Ξεκινάει πάλι διάθεση self test από τα φαρμακεία. Ποιοι λαμβάνουν από 4 τεστ. Έτσι θα μπαίνουμε σε μικτούς χώρους

250
0
()

Τέσσερα δωρεάν self test θα μπορούν να παραλάβουν από την Πέμπτη 1 Ιουλίου οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και οι πολίτες από 18 έως 30 ετών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, τα δωρεάν self test θα διατίθενται από τα φαρμακεία από την Πέμπτη 1/7 έως και το Σάββατο 7/7.

Όπως αναφέρει επίσης ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος η διάθεση των τεστ θα ανασταλεί από το Σάββατο 3 Ιουλίου και ώρα 17:00 έως τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και ώρα 08:00.

Τι ισχύει με τους πλήρως εμβολιασμένους

Τα self test δεν θα τα λαμβάνουν όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι και έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Τον τρόπο, με τον οποίο θα εξασφαλίσουν την πρόσβασή τους τόσο στους αμιγώς για εμβολιασμένους χώρους ψυχαγωγίας όσο και στους μικτούς, περιέγραψε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. 

Όπως εξήγησε, ο καταστηματάρχης δε θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών, απλώς θα σκανάρει το QR που φέρουν τα πιστοποιητικά.  «Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του, θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει. Στα μικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ. Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ωηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR  κωδικό. Απλώς θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλουν να ξαναβγούν, να πρέπει να ξανακάνουν τεστ», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Όσον αφορά στην πορεία των ραντεβού μετά την ανακοίνωση των προνομίων, σημείωσε ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα σε όλες τις κατηγορίες και όχι μόνο στους νέους.

Αναλυτικά, από την περασμένη Δευτέρα που ανακοινώθηκε το freedom pass για τους νέους 18-24 ετών μέχρι και σήμερα έχουν προγραμματιστεί 120.000 νέα ραντεβού, που αντιστοιχούν περίπου σε 60.000 πολίτες όλων των ηλικιακών κατηγοριών. Οι μισοί περίπου εξ’ αυτών είναι οι νέοι 18-24 ετών, οι οποίοι έχουν μπει στην πλατφόρμα κι έχουν κλείσει τα ραντεβού τους.

«Αυτή τη στιγμή έχουν όλη την άνεση να κλείσουν ραντεβού όποτε θέλουν και σε πολλά διαφορετικά σημεία. Αυτό ίσως τους αφήνει για να το δουν λίγο αργότερα. Από την άλλη, αν μείνουμε στον ρυθμό αυτό των εμβολιασμών, στους 100.000 την ημέρα, είναι πολύ ικανοποιητικός για να μας οδηγήσει στα αποτελέσματα που θέλουμε τέλος του καλοκαιριού», επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς, ο οποίος εκτίμησε ότι τέλος Αυγούστου το ποσοστό θα αγγίξει το 70%.

Παράλληλα, προανήγγειλε  την αποστολή νέων SMS τις επόμενες ημέρες στους εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση πολίτες για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό.

Σε ισχύ το Green Pass σε όλη την Ευρώπη

Είσαι εμβολιασμένος, έχεις αναρρώσει από την Covid-19 ή έχεις αρνητικό τεστ, από αύριο θα πρέπει να παρουσιάζεις πιστοποιητικό για να διασχίσεις τα ευρωπαϊκά σύνορα χρησιμοποιώντας το νέο «green pass», το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που θα είναι πλέον απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Διαθέσιμο σε εκτυπωμένη ή ψηφιακή μορφή, αυτό το πολύτιμο πιστοποιητικό περιέχει έναν QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις εταιρείες μετακινήσεων (αεροπλάνο, τρένο, πλοίο) και την αστυνομία.

Το πιστοποιητικπό περιλαμβάνει στοιχεία ταυτότητας (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και κυρίως πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό (τύπος εμβολίου, αριθμός δόσεων, ημερομηνία εμβολιασμού) ή, στην περίπτωση διαγνωστικού τεστ, ημερομηνία και τύπο του τεστ, θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Συγγνώμη» ζητά η οικογένεια του γυναικοκτόνου από την οικογένεια της εκπαιδευτικού για δηλώσεις του θείου

Το εργαλείο είναι το ίδιο στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έξι ακόμη ευρωπαϊκές χώρες (Ανδόρα, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Νορβηγία, Ελβετία), ενώ οι κανόνες εισόδου και εξόδου ποικίλουν ανάλογα με τον προορισμό.

Ετσι, για την είσοδο στην Γαλλία από μία ευρωπαϊκή χώρα απαιτείται είτε πιστοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχήματος εμβολιασμού (δύο εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση ή τέσσερις εβδομάδες για το εμβόλιο της Johnson&Johnson) είτε τεστ PCR ή αντιγόνου μέχρι 72 ωρών.

Αυτή η χρονική διάρκεια του τεστ μειώνεται στις 48 ώρες σε ορισμένες χώρες, ενώ θετικό τεστ (συνήθως έξι μηνών και κάτω) μπορεί επίσης να γίνει δεκτό ως απόδειξη ανάρρωσης έπειτα από προσβολή από την νόσο.

Σε χώρες όπως η Γαλλία, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα επιτρέπει την είσοδο σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με συμμετοχή άνω των 1.000 ατόμων.

Για τις χώρες όπου το «green pass» δεν είναι ακόμη έτοιμο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι εβδομάδων (μέχρι τις 12 Αυγούστου), κατά την διάρκεια της οποίας άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μορφή χαρτιού, μπορούν να παρουσιαστούν στα σύνορα.

Αναστάτωση στην εστίαση

Αναστάτωση και αντιδράσεις προκαλεί στους επιχειρηματίες της εστίασης το σύνθετο πλέγμα μέτρων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας που ανακοινώθηκε την Τρίτη και αφορά στην προσέλευση εμβολιασμένων και μη ατόμων. Στην ουσία πρόκειται για ψυχαγωγία… δύο ταχυτήτων. Από τη μια θα υπάρχουν οι αμιγείς χώροι, οι covid free όπου θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει από κορονοϊό και από την άλλη, οι μεικτοί όπου εκτός από τις δύο προηγούμενες κατηγορίες θα πηγαίνουν και ανεμβολίαστοι, αλλά με την υποχρέωση να έχουν κάνει τεστ το οποίο θα είναι αρνητικό.

“Για αποφάσεις που ελήφθησαν στο πόδι” κάνει λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στον RealFm 97,8 και προσθέτοντας ότι “το Φθινόπωρο θα είναι δύσκολο”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής, Γιάννης Δαβερώνης μιλώντας επίσης στον RealFm, τονίζει ότι “δεν μπορούμε εμείς να κάνουμε τους αστυνομικούς έξω από τα καταστήματά μας” και υποστηρίζει ότι ουσιαστικά η απόφαση αυτή είναι περισσότερο ένας μοχλός πίεσης για να “τρέξει” το εμβολιαστικό πρόγραμμα, βάζοντας… μπροστά ξανά ως εύκολη λύση την εστίαση.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση εμφανίζονται προβληματισμένοι από τις ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και ιδιαίτερα από τον έλεγχο που θα πρέπει να γίνεται στους πελάτες εάν έχουν εμβολιασθεί ή όχι, αν φέρουν αρνητικό τεστ κ.α.

Οι περισσότεροι αναμένουν την εξειδίκευση των μέτρων, έτσι ώστε να δουν πώς και εάν μπορούν να εφαρμόσουν όσα αποφασίστηκαν.

Γιώργος Καββαθάς: Στο… πόδι η απόφαση για την εστίαση

Όπως είπε μιλώντας στον RealFm ο Γιώργος Καββαθάς, “πρόκειται για μια απόφαση που ελήφθη εντελώς στο πόδι και αυτό διότι έχει φέρει αναστάτωση στον κλάδο της εστίασης όχι μόνο στους συναδέλφους που δεν έχουν εξωτερικούς χώρους και παραμένουν κλειστοί επί οκτώ μήνες αλλά και σε όσους έχουν εξωτερικούς χώρους και βλέπουν μπροστά ένα δύσκολο Φθινόπωρο”. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, “δεν υπάρχει ουσιαστικά το δικαίωμα της επιλογής που αρχικά φαίνεται ότι υπάρχει για αμιγές ή μεικτό κατάστημα γιατί από τη στιγμή που στο μεικτό κατάστημα ο ανεμβολίαστος πελάτης χρειάζεται να κάνει rapid test 48ωρου ή μοριακό για να μπορέσει να πάει σε ένα εστιατόριο ή για έναν καφέ εκ των πραγμάτων σημαίνει ένα κόστος για τον ίδιο μεγαλύτερο. Δηλαδή αν πλήρωνε π.χ. 5 ευρώ για έναν καφέ τώρα που θα πρέπει να κάνει και το τεστ η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 20 ευρώ και εάν θελήσει να ξαναβγεί θα πρέπει να δώσει άλλα τόσα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  "Ευτυχώς χώρισα και γλύτωσα από έναν εφιάλτη" τα λόγια της άτυχης εκπαιδευτικού λίγες ώρες πριν το φονικό

Ο ίδιος περιέγραψε τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή την απόφαση. Αν για παράδειγμα μια επιχείρηση επιλέξει να γίνει covid- free, αυτομάτως αποκλείει το 60% των δυνητικών πελατών της. Επίσης, θα πρέπει να λυθεί το θέμα των εργαζομένων και να πειστούν και κάποιοι που διστάζουν να εμβολιαστούν. Ακόμη επισημαίνει, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει το QR φιλικού ή συγγενικού προσώπου που σημαίνει ότι πώς θα μπορεί ο καταστηματάρχης να το ελέγξει; Δεν είναι εύκολες αποφάσεις αυτές, τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι θα έπρεπε να υπάρξει ένας διάλογος.

“Πρόκειται για μια δύσκολη συγκυρία. Θα περιμένουμε μήπως ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είμαστε σε μια επικοινωνία με την κυβέρνηση και περιμένουμε κάποιες απαντήσεις. Είναι πολύ πρόωρο να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο”.

Γιάννης Δαβερώνης: Δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς

“Προσπαθούμε να συνέλθουμε από την κατάσταση. Είναι κάτι που θα επεξεργαστεί ο κάθε επιχειρηματίας, αν θα λειτουργήσει ως αμιγής χώρος το κατάστημά του ή ως μεικτός. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους αστυνομικούς έξω από τα καταστήματά μας και να επιτρέπουμε ή να μην επιτρέπουμε να μπει κόσμος. Δεν έχουμε και νομικά το δικαίωμα αυτό, θα δούμε. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει” υποστήριξε ο κ. Γιάννης Δαβερώνης στον RealFm.

Όπως είπε, “υπάρχει η δυνατότητα για περισσότερους πελάτες στους αμιγείς χώρους, όμως η εστίαση όλο αυτό το διάστημα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με αποστάσεις, με self test κ.α. λειτουργεί με ασφάλεια. Δεν βλέπουμε φαινόμενα να δημιουργούνται που θα κάνουν προβληματικές κάποιες επιχειρήσεις. Η απόφαση που ελήφθη, είναι περισσότερο ένας μοχλός πίεσης για να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί καθώς οι ρυθμοί δεν είναι αυτοί που θα έπρεπε να είναι και βρέθηκε η εστίαση πάλι ως η εύκολη λύση”. Ο πρόεδρος των Εστιατόρων Αττικής τόνισε ακόμη ότι “εμείς έχουμε κάνει προτάσεις και στην κυβέρνηση και στους αρμοδίους φορείς το πώς μπορεί να λειτουργήσει σωστά ένας χώρος, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί. Δεν θεωρούμε σωστό να κάνουμε τους αστυνομικούς έξω από τα καταστήματά μας. Η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανακοινώσει αυτά τα μέτρα και είναι πιθανόν να δημιουργηθούν νέα οικονομικά προβλήματα στον κλάδο. Γιατί αν έρθει μια παρέα σε ένα μαγαζί η οποία είναι η μισή αμιγής και η άλλη μεικτοί θα πρέπει να αρχίσει μια διαδικασία να ζητάμε προσωπικά δεδομένα ή να λέμε εσύ πέρνα εσύ όχι…. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Οκτώ μήνες ήμασταν κλειστά και έως τέλος καλοκαιριού θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε όπως ήμασταν με μέτρα και μετά να γίνει μια συζήτηση για τους κλειστούς χώρους. Βρισκόμαστε σε μια συνεννόηση. Το σημαντικό είναι να μην εμπλακεί η εστίαση σε αυτή τη διαδικασία και στους ελέγχους”.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ