Ολοταχώς για 3.000 κρούσματα σήμερα. Πόσα ραντεβού εμβολιασμού έφερε το διάγγελμα Μητσοτάκη

57
0
()

Πολύ υψηλός θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που θα ανακοινωθούν σήμερα, Τρίτη. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στην ΕΡΤ1, τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 3.000, πάνω και από τον χθεσινό αριθμό των 2.065 κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε παρ’ όλα αυτά ότι δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο τα κρούσματα αλλά και τους άλλους πανδημικούς δείκτες που αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα. Ο ίδιος τόνισε ότι έχουμε 150% αύξηση στα κρούσματα και ο μέσος όρος ηλικίας τους έχει πέσει πολύ.

 

Ο κ. Αρκουμανέας κάλεσε όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το ξανασκεφτούν και να πάνε να εμβολιαστούν και επίσης ζήτησε από τους πολίτες να φορούν τις μάσκες τους και να μην χαλαρώνουν αφού η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική.

Δέλτα “μόνο ο πλήρης εμβολιασμός προστατεύει”

Εργασία που δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο περιοδικό Nature στις 8 Ιουλίου 2021, μελετά την ευαισθησία της μετάλλαξης Δέλτα έναντι των αντισωμάτων. Ο Καθηγητής Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κόκοτος, συνοψίζει τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτή τη δημοσίευση.

Η ευαισθησία της μετάλλαξης Δέλτα μελετήθηκε έναντι μονοκλωνικών αντισωμάτων εγκεκριμμένων για φαρμακευτική χρήση για την αντιμετώπιση της COVID-19, έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει και έναντι αντισωμάτων που είχαν δημιουργηθεί μετά από εμβολιασμό.

Σε εργαστηριακό επίπεδο, η μετάλλαξη Δέλτα βρέθηκε ότι είναι ανθεκτική έναντι ορισμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων. Όσον αφορά ανθρώπους που είχαν νοσήσει, παρατηρήθηκε μείωση της αποτελεσματικότητας των αντισωμάτων έως τέσσερεις φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη άλφα. Μια δόση εμβολίου, είτε Pfizer είτε AstraZeneca, δεν προσφέρει προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα. Αντίθετα, μετά από δύο δόσεις των υπαρχόντων εμβολίων δημιουργείται ικανή άμυνα σε υψηλό ποσοστό των εμβολιασμένων. Όμως, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης δέλτα, 3 έως 5 φορές σε σχέση με τη μετάλλαξη Άλφα.

Γενικά οι μεταλλάξεις του ιού χαρακτηρίζονται από μεταλλάξεις σε ορισμένα αμινοξέα της πρωτεΐνης ακίδας του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταβολή της δομής της πρωτεΐνης ακίδας, έτσι ώστε τα αντισώματα να μην μπορούν να την αναγνωρίσουν και να μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους.

Τα δεδομένα αυτά υποδεικνύουν ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση σχετικά με τη μετάλλαξη δέλτα, που εξαπλώνεται ταχέως στη χώρα μας. Ο έγκαιρος πλήρης εμβολιασμός, αλλά και η χρήση της προστατευτικής μάσκας, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάστασης.

Τα πιο συνηθισμένα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι ανεμβολίαστοι για να μην κάνουν το εμβόλιο του κορονοϊού ανέλυσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση της Δευτέρας. Η επίκληση ορισμένων ότι πάσχουν από χρόνιο νόσημα, η αναμονή κάποιου φαρμάκου, ο φόβος των παρενεργειών και η αντίληψη των “λαθρεπιβατών της ανοσίας” εκείνοι δηλ. που περιμένουν τους άλλους να εμβολιαστούν για να προστατευθούν και οι ίδιοι, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που τείνουν να χρησιμοποιούν όσοι αρνούνται ή διστάζουν να εμβολιαστούν.

Πολλοί δεν εμβολιάζονται διότι περιμένουν το φάρμακο. Οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Ίσως στο άμεσο ή απώτερο μέλλον να υπάρξει, όμως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο ιός είναι τώρα εδώ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Στις 9/11 η συζήτηση για καθορισμό προσωρινής τιμής μονάδος για ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά

Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών. Από τον φόβο για την περίπτωση του 1, του 2 στο εκατομμύριο, σε σχέση με τον πολύ κοντινό κίνδυνο της νόσησης.

Ανεμβολίαστοι χρησιμοποιούν και σαν επιχείρημα ότι αυτοί που εμβολιάζονται νοσούν και άρα γιατί να εμβολιαστούν, αφού το εμβόλιο δεν αποδίδει; Όπως υποστηρίζει η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, “ξεχνούν το γεγονός το οποίο πρέπει καθημερινά να το θυμόμαστε όλοι, ότι το 99% των ασθενών στις Μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα”.

Ανεμβολίαστοι είναι και εκείνοι οι οποίοι έχουν την άποψη ότι μπορούν να προστατευτούν από τον εμβολιασμό των άλλων. Μάλιστα, η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι «λαθρεπιβάτες της ανοσίας». Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι, σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου.

 

Πόσα εμβόλια έφερε το διάγγελμα

Ρεκόρ… πενθημέρου σημειώθηκε χθες στα ραντεβού για εμβόλιο, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί υποχρεωτικών εμβολιασμών σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ξεκίνησαν από χθες σαρωτικοί έλεγχοι για την τήρηση της νομοθεσίας στους εργαζόμενους ως delivery.

Συγκεκριμένα, χθες προγραμματίστηκαν 37.233 νέα ραντεβού, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ του τελευταίου πενθημέρου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ.

Μάλιστα, σημειώνεται ότι από τις 28 Ιουνίου, όταν και έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις μέτρων, έχουν κλειστεί συνολικά 345.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από διάγγελμά του ανακοίνωσε πως οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία υποχρεούνται πλέον να κάνουν το εμβόλιο καθώς έρχονται σε καθημερινή επαφή με ηλικιωμένους.

«Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά» τόνισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι «δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου» είπε.

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα επεκταθεί στους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από τον 1η Σεπτεμβρίου.

«Τσουχτερά» πρόστιμα και άδεια άνευ αποδοχών

Πρόστιμα και ποινές σε δομές υγείας και εργαζόμενους σε αυτές που δεν θα εμβολιαστούν κατά του κορονοϊου, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, μέχρι τις 16 Αυγούστου, το σύνολο του διοικητικού και υγειονομικού προσωπικού ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία.

Κυρώσεις

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις συγκεκριμένες δομές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά και για κάθε παράβαση, προβλέπεται:

Πρόστιμο 50.000 ευρώ για τη δομή

200.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων

Σημειώνεται τέλος πως όποιος αρνηθεί να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό του κύκλο, θα απέχει από την εργασία του και θα μπαίνει σε άδεια άνευ αποδοχών.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ