“Πάγος” ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας στην Τουρκία για τις επιθέσεις σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, εν μέσω νέων απειλών για Ελλάδα.

17
0
(0)

Σε… «θερμό επεισόδιο» εκτυλίχθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού με την Γερμανίδα ομόλογό του, Νάνσι Φέζερ, η οποία επισκέπτεται στην Άγκυρα. Αιτία της «κόντρας» η τουρκική επιχείρηση στα σύνορα με τη Συρία.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία ακόμη και η Ρωσία έχουν, ουσιαστικά, καταδικάσει την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» της Τουρκίας κατά των Κούρδων της Συρίας και βορείου Ιράκ. Μια επιχείρηση που γίνεται ως αντίποινα για τη βομβιστική επίθεση στη λεωφόρο Ιστικλάλ στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, η Νάνσι Φέζερ επανέλαβε τις θέσεις αυτές και ο Τούρκος ομόλογός της, αντέδρασε.

Η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μίλησε για αναλογική αντίδραση» της Άγκυρας σε τρομοκρατικές επιθέσεις και αυτό, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, προκάλεσε τον εκνευρισμό του Σοϊλού.

«Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα. Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Ουκρανία», ήταν η αντίδραση του, εμφανώς εκνευρισμένου, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με μεγάλη κατανόηση. Λόγω της κατάστασης που βρίσκεται. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλα αυτά τα θέματα είναι απαραίτητο να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα των μέτρων που λαμβάνονται και των ενεργειών που έχουν ληφθεί και η προστασία των αμάχων είναι απαραίτητη. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ιδίως όσον αφορά τη μη κλιμάκωση της βίας», είπε η Νάνσι Φέζερ στην αρχική της τοποθέτηση.

Η απάντηση του Τούρκου υπουργού ήταν πως «σήμερα κηδεύουμε ένα παιδί μας και ένα δάσκαλό μας. Στην οδό Ιστικλάλ δολοφονήθηκαν αθώοι πολίτες. Σε αυτούς τους ανθρώπους δεν υπήρξε καμία αναλογικότητα. Ξεσηκώθηκε όλος ο κόσμος επειδή έπεσαν δυο βόμβες στην Ουκρανία. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχωρίζονται ανάλογα την εθνικότητα, το θρήσκευμα και τις περιοχές που ζουν».

Και δεν έμεινε αναπάντητη από την Γερμανίδα υπουργό: «Εμείς ως Γερμανία είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία. Συμμεριζόμαστε τα αισθήματα των θυμάτων και των συγγενών τους αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων και θα θέλαμε να επαναλάβουμε τα συλλυπητήριά μας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Αλλά ταυτόχρονα, αυτή η αντίδραση πρέπει να είναι ανάλογη με τις αντιδράσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα. Οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σύμφωνες με το δίκαιο των εθνών και στις οποίες προστατεύονται οι πολίτες. Φυσικά, το επισημαίνουμε».

Η Τουρκία ζήτησε από τους συμμάχους της, κυρίως τις ΗΠΑ, «να σταματήσουν κάθε υποστήριξη» προς τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), τη βασική κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, την οποία αν και η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, η Ουάσινγκτον τη στηρίζει για να πολεμήσει εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Λέμε σε όλους τους συνομιλητές μας, κυρίως τις ΗΠΑ, ότι οι YPG ισοδυναμούν με το PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και τη Δύση) και ζητάμε μετ’ επιτάσεως από αυτούς να σταματήσουν κάθε υποστήριξη προς τους τρομοκράτες», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι ΗΠΑ είχαν ζητήσει σήμερα να υπάρξει «αποκλιμάκωση» στη Συρία, σε αντίδραση στις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τη Δευτέρα απείλησε να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία έπειτα από μια σειρά αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων των Κούρδων στη Συρία και το Ιράκ και την πτώση ρουκετών στο τουρκικό έδαφος προερχόμενες από το συριακό.

Η Άγκυρα κατηγορεί το PKK και τις YPG ότι ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, από την οποία σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81. Οι οργανώσεις αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή. Η Τουρκία ανακοίνωσε την Κυριακή την έναρξη της επιχείρησης «Γαμψό ξίφος», εξαπολύοντας σειρά επιδρομών εναντίον θέσεων του PKK και των YPG στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και της Συρίας.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινό απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 37 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 18 μέλη των συριακών ενόπλων δυνάμεων, έχουν σκοτωθεί από τις επιδρομές στη Συρία. Από την εκτόξευση ρουκετών από τη Συρία σκοτώθηκαν χθες δύο άνθρωποι στην τουρκική πόλη Καρκαμίς.

Απειλεί με χερσαία επίθεση

Η χερσαία επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία θα αρχίσει «σύντομα, αν θέλει ο Θεός», ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εδώ και λίγες ημέρες συντρίβουμε τους τρομοκράτες με τα αεροπλάνα και τα drone μας», ανέφερε ο Ερντογάν σε ομιλία του στη βορειοανατολική Τουρκία. «Αν θέλει ο Θεός, θα τους εξοντώσουμε όλους αυτούς το συντομότερο, με τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες μας».

Η τουρκική αεροπορία εξαπέλυσε την Κυριακή σειρά επιδρομών εναντίον κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 37 ανθρώπους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και οι σύμμαχοί του της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) κατηγορούνται από την Άγκυρα ότι οργάνωσαν την επίθεση, που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους, ενώ 81 τραυματίσθηκαν.

Οι δύο οργανώσεις αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη.

«Απαντήσαμε σ’ αυτή την άτιμη επίθεση, που στοίχισε τη ζωή σε έξι αθώους, ανάμεσα στους οποίους παιδιά, ξεριζώνοντας τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράκ και στη βόρεια Συρία», συνέχισε ο Ερντογάν. «Γνωρίζουμε ποιος οπλίζει, ποιος ενθαρρύνει τους τρομοκράτες», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες

184 Κούρδοι μαχητές εξουδετερώθηκαν

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε χθες Δευτέρα ότι 184 κούρδοι μαχητές «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν) κατά τη διάρκεια της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης που εξαπολύθηκε από την Τουρκία στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

«Από την έναρξη της επιχείρησης Γαμψό Ξίφος, 184 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν από πυρά (…) οχημάτων και αεροσκαφών», είπε ο κ. Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες προχθές Κυριακή να σφυροκοπούν θέσεις των οργανώσεων PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε τομείς του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας αντίστοιχα.

Πάντα σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Άμυνας, στην πρώτη φάση της επιχείρησης καταστράφηκαν 89 στόχοι, ανάμεσά τους κρησφύγετα, οχυρές θέσεις ή/και αποθήκες των κούρδων μαχητών.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία και η βομβιστική ενέργεια της 13ης Νοεμβρίου στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, για την οποία η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη στο PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και στις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Οι δύο οργανώσεις διέψευσαν πως είχαν οποιαδήποτε ανάμιξη στην έκρηξη βόμβας στην Κωνσταντινούπολη η οποία στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 81.

Ο κ. Ερντογάν απείλησε ξανά χθες να διατάξει «χερσαία επιχείρηση» στη Συρία

Αποκλιμάκωση στη Συρία ζητούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία

«Καλούμε σε αποκλιμάκωση στη Συρία προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι και να στηριχθεί ο κοινός στόχος να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος», ανέφερε ο Νεντ Πράις εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του. «Εξακολουθούμε να αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε μη συντονισμένη στρατιωτική δράση στο Ιράκ, η οποία παραβιάζει την κυριαρχία του», πρόσθεσε.

Και η Ρωσία εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» και ότι θα απόσχει από «κάθε υπέρμετρη χρήση ισχύος» στη Συρία, όπου η Άγκυρα εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς και απείλησε να αρχίσει νέα ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση εναντίον των Σύρων κούρδων μαχητών.

«Ελπίζουμε να πείσουμε τους τούρκους συναδέλφους μας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην καταφύγουν στην χρήση υπέρμετρης ισχύος στη συριακή επικράτεια», ώστε να «αποφευχθεί η κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε στον Τύπο ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ειδικός επιτετραμμένος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Λαυρέντιεφ καταγράφεται δύο εικοσιτετράωρα αφού η τουρκική πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε την επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος», σειρά αεροπορικών πληγμάτων εναντίον θέσεων των οργανώσεων PKK (Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν) και YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) σε τομείς του βόρειου Ιράκ και της βόρειας Συρίας αντίστοιχα.

«Η Ρωσία εδώ και μήνες (…) κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει κάθε χερσαία επιχείρηση μεγάλης κλίμακας», είπε ο κ. Λαυρέντιεφ, ο οποίος εκφράστηκε στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου θα διεξαχθούν τριμερείς συνομιλίες απεσταλμένων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν για τη Συρία.

Ο ειδικός επιτετραμμένος της Ρωσίας κάλεσε να «συνεχιστεί η δουλειά με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη (…) για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», συμπεριλαμβανομένου «του κουρδικού ζητήματος».

Ο κ. Λαυρέντιεφ έκρινε επίσης ότι η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ από τη βορειοανατολική Συρία θα μπορούσε να συμβάλει στη «σταθεροποίηση» της κατάστασης.

Η έκκληση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Έκκληση στην Τουρκία για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου έκανε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και το Ιράκ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η κ. Μετσόλα σημείωσε ότι «οι αεροπορικές επιδρομές, που βλέπουμε στη βόρεια Συρία και το Ιράκ μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, κοστίζουν ακόμη περισσότερες ζωές και προκαλούν περισσότερο αιματοκύλισμα».

«Καλώ τις τουρκικές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα», προσέθεσε.

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε το πρωί της Τρίτης, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διεμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στην Κύπρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα είναι «ανοιχτή στο διάλογο».

Η διπλωματική κίνηση της Αθήνας

Η δήλωση αυτή έρχεται ενώ η Αθήνα προχωρά σε κινήσεις που «σβήνουν» το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Υπενθυμίζεται πως Ελλάδα και Αίγυπτος υπογράφουν σήμερα μνημόνιο κατανόησης, με σημαντικότερη πρόβλεψη την πρόθεση των δύο πλευρών να αναγνωρίσουν ότι τα όρια του FIR τους ταυτίζονται με την περιοχή που ασκείται η Έρευνα και Διάσωση (SAR).

Ειδικότερα, σήμερα, μεταβαίνουν στην Αίγυπτο τρεις υπουργοί, για την υπογραφή δύο σημαντικών διμερών συμφωνιών. Για Κάιρο αναχωρούν ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, ο ΥΕΘΑ, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο ΑΝΥΠΕΞ, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο ΥΕΘΑ θα υπογράψει με τον αιγύπτιο ομόλογο του, Μοχάμεντ Αχμέντ Ζακί, συμφωνία για κοινές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Μία συμφωνία που στοχεύει τόσο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όσο και το αφήγημα της Τουρκίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2020, η Τουρκία επέκτεινε μονομερώς με νόμο την περιοχή ευθύνης της για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας», σε μία προσπάθεια δημιουργίας νέων τετελεσμένων.

Τι άλλο είπε ο Ακάρ

Κατά τα άλλα ο Ακάρ, παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό του υπουργείου του, ενώπιον της Επιτροπής της Τουρκικής Βουλής, είπε μεταξύ άλλων ότι οι Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μάχονται εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων στη χώρα και πέρα από τα σύνορα, για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της χώρας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι εναντίον της ένταξης των χωρών αυτών στην συμμαχία αλλά ζητά να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με την συμφωνία του Ιουνίου.

Προκαλεί εκ νέου η Τουρκία, η οποία κατηγορεί την Ελλάδα για εχθρική στάση απέναντί της, για «παράνομες αξιώσεις» στο Αιγαίο, για «παραβίαση του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου» και για «πολιτικές εκφοβισμού της κατά της Τουρκικής Μειονότητας» στη Θράκη.

Στην ετήσια έκδοση του δελτίου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, συνοψίζονται οι θέσεις, οι πολιτικές και οι επιδιώξεις της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ανά γεωγραφική περιοχή. Στο δελτίο καταγράφεται κι επισήμως η απόφαση της Άγκυρας για αναστολή όλων των συνομιλιών με την Ελλάδα, ενώ υπογραμμίζεται ο νέος στόχος της Τουρκίας για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στα κεφάλαια «Αν. Μεσόγειος, Κύπρος, Ελλάδα» συμπυκνώνεται η παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού στις 8 Νοεμβρίου 2022, η οποία περιλάμβανε τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, τις πρακτικές και τις εκτιμήσεις για τα τρέχοντα ζητήματα.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρει το sigmalive, ότι στο δελτίο δεν γίνεται λόγος για αμφισβήτηση κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, παρά μόνο καταγράφονται οι μέχρι σήμερα διπλωματικές κινήσεις διαμαρτυρίας της Άγκυρας για την αποστρατικοποίησή τους.

Τι γράφει το δελτίο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο

Η Τουρκία έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου. Λαμβάνεται αποφασιστική στάση για την προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, η προκατειλημμένη και μεροληπτική στάση που υιοθετείται από την ΕΕ και ορισμένες τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. Καμία πλατφόρμα ή σχέδιο στην περιοχή που προσπαθεί να αγνοήσει τη χώρα μας δεν πρόκειται να επιτύχει. Η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από το έργο του αγωγού φυσικού αερίου EastMed κατέδειξε επίσης αυτή την κατάσταση. Τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο κοινοποιήθηκαν στον ΟΗΕ το 2020. Σε αυτή την υφαλοκρηπίδα, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα, οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων συνεχίζονται με σκάφη σεισμικών ερευνών και γεωτρήσεων υπό τουρκική σημαία. Οι μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες ερευνητικών σκαφών με σημαία τρίτης χώρας δεν επιτρέπονται εντός αυτών των συνόρων. Η περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε ο κ. Πρόεδρος, εάν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει την αναγκαία βάση για πολυμερή συνεργασία και διάλογο στην περιοχή.

Στο Αιγαίο, στοχεύουμε σε μια δίκαιη λύση όλων των αλληλένδετων προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας μας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας. Οι παράνομες αξιώσεις και οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας καταγγέλλονται σε διμερές επίπεδο και ενώπιον τρίτων μερών με κάθε ευκαιρία, ενώ οι ενέργειες αυτές απαντώνται κατάλληλα. Η παραβίαση από την Ελλάδα του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου τίθεται υπόψη της διεθνούς κοινότητας με επιστολές που αποστέλλονται στον ΟΗΕ και στις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά τονίζεται ότι η Τουρκία διαθέτει την απαραίτητη πολιτική βούληση για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η σημερινή πολιτική της Ελλάδας της έντασης και της έκφρασης παραπόνων κατά της Τουρκίας προς τρίτους θα βλάψει περισσότερο την ίδια.

Κύπρος

Στο Κυπριακό, την εθνική μας υπόθεση, υπό το πρίσμα της θέσης για λύση δύο κρατών, συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας σε κάθε τομέα για την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων (κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς) των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας και τον τερματισμό του άδικου εμπάργκο και της απομόνωσης του τουρκοκυπριακού λαού. Επισημαίνοντας την βαθιά ανισότητα μεταξύ του καθεστώτος των δύο συνιδιοκτητών του νησιού, τονίζουμε ότι η επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να κυριαρχήσει σε ολόκληρο το νησί κατέστρεψε την Κυπριακή Δημοκρατία το 1963 και εμποδίζει τη λύση σήμερα. Υπογραμμίζουμε ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δεν θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης για άλλη μια φορά και ότι μια πιθανή διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να ξεκινήσει μόνο αφού αναγνωριστεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίξαμε τις προτάσεις για συνεργασία σε έξι τομείς (υδρογονάνθρακες, ηλεκτρική διασύνδεση, ενέργεια, νερό, παράνομη μετανάστευση, εκκαθάριση ναρκών) που παρουσίασε ο Πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ την 1η και 8η Ιουλίου σε υπουργική δήλωση. Η υλοποίηση των προτάσεων αυτών θα συμβάλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην εδραίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών στο νησί και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία κοινού εδάφους για τη λύση του Κυπριακού.

Στην ομιλία του στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Πρόεδρος δήλωσε ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν είναι σε θέση να καταγράψει τα κεκτημένα δικαιώματα, η διεθνής κοινότητα μπορεί να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με την ΤΔΒΚ προς αυτόν τον στόχο, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ισότιμοι και συνιδιοκτήτες του νησιού.

Ελλάδα

Μετά από ένα χρόνο, κατά το οποίο εντάθηκαν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας με την Ελλάδα και αναζωογονήθηκαν οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διαλόγου μας, ήμασταν υπέρ της συνέχισης του διαλόγου κατά τους πρώτους μήνες του 2022. Συμφωνήθηκε μεταξύ του Προέδρου μας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα των διμερών μας σχέσεων και να μην εμπλέκουμε τρίτους σε διμερή ζητήματα. Παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες, η θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις μας με την Ελλάδα ήταν βραχύβια και η ελληνική πλευρά δεν επέδειξε ειλικρινή και τίμια προσέγγιση και συνέχισε τις προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και δηλώσεις της.

Ως αποτέλεσμα, αποφασίστηκε η ακύρωση των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου με την Ελλάδα και ανεστάλησαν όλοι οι μηχανισμοί διαλόγου υψηλού επιπέδου. Απέναντι στην επιθετική και εχθρική στάση της Ελλάδας, ελήφθησαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας και των νόμιμων συμφερόντων μας και οι προκλήσεις και οι παρενοχλήσεις της χώρας αυτής παρέμειναν στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με αυτή την ανειλικρινή και ανέντιμη στάση, η Ελλάδα ακολούθησε μια ασυμβίβαστη στάση στα θεμελιώδη ζητήματα των διμερών μας σχέσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η παράνομη μετανάστευση και οι μειονότητες. Συνεχίσαμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση των συμπατριωτών μας που ζουν στη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα.

Τόσο στις διμερείς επαφές όσο και στις πολυμερείς πλατφόρμες, ακολουθήθηκαν στενά τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη που εγγυάται η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και οι διεθνείς συμβάσεις σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων. Η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να παρεμβαίνει στα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας μέσω καταπιεστικών νόμων και πρακτικών, καλείται σε κάθε ευκαιρία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις και να τερματίσει τις πολιτικές εκφοβισμού της κατά της Τουρκικής Μειονότητας.

Ξεκάθαρη θέση για την ελληνική κυριαρχία στα νησιά πήρε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, ρωτήθηκε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων για το θέμα αυτό και επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην συνεργασία της με την Ελλάδα στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό και στη βούληση της να συναντηθεί σύντομα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, η Τζόρτζια Μελόνι, ερωτηθείσα αν επιβεβαιώνει την δήλωση του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ανήκουν, ασφαλώς, στην ελληνική κυριαρχία και αν, όπως φάνηκε έως τώρα, εννοεί να ενισχύσει την συνεργασία με την Ελλάδα, αρχίζοντας από το μεταναστευτικό και την καταπολέμηση τυχόν «υβριδικών πολέμων», η Ιταλίδα πρωθυπουργός απάντησε:

«Επιβεβαιώνω την δήλωση αυτή του Ταγιάνι και επιβεβαιώνω, επίσης, ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ να εργαστώ και να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με τις χώρες της Μεσογείου γενικότερα. Θα είδατε ότι προωθούμε πολύ την παρουσία της Ιταλίας στο μέτωπο του Νότου. Το ενδιαφέρον μας είναι τεράστιο, ακόμη δεν μπόρεσα να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά βρεθήκαμε αυθόρμητα να προωθούμε, από κοινού, διάφορες πρωτοβουλίες.

Ελπίζω να τον συναντήσω σύντομα και θεωρώ ότι και στο μεταναστευτικό, επιβεβαιώνοντας και πάλι τις δηλώσεις του Ταγιάνι, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Μάλτα και την Κύπρο (δηλαδή οι χώρες που βρίσκονται πιο εκτεθειμένες) είναι εκείνες που σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο και μπορούν να εργαστούν με τον πιο αποδοτικό τρόπο για μια λύση.

Μια λύση προς το συμφέρον όλων, διότι μιλάμε για εξωτερικά σύνορα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, και κατά συνέπεια είναι ένα θέμα που θεωρώ ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει, και πράγματι ενδιαφέρει όλους. Αλλά σίγουρα εμείς, που είμαστε οι πιο εκτεθειμένοι, έχουμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες γνώσεις για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια αποδοτική πρόταση. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ