Οι ενδεικτικοί οδηγοί λειτουργίας νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων-λυκείων

200
0
()

Ενδεικτικούς οδηγούς λειτουργίας των νηπιαγωγείων, των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων εξέδωσε το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής, τους οποίους παρουσιάζει η «Κ».

Πρόκειται για τον «καταστατικό χάρτη» κάθε σχολικής μονάδας που ρυθμίζει σειρά θεμάτων από το διάλειμμα έως και τις σχέσεις γονιών και εκπαιδευτικών και την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων. Βεβαίως μπορεί να υιοθετηθούν από τα σχολεία ή να αλλάξουν μερικώς.

Συγκεκριμένα, ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται ύστερα από εισήγηση του διευθυντή του σχολείου με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων καθώς και εκπροσώπων του Δήμου. Στα γυμνάσια και λύκεια στη διαδικασία σύνταξης του Εσωτερικού Κανονισμού μετέχει και το προεδρείο του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου. Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται ετησίως, και θα πρέπει να κοινοποιείται σε όλους τους γονείς  και να αναρτάται στον ιστότοπο του σχολείου.

Ενδεικτικά, ο Εσωτερικός Κανονισμός του ΙΕΠ για τα Νηπιαγωγεία λέει για το διάλειμμα: «Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές/μαθήτριες βγαίνουν στο προαύλιο, όπως έχει καθοριστεί για κάθε τάξη, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να μειώνεται η πιθανότητα ατυχημάτων. Σε περίπτωση κακοκαιρίας ορίζονται από τους/τις εκπαιδευτικούς οι προκαθορισμένοι χώροι παραμονής των μαθητών και μαθητριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ο ηθοποιός Άλεκ Μπάλντουιν πυροβόλησε και σκότωσε την δντρια φωτογραφίας της νέας ταινίας "Rust"

Με την ολοκλήρωση κάθε διδακτικής ώρας, ο/η εκπαιδευτικός εξέρχεται τελευταίος/τελευταία, αφού κλειδώσει την αίθουσα. Δεν επιτρέπεται η παραμονή των μαθητών και των μαθητριών στις αίθουσες ή στους διαδρόμους του σχολείου. Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού, ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων αλλά και χρόνος ικανοποίησης βιολογικών αναγκών (φαγητό, νερό, πλύσιμο χεριών).

Οι μαθητές και οι μαθήτριες αλληλοεπιδρούν, παίζουν αρμονικά και για οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσκολία αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος δεν επιτρέπεται κανένας ανήλικος ή ενήλικος να παρακολουθεί, να συνομιλεί ή να δίνει αντικείμενα σε μαθητές και μαθήτριες του σχολείου από τα κάγκελα του προαύλιου χώρου.

Εάν επιθυμεί να δώσει φαγητό στο παιδί του παραδίδεται αυτό από τον γονέα/κηδεμόνα σε εφημερεύοντα εκπαιδευτικό του σχολείου. Μόλις χτυπήσει το κουδούνι για μάθημα οι μαθητές/μαθήτριες προσέρχονται στους προκαθορισμένους χώρους συγκέντρωσης για κάθε τάξη, όπου τους παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί με τους οποίους έχουν μάθημα και τους συνοδεύουν στην αίθουσα διδασκαλίας ή στο προαύλιο σε περίπτωση που έχουν το μάθημα της Φυσικής Αγωγής».

Αναλυτικά οι ενδεικτικοί εσωτερικοί κανονισμοί ανά τύπο σχολείου:

Σχετικό Αρχείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Εμφύλιος μεταξύ πρωταθλητών του τένις επειδή το Grand Slam της Αυστραλίας θα είναι μόνο για εμβολιασμένους

Ενδεικτικοί Εσωτερικοί Κανονισμοί

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ