Ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει τις ΗΠΑ και επιτίθεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταδίκη της Τουρκίας

21
0
()

Ο Ερντογάν προσπαθεί να προσεγγίσει τις ΗΠΑ και επιτίθεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καταδίκη της Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα ελπίζει να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι αντικείμενο εφαρμογής «δύο μέτρων και δύο σταθμών» τόσο εκ μέρους της Ουάσινγκτον όσο και εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία αντιμετωπίζει δύο μέτρα και δύο σταθμά τόσο ως προς την ανατολική Μεσόγειο, όσο και ως προς τους S-400. Θέλουμε να ανοίξουμε μία νέα σελίδα με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες το νέο έτος», είπε.

«Δεν θεωρούμε την πολυμερή πολιτική, οικονομική και στρατιωτική μας συνεργασία ως εναλλακτική λύση στους βαθείς μας δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ευχόμαστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να απαλλαγεί από την στρατηγική τύφλωση που την διακατέχει και απομακρύνει από αυτήν την Τουρκία το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στην ρητορική των κυρώσεων και του εκβιασμού, είπε. «Πιστεύω ότι ο (Τζο) Μπάιντεν θα αποδώσει την δέουσα σημασία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε με δριμύτητα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την οποία ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του κούρδου πολιτικού ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

«Είναι μία απολύτως πολιτική απόφαση…Να ζητείται η απελευθέρωση εκείνου που είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 39 συμπολιτών μας συνιστά πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, είναι υποκρισία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφερόταν στις βίαιες διαδηλώσεις με δεκάδες νεκρούς το 2014 στην νοτιοανατολική Τουρκία, την ευθύνη για τις οποίες η Αγκυρα επιρρίπτει την ηγεσία του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, η οποία το αρνείται.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Τουρκία για την κράτηση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς από το 2016 απαιτώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» και κατηγορώντας την Αγκυρα ότι υπηρετεί «τον ανομολόγητο στόχο τoυ στραγγαλισμού του πλουραλισμού».

Συμπροεδρεύων του HDP και ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν, ο Ντεμιρτάς κατηγορείται από την Αγκυρα για «τρομοκρατία» και απειλείται με κάθειρξη μέχρι 142 ετών.

Για τον τούρκο πρόεδρο, η απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου έχει «εξαιρετικό χαρακτήρα» από την στιγμή που ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς δεν έχει εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα, που θεωρείται προϋπόθεση για την κατάθεση προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ομως, για το ΕΔΔΑ, η απόφαση θεωρείται απόρροια της πρώτης δικαστικής διαδικασίας, όταν το Δικαστήριο είχε κρίνει το 2018 την υπόθεση του Ντεμιρτάς και είχε ζητήσει, ματαίως, την αποφυλάκισή του.

«Το ΕΔΔΑ πρέπει να γνωρίζει ότι υποστηρίζει έναν άνθρωπο με σχέσεις με το PKK», δήλωσε ο Ερντογάν. «Αυτός ο άνθρωπος είναι ένοχος στα μάτια του έθνους μας όχι εξαιτίας των πολιτικών του ομιλιών, αλλά διότι δεν μπόρεσε να πάρει αποστάσεις από την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ως καλόγηρος έφυγε ο Νίκος Παππάς από την Ελλάδα. Έρευνες σε Σέρβικα μοναστήρια παλαιοημερολογιτών

Το τουρκικό καθεστώς κατηγορεί το HDP ότι είναι η «πολιτική βιτρίνα» του PKK, κατηγορία που απορρίπτει το φιλοκουρδικό κόμμα, που καταγγέλλει ότι είναι θύμα καταστολής εξαιτίας της κατηγορηματικά αντίθετης του στάσης απέναντι στον Ερντογάν.

«Η απόφαση αυτή δεν με χαροποιεί. Διότι δεν είμαι ο μόνος που πληρώνω το τίμημα της καταπάτησης του δικαίου και της δημοκρατίας. Τα 83 εκατομμύρια των συμπολιτών μας πληρώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο», έγραψε στο Twitter ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Τον λογαριασμό του διαχειρίζονται οι δικηγόροι του.

Η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έγινε στόχος κυβερνοεπίθεσης μεγάλης κλίμακας που απέκλεισε προσωρινά κάθε πρόσβαση, αμέσως μετά την δημοσίευση της απόφασης.

«Αυτήν την στιγμή, δεν έχει διαπιστωθεί απώλεια δεδομένων», διευκρίνισε η υπηρεσία Τύπου του Δικαστηρίου.

Η κυβερνοεπίθεση, η προέλευση της οποίας δεν έχει επισήμως εξακριβωθεί και διήρκεσε πολλές ώρες, διαπιστώθηκε μετά την δημοσίευση της καταδικαστικής για την Τουρκία απόφασης για την κράτηση από τον Νοέμβριο 2016 στις τουρκικές φυλακές του κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με έδρα το Στρασβούργο, που κάνει λόγο για «κυβερνοεπίθεση μεγάλης κλίμακας…η οποία κατέστησε προσωρινά μη προσβάσιμη την ιστοσελίδα του» και για «πολύ σοβαρό περιστατικό».

Η επίθεση διήρκεσε μέχρι σήμερα το πρωί και η πρόσβαση στην ιστοσελίδα έχει αποκατασθεί.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΕΔΔΑ γίνεται στόχος κυβερνοεπίθεσης», αλλά αυτή είναι «μεγάλης κλίμακας», εξήγησε η υπηρεσία Τύπου.

«Θα εξετάσουμε την συνέχεια που θα δοθεί στην υπόθεση αυτή», σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου.

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε πάνω από 27 έτη φυλάκισης τον αυτοεξόριστο αντιφρονούντα δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, που εξελίχθηκε σε εχθρό του Ερντογάν όταν αποκάλυψε τις αποστολές όπλων από την Άγκυρα σε ισλαμιστικές οργανώσεις, μεταξύ τους η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, στην Συρία.

Ο Τζαν Ντουντάρ, ο οποίος ζει στην Γερμανία, κρίθηκε ένοχος για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και κατασκοπεία, μετά την δημοσίευση το 2015 έρευνας, συνοδευόμενης από οπτικό υλικό, για τις παραδόσεις όπλων από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στην εφημερίδα Cumhuriyet της οποίας ήταν διευθυντής.

Τον Μάιο 2016, ο Τζαν Ντουντάρ καταδικάσθηκε πρωτοδίκως σε φυλάκιση πέντε ετών και δέκα μηνών για αποκάλυψη κρατικών μυστικών στην υπόθεση αυτή που εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν.

Όμως, η απόφαση ακυρώθηκε το 2018 από ανώτερο δικαστήριο που έδωσε εντολή για νέα εκδίκαση της υπόθεσης κατά του Ντουντάρ με κατηγορίες για κατασκοπεία, που επισείουν βαριές ποινές.

Με την σημερινή του απόφαση, το δικαστήριο διευκρίνισε ότι ο Τζαν Ντουντάρ καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 18 ετών και έξι μηνών για « αποκάλυψη εμπιστευτικών πληροφοριών και κατασκοπεία» στην υπόθεση της δημοσίευσης της έρευνας για τις προμήθειες των όπλων προς τις ισλαμιστικές οργανώσεις και σε ποινή φυλάκισης 8 ετών και εννέα μηνών για «συνδρομή προς τρομοκρατική οργάνωση», που αναφέρεται στο δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πρώτη συναυλία με κοινό αυστηρά για εμβολιασμένους! Πιστοποιητικό εμβολιασμού, κοινό σχέδιο συζητούν οι «27»

Μαύρο πρόβατο του τουρκικού καθεστώτος, ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται από την Άγκυρα μεταξύ πολλών άλλων και για ενορχήστρωση πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο 2016.

Η συνήγοροι του Τούρκου δημοσιογράφου μποϊκοτάρισαν την σημερινή ακροαματική διαδικασία διαμαρτυρόμενοι κατά μίας «άδικης» δίκης.

Ο Τζαν Ντουντάρ διέφυγε στην Γερμανία το 2016 μετά την πρώτη του καταδίκη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε επιβεβαιώσει κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο 2018 ότι επιδιώκει την έκδοση του Ντουντάρ από τις γερμανικές αρχές , χαρακτηρίζοντάς τον «πράκτορα» που αποκάλυψε «κρατικά μυστικά».

Το Φεβρουάριο 2016 , ο Ερντογάν είχε εξοργισθεί κατά του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, της ανώτερης δικαστικής αρχής της χώρας, που αποφάσισε την αποφυλάκιση του δημοσιογράφου κατά την διάρκεια της δίκης του.

«Φυγάς»

Μετά την απόφαση αυτή, ο Ντουντάρ και ο Ερντέμ Γκιούλ, διευθυντής του γραφείου της Cumhuriyet στην Άγκυρα, αποφυλακίσθηκαν έπειτα από κράτηση 90 ημερών.

Κατά την διάρκεια της δίκης του, ο Τζαν Ντουντάρ διέφυγε επίθεσης με όπλο εναντίον του έξω από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Ο δράστης της επίθεσης καταδικάσθηκε σε φυλάκιση δέκα μηνών.

Η σύζυγός του Ντιλέκ Ντουντάρ κατόρθωσε να φύγει από την Τουρκία τον Ιούνιο 2019 χωρίς το διαβατήριό της, το οποίο είχε κατασχεθεί, και να ξαναβρεί τον σύζυγό της στην Γερμανία.

Εκτός της σημερινής ποινής φυλάκισης, η τουρκική δικαιοσύνη αποφάσισε τον Οκτώβριο την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του Ντουντάρ και το πάγωμα των τραπεζικών του λογαριασμών με το σκεπτικό ότι ο καταζητούμενος δημοσιογράφος δεν παρουσιάσθηκε στις αρχές στις προκαθορισμένες προθεσμίες και έτσι κηρύχθηκε «φυγάς».

Η Cumhuriyet, η παλαιότερη εφημερίδα της Τουρκίας, δεν ανήκει σε κάποιον επιχειρηματικό όμιλο, αλλά αποτελεί ανεξάρτητο ίδρυμα, γεγονός που την καθιστά εύκολο στόχο για τις αρχές.

Έτσι, τουρκικό δικαστήριο επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο 2019 τις καταδίκες 12 πρώην συνεργατών και στελεχών της εφημερίδας με ποινές μέχρι και φυλάκισης οκτώ ετών για «υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων» (δηλαδή του δικτύου Γκιουλέν) και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Εκτός των δικαστικών διώξεων, η Cumhuriyet πέρασε μία δύσκολη μεταβατική περίοδο το 2018 με την αιφνίδια αλλαγή της διευθυντικής της ομάδας και τον αποκλεισμό των κατηγορουμένων δημοσιογράφων.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ