Οι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο γρίπης. 4.2 εκ. δόσεις για φέτος. Εύκολα εφαρμόσιμο μέτρο η γενίκευση χρήσης μάσκας

33
0
()

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την γενικευμένη χρήση της μάσκας στην Αττική, τα ΜΜΜ και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

«Η χρήση της μάσκας είναι κάτι εξαιρετικά απλό» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος, ερωτηθείς για τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κοροναϊού που ενδεχομένως θα χρειαστούν για την αναχαίτιση της πανδημίας στην Αττική.

«Θα μπορούσε να ισχύσει. Δεν έχει συζητηθεί ακόμα. Είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί αύριο – μεθαύριο, η επιτροπή συνεδριάζει κάθε μέρα. Τα μέτρα τα αποφασίζει η κυβέρνηση. Συνήθως γίνεται μια συζήτηση. Η κυβέρνηση προτείνει κάποια μέτρα κι εμείς συμφωνούμε ή διαφωνούμε» πρόσθεσε.

Αναφορικά στα ΜΜΜ, ο καθηγητής, ανέφερε: «Είναι σαφές ότι πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, το δεύτερο μέτρο είναι η μάσκα, το τρίτο μέτρο είναι η υγιεινή των χεριών».

«Από εκεί και πέρα είναι και θέμα τι δυνατότητες υπάρχουν, που δεν αφορά εμάς, η πολιτεία αποφασίζει πώς και αν μπορεί να βάλει περισσότερα λεωφορεία, αν και πως μπορεί θα βρει περισσότερες αίθουσες στα σχολεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα μετάδοσης στα ΜΜΜ μηδενίζεται όταν όλοι φορούν μάσκα και τηρούνται τα μέτρα αποστάσεις.

Αναφορικά με το εμβόλιο της γρίπης, ο κ. Βατόπουλος συνέστησε ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο «για να μην πάθει τα δύο νοσήματα, θα είναι διπλή η επιβάρυνση του οργανισμού. Ο κόσμος πρέπει να κάνει το εμβόλιο».

Ρητές διαβεβαιώσεις για την πλήρη επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων στη χώρα μας, παρείχε από τη Βουλή, ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας ότι έχουν διασφαλιστεί ήδη 4.200.000 δόσεις, αυξημένες, κατά 35% και έναντι 3.100.000 δόσεων πέρυσι και 2.100.000 πολιτών που εμβολιάστηκαν πρόπερσι.

«Το νούμερο που έχουμε διασφαλίσει επαρκεί έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε αυτή τη συλλογική ανοσία και κατά προτεραιότητα και συστηματικά να εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Τα εμβόλια είναι στη χώρα, έχει ξεκινήσει η συνταγογράφησή τους, έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Σε 36 μήνες θα είναι έτοιμο το καζίνο στο Ελληνικό από την ώρα που θα δοθούν οι άδειες. 7.000 θέσεις εργασίας

Ο ίδιος, διαβεβαίωσε, επίσης ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα τον ιό της γρίπης και τον κορωνοϊό, υπογραμμίζοντας πως: «το σύστημα υγείας δεν βρίσκεται στα όρια του αυτή τη στιγμή. Έχουμε αντοχές και υπάρχει σχεδιασμός για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα περιστατικά».

Τεστ με αντιφατικά αποτελέσματα

Οι διαφορετικές μέθοδοι ελέγχου, η ευαισθησία των τεστ, η χρονική στιγμή αλλά και ο τρόπος δειγματοληψίας, καθώς και η εμπειρία των ατόμων που θα εκτελέσουν αλλά και θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των τεστ, είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εργαστηριακή ανίχνευση του κορωνοϊού. Η περίπτωση των δώδεκα μελών πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «Mein Schiff» που βρέθηκαν αρχικά θετικά στον κορωνοϊό –οριακά θετικοί και με αμφίβολης αξιοπιστίας τεστ, όπως ανέφεραν στελέχη του ΕΟΔΥ– και εν συνεχεία τα τεστ αρνητικά, έπειτα από τρία επαναληπτικά, καταδεικνύει την ιδιαιτερότητα του εργαστηριακού ελέγχου για τον οποίο δεν ισχύει το «άσπρο-μαύρο». Και αναδεικνύει την ανάγκη για ποιοτικό έλεγχο στα εργαστήρια μικροβιολογίας της χώρας που πραγματοποιούν μοριακούς ελέγχους.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής, «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα αρχικά θετικό τεστ μπορεί να μην επιβεβαιωθεί σε επαναληπτικό έλεγχο κι αυτό σημαίνει ότι για τη σωστή παρακολούθηση της πανδημίας είναι αναγκαία η εφαρμογή αξιόπιστων και ευαίσθητων εργαστηριακών μεθόδων, η τεχνογνωσία κάθε εργαστηρίου στη διερεύνηση ιογενών λοιμώξεων αλλά και η σωστή ερμηνεία των αποτελεσμάτων από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό».

Ενας από τους λόγους που συχνά οδηγούν σε απόκλιση των αποτελεσμάτων είναι καθαρά τεχνικός: έχει να κάνει με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται και την αναλυτική ευαισθησία της επιλεγόμενης μεθόδου. Τα μοριακά τεστ (RT-PCR) ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του ιού και γενικά θεωρούνται τα πλέον αξιόπιστα. Τα rapid test ανίχνευσης αντιγόνου το ιού, τα οποία έχουν ενταχθεί στη φαρέτρα των υγειονομικών αρχών, είναι επίσης αξιόπιστα σε αρκετά μεγάλο βαθμό και βοηθούν ιδιαίτερα στον έλεγχο των συμπτωματικών ασθενών. Ομως θεωρούνται λιγότερο «ευαίσθητα» στο να ανιχνεύουν το πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, που συνήθως παρατηρείται σε ασυμπτωματικούς φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πρώτη βόλτα για ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στην Αθήνα

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε επιδημίες από ιούς, όπως είναι οι κορωνοϊοί, υπάρχουν και περιπτώσεις παροδικής ιοφορίας. Δηλαδή μπορεί κάποιος, συνήθως ασυμπτωματικός, να εμφανίσει χαμηλό ιικό φορτίο, το οποίο να εντοπίζεται από τις πιο ευαίσθητες μεθόδους, και σε έναν επαναληπτικό έλεγχο να μην είναι δυνατή η επανανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού. Ο εντοπισμός όμως ακόμα και αυτών των περιπτώσεων είναι απόλυτα αναγκαίος σε μια πανδημία, αφού έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε εάν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, ένα νοσοκομείο, μια δομή κ.ο.κ. έχει εισέλθει ο ιός», τονίζει ο κ. Τσακρής.

Επίσης, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας αξιοπιστίας του αποτελέσματος των τεστ αφορά την ίδια τη δειγματοληψία. «Μπορεί η λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, αν δεν γίνεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο, να οδηγήσει σε παραπλανητικό αποτέλεσμα για πολύ χαμηλό –ακόμα και μη ανιχνεύσιμο– ιικό φορτίο», εξηγεί ο καθηγητής Μικροβιολογίας. Σε περιπτώσεις που η λοίμωξη έχει προχωρήσει στο κατώτερο αναπνευστικό, μπορεί το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα να μην εντοπίζει τον ιό αλλά να χρειαστεί να γίνει λήψη από τις βρογχικές εκκρίσεις, ακόμα και να παρθεί δείγμα κοπράνων, στα οποία πολλές φορές ανιχνεύεται ο ιός σε όψιμα στάδια της COVID-19.

Πηγή: https://www.skai.gr/, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / ΤΟ ΒΗΜΑ

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ