Ο μαρτυρικός θάνατος του Σήφη Βαλυράκη όπως τον περιγράφει δραματικά ο εισαγγελέας. Κατατέθηκαν προσφυγές κατά της προφυλάκισης

43
0
(0)

Μαρτυρικός ήταν ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη. Πώς περιγράφει ο εισαγγελέας τις κινήσεις των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του πρώην υπουργού.

Kαταπέλτης είναι το σκεπτικό του ανακριτή Χαλκίδας, βάσει του οποίου αποφασίστηκε -με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα- η προφυλάκιση των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία με πρόθεση κατά συναυτουργία του Σήφη Βαλυράκη.

«Ενεργώντας με πρόθεση από κοινού, έχοντας κοινό δόλο και μετά από συναπόφαση και συνεννόηση, με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση και ενώ βρισκόσασταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τον σκοτώσατε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανακριτής της υπόθεσης.

Μετά την προφυλάκιση των δύο αλιέων που είναι αδέλφια, η σύζυγος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, έκανε λόγο για στυγερή και αποτρόπαια δολοφονία, ενώ ζητά να πληροφορηθεί το κίνητρο των δύο προφυλακισμένων.

«Σήφης Bαλυράκης – δικτατορία των συνταγματαρχών. Χρειάστηκαν 18 μήνες για να απελευθερωθεί από το στρατόπεδο συγκέντρωσης της Αλβανίας, μετά την απόδρασή του από τις φυλακές της Κέρκυρας προς τη γείτονα του Εμβέρ Χότζα. Eλλάδα: 24 Ιανουαρίου 2021- Ιούνιος 2022. Μετά από 18 μήνες από τη δολοφονία του στη θάλασσα της Ερέτριας, που χρόνια αγαπούσε και εξερευνούσε. Αναπάντεχα και ασύμβατα έχασε τη ζωή του. Μια δολοφονία στυγερή και αποτρόπαια. Ποιο το κίνητρο; Θα λογοδοτήσει κανείς από αυτούς που προσπάθησαν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη;», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η χήρα του Σήφη Βαλυράκη.

«Εν γνώσει σας»

Στη 16σέλιδη απόφαση του ανακριτή περιγράφεται με λεπτομέρειες η δράση των κατηγορουμένων, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο («εν γνώσει σας», όπως σημειώνεται) το αλιευτικό τους χτύπησε με την προπέλα και τα υδροπτερύγιά του τον Σήφη Βαλυράκη.

Αναφορά γίνεται και στην πορεία διαφυγής τους από το σημείο, στις αποκαλυπτικές καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων, στο περιεχόμενο των επικοινωνιών από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου πολλών προσώπων, στο σύνολο του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, στις εκθέσεις των εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., καθώς και στις ιατροδικαστικές εκθέσεις νεκροψίας-νεκροτομής.

Στη δεύτερη σελίδα ο ανακριτής περιγράφει αναλυτικά τις τελευταίες στιγμές του 79χρονου πρώην πολιτικού.

«Προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος κινούνταν με το φουσκωτό σκάφος του “ΜΙΝΑ” και, αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια με τη χρήση ενός ξύλινου κονταριού τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα.

Τότε κι ενώ το αλιευτικό σας σκάφος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού σε κίνηση, το απομακρύνατε από το σημείο εκείνο με κατεύθυνση προς το Πεζονήσι και από την κίνηση αυτή του αλιευτικού, εν γνώσει σας, ο Ιωσήφ Βαλυράκης, ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα, ήρθε σε επαφή με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού σκάφους που βρίσκονταν στην πρύμνη του, καθώς και με αμβλείες επιφάνειες αυτού, με αποτέλεσμα να προκληθούν, εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη αφενός, αφετέρου εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα, στον δεξιό βραχίονα και στο δεξιό αντιβράχιο», αναφέρεται στο σκεπτικό για την προφυλάκιση των δύο αλιέων.

Να σημειωθεί ότι, όπως είχε αναφέρει στην έκθεσή της η καθηγήτρια Ιατροδικαστικής Χαρά Σπηλιοπούλου και είχε αποκαλύψει η Realnews, «το άτομο έχει δεχτεί πλήξη σε διάφορες περιοχές του σώματος από δεξιά και από αριστερά στο πρόσωπο, από αριστερά στον τράχηλο και στον αριστερό αγκώνα.

Τα δύο τραύματα στην παλαμιαία επιφάνεια του αριστερού αντίχειρα και του αριστερού δείκτη έχουν προκληθεί από κοφτερό όργανο και φαίνεται να έχουν προκληθεί στην προσπάθεια σύλληψης κάποιου θλώντος-τέμνοντος οργάνου με τα χέρια. Τέλος, η κεφαλή κατά τη βρεγματική χώρα έχει δεχτεί πλήξη ή έχει προσκρούσει σε ανένδοτη επιφάνεια».

Το μυστήριο με τα δύο αντίθετα δικαστικά πορίσματα

Είναι δυνατόν ένας δικαστικός λειτουργός να αρχειοθετεί μία υπόθεση για 15 διαφορετικούς λόγους (με βάση κι έγγραφα της ΕΛΑΣ) θεωρώντας ότι οι βασικοί μάρτυρες πέφτουν σε σειρά «αντιφάσεων «κι ένας άλλος να θεωρεί λίγες εβδομάδες αργότερα ότι υπάρχουν «ακλόνητα στοιχεία», οι μάρτυρες είναι απολύτως αξιόπιστοι και να ασκήσει διώξεις και να προφυλακίσει δύο υπόπτους; Κι οι οποίοι έχουν δεκάδες μάρτυρες άλλοθι ότι την ώρα του εξεταζόμενου αδικήματος αυτοί ήταν σπίτι τους ενώ διαθέτουν και σχετικό φωτογραφικό υλικό που φέρεται να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους; Είναι δυνατόν δικαστικοί λειτουργοί που ερεύνησαν σε πρώτη φάση την υπόθεση να αναφέρουν ότι τα ευρήματα των ιατροδικαστών είναι συμβατά με ένα ατύχημα κι οι συνάδελφοι τους που διερεύνησαν σε δεύτερη φάση την ίδια υπόθεση , να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ίδιες γνωματεύσεις των ίδιων ιατροδικαστών δείχνουν …ανθρωποκτονία;

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα αυτά ανακύπτουν από την συνολική δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θανάτου του 78χρονου πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας πριν από 1,5χρόνο που οδήγησε τελικά στην άσκηση ποινικών διώξεων και την προφυλάκιση δύο αλιέων (σσ. είναι αδέλφια). Θεωρώντας ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού οφείλεται σε δολοφονία από κτυπήματα με αιχμηρό αντικείμενο μέσα στο φουσκωτό σκάφος του, στη διάρκεια επεισοδίου, από τους δύο κατηγορούμενους επιβάτες που φαίνεται να τον προσέγγισαν με το δικό τους σκάφος (σσ. αφού έκαναν δύο επιδεικτικούς κύκλους γύρω του).

Κι οι οποίοι φέρεται, σύμφωνα με την …δεύτερη δικαστική διερεύνηση να τον κτύπησαν «εκνευρισμένοι» γιατί ο 78χρονος σκόπευε να ψαρέψει παρανόμως. Με την πλευρά των κατηγορουμένων –εκπροσωπούνται νομικά από τον δικηγόρο Πειραιά κ. Ιωάννη Γλύκα και τον δικηγόρο Χαλκίδας κ. Δημήτρη Καρβέλη– να αναφέρονται σε «δικαστικό σκάνδαλο» για σε «άσκηση πολιτικών πιέσεων», ενώ καταθέτουν σήμερα προσφυγή για την αποφυλάκιση των δύο αλιέων. Με πολλούς νομικούς να μιλούν για υπόθεση με πολλές ιδιομορφίες, για ιδιότυπη ερμηνεία στοιχείων της δικογραφίας και για προβληματισμό που προκαλείται για τις δικαστικές έρευνες γενικότερα.

Κι αυτό γιατί εκτός των άλλων εμφανίζονται οι δύο βασικοί αυτόπτες μάρτυρες-πυλώνες του κατηγορητηρίου να έχουν σειρά συναντήσεων στη διάρκεια της έρευνας με άτομα από το περιβάλλον του αποθανόντα πολιτικού, χωρίς αυτό να έχει συνεκτιμηθεί. Επιπλέον έχει κριθεί ως αξιόπιστος ένας μάρτυρας που υποστηρίζει ότι βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας -ενώ ζει σε άλλη περιοχή της Ευβοίας- για να καταγράψει παράνομη αλιεία από λιμενικούς-δύτες, χωρίς ωστόσο να έχει «συμπτωματικά» εκείνη την ημέρα το κινητό του. Παράλληλα υποστηρίζει ότι ενώ φέρεται ότι είδε τον «φόνο» του Σήφη Βαλυράκη δεν ειδοποίησε για πολλά 24ωρα την αστυνομία ή το Λιμενικό γιατί «δεν είχε μονάδες το κινητό του »!

Το χρονικό

O 78χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής –στις 24 Ιανουαρίου 2021-στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Νωρίτερα, το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, κι είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα».

Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί από τις πρώτες μαρτυρίες κι από ανάλυση των δεδομένων (βίντεο που έχουν παρουσιασθεί) ήταν ότι ο 78χρονος πρώην υπουργός έχασε την ισορροπία του, έπεσε στην θάλασσα και το ακυβέρνητο φουσκωτό του, που βρέθηκε με πρόσω τις μηχανές του, άρχισε να πραγματοποιεί –όπως έχει συμβεί σε δεκάδες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις- ομόκεντρους «κύκλους», τους οποίους αντελήφθησαν πολλοί μάρτυρες. Σε αυτή την πορεία , θεωρήθηκε ότι κτύπησε τον Σήφη Βαλυράκη που ίσως επιχείρησε να ανέβει πάλι στο φουσκωτό του. Την επομένη του τραγικού συμβάντος εμφανίσθηκε 40χρονος που κατέθεσε ότι εκείνη την ημέρα ήταν στο Νησί των Ονείρων κι είδε ότι υπήρχε διένεξη του πρώην υπουργού με επιβάτες αλιευτικού που προκάλεσαν κυματισμό. Χωρίς να αναφέρεται σε συμπλοκή ή σε κτυπήματα που δέχθηκε ο πρώην υπουργός αναφέροντας ότι τα σκάφη απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο. Περιγράφοντας το αλιευτικό ως τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουν οι κατηγορούμενοι αλιείες . Μερικές εβδομάδες αργότερα εμφανίσθηκε αιφνιδιαστικά ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας που υποστήριξε ότι βρισκόταν κι αυτός στο Νησί των Ονείρων κι είδε ότι ο Σήφης Βαλυράκης δέχθηκε κτυπήματα από κοντάρι με γάντζο κι έπεσε στην θάλασσα από τους δύο κατηγορούμενους αδελφούς που περιέγραψε αρχικά ως «ψηλό και κοντό» και σε μία δεύτερη κατάθεση σαν «χονδρό και λεπτό»! Ακόμη ανέφερε ότι «το σκάφος των δραστών έφυγε από το λιμάνι της Ερέτριας στις 7 πμ (το αναφερόμενο δραματικό συμβάν φέρεται να υπήρξε στις 12 το μεσημέρι), ότι ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη προήλθε από τα κτυπήματα της επίθεσης με τον γαντζο, ότι δεν τον κτύπησε η προπέλα κανενός σκάφους κι ότι την ώρα της επίθεσης το φουσκωτό του ήταν ακινητοποιημένο».

Το εντυπωσιακό είναι ότι στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 υπήρξε εισαγγελική διάταξη για αρχειοθέτηση της υπόθεσης – με βάση τα συμπεράσματα και σχετικού εγγράφου της Ασφάλειας Αττικής γιατί εκτός των άλλων (σσ. συνολικά 15 λόγοι) προέκυψε φωτογραφία από drone ότι στις 11.30πμ εκείνης της ημέρας το σκάφος των αναφερομένων αλιέων ήταν στο λιμάνι της Ερέτριας. Επιπλέον παρότι ο Σήφης Βαλυράκης φερόταν να δέχθηκε μοιραία πλήγματα με γάντζο κι ενώ ήταν στο σκάφος του, μέσα σε αυτό δεν βρέθηκε το οποιοδήποτε ίχνος αίματος. Επιπλέον όλοι οι ιατροδικαστές επισήμαιναν ότι τα μοιραία τραύματα του προέρχονταν από αλλεπάλληλα κτυπήματα από προπέλα, όταν έπεσε στην θάλασσα. Επιπλέον δεν εξηγείτο το παράδοξο πως το ακινητοποιημένο σκάφος του Βαλυράκη –σύμφωνα με την μαρτυρία του εν λόγω μάρτυρα- και με εκείνον «μέσα στην θάλασσα» άρχισε ξαφνικά να επιταχύνει και να κάνει ακυβέρνητο κύκλους . Όπως δηλαδή περιέγραψαν άλλοι μάρτυρες.

Τα νέα στοιχεία

Όμως υπήρξε επανενεργοποίηση της έρευνας που οδήγησε στην δίωξη κατά των δύο αλιέων. Με μοναδικά νεότερα στοιχεία που οδήγησαν από την αρχειοθέτηση στην δίωξη να είναι μία κατάθεση ηλικιωμένου ανθρώπου ότι «είδε το αλιευτικό των δραστών εκτός λιμανιού την επίμαχη ώρα» και για τον οποίο ακόμη κι οικείοι του έχουν αναφέρει ότι πάσχει από σοβαρή εγκεφαλική νόσο κι ότι αυτό δεν πρέπει να ληφθεί υπ όψιν. Όπως και την φωτογραφία ενός ΙΧ σε ένα επίμαχο σημείο στο λιμάνι , για το οποίο υπάρχει ωστόσο κατάθεση ιδιώτη ότι είναι πιθανόν δικό του κι ουδεμία σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση. Στην απόφαση του δικαστικού λειτουργού αναφέρεται ότι τελικώς οι δράστες είχαν φύγει μετά τις 11.30πμ από το λιμάνι και την αεροφωτογραφία από το λιμάνι, οι δεκάδες μάρτυρες που λένε ότι ήταν σπίτι τους κι ότι «ψεύδονται» . Καθώς κι ότι ο Σήφης Βαλυράκης κτυπήθηκε από την προπέλα του αλιευτικού (σσ. Κάτι που δεν αναφέρει ο βασικός μάρτυρας) . Όπως εξάλλου ότι οι ιατροδικαστές επιβεβαιώνουν την εκδοχή της δολοφονίας. Οπως κι ότι το σκάφος δεν ήταν ακινητοποιημένο όπως είπε ο κύριος μάρτυρας που θεωρείται «βάση του κατηγορητηρίου» αλλά εκτιμά ότι ήταν εν κινήσει. Ετσι ώστε να εξηγηθεί η μεταγενέστερη περιστροφική κίνηση του. Δηλαδή με σκεπτικό ακριβώς αντίθετο των άλλων δικαστικών λειτουργών που ζητούσαν την αρχειοθέτηση της εν λόγω μυστηριώδους υπόθεσης.

Κατατέθηκαν οι δύο προσφυγές κατά της προσωρινής προφυλάκισης των δυο ψαράδων που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη.

Ο δικηγόρος των δύο ψαράδων, Δημήτρης Καρβέλης, μιλώντας στο newsit.gr περιγράφει την διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την κατάθεση των προσφυγών κατά της προφυλάκισης των δύο εντολέων του. «Περιμένουμε να χρεωθεί σε κάποιον εισαγγελέα. Θα κάνει πρόταση ο Εισαγγελέας προς το δικαστικό συμβούλιο και μετά θα αποφασίσει εκείνο τι θα γίνει το επόμενο διάστημα».

Σημειώνει μάλιστα ότι «είναι ογκώδης η δικογραφία γι’αυτό θα ‘’πάρει’’ αρκετές μέρες η διαδικασία. Το δικαστικό συμβούλιο είναι τριμελές, δεν αποφασίζουν ταυτόχρονα. Ο ένας θα είναι ο εισηγητής από το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα κάνει την εισήγηση και οι άλλοι θα αποφασίσουν αν θα κάνουν δεκτή την προσφυγή μας και ακυρώσουν το ένταλμα και θα αποφυλακιστούν ή αν θα απορρίψουν την προσφυγή μας».

Ο κος Καρβέλης καταλήγει δηλώνοντας ότι είναι αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ