Ορκωτοί λογιστές και δικηγορικό γραφείο στον έλεγχο της “Κιβωτού”. Οι βίλες του Αντώνιου. Ανοίγουν στόματα δωρητών.

84
0
()

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου», το οποίο ανακοινώθηκε το πρωί της Τρίτης (22/11) μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών στις δομές της ΜΚΟ, εξέδωσε την πρώτη του ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται σε αυτήν, πρώτο μέλημα είναι η προστασία των παιδιών.

Στην ανακοίνωση γνωστοποιείται η συνεργασία, στο εξής, του νέου ΔΣ της οργάνωσης με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα καθώς και με έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Η ανακοίνωση της «Κιβωτού του Κόσμου»

Με μοναδικό γνώμονα την ευημερία των παιδιών της «Κιβωτού του Κόσμου», αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία και με απόλυτη επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της πολιτείας αναλαμβάνοντας την μεταβατική διοίκηση του φορέα.

Πρώτο μέλημα μας είναι η εύρυθμη λειτουργία των δομών για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών. Για τον έλεγχο της λειτουργίας του φορέα θα υπάρξει συνεργασία με διεθνή εταιρεία ορκωτών λογιστών και έγκριτο δικηγορικό γραφείο.

Επίσης, οργανώνεται ομάδα με έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών για να διασφαλιστεί η σωστή καθημερινή λειτουργία των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Παράλληλα, είναι σημαντικό αυτή την περίοδο να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη του κοινού στην κοινωνία των πολιτών. Θα ακολουθήσουν τακτικές ενημερώσεις.

Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού του Κόσμου»

Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ιωάννης-Σπυρίδων Τέντες, πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Ιωάννης Παπαδάτος, παιδίατρος, τ. διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Γιώργος Πρωτόπαπας, γενικός διευθυντής των «Παιδικών Χωριών SOS».

Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου».

Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά».

Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Γραφείου υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Πρώην εθελόντρια κατήγγειλε κακοποιήσεις από το 2015 και την κατηγόρησαν για ψεύδη

Εντωμεταξύ, μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου», καθώς έρχονται στο φως νέες καταγγελίες για σωματική και λεκτική κακοποίηση τροφίμων των δομών οι οποίες ξεκίνησαν επίσημα από το 2015 από την Πωγωνιανή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αναστασίας Αργυριάδου στο OPEN, το 2015 πρώην εργαζόμενη στη δομή στην Ήπειρο, πριν καταφύγει στις αστυνομικές αρχές και το Δήμο Ιωαννίνων, είχε επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο και μάλιστα τον κάλεσε δεκάδες φορές στο τηλέφωνο, χωρίς εκείνος όμως να ανταποκριθεί.

 

Τότε η γυναίκα προφασίστηκε ότι είναι δωρήτρια και έτσι κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον πατέρα Αντώνιο. Όταν εκείνη του μετέφερε όσα φρικτά βίωσε στη δομή της Πωγωνιανής, εκείνος αντέδρασε άσχημα και την κατηγόρησε ότι ψεύδεται.

Στη συνέχεια η συγκεκριμένη γυναίκα προχώρησε σε καταγγελία. Οι αστυνομικές αρχές πήραν καταθέσεις τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τα παιδιά, ωστόσο όταν η υπόθεση έφτασε στην εισαγγελία «πάγωσε».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και για τις δύο δομές των Ιωαννίνων έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες από παιδιά που έχουν βιώσει και αυτά ανάλογα περιστατικά με όσα καταγγέλλονται.

Σε δηλώσεις που έκανε στο OPEN, η πρώην εθελόντρια στην «Κιβωτό του Κόσμου» είπε: «Είχα δει παιδαγωγό, τον υπεύθυνο των παιδαγωγών τότε να χτυπάει ένα κοριτσάκι 12 ετών, το ίδιο κοριτσάκι να το χαστουκίζει. Σε ένα βρέφος που δεν ευθύνεται ο ίδιος, είχε βγει ένα βράδυ ο αγγόνας του παιδιού από βίαιο τράβηγμα».

«Η αστυνομία έκανε έφοδο στην Πωγωνιανή παρουσία εισαγγελέα ανηλίκων, πήρε καταθέσεις από τα παιδιά», σημείωσε η πρώην εργαζόμενη. «Ένας από τους αστυνομικούς αργότερα  μου είπε “αυτά που είπαν τα παιδιά ήταν τρομερά μπροστά σε αυτά που είχα καταγγείλει εγώ».

Οι μαρτυρίες των παιδιών

Την ίδια ώρα στο φως έρχονται καταγγελίες παιδιών για περιστατικά βίαςπολυήμερες τιμωρίες ακόμη και στην απομόνωση, και ξυλοδαρμούς. Οι μαρτυρίες, από τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου, αποκαλύπτουν τον εφιάλτη που έζησαν αρκετά από αυτά, στην πιο τρυφερή ηλικία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  "Πλακώθηκαν" οι δικηγόροι στη δίκη Φιλιππίδη. Οι μαρτυρίες προκαλούν τον οξύθυμο χαρακτήρα του.

Σύμφωνα με όσα είπε πρώην φιλοξενούμενος στις δομές, του φώναζαν «θα σου κόψω το φαγητό, θα σε πετάξω έξω από το σπίτι που σου νοικιάζω, θα αφήσω τη μάνα σου χωρίς φάρμακα. Κάποια παιδιά είχαν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις από τα άλλα, το κριτήριο δεν το ξέρω».

Ο 23χρονος σήμερα Νίκος, μαζί με τον αδερφό του, έζησαν περισσότερα από έξι χρόνια στις δομές της Κιβωτού στην Αθήνα και στα Ιωάννινα. Ο ίδιος καταγγέλλει πως υπεύθυνοι αναζητούσαν τρόπους, ακόμη και για να αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την επιμέλεια παιδιών.

«Έμενα η γιαγιά μου είχε πάρει την επιμέλεια από τη μητέρα μου, επειδή η μάνα μου ήταν τοξικομανής. Η Κιβωτός θεώρησε σωστό με τα κονέ που έχει και τις διασυνδέσεις να πάρει την επιμέλεια από τη γιαγιά μου χωρίς να γνωρίζει τίποτα. Με σκοπό αυτοί να παίρνουν επιδόματα πάνω στα ονόματά μας και εμένα η μάνα μου, να είναι στο δρόμο κυριολεκτικά στο δρόμο, να μην έχει να φάει, να μην έχει να πλυθεί, να μην έχει να κάνει τίποτα».

«Κάποιος άμα έτρωγε «συνέπεια» ή «τιμωρία», του βάζανε σαν τιμωρία να πλένει ταψιά και πιάτα για μία εβδομάδα. Είχα δει έναν παιδαγωγό να βαράει χαστούκια και να σπρώχνει και να κλωτσάει ένα παιδί», δήλωσε τρόφιμος.

Τι αποκάλυψε μητέρα παιδιού που έζησε στη δομή

Πολλές φορές οι εργαζόμενοι της δομής τους στερούσαν ακόμη και το φαγητό, περιγράφει μητέρα παιδιού που έζησε στη δομή. Η ίδια μάλιστα ισχυρίζεται πως, σε ένα επισκεπτήριο στον γιο της, υπήρξε μάρτυρας κακοποιητικής συμπεριφοράς σε βάρος παιδιού από εργαζόμενο της Κιβωτού.

«Τα βάζανε σε απομόνωση στο υπόγειο χωρίς φαγητό με νερό και με ψωμί. Είχε χάσει παρά πολλά κιλά, εκτός από αυτό είχα δει και ένα άλλο περιστατικό στον Κολωνό να χτυπάνε να κλωτσάνε τα παιδιά μπροστά στα μάτια μου.  με παίρνει το παιδί μου μου λέει πάρε με δεν αντέχω άλλο εδώ μέσα», σημείωσε.

Τα στόματα ανοίγουν, όμως, και για αυτό το «κλουβί», όπου φέρεται ότι κλειδώνονταν παιδιά, ευρισκόμενα σε πλήρη απομόνωση, όταν κάποιοι από τη δομή ήθελαν να τα τιμωρήσουν.

«Το κλουβί μου το είχε πει εμένα ο γιος μου ο μικρός, ότι επειδή λέει ήταν άτακτος και δεν τους άκουγε, τον έκλεισαν μέσα εκεί χωρίς φαγητό και χωρίς νερό όλη την ημέρα, για τιμωρία. Και του έλεγαν ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί», σημείωσε η μητέρα του παιδιού.

Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως σχετικά με τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου». Στην εκπομπή «Το Πρωινό» μίλησε την Τρίτη ο βιομήχανος και Αντιδήμαρχος Βόλου, Κώστας Λούλης, ο οποίος έχει κάνει δωρεά δυο ακινήτων στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε ένα εκ των οποίων φιλοξενούνται παιδιά.

Πρόκειται για την δομή στην οποία έχει γίνει καταγγελία πως παιδιά κλειδώνονταν μέσα στα κλουβιά για τα πουλιά, στο πλαίσιο τιμωρίας τους και μάλιστα οι υπεύθυνοι της δομής άφηναν εκεί για ώρες τα παιδιά, δίχως να τους δίνουν φαγητό και νερό.

Ο κ. Λούλης αποκάλυψε πως «δεν είναι μόνο ένα, είχε πάρα πολλά κλουβιά για πουλιά στην έκταση που παραχώρησα στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Σε ότι αφορά όλα όσα ακούγονται στην δημόσια σφαίρα τις τελευταίες ημέρες για τον πατέρα Αντώνιο και άλλα στελέχη της «Κιβωτού του Κόσμου», σχετικά με κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών, ο Κώστας Λούλης είπε «δεν προδικάζω ούτε καταδικάζω ούτε αθώωνω κανέναν. Πιστεύω ακράδαντα στο τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση. Η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια να ερευνήσει σε βάθος όλες τις καταγγελίες και να αποφανθεί αν ο πατήρ Αντώνιος είναι ένοχος ή αθώος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Επεκτείνονται ακόμη πιο νότια της Κρήτης οι έρευνες υδρογονανθράκων, με τη νέα Navtex. Ο νέος χάρτης ερευνών.

«Ακούμε 10 περιπτώσεις και δεν ακούμε άλλες μαρτυρίες από παιδιά. Συνολικά 7000 παιδιά έχουν περάσει από την «Κιβωτό του Κόσμου» όλα αυτά τα χρόνια», συμπλήρωσε ο βιομήχανος. Όπως αποκάλυψε, προ λίγων ημερών και ενώ είχε ξεσπάσει ο σάλος, συναντήθηκε με τον πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, που βρίσκεται στην δίνη των καταγγελιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Τον πατέρα Αντώνιο είχα χρόνια να τον δω. Τον είδα πριν από τρεις ημέρες και μου είπε ότι είπε και στις δηλώσεις του, πως όλα είναι ψέματα. Κι εγώ όταν τελειώσει η έρευνα θα χαρώ αν είναι όλα ψέματα»

«Όταν κάνω μια δωρεά, κοιτάζω πρώτα στον ουρανό και δεν ασχολούμαι με τα εσωτερικά στο σωματείο που κάνω των δωρεά. Έχω να πάω στο ένα σπίτι 3 χρόνια και στο άλλο 4 χρόνια», είπε αναφερόμενος στις καταγγελίες για κακοδιαχείριση, σε σχέση με τις δωρεές των δύο ακινήτων που εκείνος έχει κάνει στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Οι στενοί συνεργάτες

Την ίδια ώρα, το επίκεντρο της έρευνας των Αρχών βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης και άλλα τρία που ήταν τα πιο κοντινά του.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά φρίκης με απομόνωση παίδων, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, πρόκειται για:

  • Τον Π.Σ. παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος της Οργάνωσης και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.
  • Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων, σύζυγο του Π.Σ., η οποία λέγεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν προχώρησε σε καταγγελία
  • Τον Π.Μ. εργαζόμενος στη δομή του Κολωνού. Περιγράφεται ως νευρικός, απότομος και άτομο που ψυχολογική βία.

Όλοι τους βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και αναμένεται να καταθέσουν όσα γνωρίζουν και φέρονται να έχουν κάνει.

Αρχή Ξεπλύματος μαύρου χρήματος ξεκινά έλεγχο τόσο στα οικονομικά της οργάνωσης όσο και στα οικονομικά των υπευθύνων της δομής.

Σύμφωνα με αποκάλυψη του MEGA ο οργανισμός είχε πλεόνασμα κάθε έτος που κυμαίνονταν από 500.000 έως 1 εκατ. ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πατέρας Αντώνης και η πρεσβυτέρα φαίνεται να έχουν δύο μεζονέτες.

Οι μεζονέτες του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας | tanea.gr

Το ένα σπίτι εξ’ αυτών βρίσκεται στη Ραφήνα και αγοράστηκε το 2004 με το συμβόλαιο να αναγράφει -προφανώς- την αντικειμενική αξία των 67.000 ευρώ. Ωστόσο, από μια πρόχειρη έρευνα αγοράς προκύπτει πως το σπίτι είχε πραγματική αξία κοντά στις 200.000 ευρώ.

Ένα χρόνο αργότερα, η οικογένεια του πατέρα Αντωνίου προχωρά και στην αγορά ενός ακόμη σπιτιού. Μεζονέτα και αυτή και μάλιστα τριώροφη στη Βραυρώνα. Το συμβόλαιο ανέφερε τιμή αγοράς περίπου 70.000 ευρώ με πραγματική αξία στις 210.000 ευρώ.

Πώληση σε άτομο του στενού περιβάλλοντος

Το επόμενο έτος, το σπίτι πουλήθηκε σε άτομο – εργαζόμενο στην Κιβωτό του Κόσμου. Αγοραστής ήταν ένα άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του πατέρα Αντωνίου. Μάλιστα, η αγορά έγινε μέσω ενός άτυπου δανείου και όχι με επίσημη πράξη, ή τραπεζικό έγγραφο, αλλά με την… προφορική δέσμευση ότι τα χρήματα θα κρατούνταν από τον μισθό του αγοραστή μέχρι την εξόφληση του δανείου.

Φυσικά, κανένα από τα δύο σπίτια δεν χρησιμοποιήθηκε ως δομή για τη φιλοξενία παιδιών και κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να αποδείξει με τίνος χρήματα αγοράστηκαν. Εάν δηλαδή, τα χρήματα προέρχονταν από την προσωπική περιουσία του πατέρα Αντώνιου και της πρεσβυτέρας, ή εάν πρόκειται για χρήματα που ανήκαν στην ΜΚΟ από δωρεές.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ