ως νέοι …Μαυρογιαλούροι. (Ποιος σύστησε, άραγε, τον φωστήρα νομικό και τι συμφέροντα εξυπηρετούνται;)

Ανάμεσα σε πολλά άλλα αδιανόητα, η επιστολή ζητά:

Την κατάργηση της διαδικασίας απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών βάσει του Ν. 682/77 και τις καταγγελίες των συμβάσεων με όσα προβλέπει η εργατική νομοθεσία. Με τον τρόπο αυτό, επί της ουσίας ζητείται η επαναφορά του καθεστώτος Αρβανιτόπουλου με ελεύθερες απολύσεις, ελεύθερου χρονικού ορίου συμβάσεις (τέλος, πχ, η αρχική διετία) και η μεταφορά της διοικητικής εποπτείας μας στο Υπουργείο Εργασίας. Ούτε ο Πρόεδρος του ΣΙΣ θα τολμούσε να συντάξει τέτοιο κείμενο-δώρο για τους μεγαλοσχολάρχες. Εννοείται πως σε περίπτωση τέτοιας καταγγελίας σύμβασης δεν είναι δυνατή η χρήση της προϋπηρεσίας για ένταξη σε αξιολογικό πίνακα του ΑΣΕΠ στο μέλλον, άρα οι επιτήδειοι σκάβουν και το δικό τους, αλλά και το λάκκο των συναδέλφων τους.

Την κατάργηση του Ν. 4589/2019 (του νόμου για τις προσλήψεις) που δικαίωνε μακροχρόνια αιτήματα του κλάδου, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέχρι τα 120 μόρια, όταν θεοί και δαίμονες προσπαθούσαν να μην μας αναγνωρίζεται ούτε ένα μόριο. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Με απύθμενο θράσος και περιφρονώντας σκαιά δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς που απολύθηκαν πέρσι και φέτος και δεν μπορούν να βάλουν νέα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ, ζητούν κατ’ εξαίρεση (!!!) ένταξη στους αξιολογικούς πίνακες του ΑΣΕΠ. Λες και όλοι οι υπόλοιποι, δημόσιοι και ιδιωτικοί συνάδελφοί τους δεν απολύθηκαν… Λες και η δική τους κατάσταση δεν είναι δύσκολη… Αδυνατεί κανείς να αντιληφθεί τη λογική πίσω από αυτή την αντισυνταγματική (καταστρατηγείται το άρθρο 4), παράλογη και παρασιτικής φύσης απαίτηση που, πέραν όλων των άλλων, είναι βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αγανάκτησης σε όλες τις συλλογικότητες των δημόσιων εκπαιδευτικών που θα στραφούν, όχι εναντίον των ελάχιστων αφρόνων συντακτών της επιστολής, αλλά του κλάδου μας.

Την κατάργηση της διαδικασίας για το κλείσιμο ενός σχολείου, ζητώντας να μπορεί ο ιδιοκτήτης να το κλείνει εν τω μέσω της σχολικής χρονιάς, ζητώντας δηλαδή τον υποβιβασμό του σε κοινή επιχείρηση. Ζητά, επομένως, (εμμέσως) το κλείσιμο του σχολείου εδώ και τώρα, όταν ακόμη δεν έχει καν κατατεθεί αίτηση προς την Υπουργό Παιδείας για αναστολή, ή κατάργηση. Για ποιο λόγο, άραγε, βιάζονται ορισμένοι;

Είμαστε υποχρεωμένοι να επιστήσουμε την προσοχή στους ταλαιπωρημένους συναδέλφους μας που από άγνοια και απελπισία υπέγραψαν το κατάπτυστο αυτό κείμενο, (αλλά και σε όσους δεν το υπέγραψαν) και να τους τονίσουμε τα ακόλουθα:

Ένα ιδιωτικό εκπαιδευτήριο κλείνει μόνο με υπογεγραμμένη απόφαση αυτού που του χορήγησε την άδεια λειτουργίας, δηλ. του Υπουργού Παιδείας. Η απόφαση αυτή ενεργοποιείται υποχρεωτικά στη λήξη του σχολικού έτους, δηλ. την 31/8.

Με το κλείσιμο ενός σχολείου, έρχεται η αυτεπάγγελτη καταγγελία σύμβασης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι κατοχυρώνουν μέχρι εκείνη την ημέρα δικαιώματα μισθοδοσίας, αποζημίωσης και προϋπηρεσίας. Υπενθυμίζουμε ότι:

Α) Η σύμβαση εργασίας μεταξύ του ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου και του ιδιωτικού εκπαιδευτικού λύεται με το θάνατο, την έκπτωση, την αποδοχή παραίτησης και την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και εκδίδεται σχετική πράξη του αρμόδιου Διευθυντή Εκπαίδευσης (βλ. Ν. 682/77).

Β) Σύμφωνα με σειρά εγκυκλίων του Υπουργείου Εργασίας, δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί καταγγελία σύμβασης ιδιωτικών εκπαιδευτικών στην Εργάνη, αν δεν εκδοθεί πρώτα διαπιστωτική πράξη απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης με βάση την εκπαιδευτική νομοθεσία.

Για την ΟΙΕΛΕ το κλείσιμο οποιουδήποτε σχολείου, δημόσιου και ιδιωτικού, είναι πλήγμα για το χώρο της εκπαίδευσης, για την κοινωνία, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία θα προχωρήσει σε κάθε ενέργεια, ώστε να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του. Στην απευκταία, όμως, περίπτωση που η ιδιοκτησία επιλέξει το κλείσιμο, θα απαιτήσουμε τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μας και θα σταθούμε στο πλευρό τους νομικά και πολιτικά.

Όμως, έχουμε ήδη ζητήσει την πειθαρχική δίωξη των νόμιμων εκπροσώπων και των διευθυντικών στελεχών Γυμνασίου-Λυκείου του εν λόγω σχολείου που με τις ενέργειές τους βλάπτουν σοβαρά τόσο το σχολείο όσο και τους εργαζόμενους και απειλούν την τήρηση της εκπαιδευτικής νομιμότητας. Τέλος, επιφυλασσόμαστε για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της ιδιοκτησίας και των διευθυντικών στελεχών μετά από συνεδρίαση των οργάνων της Ομοσπονδίας με το νομικό μας επιτελείο.

ethnos.gr

dikaiologitika.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ