
Τον τρόπο που έδρασαν οι 11 εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του άτυχου 19χρονου Άλκη Καμπανού, στη Θεσσαλονίκη τα ξημερώματα της 1ης Φεβρουαρίου, ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά οι αρχές. Τα κομμάτια του παλζ μπαίνουν σιγά σιγά στη θέση τους μετά τις οκτώ τελευταίες συλλήψεις.
Προσωρινά κρατούμενος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα κρίθηκε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 19χρονου Αλκη Καμπανού.
Όπως ανακοίνωσε ο δικηγόρος του 23χρονου Θεόδωρος Σιμόπουλος σε δηλώσεις ο πελάτης του εξακολουθεί να αρνείται την οποιαδήποτε ανάμειξή του στην υπόθεση, ενώ κατονόμασε εκείνους, που όπως υποστηρίζει συμμετείχαν στην επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 19χρονου Άλκη Καμπανού.
Η επίθεση στο Χαριλάου της Θεσσαλονίκης κατά του 19χρονου και της παρέας του έγινε με τρόπο οργανωμένο. Σαν οι δράστες να δρούσαν τάγμα εφόδου. Έφτασαν με τρία αυτοκίνητα στο σημείο, επιτέθηκαν στους 3 νεαρούς και η δολοφονία του Άλκη ήταν η τραγική εξέλιξη.
Από τα βίντεο που εξέτασαν οι αρχές και τα οποία εν πολλοίς έριξαν φως στις δραματικές στιγμές τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης (01.02.2022) προκύπτει και η συμμετοχή ενός τρίτου αυτοκινήτου, εκτός των δυο (του άσπρου και του μαύρου) που οδηγούσαν ο 23χρονος που απολογείται σήμερα και ο Γ.Κ., πρώην ποδοσφαιριστής. Αυτά τα δυο φαίνονται στο ερασιτεχνικό βίντεο και στο καθένα επέβαιναν τέσσερα άτομα.
Υπήρξε όμως κι ένα τρίτο αυτοκίνητο, σου οποίο βρίσκονταν άλλοι τρεις οπαδοί. Ο ρόλος τους στην επίθεση και τη δολοφονία του Άλκη, δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά και οι τρεις είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες και τα εντάλματα σύλληψης από την επιχείρηση της Κυριακής, που οδηγήθηκαν στον ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.
Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται, αφού αναζητούνται ακόμη ένα άτομο που συνδέεται με τον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Αθήνα και ο 20χρονος που έχει διαφύγει στην Αλβανία, οι συλληφθέντες «σπάνε» την ομερτά και «δίνουν» έναν 21χρονο Έλληνα ως τον άνθρωπο που κρατούσε το φονικό αυτοσχέδιο μικρό δρεπάνι με το οποίο επιτέθηκε και σκότωσε τον 19χρονο Άλκη.
Μάλιστα, εκτός του ότι «δείχνουν» τον δολοφόνο, οι περισσότεροι «αθωώνουν» τον 23χρονο, τον πρώτο συλληφθέντα, ο οποίος -όπως λένε- δεν συμμετείχε ενεργά στην επίθεση, αλλά παρέμεινε στο αυτοκίνητό του.
Εγκληματική οργάνωση;
Τη στιγμή που οι οκτώ συλληφθέντες πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή, οι αρχές φαίνεται πως ερευνούν το ενδεχόμενο ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης. Η δολοφονία του Άλκη φαίνεται πως έγινε με οργανωμένο τρόπο, καθώς δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας συμπλοκής, με το οπτικό υλικό από τα βίντεο της περιοχής να δείχνει τους δράστες να αποβιβάζονται από τα αυτοκίνητα και να χτυπούν την παρέα των ανυποψίαστων νέων.
Αυτό που εξετάζεται είναι εάν η «έφοδος» αυτή έχει χαρακτηριστικά επιθέσεων τάγματος εφόδου, με διακριτούς ρόλους αλλά και ηγεσία που δίνει την εντολή και κατευθύνει τους δράστες, συμμετέχοντας ή μη. Το γεγονός ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και σεσημασμένοι χούλιγκαν που έχουν πάρει μέρος και σε άλλες επιθέσεις, είναι ένα στοιχείο που έχει μπει στο μικροσκόπιο των αρχών καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο πίσω από τη δράση τους να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο.
Ο ρόλος του τρίτου αυτοκινήτου
Από τα βίντεο που εξέτασαν οι αρχές και τα οποία εν πολλοίς έριξαν φως στις δραματικές στιγμές τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης (01.02.2022) προκύπτει και η συμμετοχή ενός τρίτου αυτοκινήτου, εκτός των δυο (του άσπρου και του μαύρου) που οδηγούσαν ο 23χρονος που απολογείται σήμερα και ο πρώην ποδοσφαιριστής. Αυτά τα δυο φαίνονται στο ερασιτεχνικό βίντεο και στο καθένα επέβαιναν τέσσερα άτομα.
Υπήρξε όμως κι ένα τρίτο αυτοκίνητο, στο οποίο βρίσκονταν άλλοι τρεις οπαδοί. Ο ρόλος τους στην επίθεση και τη δολοφονία του Άλκη, δεν έχει διευκρινιστεί, αλλά και οι τρεις είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες και τα εντάλματα σύλληψης από την επιχείρηση της Κυριακής, που οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.
Τι έχει πει ο Κούγιας
Στο ενδεχόμενο ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση έχει αναφερθεί και ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη, Αλέξης Κούγιας. Ειδικότερα έχει αναφέρει: «Εγκληματική οργάνωση είναι οποιαδήποτε ένωση προσώπων άνω των τριών, που έχει μια διάρκεια και σκοπός της είναι να διαπράττουν εγκλήματα. Σε αυτές τις λέσχες οπαδών δε συγκεντρώνονται για να αλλάξουν ιδέες για τις ομάδες.
Αυτοί που πλέον μαζεύονται εκεί μαζεύονται μόνο για το πώς θα οργανωθούν και θα φέρουν μαχαίρια και στειλιάρια, και πηγαίνουν στο γήπεδο και πουλούν ναρκωτικά σε παιδιά. Εξελίσσονται σε ομάδες που κάνουν εκβιασμό σε μαγαζιά και καταλήγουν να κάνουν εκβιασμούς και στην ίδια τη διοίκηση ζητώντας χρήματα και μετατρέπονται σε “security” των ομάδων».
Αντιμέτωπα με βαριές κατηγορίες είναι τα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, για την υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη και τον τραυματισμό δύο φίλων του, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος τους, σε εκτέλεση του οποίου συνελήφθησαν, διώκονται -μεταξύ άλλων- για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή.
Οι οκτώ συλληφθέντες έλαβαν από την 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης προθεσμία για να απολογηθούν τμηματικά από την Τετάρτη έως την Παρασκευή. Κατά την προσέλευσή τους στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, επικράτησε ένταση και έγιναν δέκτες έντονων αποδοκιμασιών, ενώ στην περιοχή αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις. Μετά την προθεσμία που έλαβαν, επέστρεψαν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Την πόρτα της 7ης τακτικής ανακρίτριας που διερευνά την υπόθεση, πέρασε και ο 23χρονος, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα. Ο 23χρονος διώκεται για ανθρωποκτονία από κοινού με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή. Προανακριτικά φέρεται να ομολόγησε ότι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας, οδηγώντας το ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν οι υπόλοιποι συλληφθέντες, αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην φονική επίθεση, τονίζοντας ότι δεν κατέβηκε από το όχημα κι ότι δεν είχε μαζί του κάποιο όπλο.
«Φωτογραφίζουν» 21χρονο ως δράστη της δολοφονίας
Βάσει πληροφοριών της ΕΡΤ, οκτώ εκ των εννέα συλληφθέντων «δείχνουν» τον ένατο συλληφθέντα, έναν 21χρονο Έλληνα, ως δράστη δολοφονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, λαμβάνονται dna και αποτυπώματα, προκειμένου να γίνει διασταύρωση με τα ευρήματα πάνω στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία, προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση.
Κατά τη δημοσία τηλεόραση, ο 21χρονος δεν είναι σεσημασμένος, συνεπώς δεν υπάρχουν στη βάση της αστυνομίας τα αποτυπώματά του. Αστυνομικές πηγές που επικαλείται ΕΡΤ έκαναν λόγο για «διχόνοια» στην ομάδα των συλληφθέντων, τονίζοντας πως άνοιξαν στόματα προκειμένου να ελαφρύνουν και τη θέση τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξάλλου, ερευνάται η εμπλοκή και τρίτου αυτοκινήτου στην υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκε χθες, Κυριακή, και το δεύτερο αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης, τα ξημερώματα της Τρίτης. Το όχημα, σύμφωνα με πληροφορίες, βρισκόταν κρυμμένο σε γκαράζ.
Ποιος σκότωσε τον Άλκη
Η αρχική πληροφορία ήταν ότι κεντρικό ρόλο στη δολοφονία του Άλκη Καμπανού έπαιξε ο 23χρονος αλβανικής καταγωγής που συνελήφθη πρώτος. Τώρα, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή τους, οι εμπλεκόμενοι χούλιγκαν στη φρικτή δολοφονία ρίχνουν ο ένας τις ευθύνες στον άλλον. Οκτώ από τους εννέα συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, λένε ότι το δρεπάνι, που ήταν ένα από τα φονικά όργανα στην επίθεση, το κρατούσε Έλληνας τον οποίο μάλιστα κατονομάζουν οι συνεργοί του. Το πρόσωπο που κατηγορείται από τους 8 συλληφθέντες ως ο άνθρωπος που κρατούσε το δρεπάνι με το οποίο φονεύθηκε ο Άλκης δεν είναι σεσημασμένος.
Η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ακόμα και αν οι δολοφόνοι δεν είχαν μαχαιρώσει τον Άλκη, ο 19χρονος θα υπέκυπτε από τα βαρύτατα τραύματα που του προκάλεσαν με το ρόπαλο, που εγκαταλείφθηκε στον τόπο της επίθεσης και βρέθηκε δίπλα στον νεκρό Άλκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σε πρωινή του συνέντευξη ο υπουργός Προστασία του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, από τους 11 εμπλεκόμενους, οι 6 είναι σεσημασμένοι.

«Έσπασε η Ομερτά», λένε αστυνομικοί με γνώση της υπόθεσης και θεωρούν ότι για τον προσδιορισμό των ενόχων της δολοφονίας, θα απαιτηθεί η διασταύρωση των αποτυπωμάτων και του dna των δραστών. Στο ρόπαλο, εκτός από αίμα που ανήκε στον Άλκη Καμπανό βρέθηκε και αίμα και ενός εκ των δύο φίλων του που τραυματίστηκαν από τα χτυπήματα των χούλιγκαν, αλλά και γενετικό υλικό του δράστη.
Παράλληλα με τη λήψη DNA/ γενετικού υλικού από όλους δράστες παραλλήλως με την αξιολόγηση των ευρημάτων από το βιντεοληπτικό υλικό στις κάμερες γύρω από το σημείο της δολοφονίας και τις μαρτυρίες αναμένεται να ξεκαθαρίσει ποιος ήταν ο ρόλος καθενός από τους 11. Η Αστυνομία επίσης θα εξετάσει δείγματα αίματος και άλλα στοιχεία που μπορούν να αξιολογηθούν από τα ρούχα των τραυματιών.
Το προφίλ των συλληφθέντων
Οι οκτώ συλληφθέντες είναι ηλικίας 19 έως 21 ετών. Επτά εξ αυτών είναι Έλληνες και ένας υπήκοος Αλβανίας. Πρόκειται για οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, μέλη συνδέσμων της ομάδας.
Οι έξι από τους οκτώ συλληφθέντες στις χθεσινές έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. είναι σεσημασμένοι καθώς έχουν συλληφθεί στο παρελθόν για επεισόδια σε γήπεδα και συμπλοκές με οπαδούς αντίπαλων ομάδων. Υπενθυμίζεται ότι σεσημασμένος για επεισόδια σε γήπεδα είναι και ο 23χρονος Αλβανός, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη εβδομάδα.
Αναζητούνται δύο άτομα
Από την ομάδα των βασικών υπόπτων εξακολουθούν να διαφεύγουν δύο άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένας έχει έδρα την Αθήνα και ανήκει σε σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στο κέντρο της πρωτεύουσας, στον οποίο πραγματοποίησε έφοδο η ΕΛ.ΑΣ. την Παρασκευή.
Ο δεύτερος είναι ένας 20χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δολοφονική επίθεση διέφυγε στην Αλβανία. Σε βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Ο συγκεκριμένος μαζί με τον 23χρονο που συνελήφθη την Τετάρτη είχαν συμμετάσχει σε αιματηρή επίθεση εναντίον οπαδών του Άρη, τον Μάρτιο του 2019, μερικά μόλις μέτρα από το σημείο της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού.
Από «κόσκινο» σύνδεσμοι, γήπεδα – Αλλαγές στον ποινικό κώδικα
Νωρίτερα, νέα μέτρα σχετικά με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Όπως είπε, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα κινούνται σε τρία επίπεδα:
Ακόμη μεγαλύτερη αυστηροπόιηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας για τις λέσχες φιλάθλων και τα παραρτήματα τους, και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή
Αναγκαίες προσαρμογές ποινικού κώδικα
Εντατικοποίηση των αστυνομικών ελέγχων
Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε πως θα γίνουν αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ). Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα ενσωματωθούν σε νομοσχέδιο του υφυπουργείου Αθλητισμού, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες.
Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, στον απόηχο της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε σε πολύ σύντομο διάστημα να διελευκάνει την υπόθεση, και -όπως είπε- οι παρεμβάσεις της τελευταίες 2ετίας βοήθησαν στο να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να συλλάβει τους 9 από τους 11 υπόπτους.
«Με νομοσχέδια της κυβέρνησης ήδη θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής και αξιοποίησης υλικού που καταγράφεται με οποιονδήποτε τρόπο, επεκτάθηκαν τα χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.), επανήλθε το ιδιώνυμο και αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές», ανέφερε και πρόσθεσε πως πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχιστούν οι προσπάθειες, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες.
Έλεγχοι ΕΛ.ΑΣ. σε συνδέσμους οπαδών στην Αττική
Σημειώνεται ότι μετά το μεσημέρι, αστυνομικοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε συνδέσμους οπαδών ομάδων στην περιοχή της Αττικής. Έως αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά, αποτελέσματα των ελέγχων.
Ο πρώην ποδοσφαιριστής
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με έναν εκ των συλληφθέντων για τη δολοφονία του Άλκη, στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης. Ο 21χρονος σήμερα Γ.Κ. είχε πέσει θύμα οπαδικής βίας σε ενέδρα στην Καλαμαριά, πριν από μερικούς μήνες.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ThessToday.gr πριν από περίπου εννέα μήνες ο Γ.Κ. ξυλοκοπήθηκε και μαχαιρώθηκε στο σώμα και στο πρόσωπο από ομάδα αγνώστων στην περιοχή της Καλαμαριάς, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στο νοσοκομείο για άμεση χειρουργική επέμβαση στο μάτι. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από το επεισόδιο κρύβονταν οπαδικές διαφορές, ενώ ο Γ.Κ. τελικώς κατάφερε και ανάρρωσε μετά την επιτυχημένη εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο 21χρονος έπαιζε σε ακαδημία ποδοσφαίρου που συνεργάζεται με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και φέρει το ίδιο έμβλημα στη φανέλα.
Πηγές από το περιβάλλον της ομάδας εξηγούν στην ιστοσελίδα ότι ο Γ.Κ. έπαιξε επτά μήνες, ενώ το 2015 τον έδιωξαν λόγω ανάρμοστης συμπεριφοράς. Τον επόμενο χρόνο οδηγήθηκε σε άλλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, ενώ λίγο καιρό αργότερα σταμάτησε το ποδόσφαιρο.
Προθεσμία για να απολογηθούν τμηματικά από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, έλαβαν από την 7η τακτική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, οι οκτώ συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, στην περιοχή της Χαριλάου.
Σύμφωνα με το ένταλμα που εκδόθηκε εις βάρος του, σε εκτέλεση του οποίου συνελήφθησαν χθες (Κυριακή), διώκονται -μεταξύ άλλων- για το κακούργημα της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή.
Μετά την προθεσμία που έλαβαν επιστρέφουν στα κρατητήρια της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι η απολογία του 23χρονου, Aλβανικής καταγωγής, του πρώτου συλληφθέντα για τη δολοφονία του 19χρονου ‘Αλκη, στην Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Γύρω στις 2.30 μετά το μεσημέρι πέρασε την πόρτα της 7ης τακτικής ανακρίτριας η οποία διερευνά την υπόθεση. Νωρίτερα, είχαν πάρει προθεσμία οι οκτώ συγκατηγορούμενοί του που συνελήφθησαν χθες, Κυριακή, σε εκτέλεση σχετικών ενταλμάτων. Ο 23χρονος διώκεται για ανθρωποκτονία από κοινού με δόλο, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατά συρροή.
Προανακριτικά φέρεται να ομολόγησε ότι βρέθηκε στο σημείο της δολοφονίας, οδηγώντας το ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν οι υπόλοιποι συλληφθέντες, αλλά αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην φονική επίθεση, τονίζοντας ότι δεν κατέβηκε από το όχημα κι ότι δεν είχε μαζί του κάποιο όπλο. Για την ποινική του μεταχείριση αναμένεται να αποφασίσουν, όταν ολοκληρωθεί η απολογία, η ανακρίτρια και η εισαγγελέας γνωμοδοτήσεων.
Ένταση έξω από τα δικαστήρια
Την ώρα που οι κατηγορούμενοι έβγαιναν από τα δικαστήρια, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο κόσμος φώναζε ξανά «δολοφόνοι», ενώ εκτόξευσαν ύβρεις και κατάρες προς το μέρος τους.

Οι 11 σε βάρος των οποίων έχει δημιουργηθεί δικογραφία για τη δολοφονική επίθεση, αποτελούν ένα τάγμα εφόδου χούλιγκαν, εκ των οποίων έχουν συλληφθεί οι 9.
Η επίθεση στον Άλκη και τους δύο φίλους του έγινε από τρία, ίσως και τέσσερα αυτοκίνητα. Το λευκό που φαίνεται στο βίντεο οδηγούσε ο 23χρονος Αλβανός που αποτέλεσε την πρώτη σύλληψη της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση. Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου είναι 20χρονος Έλληνας ποδοσφαιριστής στην τοπική ομάδα της Θεσσαλονίκης, Αετοί.






Στις αρχές θεωρούν ότι και οι 11 είναι οργανωμένοι στη Θύρα 4. Θεωρούν ότι λειτουργούν αυτόνομα και ανεξάρτητα.
Αυτοί είναι οι 9 συλληφθέντες
Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα από αστυνομικές πηγές, προκύπτουν μερικά βασικά συμπεράσματα για την υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα, αλλά και τη φίλαθλη κοινότητα πανευρωπαϊκά. Και οι 11 εμπλεκόμενοι σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν μέχρι τώρα ταυτοποιηθεί – εκ των οποίων οι 9 συλληφθέντες – είναι οργανωμένοι στη Θύρα 4 του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, από αστυνομικές πηγές μεταφέρεται η εκτίμηση ότι το τάγμα εφόδου των σκληρών χούλιγκαν λειτουργούσε αυτόνομα και ανεξάρτητα από τη βασική γραμμή της Θύρας 4.
Στην δολοφονική επίθεση χρησιμοποιήθηκαν τρία, ίσως και τέσσερα αυτοκίνητα. Το λευκό που φαίνεται στο βίντεο οδηγούσε ο 23χρονος Αλβανός , ο οοίο ήταν ο πρώτος που συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση. Ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου είναι 20χρονος Έλληνας, ποδοσφαιριστής στην τοπική ομάδα της Θεσσαλονίκης, Αετοί.
«Έσπασε η Ομερτά», λένε αστυνομικοί με γνώση της υπόθεσης και θεωρούν ότι για τον προσδιορισμό των ενόχων της δολοφονίας, θα απαιτηθεί η διασταύρωση των αποτυπωμάτων και του dna των δραστών. Στο ρόπαλο, εκτός από αίμα που ανήκε στον Άλκη Καμπανό βρέθηκε και αίμα και ενός εκ των δύο φίλων του που τραυματίστηκαν από τα χτυπήματα των χούλιγκαν, αλλά και γενετικό υλικό του δράστη.
Ποιοι είναι οι δύο που αναζητούνται ακόμα
Την Κυριακή, λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη πως ένας 20χρονος, ο οποίος ενεπλάκη στη δολοφονική επίθεση στη Χαριλάου, τα ξημερώματα της Τρίτης, πρόλαβε να φύγει στην Αλβανία, πριν στοχοποιηθεί από τις ελληνικές αρχές, η διαδικτυακή έκδοση του αλβανικού καναλιού Top Channel έδωσε πλήρη στοιχεία για την ταυτότητά του. Σύμφωνα με αυτά, πρόκειται για τον Ρ. Ντεμιράζι, 20 χρονών, ο οποίος, σύμφωνα με το ίδιο μέσο, είναι καταζητούμενος από την ελληνική Αστυνομία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, ο εν λόγω 20χρονος είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες για την επίθεση. Πράγματι ένας εκ των δραστών έχει διαφύγει στην Αλβανία, αλλά δεν υπάρχει φωτογραφία του που να έχει δει το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται για 20χρονο. Παράλληλα, αναζητείται ένας ακόμα 25χρονος Έλληνας για την φονική επίθεση στον Άλκη ο οποίος κινείται μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως από τους οκτώ που συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες, οι δύο βρέθηκαν στα σπίτια τους, ενώ οι άλλοι έξι κρύβονταν σε σπίτια φίλων. Σε δύο από τους οκτώ βρέθηκε και ποσότητα χασίς. Οσον αφορά στα αυτοκίνητα της επίθεσης, τόσο το λευκό που ανήκει στον 23χρονο Αλβανό και τον πατέρα του, όσο και το μαύρο που ανήκει στον 20χρονο Έλληνα ποδοσφαιριστή, έχουν κατασχεθεί.
Το “ψάρι” βρωμάει από το κεφάλι…
Είχαν προηγηθεί επτά αναβολές. Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εκφώνησε τη Δευτέρα (07.02.2022) την υπόθεση της εισβολής Ιβάν Σαββίδη με όπλο στην Τούμπα, στο φινάλε του ΠΑΟΚ – ΑΕΚ (το 2018) αλλά διέκοψε τη διαδικασία.
Για τις 24 Φεβρουαρίου διακόπηκε η δίκη του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος κατηγορείται ότι εισέβαλε οπλοφορώντας στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας, στον πολυσυζητημένο αγώνα πρωταθλήματος του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, τον Μάρτιο του 2018.
Ύστερα από επτά αναβολές που είχαν προηγηθεί, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εκφώνησε σήμερα την υπόθεση, αλλά διέκοψε τη διαδικασία. Η πρόεδρος του Δικαστηρίου δεν δέχθηκε τον πληρεξούσιο δικηγόρο του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, καθώς, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντες της δίκης, ο Κώδικας Δικηγόρων δεν προβλέπει να δικάζουν πανεπιστημιακοί υποθέσεις που εισάγονται στα ακροατήρια του Πλημμελειοδικείου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διαδικασία διακόπηκε ώστε να αναλάβει άλλος δικηγόρος την υπεράσπιση του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δεν παρέστη στην αίθουσα.
Αντίθετα, κανονικά στην αίθουσα βρέθηκε αυτή τη φορά ο διαιτητής εκείνης της αναμέτρησης και βασικός μάρτυρας κατηγορίας Γιώργος Κομίνης, ο οποίος είχε απουσιάσει στις προηγούμενες δικασίμους και γι’ αυτόν τον λόγο είχε τιμωρηθεί με χρηματική ποινή ως αδικαιολογήτως απών.
Εκτός από τον Ιβάν Σαββίδη, για την ίδια υπόθεση παραπέμφθηκαν σε δίκη ο τότε αθλητικός διευθυντής των «ασπρόμαυρων» Λούμπος Μίχελ και έξι άτομα της προσωπικής φρουράς του ομογενή επιχειρηματία. Το κατηγορητήριο τούς καταλογίζει παραβάσεις συνδεόμενες με τον αθλητικό Νόμο.
Υπενθυμίζεται ότι η αθλητική δικαιοσύνη είχε τιμωρήσει τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για τρία χρόνια και πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ στον Λούμπος Μίχελ είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου για τρεις μήνες και πρόστιμο 15.000 ευρώ.
Οι γονείς του Άλκη Καμπανού, που δολοφονήθηκε στην περιοχή Χαριλάου της Θεσσαλονίκης, μιλούν για πρώτη φορά στην τηλεοπτική κάμερα και συγκλονίζουν με τα λόγια και το μεγαλείο ψυχής τους.
Η μητέρα και ο πατέρας του 19χρονου άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους στη Βέροια και μίλησαν στην ΕΡΤ3, στέλνοντας “μήνυμα αγάπης”, όπως λένε, και ζητώντας να δικαιωθούν για τον άδικο χαμό του γιου τους, εκφράζοντας την ευχή ο Άλκης τους να είναι το τελευταίο θύμα της οπαδικής βίας στην Ελλάδα.
“Πρέπει να θεραπευτεί το απόστημα και όχι να σπάσει… για καλό όλης της ελληνικής κοινωνίας” δήλωσε ο πατέρας του Άλκη Καμπανού. “Εγώ είμαι και ΠΑΟΚ και είμαι και Άρης. Συμπαθώ όλες τις ομάδες. Θέλω αυτό το γεγονός να ενώσει την πόλη, στην οποία γεννήθηκα και αγαπώ”, πρόσθεσε.
“Κι εγώ και ο σύζυγος δεν κρατάμε κακία σε κανέναν. Εγώ προσωπικά αυτή τη στιγμή δεν έχω καθόλου συναισθήματα. Εύχομαι καμία άλλη μανούλα να μην βρεθεί στη θέση μου”, τόνισε η μητέρα του 19χρονου Άλκη. “Αυτά τα παιδιά μεγάλωσαν χωρίς αγάπη και πιθανόν να δέχτηκαν απόρριψη από την οικογένεια. Δεν είμαι υπεύθυνη εγώ γι’ αυτό… Ο Άλκης μεγάλωσε με αγάπη”, είπε η μητέρα του Άλκη αναφερόμενη στους δράστες της δολοφονικής επίθεσης κατά του Άλκη και της παρέας του, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.
“Μήνυμα αγάπης προς όλες τις κατευθύνσεις. Φτάνει πια. Να κλείσει ο κύκλος αίματος, δεν αντέχουμε άλλο, ο Άλκης να είναι το τελευταίο θύμα”, τόνισαν οι γονείς του Άλκη, εμφανώς συντετριμμένοι.
Απαντώντας σε ερώτηση, “τι θα έλεγε ο Άλκης τώρα, εάν τον είχαμε μαζί του”, η μητέρα του απάντησε: “Θα σας έστελνε την αγάπη του, αγάπη προς όλον τον κόσμο. Αυτό να καλλιεργήσουμε…”. “Είναι ένα εξαίρετο παιδί, ήξερε μόνο να αγαπά. Τους πάντες. Και αυτό ζητούσε”, πρόσθεσε.