Ξεκίνησαν οι πρώτες διαρροές για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη Δ.Ε.Θ. Τεράστια αύξηση στα κοινόχρηστα

93
0
(0)

Η εκπομπή «Μega Σαββατοκύριακο» παρουσιάζει σε αποκλειστικότητα τα μέτρα για την οικονομία που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σε αναμονή βρίσκεται όλη η χώρα για την Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει σημαντικά μέτρα για την οικονομία της χώρας που θα βοηθήσουν αισθητά την ελληνική κοινωνία, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα.

Στο τραπέζι υπάρχουν μία σειρά από προτάσεις τόσο για μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όσο επίσης και για τα μέτρα που στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ακρίβεια.

Ένα από τα μέτρα που κερδίζει έδαφος είναι η επιταγή ακρίβειας. Ένα μέτρο στοχευμένο που θα βοηθήσει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις από την ακρίβεια και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι η στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.

Αναφορικά με το πακέτο της ΔΕΘ έχει τονίσει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία σημειώνοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τον πρωθυπουργό. Διευκρίνισε, πάντως, με έμφαση ότι όσο περισσότερος δημοσιονομικός χώρος απορροφάται για τις επιδοτήσεις στις τιμές της ενέργειας, τόσο στερούνται πόροι για αλλά μέτρα στήριξης.

Από τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, δεδομένη είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους βάση της συγκεκριμένης δέσμευσης της κυβέρνησης. Τα υπόλοιπα μέτρα που υπάρχουν στο τραπέζι εξετάζονται, μεν, αλλά δεν έχουν “κλειδώσει”.

Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι τα ακόλουθα:

-Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τις υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.

-Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.

-Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

-Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

-Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

-Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Mega, τα σίγουρα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι τα εξής:

Μέτρα που έχουν κλειδώσει

 • Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όλους
 • Αύξηση συντάξεων από 1.1.2023
 • Νέα αύξηση κατώτατου μισθού (από 713 θα φτάσει στα 751 ευρώ)
 • Νέο fuel pass (για το 4ο τρίμηνο του έτους)
 • Μηνιαία επιδότηση ρεύματος
 • Voucher ακρίβειας για νοικοκυριά και συνταξιούχους
 • Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% (μεταφορές, σινεμά, μη αλκοολούχα, καφές)
 • Αυξημένο επίδομα θέρμανσης
 • Επιδοτούμενα σπίτια σε νέα ζευγάρια

Μέτρα προς συζήτηση

 • Αναδρομικά συνταξιούχων
 • Μείωση ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα ανάλογα τον δημοσιονομικό χώρο
 • Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα
 • Μείωση ή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος

Ποια μέτρα δεν προχωρούν

 • Κατάργηση τεκμηρίων
 • Νέα ρύθμιση χρεών έως 120 δόσεις

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προανήγγειλε παρέμβαση για την στήριξη των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο λέγοντας ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκρέκας μιλώντας στο πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».

Ακόμη ανέφερε πως σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel, η Ελλάδα είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ στη στήριξη των νοικοκυρών με επιδοτήσεις που φτάνουν στο 3,6% του ΑΕΠ της χώρας.

Επίσης σημειώθηκε πως το 1,2 δισ. ευρώ από την επιδότηση του Σεπτεμβρίου θα προέλθει από το νέο μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία πηγαίνουν στα Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια δίνονται για την επιδότηση των νοικοκυριών.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα ανακτά από 80% ως 90% της αύξησης του ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο, απορροφούμε -είπε- το 94% της αύξησης στο ρεύμα για τα νοικοκυριά.

Ακόμη εξήγησε πως ένα νοικοκυριό τον μήνα Σεπτέμβριο με λογαριασμό 315 ευρώ μετά την επιδότηση θα πληρώσει κάτω από 60 ευρώ.

Ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι για όσο χρειαστεί θα υπάρχει στήριξη απέναντι σε αυτή την εκρηκτική αύξησης των τιμών ενέργειας για όλους και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει πλαφόν στο φυσικό αέριο απάντησε: «Σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έρχονται και συντάσσονται με την πρόταση Μητσοτάκη, που πρότεινε από νωρίς να θεσπιτεί πλαφόν στο φυσικό αέριο στα διεθνή χρηματιστήρια. Στις 7 Σεπτεμβρίου στη γενική διεύθυνση ενέργειας ο Έλληνας εκπρόσωπος θα παρουσιάσει τη θέση της χώρας για περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου και θέσπιση πλαφόν».

Για το αν θα υπάρξει παρέμβαση για τη στήριξη των 700.000 νοικοκυριών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο είπε ότι «εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».

Σε ερώτηση τι μορφή θα έχει η παρέμβαση απάντησε λέγοντας ότι «πέρυσι είχαμε στηρίξει με ενισχύσεις τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και μέσα από επιδότησεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου».

Πρόσθεσε πάντως ότι όλα θα αποφασιστούν μετά τις συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι δικαιούχοι από 150.000 μπορεί να φτάσουν τους 220.000 μέσα από την επιδότηση για τους επιλαχόντες.

Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και διαχειριστές είναι σε απόγνωση και ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους όπως τα καυσόξυλα, για να ζεσταθούν. Φως, νερό, τηλέφωνο και φυσικό αέριο. Με τρεμάμενα χέρια οι καταναλωτές παίρνουν στα χέρια τους, τους λογαριασμούς που έρχονται ο ένας μετά τον άλλον…

Αλλά δυστυχώς, τέλος δεν έχουν. Γιατί μετά από όλα αυτά σειρά έχουν…και τα κοινόχρηστα που αδυνατούν να τα πληρώσουν.

Κιου «όλοι στην πολυκατοικία μας αυτό κάνουν μαζεύονται 2 και 3 λογαριασμοί και περιμένουμε να πάρουμε το δώρο των Χριστουγέννων για να πάμε να πληρώσουμε ή την καλοκαιρινή άδεια»

Η Γεωργία Μισιρλή διαχειρίστρια σε πολυκατοικίες εξηγεί πως πολλοί ένοικοι δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν και ανεβαίνουν τις σκάλες… στα σκοτάδια.

«Υπάρχουν πολυκατοικίες που δεν έχουν ούτε ρεύμα ούτε ασανσέρ ούτε θέρμανση, κάποιοι δεν πληρώνουν, κάποιοι αδυνατούν, κάποιοι δεν αδυνατούν αλλά δεν θέλουν» ανέφερε.

Η κυριότερη αιτία της αύξησης είναι η φυσικά η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Φέτος θα ξεκινήσει από 1,60 το λιγότερο, ίσως και 1,65 άρα λοιπόν αυτό φέρνει μία επιπλέον επιβάρυνση στην οικονομία του νοικοκυριού εμείς το αντιμετωπίζουμε καθημερινά γιατί οι ποσότητες που παραγγέλνει ο κόσμος είναι ελάχιστες» τόνισε ο πρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων – εμπόρων καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου.

Αγοράζουν ξύλα από τον Ιούνιο

Τα τζάκια φέτος αναμένεται να αχνίσουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά καθώς όπως λένε οι έμποροι στερεών καυσίμων η ζήτηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Για πρώτη φορά μάλιστα οι πολίτες αγοράζουν ξύλα για τον χειμώνα από τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

«Η δουλειά έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο πρώτη χρονιά φέτος, δεν υπάρχουν ξύλα δεν θα καλύψουμε την αγορά» σημείωσε ο έμπορος στερεών καυσίμων Βασίλης Τσέγας.

Με το πεύκο, την Οξυά και τη δρυ να πωλούνται περίπου 110 €/ m³ τη ρίζα ελιάς και την ελιά να είναι στα 140€/ m³ όπως και η πορτοκαλιά οι τιμές στα καυσόξυλα είναι λίγο ανεβασμένες σε σχέση με πέρυσι. ‘Ομως όπως δηλώνουν παράγοντες της αγοράς αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ