Ο “πόλεμος” των εμβολίων. Η Moderna έφτιαξε εμβόλιο για 3η δόση και κατά των μεταλλάξεων Ν. Αφρικής, Βραζιλίας

80
0
()

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έδωσε χθες Τετάρτη στη δημοσιότητα πρώτα θετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις δοκιμές μια τροποποιημένης εκδοχής του εμβολίου της, η οποία αναπτύχθηκε ειδικά κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, όπως και για την επίδραση μιας τρίτης δόσης του αρχικού εμβολίου της κατά της COVID-19.

Σαράντα άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ήδη εμβολιαστεί, δηλαδή είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του αρχικού εμβολίου της Moderna μεταξύ έξι και οκτώ μηνών πριν από τις δοκιμές αυτές, μετείχαν σε αυτές.

Ορισμένοι έλαβαν μια τρίτη δόση μιας νέας φόρμουλας (ονομάζεται mRNA-1273.351) που αναπτύχθηκε κατά του νοτιοαφρικανικού παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού και άλλοι μια τρίτη δόση του αρχικού εμβολίου.

Οι δύο αυτές επιλογές «αύξησαν τους τίτλους (επίπεδα) των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 και δύο ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών» του, δηλαδή του νοτιοαφρικανικού και του βραζιλιάνικου, ανακοίνωσε η Moderna.

Τα ποσοστά των αντισωμάτων μετρήθηκαν στους μετέχοντες δύο εβδομάδες μετά την τρίτη λήψη σκευάσματος. Αυτά «αυξήθηκαν σε παρόμοια ή υψηλότερα επίπεδα» από αυτά που διαπιστώθηκαν μετά την πρώτη σειρά των δύο δόσεων, υπογραμμίζει η επιχείρηση.
Η φόρμουλα του εμβολίου που αναπτύχθηκε ειδικά κατά του παραλλαγμένου στελέχους που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική εναντίον του από το αρχικό εμβόλιο, προσθέτει η Moderna.

Μια άλλη εκδοχή, μια δόση που περιέχει και το αρχικό εμβόλιο και τη νέα φόρμουλα, μελετάται επίσης, αλλά ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά αποτελέσματα σχετικά με αυτήν.

Το Ισραήλ και τα δεδομένα του

Οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί έδειξαν ότι τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά όσον αφορά την προστασία των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων από τον SARS-CoV-2.

Όμως, ένα επιτατικό ερώτημα αφορά το αν θα συνεχίσουν να προσφέρουν επαρκή προστασία απέναντι και σε άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, καθώς αυξάνεται η συχνότητα των πιο μεταδοτικών και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πιο θανατηφόρων παραλλαγών του SARS-CoV-2.

Φυσικά απαιτούνται περισσότερες μελέτες και χρόνος για να έχουμε μια ολοκληρωμένη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, ωστόσο, νέα δεδομένα από το Ισραήλ μας δίνουν μια πρώτη εικόνα, τουλάχιστον για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech, όσον αφορά την προστασία που παρέχει, εκτός κλινικών δοκιμών, στο πεδίο της καθημερινότητας και της πραγματικής ζωής έναντι των πιο ανησυχητικών παραλλαγών του κορωνοϊού, δηλαδή της παραλλαγής Β.1.1.7 (η Βρετανική παραλλαγή) και την παραλλαγή Β.1.351 (της Νότιας Αφρικής). Τα ευρήματα είναι συνολικά ενθαρρυντικά αν και έχουν αναφερθεί κάποιες λοιμώξεις με αυτές τις παραλλαγές σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

Το Ισραήλ είναι η ιδανική χώρα για να αναζητηθούν δεδομένα σχετικά με λοιμώξεις από τις παραλλαγές του ιού, καθώς ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί . Μέχρι τον Μάρτιο, περισσότερο από το 80% του πληθυσμού που ήταν υποψήφιο για εμβολιασμό είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου των Pfizer / BioNTech. Σε μια προηγούμενη μελέτη στο Ισραήλ, είχε φανεί ότι το εμβόλιο προσέφερε προστασία 94% έως 96% έναντι των λοιμώξης COVID σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ποσοστό συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, σε εκείνη την μελέτη δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για μολύνσεις μετά τον εμβολιασμό με πρόσφατα αναδυόμενες παραλλαγές του ιού.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Έρευνας Clalit του Τελ Αβίβ, αναζήτησαν στοιχεία για λοιμώξεις με τον ιό SARS-CoV-2 σε αρκετές εκατοντάδες άτομα που είχαν λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου Pfizer / BioNTech. Η ιδέα ήταν ότι εάν το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι νέων παραλλαγών του ιού, τότε το ποσοστό των λοιμώξεων που προκαλούνται από αυτές τις παραλλαγές θα πρέπει να είναι υψηλότερο σε εμβολιασμένους σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, η παραλλαγή B.1.1.7 (η Βρετανική παραλλαγή) ήταν η κυρίαρχη παραλλαγή του SARS-CoV-2 στο Ισραήλ, με τη συχνότητά της να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Συγκριτικά, η παραλλαγή Β.1.351 ( η Νοτιοαφρικανική), ήταν σπάνια, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν στη μελέτη. Στην μελέτη αυτή δεν εντοπίστηκαν άλλες παραλλαγές του ιού που έχουν προκαλέσει ανησυχία σήμερα (όπως π.χ η Ινδική).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ισόβια για τον δολοφόνο με το τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης. Δεν έχει ψυχιατρικό πρόβλημα, ήταν σε ψυχική ηρεμία

Συνολικά, οι ερευνητές αλληλούχησαν το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 από περισσότερα από 800 δείγματα, συμπεριλαμβανομένων δειγμάτων από εμβολιασμένα άτομα, και αντιστοίχησαν τα αποτελέσματα με αυτά από μη εμβολιασμένα άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά (ηλικία, φύλο και γεωγραφική τοποθεσία).

Εντόπισαν περίπου 250 περιπτώσεις στις οποίες ένα άτομο μολύνθηκε με τον SARS-CoV-2 αφού έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή σε περίοδο που είχε μόνο μερική προστασία) ενώ περίπου 150 άτομα μολύνθηκαν κάποια στιγμή μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Οι λοιμώξεις με την παραλλαγή Β.1.1.7 (Βρετανική παραλλαγή) εμφανίστηκαν ελαφρώς συχνότερα σε άτομα μετά την πρώτη δόση εμβολίου σε σύγκριση με τα μη εμβολιασμένα άτομα ενώ δεν βρέθηκαν αυξημένα ποσοστά λοίμωξης με την παραλλαγή B.1.1.7 μια εβδομάδα ή περισσότερο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αντιθέτως, μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου, η μόλυνση με την παραλλαγή Β.1.351 (την Νοτιοαφρικάνική) ήταν ελαφρώς πιο συχνή στα εμβολιασμένα άτομα.

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα παραμένουν ευαίσθητα στην παραλλαγή B.1.1.7 μετά από μία δόση εμβολίου (αλλά όχι μια εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση). Επίσης, το εμβόλιο μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής Β.1.351 σε σύγκριση με τον αρχικό ιό ή την παραλλαγή Β.1.1.7. Είναι σημαντικό ωστόσο ότι παρατηρήθηκαν μόνο 11 λοιμώξεις με την παραλλαγή B.1.351: οι οκτώ από αυτές σε άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, και οι οκτώ εμφάνισαν θετικό τεστ 7-13 ημέρες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης αλλά κανένας στη μελέτη δεν ήταν θετικός για αυτήν την παραλλαγή δύο ή περισσότερες εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Πολλές ερωτήσεις παραμένουν ακόμα, σχετικά με το κατά πόσον τα εμβόλια μείωσαν τη διάρκεια και / ή τη σοβαρότητα των λοιμώξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι ενώ αυτά τα εμβόλια προσφέρουν μεγάλη προστασία, δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία έναντι όλων των στελεχών, και λοιμώξεις, ειδικά με ορισμένες παραλλαγές του ιού, μπορούν να συμβούν. Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί με την μορφή προ-δημοσίευσης στο MedRxiv (δεν έχουν ακόμα ανασκοπηθεί από άλλους ειδικούς).

Σε μια πρόσφατη έκθεση στο New England Journal of Medicine, αναφέρονται τα δεδομένα από δύο πλήρως εμβολιασμένα άτομα στη Νέα Υόρκη που είχαν βρέθηκαν θετικά για λοίμωξη COVID-19. Αν και οι δύο ασθενείς ανάρρωσαν γρήγορα στο σπίτι, τα γονιδιωματικά δεδομένα σε αυτές τις περιπτώσεις αποκάλυψαν πολλαπλές μεταλλάξεις στα δείγματα ιού και από τους δύο. Η ανάλυση έδειξε μια παραλλαγή που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία και μια άλλη, η οποία εξαπλώνεται στη Νέα Υόρκη από το Νοέμβριο.

Τα ευρήματα αυτά από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν τη σημασία της στενής παρακολούθησης των παραλλαγών του SARS-CoV-2 και της αναγκαιότητας του πλήρους εμβολιασμού σε όλους. Επίσης, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι τα διαγνωστικά τεστ για την COVID-19 θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της πανδημίας, ακόμη και σε άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Αυτό γίνεται ακόμη πιο σημαντικό τώρα, καθώς οι νέες παραλλαγές του ιού αυξάνονται σε συχνότητα.

Η ανασκόπηση των δεδομένων έγινε από τους καθηγητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ Στάθη Καστρίτη και Θάνο Δημόπουλο (πρύτανης).

Ο πόλεμος των εμβολίων

Το εμβόλιό της CureVac κατά της Covid δεν έχει ακόμη εγκριθεί, αλλά ήδη υπάρχουν προβλήματα. Η γερμανική CureVac, με σημαντικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εμβολιαστικές εκστρατείες, επικαλείται προβλήματα τροφοδοσίας και κατηγορεί τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι μπλοκάρουν την εξαγωγή ορισμένων συστατικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο παγκόσμιο πλήγμα στον υπόκοσμο με την ονομασία "Τρωική Ασπίδα" σε 16 χώρες

«Δεν παραλαμβάνουμε πλέον κανονικά όλα τα υλικά που χρειαζόμαστε», παραδέχεται ο επικεφαλής της CureVac Φραντς-Βέρνερ Χάας σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διευκρινίζοντας ότι η τροφοδοσία μπλοκάρεται από τις ΗΠΑ.

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρυθμό παραγωγής του εμβολίου της CureVac το καλοκαίρι απέφυγε να απαντήσει και δήλωσε ότι η εταιρεία προγραμματίζει «ημέρα την ημέρα» και έχει δυσκολίες στην εξασφάλιση «μεγάλου στοκ».

Η κατάσταση είναι προβληματική για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% των ευρωπαίων ενηλίκων κατά της Covid μέχρι τον Ιούλιο. Αν και δεν είναι κρίσιμο για την επίτευξη του στόχου αυτού, το εμβόλιο της CureVac θα μπορούσε να έχει θετική συμβολή.

Ωστόσο, το εμβόλιο δεν έχει ακόμη εγκριθεί: οι κλινικές δοκιμές αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες και η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα γνωμοδοτήσει γρήγορα για το σκεύασμα.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επενδύσει στην CureVac. Εχει προπαραγγείλει περισσότερα από 400 εκατομμύρια δόσεις, στην μεγαλύτερη παραγγελία στον κόσμο.

Η άφιξη του εμβολίου θα είναι καλοδεχούμενη, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση έπεσε θύμα καθυστερήσεων από πολλές εταιρείες, αρχής γενομένης από την AstraZeneca, κατά της οποίας προσέφυγαν οι Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson & Johnson δεν θα χορηγηθούν στην Δανία, ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές αποκλείσθηκε η χορήγησή τους σε ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες λόγω πιθανών παρενεργειών.

Αντίθετα με τα δύο αυτά εμβόλια, η CureVac χρησιμοποιεί την τεχνολογία του mRNA , όπως και οι Pfizer/BionTech και Moderna, τα εμβόλια των οποίων δεν έχουν εγείρει ανησυχίες για σοβαρές παρενέργειες.

Οι αμφιβολίες που διατυπώνει στην συνέντευξή του ο επικεφαλής της CureVac είναι ακόμη περισσότερο ανησυχητικές, αφού θυμίζουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε η AstraZeneca για να δικαιολογήσει τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη.

Η AstraZeneca είχε προβάλει την δικαιολογία ότι άλλες χώρες μπλοκάρουν την εξαγωγή εμβολίων που παρασκευάζονται στο έδαφός τους, παραπέμποντας στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στις ΗΠΑ.

Τεράστιο βιομηχανικό δίκτυο στην Ευρώπη

Η CureVac είναι περισσότερο ξεκάθαρη και επικαλείται ανοικτά μπλοκάρισμα εκ μέρους των ΗΠΑ. Αναφέρεται στους περιορισμούς που τίθενται βάσει της Defense Production Act, νόμου που πλαισιώνει τις πολεμικές οικονομικές δραστηριότητες, αλλά τον οποίο επικαλέσθηκε η κυβέρνηση Τραμπ και στην συνέχεια η κυβέρνηση Μπάιντεν απέναντι στην πανδημία.

Η διαφορά με την AstraZeneca είναι ότι οι ΗΠΑ δεν μπλοκάρουν εξαγωγή ολοκληρωμένου προϊόντος, αλλά, σύμφωνα με τον Φραντς-Βέρνερ Χάας, βασικά συστατικά για την παραγωγή του εμβολίου στην Ευρώπη.

Αυτή η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία κακή έκπληξη για την CureVac, την στιγμή που η εταιρεία έθεσε την έμφαση τους τελευταίους μήνες στην συγκρότηση «τεράστιου βιομηχανικού δικτύου στην Ευρώπη».

Η CureVac έχει κλείσει συμφωνίες με εταιρείες για υπεργολαβικές δραστηριότητες, όπως με τα εργοστάσια της Fareva στην Γαλλία για την τοποθέτηση του εμβολίου σε φυαλίδια, την γερμανική Bayer και την ελβετική Novartis.

Αλλά, βραχυπρόθεσμα, όλες αυτές οι προσπάθειες μπορεί να αποδειχθούν ανεπαρκείς, πράγμα που θα είναι μία ενοχλητική πραγματικότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση που προσπαθεί να δώσει διαβεβαιώσεις για την ικανότητα των φαρμακευτικής της βιομηχανίας να ανταποκριθεί με ταχύτητα στην ζήτηση για εμβόλια.

Ο ευρωπαίος επίτροπος που έχει την εποπτεία της παραγωγής εμβολίων , ο Τιερί Μπρετόν, διαβεβαιώνει ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία λειτουργεί αποτελεσματικά με πενήντα βιομηχανικές μονάδες που συμβάλλουν στην παραγωγή.

Η ΕΕ δεν απάντησε σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) σχετικά με τις ανησυχίες ως προς την παραγωγή του εμβολίου της CureVac.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ