Οργή της Τουρκίας για την δήλωση της Ε.Ε. που δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος της “Βόρειας Κύπρου”

20
0
(0)

Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η ανακοίνωση της Κομισιόν η οποία, όπως τονίζει, «αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία». Παράλληλα, η Άγκυρα εξαπολύει νέα επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Οργή επικρατεί – για μία ακόμη φορά – στην Τουρκία, μετά από την ξεκάθαρη αντίδραση της ΕΕ απέναντι στα σχέδια Ερντογάν να πετύχει αναγνώριση… από την πίσω πόρτα του ψευδοκράτους.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις δηλώσεις που έγιναν από την Τουρκία «σχετικά με την αποδοχή της τουρκοκυπριακής αποσχιστικής οντότητας, της λεγόμενης, διεθνώς μη αναγνωρισμένης, ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών», ανέφερε σε γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Πίτερ Στάνο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η Άγκυρα, «απορρίπτει πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ», όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, ενώ εξαπολύει νέα επίθεση σε Ελλάδα και Κύπρο, σημειώνοντας ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία) και της Ελλάδας».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση της Υπηρεσίας Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ σήμερα (12 Νοεμβρίου) ότι η ”Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” (ΤΔΒΚ) σχετικά με την ιδιότητα ένταξης της ως παρατηρητή του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών.

Η απόφαση σχετικά με την ιδιότητα μέλους παρατηρητή της ”ΤΔΒΚ”, ενός από τα δύο κράτη στο νησί της Κύπρου, ελήφθη ομόφωνα στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στη Σαμαρκάνδη στις 11 Νοεμβρίου 2022 και στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός μας.

Όπως αναφέρεται στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, είναι φυσικό δικαίωμά τους να συνάπτουν και να αναπτύσσουν σχέσεις με τα τουρκικά κράτη σε κάθε τομέα.

Οι προσπάθειες της ΕΕ να αποτρέψει τον τουρκοκυπριακό λαό από το να είναι ένα αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας, ενάντια στο κάλεσμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είναι ασυμβίβαστες με την καλή θέληση και αποκαλύπτουν για άλλη μια φορά ανοιχτά την υποκρισία της Ένωσης, η οποία έχει καταστεί αιχμάλωτη τις μοχθηρές πολιτικές της ελληνοκυπριακής διοίκησης ( Κυπριακή Δημοκρατία) και της Ελλάδας.

Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο νησί της Κύπρου μπορεί να επιτευχθεί μόνο μετά από μια διαδικασία που θα ξεκινήσει με την καταγραφή της κεκτημένης κυριαρχίας και ισότητας διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού, η οποία έχει σφετεριστεί από το 1963. Για αυτό, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση της που βλέπει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως τον μοναδικό ιδιοκτήτη του νησιού και να αναγνωρίσει την ”ΤΔΒΚ”. Η Τουρκία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της ”ΤΔΒΚ” και να είναι η φωνή των Τουρκοκυπρίων σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες».

Στη σταθερή και θετική στάση της ΕΕ έναντι των ενεργειών της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η στάση αυτή συμβαδίζει απόλυτα με το διεθνές δίκαιο.

Σε δηλώσεις του σήμερα στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να σχολιάσει αναφορές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της προσπάθειας της Τουρκίας για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, είπε ότι «αυτό που περισσότερο πρέπει να μετρά δεν είναι οι αντιδράσεις του Τούρκου Προέδρου, αλλά η σταθερή και θετική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι θέση αρχών, απόλυτη συμβαδίζουσα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ. Αν δεν άρεσε στον κ. Ερντογάν, πρόβλημα δικό του. Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά του κ. Ερντογάν».

«Οι αντιδράσεις φέρνουν αποτελέσματα»

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι προκλήσεις συνεχίζονται και με έργα και με λόγια, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι θα εργαστεί για την ένταξη του ψευδοκράτους στον οργανισμό τουρκογενών κρατών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «νομίζω αποπειράθηκε και τελικά έλαβε απάντηση ότι, το μόνο καθεστώς που θα μπορούσε να γίνει δεκτή η παράνομα υπό κατοχή περιοχή της Κύπρου ήταν ως οντότητα. Συνεπώς, εμείς αντιδρούμε, οι αντιδράσεις φέρνουν αποτελέσματα, η απάντηση της ΕΕ ήταν μια εκ των πολλών απαντήσεων. Συνεπώς, αυτό έχει σημασία».

Ερωτηθείς ποια μηνύματα θα μεταφέρει στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Μίροσλαβ Γιέτζια όταν θα έχει συνάντηση μαζί του την ερχόμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος είπε ότι «θα του επαναλάβω τις όσες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από το 2017, δηλαδή κατά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά μέχρι και πρόσφατα, τα υπομνήματα, τις συναντήσεις με τον ΓΓ, τους απεσταλμένους του ΓΓ, την κα Λουτ, τη συναντίληψη που επικράτησε στο Βερολίνο, έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος, αργότερα να διοριστεί κάποιος, ο οποίος ως ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ να βρει εκείνο το κοινό έδαφος που να επιτρέψει να επαναρχίσει ένας διάλογος ουσίας για λύση του Κυπριακού.

Θα του υπενθυμίσω τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δημιουργούσαν ένα πρόσφορο έδαφος όλα αυτά τα χρόνια, διότι ακούω πολλά. Δεν παρέμεινε αδρανής η δική μας πλευρά. Υπήρξε μια σταθερά τουρκική θέση προς επίτευξη του προ πολλού και μακράν καθορισθέντος στόχου είτε της διχοτόμησης της Κύπρου είτε του ελέγχου ολόκληρης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας αν ευοδώνονταν οι προσπάθειες για επίτευξη λύσης».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ