Οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη με αριθμούς ανά ηλικιακή ομάδα. Η θέση της Ελλάδας. Πόσα εμβόλια έγιναν το Πάσχα

88
0
()

Με διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζεται το θέμα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ανά ηλικιακή ομάδα στις χώρες της Ευρώπης.

Στη χώρα μας, τις τελευταίες ημέρες, μεγάλη είναι η προσέλευση, κυρίως των νέων ανθρώπων στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να λάβουν τη πρώτη δόση του εμβολίου.

Αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα, είναι η απροθυμία μερίδας πολιτών άνω των 60 ετών να εμβολιαστεί, γεγονός που έρχεται σε αντιδιαστολή με το κλίμα που επικρατεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπου, όπως προκύπτει από στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Ενδεικτικό είναι ότι σε Ισπανία και Ιρλανδία έχει εμβολιαστεί το 100% των πολιτών άνω των 80 ετών. Στην Πορτογαλία το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 92,2%. Ίδια εικόνα και στη Σουηδία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), υψηλά είναι τα ποσοστά των ηλικιωμένων που έχουν εμβολιαστεί, σε όλες σχεδόν τις σκανδιναβικές χώρες.

Στη χώρα μας το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών άνω των 80 ετών, αγγίζει μόλις το 62,8%. Χαμηλό παραμένει και στις ηλικιακές ομάδες 70-79, που βρίσκεται στο 63,4%, αλλά και στην ηλικιακή ομάδα 60-69 με το ποσοστό να βρίσκεται στο 45,3%.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία η χώρα μας βρίσκεται:

-Στην 17η θέση με ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον μία φορά, 62,8% στους άνω των 80.

-Στην 18η θέση με ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον μία φορά, 63,4% στους 70-79 ετών.

-Στην 11η θέση με ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον μία φορά, 45,3% στους 60-69 ετών

-Στην 24η θέση με ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον μία φορά, 11% στους 50-59 ετών.

-Στην 22η θέση μαζί με την Κροατία με ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον μία φορά, 5,9% στους 24-49 ετών.

-Στην 24η θέση με ποσοστό εμβολιασμένων τουλάχιστον μία φορά, 1,2% στους 18-24 ετών.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα

Τη Δευτέρα του Πάσχα, έξω από το περίπτερο 13 στο mega εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ένα ζευγάρι αγκαλιάζεται σφιχτά.

«Το έκανα», λέει η κοπέλα, και ένα ακτινοβόλο χαμόγελο ανακούφισης φωτίζει το πρόσωπό της. Στις 21 Απριλίου, όταν ανακοινώθηκε πως δεν θα πραγματοποιηθούν εμβολιασμοί τις αργίες του Πάσχα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανέφερε πως, «ενδεχομένως», δεν θα πήγαινε πολύς κόσμος να εμβολιαστεί εκείνες τις ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Επιστροφή και αποθέωση για τις Πρωταθλήτριες Ευρώπης στο πόλο γυναικών

Η απόφαση ανατράπηκε την επόμενη ημέρα, και οι εμβολιασμοί δεν σταμάτησαν τελικά τη Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ στο μεταξύ άνοιξαν οι πλατφόρμες των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39, 40-44 και 45-49.

Τα ραντεβού που εντέλει πραγματοποιήθηκαν τις ημέρες αργίας όμως, από ό,τι φάνηκε, ήταν μόνο AstraZeneca, κάτι που ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε μιλώντας στην «Κ» χθες Δευτέρα του Πάσχα.

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε κάποια νοσοκομεία που κανονικά εμβολιάζουν με Pfizer, όπως το Γενικό Νοσοκομείο «Λαϊκόν» και το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα», τη Δευτέρα του Πάσχα ήταν κλειστά, ενώ άλλα εμβολιαστικά κέντρα όπου άλλες μέρες συντελούνται ραντεβού εμβολιασμού Moderna ή Pfizer, τη Δευτέρα του Πάσχα έκαναν μόνο AstraZeneca, όπως παραδείγματος χάριν στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας» στην Αχαΐα, ή στο mega εμβολιαστικό κέντρο της ΔΕΘ.

Με την πρώτη ευκαιρία

Παρόλο που υπήρξε αισθητή μείωση στους ημερήσιους εμβολιασμούς τις ημέρες αργίας –τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 21.995 εμβολιασμοί και 17.646 το Μεγάλο Σάββατο, μέρες όμως στις οποίες τουλάχιστον πριν από τις 22 Απριλίου δεν υπήρχαν διαθέσιμα ραντεβού– πολλοί προτίμησαν να εμβολιαστούν με την πρώτη ευκαιρία που τους δόθηκε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, το γεγονός πως ήταν αργία, πολλούς τους διευκόλυνε.

«Δεν με πειράζει ότι ήταν αργία, ίσα ίσα ξεκουράστηκα, αυτό δεν έχει ούτε ώρες ούτε μέρες, το κάνεις και τελειώνεις», λέει στην «Κ» 40χρονος οδηγός ταξί Ηλίας, ο οποίος εμβολιάστηκε στη Θεσσαλονίκη το Μεγάλο Σάββατο, έχοντας κλείσει το ραντεβού του τη Μεγάλη Πέμπτη.

«Αλλωστε, τι θα έκανα Σάββατο στις 7 το απόγευμα;» αναφέρει, τονίζοντας πως σε περίοδο lockdown δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει από το να εμβολιαστεί, κι ας ήταν μία ημέρα με ειδική βαρύτητα όπως το Μεγάλο Σάββατο. Χθες το μεσημέρι, η 41χρονη Εύη, ιδιοκτήτρια μαγαζιού με είδη δώρων, περίμενε με ανυπομονησία να έρθει η ώρα του AstraZeneca ραντεβού της στο mega εμβολιαστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  5.250 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για να καλύψουν 50.000 κενά. 8.000 οι παραιτήσεις εκπαιδευτικών φέτος

Είναι χαρούμενη όχι μόνο γιατί εντός ολίγου θα κάνει το εμβόλιο, αλλά και γιατί είναι αργία. «Με βόλεψε», τονίζει στην «Κ», «γιατί έχω κλειστό το μαγαζί, είναι μέρα που κάθομαι και μπορώ να έρθω να το κάνω για να ξεμπερδεύουμε».

Μία υγειονομικός στο Κέντρο Υγείας 25ης Μαρτίου στην Καλαμαριά λέει στην «Κ» πως στα περισσότερα εμβολιαστικά ραντεβού τη Δευτέρα του Πάσχα ήρθαν τριαντάρηδες και σαραντάρηδες, ενώ υγειονομικός στο εμβολιαστικό κέντρο στη ΔΕΘ δηλώνει πως, πέραν του ότι όλα τα σημερινά ραντεβού (σ.σ. χθεσινά) είναι με AstraZeneca, είναι λίγοι αυτοί που άλλαξαν τα ραντεβού τους για να εμβολιαστούν νωρίτερα, όταν αποφασίστηκε πως κάποιοι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν και τις αργίες. Ο 62χρονος Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι ένας από αυτούς.

«Ηταν να πάω για τη δεύτερη δόση στις 8 του μηνός», λέει στην «Κ». Το προγραμματισμένο ραντεβού του της δεύτερης δόσης ήταν στην Ευκαρπία, μία περιοχή στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αλλά η κόρη του τον ενημέρωσε πως είχε πλέον τη δυνατότητα να το κάνει και πιο γρήγορα.

«Με βόλεψε καλύτερα», αναφέρει ο ίδιος σχετικά με τον εμβολιασμό του τη Δευτέρα του Πάσχα – «τις άλλες μέρες έχω κάποιες δουλειές, ενώ σήμερα μπορώ να καθίσω αν έχω πυρετό όπως την άλλη φορά».

Ξεκούραση

Το επιχείρημα της ξεκούρασης ήταν καταλυτικό και για την 43χρονη Αννα Εμπέογλου, μια ιδιωτική υπάλληλο που εμβολιάστηκε τη Δευτέρα του Πάσχα. «Το προτίμησα, γιατί είμαι σπίτι αυτές τις μέρες», λέει στην «Κ», θα μπορώ να ξεκουραστώ αν γίνει κάτι».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ