
Έκτακτη Σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη το απόγευμα με αφορμή την ουκρανική κρίση και τις ραγδαίες εξελίξεις.
Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ: “Η χρήση βίας και εξαναγκασμού για αλλαγή συνόρων δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα. Συγκαλώ έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αύριο στις Βρυξέλλες για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Ουκρανία και τη Ρωσία”.
Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στις υπό απόσχιση περιοχές του Ντονμπάς έλαβε και επίσημη μορφή, μετά την έγκριση που έδωσε η Άνω Βουλή της Ρωσίας στο σχετικό αίτημα Πούτιν. Η Μόσχα μιλάει για «ειρηνευτική δύναμη», ωστόσο οι ΗΠΑ κάνουν λόγο για «εισβολή» στην Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως πρόκειται για την αρχή της ρωσικής εισβολής και ανακοίνωσε την επιβολή κυρώσεων στη «ρωσική ελίτ» και σε δύο ρωσικές τράπεζες, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κατάσταση στην Ουκρανία στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Από τη μεριά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, τόνισε πως η Ρωσία αποχώρησε από τις συμφωνίες του Μινσκ, προσθέτοντας πως εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για την πρόσληψη εφέδρων σε μία συγκεκριμένη περίοδο, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή γενική επιστράτευση.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι , όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, άρχισε να επιστρατεύει εφέδρους ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος .
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σκιά των δραματικών εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις όπλων.
Ουκρανοί δημοσιογράφοι υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο να αγοράσουν όπλα από τρόφιμα.
Την ίδια στιγμή, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε σήμερα από τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό λόγω του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης της έντασης με τη Μόσχα.
«Το υπουργείο συνιστά στους Ουκρανούς πολίτες να αποφεύγουν οποιοδήποτε ταξίδι στη Ρωσία και από όσους ήδη βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν αμέσως», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τη Δύση να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που θα στοχοθετούν την οικονομία της χώρας και τον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα ελήφθησαν χθες και είμαστε ευγνώμονες για αυτό», επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κουλέμπα. «Τώρα η πίεση πρέπει να αυξηθεί προκειμένου να σταματήσουν τον Πούτιν. Να πληγεί η οικονομία και ο στενός του κύκλος. Να πληγούν περισσότεροι. Να πληγούν σκληρά. Να πληγούν τώρα», υπογράμμισε.
Οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν χθες Τρίτη τις πρώτες νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχιθεισών επαρχιών στην ανατολική Ουκρανία και απείλησαν να επιβάλουν και νέες, αν η Ρωσία εισβάλει στη γειτονική της χώρα.
Τύμπανα πολέμου
Πάντως την ώρα που η αγωνία χτυπάει κόκκινο για τις εξελίξεις στην περιοχή, το τοπίο παραμένει θολό για την επόμενη μέρα στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας μετά την αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Και αυτό, διότι ο ρώσος πρόεδρος στέλνει αντιφατικά μηνύματα με τις κινήσεις του για το τι προτίθεται να κάνει στο θέμα με την ουκρανική κρίση, καθώς από τη μία ενισχύει τα στρατεύματά του στην Ανατολική Ουκρανία και από την άλλη δηλώνει ότι «η χώρα παραμένει ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων».
«Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα», τόνισε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα με την ευκαιρία της ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας.
«Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος ο οποίος ζητεί εγγυήσεις από τη Δύση, όπως η δέσμευση να μην ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και να τερματιστεί η ενίσχυση της Συμμαχίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
«Ο Πούτιν είναι πιθανό να θελήσει να καταλάβει το Κίεβο…»
Πάντως, την ώρα που οι εκτιμήσεις για τις επόμενους κινήσεις του ρώσου προέδρου ποικίλουν, η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε σήμερα, Τετάρτη, ότι είναι πολύ πιθανό ο Πούτιν να θελήσει να εισβάλει στην Ουκρανία και να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο.
Ειδικότερα, η Λιζ Τρας ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει το σχέδιό του για πλήρη εισβολή στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο κατάληψης του Κιέβου.
Παράλληλα η Τρας επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν είναι ακόμη βέβαιη ότι ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη εισέλθει στις δύο αποσχιθείσες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ.
«Δεν έχουμε επιβεβαιωμένα στοιχεία ότι έχει συμβεί ακόμη», τόνισε σε άλλη της συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC.
«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ασαφής (…) Αυτό που εννοώ είναι ότι στο διαδίκτυο κυκλοφορεί κάθε είδους ψεύτικο υλικό. Αυτό που πρέπει να διασφαλίσουμε είναι ότι οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως το τι συμβαίνει», εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός.
Εξάλλου η Τρας δήλωσε ότι η βρετανική ρυθμιστική αρχή των μέσων ενημέρωσης Ofcom θα πρέπει να εξετάσει το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, το οποίο μεταδίδει στη Βρετανία.
«Σε ό,τι αφορά το Russia Today, είμαι της άποψης ότι μεταδίδει προπαγάνδα και ψευδείς ειδήσεις σε τακτική βάση και αποτελεί ουσιαστικά βραχίονα του ρωσικού κράτους και είμαι βέβαιη ότι η Ofcom το εξετάζει», σημείωσε στο Times Radio.
Αντίθετη με τις κυρώσεις στη Ρωσία η Κίνα
Πάντως οι δραματικές εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση της Δύσης, με αρκετές χώρες να προχωρούν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Χωρίς να περιμένουν, οι δυτικές χώρες ανακοίνωσαν τις πρώτες κυρώσεις, αντιδρώντας στην αναγνώριση των αυτονομιστών με τους οποίους πολεμά ο ουκρανικός στρατός εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύρραξη αυτή έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κίεβο.
Το πιο θεαματικό μέτρο ανακοινώθηκε από το Βερολίνο, που πάγωσε το γιγαντιαίο έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 2, που θα μετέφερε ακόμα περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ουκρανία.
Στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε ένα «πρώτο πακέτο» κυρώσεων με σκοπό να εμποδιστεί η Μόσχα να δανείζεται στις διεθνείς αγορές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της.
Η Κίνα ωστόσο, εμφανίζεται αντίθετη στη μονομερή επιβολή κυρώσεων και δεν θεώρησε ποτέ ότι οι κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος επίλυσης προβλημάτων, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ερώτηση για το αν η ασιατική χώρα θα ταυτιζόταν με τις δυτικές χώρες και θα επέβαλε και εκείνη κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας για την ουκρανική κρίση.
«Ρωτάτε αν η Κίνα θα επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία; Προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε αρκετά την πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης…Η Κίνα πάντα αντιτίθεται στις παράνομες μονομερείς κυρώσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ στους δημοσιογράφους.
Πούτιν – Διπλωματία μετά τις μονομερείς πολεμικές ενέργειες
Η Μόσχα είναι έτοιμη να βρει διπλωματικές λύσεις με τους Δυτικούς για την αποκλιμάκωση της κρίσης γύρω από την Ουκρανία, είπε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ωστόσο την ίδια ώρα ο Πούτιν επέμεινε ότι τα συμφέροντα και η ασφάλεια της χώρας του είναι αδιαπραγμάτευτα.
“Η χώρα μας είναι πάντα ανοικτή στον άμεσο και ειλικρινή διάλογο για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων στα πιο περίπλοκα προβλήματα. Ωστόσο τα συμφέροντά μας και η ασφάλεια των πολιτών μας είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτα”, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Απάντηση σε ένα ερώτημα που «βασανίζει» τη διεθνή κοινότητα, αμέσως μετά το διάγγελμα μιας ώρας που απηύθυνε στο ρωσικό λαό -και το οποίο είναι καθοριστικό για τη συνέχεια στην ουκρανική κρίση– έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κατά τη διάρκεια δραματικών ωρών το απόγευμα της Δευτέρας, ο ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία δύο αυτοανακηρυγμένων και φιλορωσικών δημοκρατιών στην ανατολική Ουκρανία και στη συνέχεια είπε ότι θα στείλει ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή σε μια «ειρηνευτική» αποστολή, όπερ και εγένετο.
Το κρίσιμο ερώτημα που έμενε να απαντηθεί είναι εάν η Ρωσία θα αναγνωρίσει όλες αυτές τις περιοχές με τα εδάφη που είχαν το 2014, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Οι δυνάμεις των αυτονομιστών προς το παρόν ελέγχουν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών -ως αυτόνομων- περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.
Η θέση Πούτιν
Μετά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψαν ρώσοι αξιωματούχοι, ο Πούτιν -σύμφωνα με το Russia Today– δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας.
«Τους έχουμε αναγνωρίσει, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τα βασικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγμάτων τους. Αυτά τα συντάγματα θέτουν τα όρια των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη στιγμή που ήταν μέρος της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τα σύνορα των δύο δημοκρατιών ανάλογα με το πού ασκούσαν εξουσία και δικαιοδοσία οι τοπικοί ηγέτες. Περίπου το ήμισυ της επικράτειας που ήταν μέρος και των δύο περιοχών πριν από τη διάσπαση παραμένει ουσιαστικά υπό τον έλεγχο των ουκρανικών κυβερνητικών στρατευμάτων.
Η Ουκρανία να απαρνηθεί τις νατοϊκές της φιλοδοξίες
Επίσης, ο Πούτιν προχώρησε περιέγραψε την Ουκρανία ως «οπλισμένη μέχρι τα δόντια, αντι-ρωσική και απαράδεκτη», καλώντας την να απαρνηθεί τις φιλοδοξίες της να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να αναπτύξει ουδέτερη στάση.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Μόσχα έχει «σοβαρή ανησυχία» αναφορικά με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.
Πήρε την άδεια του κοινοβουλίου για χρήση του στρατού στο εξωτερικό
Στο μεταξύ, η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε την έγκρισή της στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό μετά από αίτημα που κατέθεσε με φόντο την κρίση στην Ουκρανία.
Η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση.
Η εξουσιοδότηση παρέχει στον Πούτιν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό «σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου» αναφέρει το ψήφισμα της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το έγγραφο δεν επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του στρατού, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων, καθώς και «οι τομείς της δραστηριότητάς τους, οι στόχοι τους, η διάρκεια παραμονής τους εκτός Ρωσίας» θα αποφασίζονται από τον ρώσο πρόεδρο «σύμφωνα με το σύνταγμα».
Για 10.000 ρώσους στρατιώτες που βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία μιλούν ουκρανικές στρατιωτικές πηγές, λίγες ώρες αφότου ο ρώσος πρόεδρος έδωσε έδωσε εντολή να μεταφερθούν «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις περιοχές όπου οι αυτονομιστές έχουν τον έλεγχο.
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Υγείας της Βρετανίας, Σαγίντ Τζαβίντ ότι η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει ήδη στην Ουκρανία, στρατιωτικές πηγές του Κιέβου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Μόσχας έχει ήδη αναπτύξει μέσα σε διάστημα 12 ωρών 10.000 στρατιώτες σε περιοχές που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές.
Η ίδια πηγή που έχει διασυνδέσεις με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε ότι 6.000 ρώσοι στρατιώτες είναι ήδη στο Ντονέτσκ, 5.000 χιλιάδες στο Λουγκάνσκ και 1.500 στην πόλη Χορλίβκα.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε κινηθεί τόσο γρήγορα – αλλά είχε πολύ χρόνο να προετοιμαστεί» πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ωστόσο, η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, «προς το παρόν», επιμένοντας ότι αυτό θα συμβεί μόνον αν υπάρξει «απειλή».
Το πρώτο πακέτο κυρώσεων
Τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν με ομοφωνία να επιβάλουν ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όπως ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Υβ Λε Ντριάν, λίγο μετά το πέρας του έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Παρίσι, πρόκειται για κυρώσεις τόσο κατά προσώπων όσο και κατά του ρωσικού κράτους.
Ως προς τα πρόσωπα αφορούν όλους όσοι εντός της Ρωσίας «πυροδοτούν» την κρίση στην Ουκρανία, όπως π.χ. τα μέλη της Δούμας που υπερψήφισαν τις προτάσεις Πούτιν, ιθύνοντες και άτομα που τις προπαγανδίζουν, καθώς και παράγοντες και επιχειρήσεις που ωφελούνται οικονομικά από την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Ως προς το ρωσικό κράτος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητες του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς τέλος από δημοσιογράφο για τις σχέσεις Γαλλίας Ρωσίας κατέκρινε έντονα τον Ρώσο πρόεδρο για τα όσα πράττει λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν τιμά πλέον τις υπογραφές της Ρωσίας.
Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Τόνισε ότι «τα κράτη μέλη της ΕΕ προχώρησαν σε πολιτική συμφωνία για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το καλωσορίζω. Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είναι παράνομη και εντελώς απαράδεκτη», επεσήμανε.
Και προσέθεσε: «Το ίδιο ισχύει και για την απόφαση αποστολής στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Αυτή η απόφαση παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Η Ρωσία δεν σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις και παραβιάζει τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία έχει κατασκευάσει αυτή την κρίση και είναι υπεύθυνη για την τρέχουσα κλιμάκωση. Τώρα θα οριστικοποιήσουμε γρήγορα το πακέτο κυρώσεων. Και θα συντονιστούμε στενά με τους εταίρους μας, όπως κάναμε μέχρι τώρα».
Τόνισε ότι τα μέτρα «είναι μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτές τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Κρεμλίνο. Οι κυρώσεις στοχεύουν άμεσα άτομα και εταιρείες που εμπλέκονται σε αυτές τις ενέργειες. Στοχεύουν τράπεζες που χρηματοδοτούν τον ρωσικό στρατιωτικό μηχανισμό και συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Επίσης, απαγορεύουμε το εμπόριο μεταξύ των δύο αποσχισθεισών περιοχών και της ΕΕ – όπως κάναμε μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Και τέλος, περιορίζουμε την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να αντλεί κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ. Θα καταστήσουμε όσο το δυνατόν πιο δύσκολο για το Κρεμλίνο να ακολουθήσει την επιθετική του πολιτική».
Όσον αφορά στον Nord Stream 2, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση έχει απόλυτο δίκιο. Ο Nord Stream 2 πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού για ολόκληρη την Ευρώπη. Διότι αυτή η κρίση δείχνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας και να επενδύσουμε μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτή είναι μια στρατηγική επένδυση στην ενεργειακή μας ανεξαρτησία. Η δράση μας σήμερα είναι μια απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας. Εάν η Ρωσία συνεχίσει να κλιμακώνει αυτήν την κρίση που έχει δημιουργήσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε περαιτέρω δράση ως απάντηση. Η ΕΕ είναι ενωμένη και ενεργεί γρήγορα».
Το Όσλο θα συμμετάσχει στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία
Η Νορβηγία, η οποία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στις επικείμενες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης. Η σκανδιναβική χώρα επιβεβαίωσε επίσης τη διεξαγωγή στο έδαφός της τον Μάρτιο μεγάλων διετών ασκήσεων του ΝΑΤΟ, οι οποίες θα πρέπει να είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας φέτος.
“Η κατάσταση στην Ουκρανία (…) βρίσκεται σε ένα επίπεδο που είναι δραματικό”, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Όσλο. “Χθες ήταν ένα σημείο καμπής”, είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, χθες, Δευτέρα, να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας.
Ο επικεφαλής της νορβηγικής κυβέρνησης επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες -ένα ταξίδι προγραμματισμένο εδώ και καιρό- όπου, όπως είπε, θα συμμετάσχει στις κυρώσεις που θα αποφασίσουν οι 27 σε σχέση με τη Ρωσία.
“Είναι σημαντικό να αντιδράσουμε αρκετά αποφασιστικά σε αυτό που συνέβη εδώ και μία μέρα”, πρόσθεσε. Ο Στέρε επανέλαβε επίσης ότι τα γυμνάσια Cold Response 2022, του ΝΑΤΟ, που είχαν οριστεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου στη Νορβηγία, θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί.
Σχεδόν 35.000 στρατιώτες από 28 χώρες αναμένονται για να εκπαιδευτούν εκεί, στη μάχη σε πολύ κρύο. Αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια στη χώρα σε αρκετή απόσταση από τη γειτονική Ρωσία, ανακοινώθηκαν δεόντως και η Μόσχα προσκλήθηκε να στείλει παρατηρητές, υποστήριξε ο Στέρε. Ουδεμία ασυνήθιστη αύξηση ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας εντοπίστηκε πρόσφατα, δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός, κοντά στο έδαφος της χώρας του.
Στο πλαίσιο των μέτρων καθησυχασμού του ΝΑΤΟ, η Νορβηγία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή στη Λιθουανία 30 έως 60 επιπλέον στρατιωτών που θα προστεθούν στους 140 που ήδη βρίσκονται εκεί, υπό γερμανική διοίκηση.
Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, την “ελίτ” της και δύο τράπεζες, ως απάντηση στην “αρχή εισβολής” στην Ουκρανία μετά την εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι κινήσεις της Ρωσίας είναι η αρχή της εισβολής στην Ουκρανία και έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις καθώς απαιτείται απάντηση από τη διεθνή κοινότητα. “Έχουμε συντονιστεί με ΝΑΤΟ και Ευρώπη” είπε μεταξύ άλλων όπως και ότι η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα. Έκανε λόγο για αμυντικές κινήσεις από πλευράς των ΗΠΑ και τόνισε ότι “θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους” μαζί με τους εταίρους και συμμάχους. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Πούτιν επιτέθηκε ευθέως στο “δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει” αλλά πρόσθεσε ότι “υπάρχει ακόμη χρόνος” για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο και ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παραμένουν “ανοιχτές στη διπλωματία”.
Ο Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν “κάθε πόντο” ΝΑΤΟϊκού εδάφους και θα συνεχίσουν να παρέχουν “αμυντικά” όπλα στην Ουκρανία, ενώ ενέκρινε και την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στις χώρες της Βαλτικής.
“Σήμερα, ως απάντηση στην παραδοχή της Ρωσίας ότι δεν θα αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Λευκορωσία, επέτρεψα πρόσθετες κινήσεις αμερικανικών δυνάμεων και εξοπλισμού, που έχουν ήδη σταθμεύσει στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική: Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία” είπε ο Μπάιντεν μεταξύ άλλων και σημείωσε ότι ήθελε να είναι ξεκάθαρος ότι πρόκειται για “εντελώς αμυντικές κινήσεις από την πλευρά μας”.
“Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα αλάνθαστο μήνυμα: ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους μας θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό της επικράτειας του ΝΑΤΟ”.
Στις οικονομικές κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν, “αποκόπτεται η ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση”.
Αυτές είναι οι κυρώσεις που ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν
- Επιβάλλουμε κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού σε δύο μεγάλα οικονομικά ιδρύματα της Ρωσίας: τη VEB και τη στρατιωτικής τους τράπεζα
- Επιβάλλουμε κυρώσεις στο δημόσιο χρέος της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι αποκόβουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση. Πλέον δεν μπορεί να συγκεντρώσει χρήματα από τη Δύση και δεν μπορεί να ανταλλάξει το νέο χρέος της στις αγορές μας ή στις ευρωπαϊκές αγορές
- Επιβάλλουμε κυρώσεις στη ρωσική ελίτ και τα μέλη των οικογενειών τους. Μοιράζονται τα διεφθαρμένα κέρδη της πολιτικής του Κρεμλίνου και θα πρέπει επίσης να μοιραστούν και τον πόνο.
- Έχουμε συνεργαστεί με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συνεχιστεί ο Nord Stream 2.