Οι εκπαιδευτικοί που αποτελούν στενές επαφές κρούσματος θα κάνουν τεστ με δικά τους έξοδα. Χωρίς ιχνηλάτηση στον Πειραιά

3785
5
(2)

Σύμφωνα με τη Ζ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, για επιβεβαιωμένο κρούσμα εκπαιδευτικού σε σχολείο της Καισαριανής η απάντηση του ΕΟΔΥ ήταν η εξής:

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο πρέπει να εξεταστούν οι πιο στενές επαφές του κρούσματος στο χώρο του σχολείου (με δικά τους έξοδα) και οι υπόλοιποι καθηγητές δεν χρειάζεται να διακόψουν την προσέλευσή τους στο σχολείο, ούτε να κάνουν τεστ, παρά μόνο αν εκδηλώσουν συμπτώματα!

Τη Δευτέρα λοιπόν θα έρθουν οι μαθητές να πάρουν τα βιβλία τους σε ένα σχολείο χωρίς μάσκες και αντισηπτικά (σε κανένα δεν έχουν έρθει), ελλιπέστατο προσωπικό καθαριότητας και με πιθανά θετικά κρούσματα κάποιων καθηγητών του ή και μαθητών. Και όλα να ανάγονται στην προσωπική ευθύνη.

Είναι μεγάλη η αγωνία και η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών. Νιώθουν ότι τιμωρούνται και ότι φορτώνονται αρμοδιότητες που δεν τους αναλογούν την ώρα που πληθαίνουν τα κρούσματα στα σχολεία. Και βέβαια δεν αισθάνονται καθόλου ασφαλείς παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Παιδείας.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς και τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό, τι συμβεί από τώρα και στο εξής.

Απαιτούμε

Τη διενέργεια δωρεάν διαγνωστικού τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων με τις οποίες ήρθε σε επαφή ο συνάδελφος.

Αναστολή λειτουργίας της σχολικής μονάδας μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του ελέγχου όλων των εκπαιδευτικών της.

Απολύμανση του σχολικού χώρου από συνεργεία του δήμου.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα σχολεία.

Προληπτικά τεστ σε καθηγητές και μαθητές όλων των σχολικών μονάδων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Να ανοίξουν τα σχολεία με αντισηπτικά, μάσκες και επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Να δοθεί έκτακτο κονδύλι στις σχολικές επιτροπές.

Να λειτουργήσουν τα τμήματα με 15 μαθητές.

Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων και δομών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μαρρέ Γιώτα

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Μοσχονάς Γιάννης

……………………………………………..

«Ούτε οδηγία για ιχνηλάτηση επαφών, ούτε τεστ στους συνάδελφους, ούτε να κλείσει το σχολείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα», λίγα μόλις 24ωρα πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία.

Υποκρισία, πλήρη ανυπαρξία μέτρων και σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία, λίγα μόλις 24ωρα πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Πειραιά, με αφορμή το κρούσμα κορονοιού σε εκπαιδευτικό της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι ανακοινώσεις των Δήμων και Περιφερειών για τα κλειστά σχολεία λόγω κακοκαιρίας. Ποια θα ανοίξουν αργότερα

Όπως σημειώνεται, οι αρμόδιοι δεν έπραξαν το παραμικρό. «Ούτε οδηγία για ιχνηλάτηση επαφών, ούτε τεστ στους συνάδελφους, ούτε να κλείσει το σχολείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».

Η ΕΛΜΕ καλεί στην κινητοποίηση των σωματείων την Πέμπτη 17/9 18:30 στα Προπύλαια. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Πειραιά:

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙA – ΠΛΗΡΗΣ  ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΜΕΤΡΩΝ

ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΚΟΥΦΙΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙ “ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ” – ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ-ΓΟΝΙΩΝ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι 

Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε κρούσμα κορωνοϊού σε συνάδελφο σε σχολείο της ΔΙΔΕ Πειραιά.

Όπως και σε ανάλογη περίπτωση σε Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας, αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχε κανένα πρωτόκολλο για τη διαχείριση του κρούσματος, με γνώμονα τη διασφάλιση της υγείας των συναδέλφων (το σχολείο είναι ένας εργασιακός χώρος με δεκάδες εργαζόμενους).

Στις επίμονες ερωτήσεις προς τον ΕΟΔΥ και την  πολιτική προστασία η “απάντηση” ήταν: “διαβάστε τις οδηγίες και πράξτε ανάλογα“!!!

Ούτε οδηγία για ιχνηλάτηση επαφών, ούτε τεστ στους συνάδελφους, ούτε να κλείσει το σχολείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, ούτε τίποτα!!!

Με τα πολλά, η μόνη “οδηγία” που δόθηκε ήταν “να είναι προσεκτικοί όσοι ήρθαν σε στενή επαφή (λιγότερο από 1.5 μέτρο) και μίλησαν μαζί του πάνω από 15 λεπτά”! Αθλιότητα!

Τελικά, το μόνο που έγινε ήταν να μπουν σε καραντίνα όσοι ήρθαν σε στενή επαφή με τον συνάδελφο.

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή (Παρασκευή βράδυ 11/9) δεν έχουν φτάσει στα σχολεία τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α.) παρά το γεγονός ότι τα σχολεία υποδέχονται μαθητές τη Δευτέρα.

Σε μια σειρά σχολεία (η ΕΛΜΕ έχει αναλυτικά στοιχεία), τα τμήματα έχουν 25-26-27 μαθητές!

Οι καθαρίστριες (ανεπαρκείς στον αριθμό και με δεδομένο τον ρατσιστικό αποκλεισμό αλλοδαπών) πήγαν Τετάρτη και Πέμπτη και πρέπει να προλάβουν να καθαρίσουν σχολεία που δεν έχουν καθαριστεί από τον Ιούνιο!

Κατά τα άλλα, όλα  είναι “κανονικά” και στέλνεται εγκύκλιος Παρασκευή μεσημέρι (στις 14:21) ότι θα γίνει μαθημα Δευτέρα στις 8:15…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Φοιτήτρια εγκατέλειψε τις σπουδές της μετά από σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή. Την "έκοβε" για να υποκύψει

Τέλος, η οργή και η ανησυχία μεγαλώνουν γιατί το κρούσμα αυτό ΔΕΝ είναι το μοναδικό στον Πειραιά, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΜΕ.

Είναι επικίνδυνοι! Αρνούνται να αναλάβουν την στοιχειώδη κρατική ευθύνη (μείωση του αριθμού των μαθητών, αντίστοιχες μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών), θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του λαού. Ανάγουν τη χρήση μάσκας σε πανάκεια και πιπιλάνε την καραμέλα της ατομικής ευθύνης, δηλαδή του “φταίτε εσείς για ο, τι συμβαίνει”! Και την ίδια στιγμή πανηγυρίζουν για τα παγουρίνο – χορηγίες, για να δείξουν ότι ως κράτος δεν έχουν καμία υποχρέωση.

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα! Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η υγεία όλων.

Απαιτούμε, καταρχήν:

  • Να γίνει ΑΜΕΣΑ ιχνηλάτηση επαφών και διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.
  • Να μην προσέλθουν οι εκπαιδευτικοί στο χώρο του σχολείου, για όσες μέρες απαιτείται, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Διεκδικούμε:

  • Σχολεία καθαρά, με 15 μαθητές το πολύ ανά τάξη, νέες αίθουσες διδασκαλίας και πρόσληψη όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και τους μαθητές.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια µε το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατοµικής Προστασίας, είδη καθαρισµού, αντισηπτικά κ.λ.π.)
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού µόνιµων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων.

Η μόνη διέξοδος είναι να δυναμώσουν οι αγώνες μας, για μέτρα ουσιαστικής προστασίας.

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση των σωματείων την Πέμπτη 17/9 18:30 στα Προπύλαια.

Αξιοποιούμε την επιστολή της ΕΛΜΕ προς τους γονείς

Υ.Γ.1: Ενημερώνουμε ότι ο συνάδελφος είναι μέχρι αυτή την στιγμή καλά στην υγεία του, χωρίς έντονα συμπτώματα, όπως και οι υπόλοιποι συνάδελφοι του σχολείου. 

Υ.Γ.2: Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα την ΕΛΜΕ σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος, ώστε το σωματείο να έχει άμεση-συνολική εικόνα και δυνατότητα παρέμβασης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 2

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ