
Για προστασία τρομοκρατών κατηγόρησε για ακόμα μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην οργάνωση FETO, καθώς υποστηρίζει πως μέλη της συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2106, ως ακόλουθοι του εξόριστου στην Αμερική τούρκου ιμάμη, Φετουλάχ Γκιουλέν.
Επιστρέφοντας από το ταξίδι του στο Ουζμπεκιστάν το πρωί του Σαββάτου, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε σε δημοσιογράφους μεταξύ άλλων: «η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO».
Βολές κατά του Μπάιντεν
«Τον Γκιουλέν τον προφυλάσσει και τον κρύβει ο Μπάιντεν» δήλωσε μάλιστα, ενώ κατηγορεί και την Ελλάδα ότι φιλοξενεί πάρα πολλούς Γκιουλενιστές, και ότι μέσω της Ελλάδας διαφεύγουν στην Ευρώπη.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε ακόμα την Ελλάδα ότι στηρίζει τις τρομοκρατικές κουρδικές οργανώσεις μέσω του περίφημου «στρατοπέδου του Λαυρίου» που είναι στην πράξη κέντρο φιλοξενίας.
«Καλά νέα για τα F-16»
Ακόμα αναφέρθηκε στη συμφωνία που επιδιώκει να ολοκληρώσει με τις ΗΠΑ για τα F – 16, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξουν καλύτερα νέα για την Άγκυρα, καθώς με περισσότερους Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο, η διαδικασία θα προχωρήσει πιο γρήγορα.
Παράλληλα ο Ερντογάν έκανε λόγο για «σοβαρή ενόχληση» της Αθήνας από την τελευταία συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων Άμυνας των ΗΠΑ και της Τουρκίας.
Επίσης, εξέφρασε την ενόχλησή του για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξαιτίας της αμερικανικής παρουσίας στο στρατηγικής σημασίας αυτό λιμάνι.
Νέα πρόκληση στα κατεχόμενα. Απάντηση από Ε.Ε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”, ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.
O κ. Στάνο προσέθεσε ότι «η απόφαση αυτή, η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από τα μέλη του Οργανισμού, είναι λυπηρή και έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι αρκετά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στη Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» .
Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΕ «έχει καταστήσει σαφές κατ’ επανάληψη, μεταξύ άλλων και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
«Οποιαδήποτε ενέργεια για τη διευκόλυνση ή την υποβοήθηση με όποιον τρόπο της διεθνούς αναγνώρισης της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας βλάπτει σοβαρά τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ευνοήσει τη συνέχιση των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν.
«Η ΕΕ είναι πλήρως προσηλωμένη σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με το κεκτημένο της ΕΕ και τις αρχές στις αρχές της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» κατέληξε.
Ερντογάν «Θα ήταν λάθος να το θεωρήσουμε αυτό ως αναγνώριση».
Αποδεχθήκαμε την “ΤΔΒΚ” ως μέλος παρατηρητής σε αυτό το πλαίσιο. Δείξαμε ότι οι Τουρκοκύπριοι, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Εύχομαι αυτή η ιστορική απόφαση να είναι επωφελής για όλους μας, ιδιαίτερα τους Τουρκοκύπριους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ηγέτες για την εκπλήρωση των απαιτήσεων του νόμου της αδελφοσύνης μας.
Ρωτήθηκε αν είναι το πρώτο βήμα για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Θα ήταν λάθος να το θεωρήσουμε αυτό ως αναγνώριση. Η αναγνώριση έχει πολλά χαρακτηριστικά, είναι ευαίσθητο θέμα. Φυσικά, λάβαμε τις πρώτες ευχαριστίες από τον Πρόεδρο. Ο Ερσίν Μπέης τηλεφώνησε και τον ευχαρίστησε. Η ομιλία που κάναμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών προκάλεσε θόρυβο. Εδώ, πρέπει να διατηρήσουμε την υποδομή αυτής της υπόθεσης πολύ ισχυρή. Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα ένα έργο υποδομής, και μετά το έργο υποδομής, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα υπόβαθρο σε όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουμε τη Βόρεια Κύπρο ως κράτος και πρέπει να κατακλύσουμε τον κόσμο με αυτή το υπόβαθρο. Με άλλα λόγια, αυτό συνέβη στο Κόσοβο. Τότε βέβαια με τη κατάσταση που προκλήθηκε οι χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο ξεπέρασαν τις 100, τώρα είναι γύρω στις 120, αλλά είχε κολλήσει εκεί. Γιατί, δυστυχώς, η Αμερική δεν έδωσε στήριξη. Και πάλι, εμείς το στηρίξαμε, εμείς το στηρίζουμε. Αλλά η υπόθεση της Βόρειας Κύπρου δεν είναι τόσο εύκολη όσο το Κοσσυφοπέδιο, είναι πιο δύσκολη. Αλλά θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Θα ξεκινήσουμε δουλειά. Πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τον κόσμο να αναγνωρίσει τη Βόρεια Κύπρο».
Τέλος ο Τούρκος Πρόεδρος συνέδεσε το θέμα των F16 με τις αμερικανικές εκλογές, υποστηρίζοντας πως αν οι Ρεπουμπλικανοί καταφέρουν να κερδίσουν τη Γερουσία τα πράγματα για την Τουρκία θα είναι πιο εύκολα. Ελπίζουμε είπε τον επόμενο μήνα να έχουμε καλά νέα.
«Φυσικά, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι σοβαρά ενοχλημένη από τα τελευταία βήματα». «Φυσικά, κι εμείς είμαστε ενοχλημένοι από τις συμπεριφορές της Δύσης στην Ελλάδα, ειδικά της Αμερική. Η Αλεξανδρούπολη είναι ένα από αυτά. Εκτός από αυτό, υπάρχουν κάποια ζητήματα που μας προκαλούν ενόχληση από τη συμπεριφορά της Ελλάδας στο θέμα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ειδικά αυτό το θέμα του στρατοπέδου στο Λαύριο δεν είναι κάτι που μπορούμε να το δεχτούμε. Όσο για το θέμα των F35, ενοχλεί περισσότερο την Αμερική παρά εμάς. Γιατί; Γιατί εμείς κάναμε αυτό που μας αναλογεί. Κάναμε τις πληρωμές μας στο σχέδιο πληρωμών, αλλά δυστυχώς, αυτές οι πληρωμές δεν βρήκαν αντίκρισμα. Στη συνέχεια, οι τεχνικές εργασίες στο αίτημά μας για F-16 συνεχίστηκα όπως είχαν προγραμματιστεί.
‘Ας συνεχίσουμε με αυτό το θέμα έτσι, ας το λύσουμε και ας κλείσουμε τον φάκελο’, είπαμε. Κατά καιρούς, η αμερικανική πλευρά λέει θετικά και ωραία πράγματα στον υπουργό Άμυνας μας Χουλουσί Ακάρ.
Φυσικά, τώρα είχαν εκλογές. Με αυτές τις εκλογές, κάποια θετικά νέα εξακολουθούν να έρχονται, και παρακολουθούμε στενά αυτά τα θετικά νέα. Ελπίζω ότι ο επόμενος μήνας θα είναι γεμάτος καλά νέα και θα αναπτύξουμε το θέμα των F16 σε μια πολύ πιο θετική κατεύθυνση. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν το προβάδισμα με διαφορά, αλλά τώρα, φυσικά, υπάρχει η Γερουσία. Δύο ή τρεις θέσεις στη Γερουσία είναι πολύ σημαντικές. Άρα σε αυτά τις δύο-τρεις περιοχές, αν οι Ρεπουμπλικάνοι πετύχουν, ίσως η δουλειά να είναι πολύ πιο εύκολη για εμάς. Τώρα παρακολουθούμε τη διαδικασία».
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και τη δημοσιογράφο Χριστίνα Ιορδανίδου έδωσε ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Γκας Μπιλιράκης, ο οποίος δηλώνει ότι θα κάνουν τα πάντα για να μην πάρουν οι Τούρκοι τα F-16, με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές.
«Έχουμε κι άλλες ιδέες»
Απαντώντας σε πρόσφατη αναφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ θα φέρει πιο κοντά τα F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μπιλιράκης σημείωσε: «Περάσαμε μια τροπολογία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, νομίζω γνωρίζετε την ιστορία, ήταν μια εξαιρετική ιστορία, πως πείσαμε 60 μέλη του Κογκρέσου και ήμασταν νικητές στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ωστόσο δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να πείσουμε τη Γερουσία, να προσθέσει την τροπολογία Μενέντεζ, να την περάσουμε στο νόμο του υπουργείου Άμυνας. Αν δεν λειτουργήσει αυτό, έχουμε και άλλες ιδέες. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε».
Ο ίδιος συνεχίζει τονίζοντας: «Θέλω τα αδέρφια μου να ξέρουν ότι σας αγαπάμε, δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ, και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για εσάς».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το πόσο προβληματικό θα ήταν για τη χώρα μας, ο Μπομπ Μενέντεζ να μην είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ο κ. Μπιλιράκης εκτίμησε: «Δεν νομίζω γιατί κι άλλο εν ενεργεία μέλος της Γερουσίας είναι υπέρ της Ελλάδας, και έχουμε δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση με μέλος των Ρεπουμπλικάνων».