Οι 7 περιοχές που θα κρίνουν την επέκταση του lockdown. Πόσο αντέχουν τα νοσοκομεία. Μείωση κρουσμάτων

61
0
()

Οι 7 περιοχές που θα κρίνουν την επέκταση του lockdown. Πόσο αντέχουν τα νοσοκομεία. Μείωση κρουσμάτων

Με τον Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει την επέκταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, επτά είναι οι περιοχές που έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και θα καθορίσουν τη συνέχιση ή μη της καραντίνας.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, οι περιοχές αυτές είναι Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τα 9.484 κρούσματα που έχουν καταγραφεί επίσημα τις τελευταίες πέντε ημέρες, τα 3.962 έχουν εντοπιστεί στις συγκεκριμένες επτά περιφερειακές ενότητες, ήτοι το 41,78% των κρουσμάτων. Οι αριθμοί έχουν ήδη σημάνει συναγερμό σε κυβέρνηση και ειδικούς, που παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις στις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας.

Εντονότερο είναι το πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, που παρά τα μέτρα, τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και κατέχει αρνητική πρωτιά σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Από την Κυριακή μέχρι και την Τετάρτη, όπου ανακοινώθηκαν 633 κρούσματα, έχουν καταγραφεί 2.451 κρούσματα.

Στις Σέρρες, το ίδιο διάστημα ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 262, ενώ στη Λάρισα, που χθες ανακοινώθηκαν 160 νέες μολύνσεις, συγκεντρώνονται 551 κρούσματα από την Κυριακή. Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και στη Μαγνησία, με το σύνολο των μολύνσεων από την Κυριακή να ανέρχονται σε 284.

Πρόβλημα υπάρχει και στη Λέσβο, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων από την Κυριακή μέχρι την Τετάρτη να αγγίζει τις 143.

Καμπανάκι κινδύνου για την Πάτρα

Ιδιαίτερη προσοχή συνέστησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για την Πάτρα, ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ανακοινώθηκαν 129 κρούσματα, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία, ο αθροιστικός αριθμός των μολύνσεων το τελευταίο πενθήμερο έφτασε τις 142.

Ο κ. Πέτσας απεύθυνε έκκληση στους πολίτες της Πάτρας να γιορτάσουν μαζί με τις οικογένειές τους στο σπίτι, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Αντίστοιχες περιπτώσεις αποτέλεσαν εστίες υπερμετάδοσης, με τα αποτελέσματά τους να έχουν συμβάλει στην εικόνα που αντικρίζουμε σήμερα.

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς αν θα υπάρξει μήνυμα του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα για την άρση των περιορισμών απάντησε πως «θα το δούμε όπως συλλέγουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα». Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε, θα γίνουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό.

«Προς το παρόν, όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τη διασπορά, να ρίξουμε πιο γρήγορα τα κρούσματα στην επικράτεια και στις συγκεκριμένες περιοχές που ανέφερα και είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση, ώστε να προχωρήσουμε σταδιακά στην άρση του lockdown», συμπλήρωσε.

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο η άρση να γίνει σε δύο ταχύτητες, με διαφορετικά μέτρα ανά περιοχή, αλλά και τι θα γίνει με τα σχολεία.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε καθεστώς lockdown σε όλη την επικράτεια και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα. Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε τα εναλλακτικά σενάρια για να προχωρήσει η σταδιακή άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή είναι και τα σχολεία, αλλά δεν είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι. Προέχει η τήρηση των μέτρων», απάντησε.

Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο

Την Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι θα κάνουν τις βασικές εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό.

Το πλάνο της σταδιακής άρσης των περιορισμών θα το ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ίσως στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα, είτε με μήνυμα προς τους πολίτες στις αρχές της επόμενης εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  650 φωτογραφίες πολεμικών πλοίων και σκαφών του λιμενικού στα κινητά των δύο κατασκόπων

Με τη σημερινή εικόνα φαίνεται ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια εβδομάδα μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια.

Σταδιακά θα ανοίξουν και τα καταστήματα. Πρώτα τα μικρότερα όπως για παράδειγμα τα κωμωτήρια τα οποία τηρούσαν και πριν το lockdown τα μέτρα και δεν αποτελούσαν εστιες διασποράς. Θα ακολουθήσουν λίγες ημέρες μετά μεγαλύτερα καταστήματα και τελευταία τα πολυκαταστήματα λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Η εστίαση θα ανοίξει τελευταία αποκλειστικά για καθήμενους και με όριο 4 ατόμων ανά τραπέζι.

Σε κάθε περίπτωση δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού και όλα θα εξαρτηθούν από τη πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.

 

Πόσο αντέχουν τα νοσοκομεία

Μαίνεται ο πόλεμος στα νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα αφήνουν μία… χαραμάδα αισιοδοξίας για τη συγκράτηση του αριθμού των νέων ημερήσιων κρουσμάτων. Οι νοσηλείες των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 σε απλούς θαλάμους και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, καθώς στο σύνολο της επικράτειας ξεπερνούν τους 4.000.

Οπως αποδεικνύεται από στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα «ΝΕΑ» τα οποία συνθέτουν την «ακτινογραφία» του επιβαρυμένου ΕΣΥ, τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας είναι αυτά που «φλέγονται».

Αναλυτικότερα, έξι στους 10 ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον πανδημικό ιό αναπτύσσοντας ήπια έως και σοβαρά συμπτώματα, λαμβάνουν νοσοκομειακή φροντίδα στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την Αττική είναι αρκετά πιο χαμηλό, έως και την περασμένη Κυριακή δεν ξεπερνούσε το 15%, γεγονός που δείχνει την… ανισοκατανομή της υγειονομικής κρίσης που διαπερνά τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ.

Επιπρόσθετα και σε ό,τι αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς η ίδια «ακτινογραφία», αποκαλύπτει πως τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδα χρειάζονται άμεσα υποστηρικτικές ανάσες. Και αυτό διότι το 51% των ασθενών που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη και στις όμορες επιβαρυμένες περιοχές, με αποτέλεσμα η πληρότητα των Εντατικών να αγγίζει πλέον το 100%.

Συνεχείς εισαγωγές

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι στη γενική εφημερία της περασμένης Δευτέρας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» καταγράφηκαν 51 εισαγωγές και έγινε διαχείριση 24 υπόπτων περιστατικών, με τον διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας Παναγιώτη Μπογιατζίδη να σημειώνει κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό, ότι παρατηρήθηκε μείωση εισαγωγών εν συγκρίσει με την προηγούμενη εφημερία.

Παρ’ όλα αυτά, η κάλυψη των διαθεσίμων απλών κλινών Covid αγγίζει πλέον το 85%, ενώ την ίδια ώρα οι γιατροί αναζητούν εναγωνίως χώρους για να αναπτύξουν κλίνες εντατικής.

Οι ανάγκες άλλωστε για διασωλήνωση έχουν περάσει κάθε προηγούμενο, με τις επιπτώσεις της εποχικής γρίπης να φαντάζουν πλέον ως «παρωνυχίδα». Πιο συγκεκριμένα, έως και τη Δευτέρα το βράδυ 860 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Από αυτούς, οι 597 ήταν διασωληνωμένοι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω καθώς καθημερινά «ξεσπά» στο ΕΣΥ η ευρεία κυκλοφορία του κορωνοϊού τις προηγούμενες δυο με τρεις εβδομάδες.

Υπενθυμίζεται δε, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, από το σύνολο των ανθρώπων που μολύνονται περίπου το 10-15% θα χρειαστούν να νοσηλευτούν και εξ’ αυτών το 5% υπολογίζεται ότι θα διασωληνωθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  34 σχολεία με κλειστά τμήματα λόγω κοροναϊού μέσα σε μία εβδομάδα. Πότε θα αποφασιστεί άνοιγμα της Β/θμιας

Την ίδια ώρα, σήμα κινδύνου εκπέμπουν και τα δεδομένα που αφορούν στις μολύνσεις του υγειονομικού προσωπικού, με τους νοσηλευτές να είναι οι πρώτοι που ασθενούν (51%) και τους γιατρούς να ακολουθούν (27%).

Αρνητική εντύπωση προκαλεί ότι το τελευταίο διάστημα, στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα αλλά και «στενές επαφές», με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να υποβάλλονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Είναι ενδεικτικό ότι στις αρχές της εβδομάδας και μόνον στην Αθήνα 132 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είχαν τεθεί εκτός εργασίας, λόγω κορωνοϊού.

Μάλιστα, περίπου ένας στους τέσσερις γιατρούς και νοσηλευτές που νοσούν από τον SARs-CoV-2 έχουν εμφανίσει συμπτώματα του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα να βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση.

Μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού έχει αρχίσει να παρατηρείται στο σύνολο της χώρας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Πιστεύουμε ότι από την επόμενη εβδομάδα η μείωση θα είναι αρκετά μεγάλη», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «βασικός παράγοντας είναι να δούμε ότι πέφτουν οι διασωληνωμένοι».

«Προφανώς το δεύτερο κύμα ήταν πιο σφοδρό, γιατί τώρα μπαίνουμε στο χειμώνα ενώ πέρυσι ήμασταν στην άνοιξη και πηγαίναμε σιγά προς το καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Αρκουμανέας.

«Η Αττική πηγαίνει καλά. Στη Θεσσαλονίκη βλέπουμε μια σταδιακή μείωση από την σταθεροποίηση που είχαμε», ανέφερε.

Πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη Β. Ελλάδα στην Αθήνα

Παρόλα αυτά, η πίεση που ασκεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στο σύστημα υγείας της χώρας είναι πρωτόγνωρη, με τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ να αυξάνεται διαρκώς και να αγγίζει πλέον τους 600.

Σημειώνεται ότι τρεις ασθενείς με κορωνοϊό από τη Δράμα μεταφέρονται με ειδική πτήση σε νοσοκομεία της Αθήνας, μέσα σε ειδικές κάψουλες.

Πρόκειται για δύο 76χρονους και ένας 75χρονο που νοσούν βαριά. Οι τρεις ασθενείς θα διακομιστούν στα Νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία και «Αττικόν».

«Τραγική» η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Επιπλέον, η πρόεδρος των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική».

Σύμφωνα με την ίδια, οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει, ασθενείς διασωληνώνονται σε χειρουργεία ενώ άλλοι ασθενείς διακομίζονται σε Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και Καβάλα.

Όπως επεσήμανε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, θα χρειαστεί να γίνει αεροδιακομιδή και άλλων ασθενών.

Ανέφερε ότι το νοσοκομείο της Δράμας πλήττεται περισσότερο σε σχέση με νοσοκομεία άλλων νομών και δεν επαρκούν οι γιατροί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, αν συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθούν με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ