Ξεκινάνε τα πρόστιμα για τους άνω των 60 που δεν έχουν κάνει 1η δόση εμβολίου. 210.000 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60

26
0
()

Δεν θα υπάρξει καμία παράταση για όσους από 60 και πάνω δεν έχουν κάνει το εμβόλιο σύμφωνα με όσα δήλωσε ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, από τις 17 Ιανουαρίου όσοι δεν εμβολιάζονται θα έχουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Επίσης στο τραπέζι είναι η υποχρεωτικότητα για τους 50 ετών και πάνω, και με βάση την πορεία της πανδημίας θα εξεταστεί και το αν θα κατέβει κι άλλο το ηλικιακό όριο.

Διευκρίνισε ότι μόνο για τον Ιανουάριο το πρόστιμο θα είναι 50 ευρώ.

210.000 οι ανεμβολίαστοι άνω των 60. Ο κύριος Θεμιστοκλέους ανέφερε πως ο αριθμός των ατόμων από 60 ετών και άνω που έχουν κάνει μια δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού είναι γύρω στις 210.000, ενώ αυτοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως είναι 170.000.

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε επίσης ότι έχουν λυθεί όλα τα ζητήματα με τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό συμπεριλαμβανόμενων και όσων έχουν κάνει το Ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ.

Τι γίνεται με τους πολίτες άλλων χωρών

Ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε στον ΣΚΑΪ πως για να επιβληθεί πρόστιμο σε κάποιον πρέπει να είναι κάτοικος Ελλάδας.

Όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδος και έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο εξωτερικό μπορούν να εξυπηρετηθούν από το emvolio.gov.gr, και αφορά τις χώρες της ΕΕ και άλλες 33 χώρες που συμμετέχουν στη ψηφιακό πιστοποιητικό.. Για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ και 33 χωρών που συμμετέχουν όπως οι ΗΠΑ, από χθες μέσω ΚΕΠ μπορεί να αναγνωριστεί το πιστοποιητικό τους. Για τις υγειονομικές εξαιρέσεις έχουν συσταθεί υγειονομικές επιτροπές και οι αιτήσεις γίνονται μέσω του emvolio.gov.gr.

Για τους εμβολιασμούς των παιδιών ο ΓΓ. του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι «χθες ανοίξαμε γύρω 7.000 ραντεβού στις καινούργιες εμβολιαστικής γραμμές στο Παίδων Πεντέλης. Από χθες το βράδυ έχουν κλειστεί τα 2.000 ραντεβού άρα υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού και στην Αττική». Στα παιδιά θα ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού και μετά την παρέλευση του επταμήνου, τόνισε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Απειλές δέχεται η 24χρονη θύμα ομαδικού βιασμού στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της

Οικονόμου: Δεν υπάρχει «προαιρετική» υποχρεωτικότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επισήμανε ότι «οι συμπολίτες μας 60 ετών και άνω υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και την 16η Ιανουαρίου 2022», για να προσθέσει ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη για πολύ συγκεκριμένους λόγους: γιατί 9 στους 10 θανάτους από covid αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα και 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω από 60 ετών, ενώ 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι».

Υπογράμμισε δε ότι ενώ είναι μια απόφαση για την προστασία της υγείας αυτής της ομάδας πολιτών, δεν υπάρχει «προαιρετική» υποχρεωτικότητα, χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν, για αυτό και θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις με την επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ τον μήνα.

Οι αιτήσεις απαλλαγής

Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εµβολιασµό για ιατρικούς λόγους προς τις αρµόδιες υγειονοµικές επιτροπές θα γίνεται έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό απαντώνται εντός αποκλειστικής προθεσµίας επτά (7) ηµερολογιακών ηµερών. Η απόφαση κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο, στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.

Κατά το χρονικό διάστηµα από την κατάθεση της αίτησης µέχρι την έκδοση της απόφασης από την αρµόδια υγειονοµική επιτροπή, δεν επιβάλλονται κυρώσεις λόγω µη διενέργειάς του εµβολιασµού, ενώ στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση ώστε να µην καταλογιστεί το πρόστιμο.

Η άνιση κατανομή των εμβολίων επανήλθε στο προσκήνιο με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, καθώς οι ανεπτυγμένες χώρες που είχαν εμβολιάσει τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού τους ήρθαν αντιμέτωπες με ένα νέο πανδημικό κύμα.

Οι διαρκείς προειδοποιήσεις του ΠΟΥ ωστόσο για την ανάγκη του ταυτόχρονου εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού για την ουσιαστική αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο καθώς μετά τον αρχικό πανικό που προκλήθηκε από την Όμικρον, οι πλούσιες χώρες επίσπευσαν τη χορήγηση της τρίτης δόσης, ενώ κάποιες σχεδιάζουν τη χορήγηση και της τέταρτης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ένας στους τρεις εκπαιδευτικούς (το 35%) που δούλεψαν την προηγούμενη σχολική χρονιά δεν δουλεύουν φέτος.

Ο εμβολιασμός ανά τον κόσμο

Τα δεδομένα για την πορεία των εμβολιασμών παγκόσμια ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού δεν είναι ενθαρρυντικά καθώς υπάρχουν χώρες που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στα εμβόλια, ενώ μόνο ένα 17,4% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το Economist, 191 χώρες έχουν σε εξέλιξη προγράμματα μαζικού εμβολιασμού και μαζί έχουν πραγματοποιήσει περίπου 9,5 δισεκατομμύρια δόσεις.

Από τον πρώτο εμβολιασμό, που έλαβε χώρα στη Βρετανία στις 8 Δεκεμβρίου, τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού έχουν ενεργοποιηθεί σε κάθε ήπειρο του κόσμου. Ωστόσο, 4 χώρες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό, σύμφωνα με στοιχεία της ιστοσελίδας Our World in Data.

Μέχρι στιγμής, το 59,9% του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 12 ετών και άνω έχει λάβει μία δόση εμβολίου για τον κοροναϊό. Το ποσοστό που έχει λάβει και τις δύο δόσεις, είναι στο 17.4%.

Σχετικά με την πρώτη δόση και το ποσοστό που την έχει λάβει σε κάθε ήπειρο:

  • Ανατολική Ασία: 79.3%
  • Νότια Αμερική: 77.1%
  • Ευρωπαϊκή Ένωση: 73.1%
  • Βόρεια Αμερική: 72.6%
  • Νότια Ασία: 63%
  • Ωκεανία: 62%
  • Υπόλοιπη Ευρώπη: 56.5%
  • Κεντρική Αμερική: 51.2%
  • Κεντρική Ασία: 48.2%
  • Υποσαχάρια Αφρική: 11.7%

Οι πρώτες δόσεις που έχουν χορηγηθεί ανά χώρα

Συνολικά 106 χώρες έχουν πλέον χορηγήσει πρώτες δόσεις σε περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού τους ηλικίας 12 ετών και άνω. Η Μάλτα πρωτοπορεί στην ανοσία της αγέλης, έχοντας δώσει τις πρώτες δόσεις στο 102% των πολιτών. Ακολουθούν στην πρώτη πεντάδα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπρουνέι, η Κούβα και η Χιλή.


Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ