Οι περιοχές που πλησιάζουν το “βαθύ” κόκκινο. Θα παρθούν μέτρα για τα νησιά; Μελετώνται τοπικά lockdown.

47
0
()

Προβληματισμό προκαλεί στην επιτροπή των ειδικών η επιδημιολογική εικόνα της χώρας λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου που παρουσιάζουν ορισμένες περιοχές. Η επιτροπή στη συνεδριάση της, εξετάζει την επιβολή νέων μέτρων, με τα νησιά να βρίσκονται στο επίκεντρο, στα οποία καταγράφεται έκρηξη του δείκτη θετικότητας.

Ποιες περιοχές πλησιάζουν το έντονο κόκκινο

Ανησυχητική κρίνεται η κατάσταση στις Κυκλάδες, με πρώτη την Μύκονο, ενώ παράλληλα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται σε Σαντορίνη, Πάρο και Ίο.

Στην Αττική το ιικό φορτίο είναι σταθερά υψηλό, κυρίως στα Νότια Προάστια.

Επίσης, στην Κρήτη παρατηρείται έξαρση πρώτα στο Ρέθυμνο και έπειτα στο Ηράκλειο.

Η ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας συμπληρώνουν την λίστα με τις περιοχές που πλησιάζουν στο «κόκκινο».

Μάλιστα όσον αφορά στα κρούσματα τα περισσότερα αφορούν άτομα νεαρής ηλικίας, κάτω των 30.

Η επιτροπή εξετάζει όλα τα παραπάνω δεδομένα και δεν αποκλείεται να λάβει κάποια επιπλέον μέτρα.

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για διενέργεια Rapid και self test, από μία φορά την εβδομάδα το καθένα, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους της τουριστικής βιομηχανίας, κυρίως στα νησιά.

Μένει να φανεί πως θα υλοποιηθεί η παραπάνω πρόταση.

Τέλος δεν μοιάζει πιθανό να επιβληθεί κάποιο τοπικό λοκντάουν ωστόσο  βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι το συγκεκριμένο σενάριο.

Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown μόνο για ανεμβολίαστους

Μία γεύση για το… Plan B από την πλευρά της κυβέρνησης έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

«Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι αν έχουμε έξαρση της πανδημίας, θα έχουμε πρόβλημα. Αν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις οριακές προβλέψεις των επιστημόνων για 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα, θεωρείτε ότι ο τουρισμός θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά;».

Ο κ. Γεωργιάδης απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown ωστόσο  προανήγγειλε τοπικά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους αν χρειαστεί.

«Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε.

Ποιοι προορισμοί έχουν αυξητική τάση στα κρούσματα

  • Το Ηράκλειο. Σε διάστημα έξι ημερών καταγράφηκαν 668 νέα κρούσματα.
  • Στο Ρέθυμνο το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 506 νέα κρούσματα.
  • Ακολουθεί η κοσμοπολίτικη Μύκονος με 210 νέα κρούσματα μέσα σε 6 ημέρες.
  • Η Εύβοια αρχίζει και συγκεντρώνει πάνω της τα βλέμματα των ειδικών αφού καταγράφηκαν 119 νέα κρούσματα το ίδιο διάστημα.
  • Στην Κέρκυρα καταγράφηκαν σε 6 ημέρες 92 νέα κρούσματα.
  • Στη Σαντορίνη έχουν εντοπισθεί 67 νέα κρούσματα σε  6 ημέρες.
  • Στην Πάρο από τις 8 Ιουλίου ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 58 νέα κρούσματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Όλη η απολογία της κατηγορούμενης στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα

Σαρηγιάννης: Ασταμάτητο το τέταρτο κύμα – Θα έχουμε 7.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο

Δεκαπενταύγουστο με περίπου 7.000 κρούσματα υπολογίζει πως θα κάνουμε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο καθηγητής παρουσίασε τα μαθηματικά του μοντέλα στο MEGA και ανέφερε πως με αυξημένο αριθμό τεστ τα κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο θα είναι περίπου 6.400.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως αν και δεν μπορεί να ανακοπεί το τέταρτο κύμα πια, πρέπει όμως να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να σταματήσει η αυξητική τάση.

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα ευέλικτο και ενεργό σύστημα επιτήρησης . Αποτελεί πρόβλημα που έχουν μειωθεί τα self test καθώς αρκετό μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν είναι εμβολιασμένο. Ο ΕΟΔΥ πρέπει να κάνει στοχευμένα τεστ σε περιοχές με αυξητική τάση και φυσικά να βάζουμε σε καραντίνα όσους είναι θετικούς».

Πώς θα σταματήσουμε το τέταρτο κύμα

Σχετικά με τα σχεδόν 7.000 κρούσματα τον Δεκαπενταύγουστο, ο καθηγητής ανέφερε πως από την συμπεριφορά μας θα κριθεί αν θα συνεχιστεί η αυξητική τάση ή θα είναι η αποκορύφωση.

«Με το στοχευμένο testing θα μπορέσει να αποφευχθεί η τόσο μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων τον Δεκαπενταύγουστο», ανέφερε

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το ποσοστό παρενεργειών είναι εξαιρετικά χαμηλό και είναι λογικό να υπάρχουν, όπως σε κάθε φάρμακο.

«Αν δεν πειστούν οι ανεμβολίαστοι θα είναι δύσκολα τα πράγματα τον Σεπτέμβρη.  Η μετάλλαξη Δέλτα ευνοεί τους νέους, θα έχουμε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Με τέτοια νούμερα δεν γίνεται να μην αυξηθούν εισαγωγές και διασωληνώσεις

Σχετικά με την πίεση στο ΕΣΥ, ο καθηγητής ανέφερε πως οι αριθμοί σε διασωληνώσεις και εισαγωγές δεν θα παραμείνουν χαμηλοί όταν έχουμε κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα.

Ο εμβολιασμός είναι ο πιο γρήγορος δρόμος για να φιλήσουμε ταυτόχρονα την κοπέλα μας και τη γιαγιά μας

«Παρά το γεγονός πως ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι χαμηλός και παραμένει χαμηλός όπως βλέπαμε και από τα μοντέλα μας, αν όμως φτάσουμε σε πολύ μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων, κάποιοι θα νοσήσουν και κάποιοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν», ανέφερε.

Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως ο εμβολιασμός είναι ο πιο ασφαλής και γρήγορος δρόμος για να μπορέσουμε να φιλήσουμε την κοπέλα μας και τη γιαγιά μας ταυτόχρονα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πλεύρης "έχουμε σοβαρό κενό στην ειδικότητα των αναισθησιολόγων". Το ΕΣΥ δεν είναι πλέον μονοθεματικό

Δραματική προειδοπόήση για την έκρηξη κρουσμάτων και την ευθύνη των ανεμβολίαστων, απευθύνει ο καθηγητής Αχιλλέας Γραβάνης, σε ανάρτησή του στο facebook.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, σε δύο με τρεις εβδομάδες τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπερνούν τις 6.000 με 7.000, και το αργότερο σε ενάμιση μήνα οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν.

Επιπλέον, σημειώνει ότι και η οικονομία θα δεχτεί μεγάλο πλήγμα, χρεώνοντας την κύρια ευθύνη σε αυτούς που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Τονίζει δε ότι: «Την κοινωνία την διχάζουν αυτοί που θα συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή οι ανεμβολιαστοι και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές τους. Σε αυτούς (πολίτες, πολιτικούς, επιστήμονες) θα οφείλεται η δυστυχία αυτή, σε αυτούς θα σταλεί ο λογαριασμός της οικονομικής δυσπραγίας, της οσμής αρρώστιας και θανάτου. Καθαρές κουβέντες, όχι πολιτικά ορθές ανευθυνότητες».

«Οι ανεμβολίαστοι διχάζουν την κοινωνία»

Ειδικότερα ο κ. Γραβάνης αναφέρει:

«Όταν σε 2-3 βδομάδες τα κρούσματα θα ξεπερνούν ίσως και κατά πολύ τις 6.000-7.000 ημερησίως και σε 4-6 βδομάδες οι κλινικές COVID-19 και οι ΜΕΘ θα αρχίσουν να γεμίζουν, οι τουρίστες θα ελαττώνονται τάχιστα (η Γερμανία ετοιμάζει οδηγία …), η οικονομία θα φρενάρει (ποιος άραγε θα έχει όρεξη για ψώνια και διασκέδαση). Οι ανεμβολιαστοι θα οδηγούν την χώρα σε κλείσιμο (έστω τοπικά), πάλι σε απώλειες δουλειών, σε χρεοκοπίες.

Αυτή τη φορά δίχως σημαντική οικονομική στήριξη από την πολιτεία. Την κοινωνία την διχάζουν αυτοί που θα συμβάλουν σε αυτήν την κατάσταση, δηλαδή οι ανεμβολιαστοι και οι εμφανείς και αφανείς υποστηρικτές τους. Σε αυτούς (πολίτες, πολιτικούς, επιστήμονες) θα οφείλεται η δυστυχία αυτή, σε αυτούς θα σταλεί ο λογαριασμός της οικονομικής δυσπραγίας, της οσμής αρρώστιας και θανάτου. Καθαρές κουβέντες, όχι πολιτικά ορθές ανευθυνότητες.

Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας θα έχει κάνει το καθήκον της, ως όφειλε και θα ζητά εξηγήσεις. Η πολιτεία επίσης θα πρέπει με θάρρος και υπευθυνότητα να επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες (εκπαιδευτικοί, σώματα ασφάλειας όπως έκανε στη ΕΜΑΚ, επαγγελματίες εστίασης, οδηγοί ταξί λεωφορείων, επαγγελματίες κοσμητικης/αισθητικής/άθλησης).

Και επιτέλους, οι ακαδημαϊκοί επιστημονικοί φορείς να ζητήσουν από τους ‘επιστήμονες’ και τους επιστημονιζοντες εμπόρους της δυστυχίας να τεκμηριώσουν τις επικίνδυνες για την δημόσια υγεία απόψεις τους».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ