Ξανά ψηλά η Αττική, βλέπει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. 2,5% η μόλυνση του γενικού πληθυσμού στο κέντρο

43
0
()

Εκτίναξη κρουσμάτων της πανδημίας του κοροναϊού καταγράφηκε στην Ελλάδα κατά το τελευταίο 24ωρο, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 416 νέα κρούσματα της COVID-19.

Από τα νέα περιστατικά, 55 συνδέονται με γνωστές συρροές και 59 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.123, εκ των οποίων το 56,1% άνδρες.

Η γεωγραφική κατανομή των σημερνών κρουσμάτων έχει ως εξής:

61 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 59 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και δύο εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
240 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 19 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
18 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές
12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και άλλα 12 υπό διερεύνηση

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
7 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
5 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή και πέντε στην Π.Ε Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
4 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, στην Π.Ε. Κοζάνης και στην Π.Ε. Πέλλας
3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, στην Π.Ε. Ζακύνθου, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή, στην Π.Ε. Ημαθίας, σην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
Από 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, στην Π.Ε. Γρεβενών, στην Π.Ε. Λέσβου, συνδεόμενα με γνωστή συρροή και στην Π.Ε. Φθιώτιδας
Από 1 κρούσμα καταγράφηκε στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας, στην Π.Ε. Ηρακλείου, στην Π.Ε. Κορινθίας, στην Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Π.Ε. Πρέβεζας.

Περισσότεροι από 2.600 έλεγχοι έχουν γίνει τις τελευταίες πέντε ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού.

Οι έλεγχοι έχουν γίνει από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου.

Σημειώνεται ότι πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.

Από τους 2.600 ελέγχους, έχουν επιβεβαιωθεί 61 θετικοί πολίτες, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί.

Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, υποστήριξε πως το μεγαλύτερο φορτίο του ιού εντοπίζεται στην Αττική. «Η Αττική έχει τη μερίδα του λέοντας, μεγάλο είναι το ιικό φορτίο στο κέντρο της Αθήνας» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έντονος παραμένει ο προβληματισμός για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίζεται στο κέντρο της πρωτεύουσας, καθώς και στη Δυτική πλέον Αττική. Ανησυχία, δε, προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και το γεγονός πως όσοι από αυτούς διασωληνώνονται είναι νεαρής ηλικίας.

Σαρωτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ

Αναφορικά με το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που συνεχίζει να παρουσιάζει η Περιφέρεια Αττικής και το κέντρο της Αθήνας, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και όχι να αποφασίζουμε νέα. Αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι άτρωτοι θεωρούν τα μέτρα μη αναγκαία».

Όπως είπε «το μεγάλο στοίχημα είναι να τηρούνται τα μέτρα από όλους. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούν να γίνουν και πολύ χειρότερα».

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως «δεν επιτρέπεται εφησυχασμός», επισημαίνοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική είναι αυξημένο και για το λόγο αυτό τα συνεργεία του ΕΟΔΥ έχουν ξεκινήσει στοχευμένους ελέγχους σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, οι οποίοι θα συνεχισθούν.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση ξενοδοχείων καραντίνας για ασυμπτωματικούς για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Επίσης, με πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων προχωρούν σε νέα δέσμη μέτρων. Μεταξύ άλλων, θα γίνονται σε οκτώ λέσχες φιλίας τεστ, διεξαγωγή περισσότερων rapid test αλλά και δυο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Νέα εθελουσία έξοδος σε Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Το σχέδιο διάσωσης της Τράπεζας Πειραιώς

Πάνω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας RΟ στην Αττική

Μετά τους ανησυχητικούς σημερινούς αριθμούς κρουσμάτων κοροναϊού και διασωληνωμένων, μία ακόμη «καμπάνα» για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας «χτύπησε» η 16η έκθεση προόδου του Εθνικού Παρατηρητηρίου κοροναϊού, η οποία αφορά το διάστημα 17 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνεται, η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει συνεχιζόμενη επιδείνωση, με αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων, του αριθμού των διασωληνωμένων και του ημερήσιου αριθμού θανάτων. Ο δείκτης Rt για την επικράτεια αυξήθηκε σε 1, ενώ στην Αττική, για το υπό εξέταση διάστημα, υπολογίζεται άνω της μονάδας.

Το 50%-60% των νέων κρουσμάτων καταγράφεται δε, στην Αττική, η οποία εμφανίζει δυσανάλογο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό της, με τάσεις επέκτασης του ήδη μεγάλου επιδημικού φορτίου.

Τα νέα μέτρα

Σημειώνεται πως στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Υγείας, αποφασίστηκε η ενίσχυση του συντονισμού όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και ο κοινός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με τις παρακάτω ενέργειες:

1. Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την Covid 19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

2. Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).

3. Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού.

4. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

5. Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

6. Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η περιφέρεια Αττικής βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας με υψηλούς αριθμούν ημερήσιων μολύνσεων -μάλιστα σήμερα καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ– προκαλώντας την ανησυχία τόσο στους αρμόδιους φορείς όσο και στους πολίτες.

Σε συναγερμό ωστόσο παραμένει όλη η χώρα, με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιά, να επαναλαμβάνει πως ενδεχόμενος εφησυχασμός μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Η εβδομαδιαία ενημέρωση

Το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έδωσε στη δημοσιότητα, το απόγευμα της Τρίτης, στοιχεία σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Όπως αναφέρεται, ο αριθμός εισερχομένων ατόμων στη χώρα από 1 Ιουλίου – 27 Σεπτεμβρίου είναι 4.327.654. Από αυτούς, 3.673.859 έχουν εισέλθει από αεροδρόμια, 183.868 από λιμάνια και 470.197 από χερσαία σύνορα.

Την ίδια στιγμή, έχουν εντοπιστεί 1.405 κρούσματα από το εξωτερικό, εκ των οποίων 1.034 έχουν εισέλθει από αεροδρόμια, 28 από λιμάνια και 343 από χερσαία σύνορα.

Τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνει η Αττική, όπου έχουν εντοπιστεί 389 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 233.

Οι έλεγχοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, έχουν διενεργηθεί 352.640 έλεγχοι, ενώ σε 12.814 περιπτώσεις εντοπίστηκαν παραβάσεις.

Το ύψος των προστίμων, δε, ανέρχεται σε 5.810.480 ευρώ.

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου, από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 17.444 κρούσματα, εκ των οποίων τα 5.379 είναι ενεργά.

Κατ’ οίκον ανάρρωσαν 9.793 συμπολίτες μας, ενώ εξιτήριο πήραν 1.893

Αναστολή λειτουργίας σχολείων

Όπως προκύπτει από τα γραφήματα, σε αναστολή βρίσκονται μέχρι στιγμής συνολικά 10 σχολικές βαθμίδες, εκ των οποίων οι 6 στην Αττική, ενώ σε 113 ανέρχονται τα τμήματα που είναι σε μερική αναστολή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  ΗΠΑ - Στο "κόκκινο" για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με νέο ρεκόρ 89.000 κρουσμάτων σε μία μόνο ημέρα

Στο… κόκκινο παραμένει η Αττική σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της επιδημίας Covid-19. Ο σχεδόν διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε μέσα σε ένα 24ωρο στο λεκανοπέδιο – 240 νέα κρούσματα έναντι 127 που επιβεβαιώθηκαν χθες- επιβεβαιώνει, δυστυχώς, την ανησυχία αλλά και την ετοιμότητα των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τη λήψη περαιτέρω μέτρων εφόσον χρειαστεί.

Η προτελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου περιλαμβάνεται στις λίγες ημέρες αυτού του μήνα με υψηλό αριθμό, άνω των 400, κρουσμάτων. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για έναν δύσκολο μήνα, ο οποίος ολοκληρώνεται με “σκληρά” δεδομένα, όπως ονομάζουν οι επιςτήμονες τις λοιμώξεις, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους. Έτσι, σήμερα καταγράφηκαν 416 νέες διαγνώσεις κορωνοιού, 79 διασωληνωμένοι ασθενείς και πέντε θάνατοι. Το τελευταίο 24ωρο επίσης έχουν καταγραφεί 73 νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοιό σε νοσοκομεία όλης της χώρας, με την πλειονότητα να εισάγεται στα νοσοκομεία της Αττικής, ιδίως στα νοςοκομεία Λαϊκό και Παμμακάριστος.

Αλλά και η συνολική εικόνα για τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα γεννά προβληματισμό. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν εντοπιστεί 17.844 περιστατικά στην Ελλάδα. Από αυτά, 9.793 ανάρρωσαν κατ΄ οίκον και 1.893 έχουν πάρει εξιτήριο από νοσοκομεία. Ωστόσο, 5.379 είναι ενεργά, με μεγάλο αριθμό αυτών να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Στοχευμένες δράσεις για τις κόκκινες περιοχές της Αττικής

Όπως ανακοίνωσε σήμερα κατά την ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, συνεχίζονται οι στοχευμένες δράσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του δήμου Αθηναίων και της Πολιτικής Προστασίας στις περιοχές της Αθήνας με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι στην πλατεία Κουμουνδούρου έγιναν 574 τεστ, από τα οποία τα 23 είχαν θετικά αποτελέσματα στον κορωνοϊό.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιήσει περισσότερους από 2.600 ελέγχους τις τελευταίες 5 ημέρες σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στις πλατείες Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου. Πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες αδιακρίτως και η εξέταση ήταν δωρεάν.

Έχουν εντοπιστεί συνολικά 61 θετικοί πολίτες στον κορωνοιό, εκ των οποίων οι 34 είναι αλλοδαποί. Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού SARS-CoV-2.

Το επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19, περιλαμβάνει εντατικοποίηση των ελέγχων στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία εκεί παρουσιάζεται σημαντικός επιπολασμός της νόσου.

Γιατί προβληματίζουν η Λακωνία και τα Ιωάννινα

Στη Λακωνία όπου υπενθυμίζεται πως έσπευσαν χθες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο γενικός γραμματέας δημόσιας υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι και σήμερα 39 θετικά κρούσματα κορωνοιού σε εργάτες γης, κατά κύριο λόγο αλλοδαπούς. Τα περισσότερα εντοπίστηκαν σε δύο συγκεκριμένες κοινότητες.

Η περιοχή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, και θα γίνουν συνολικά περισσότεροι από 1.400 έλεγχοι σε άτομα που θα εργάζονται εκεί. Πρόκειται για μία κατάσταση ουσιαστικά σε εξέλιξη καθώς οι αγροτικές εργασίες θα εντείνονται στο εξής, ιδίως με την ελαιοσυγκομιδή.

Σε δύσκολο σημείο όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα βρίσκεται και η περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων. Καθημερινά αποτυπώνεται αριθμός νέων κρουσμάτων που συνδέονται και με συρροές. Το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή είναι αυξημένο, όπως ήταν και στα Τρίκαλα όπου τέθηκαν περιοριστικά μέτρα πριν απο λίγες ημέρες.

Τα σενάρια για νέα μέτρα

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για λήψη νέων περιορισμών, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως το ζήτημα δεν είναι να μιλάμε συνεχώς για νέα μέτρα, αλλά να εφαρμόζονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Σχολιάζοντας τις βολές κατά της κυβέρνησης για τη διαδικασία ιχνηλάτησης κρουσμάτων που ακολουθείται, ο κ. Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαντλητική. Όταν δεν γνωρίζουμε από πού έχει κολλήσει ένα κρούσμα παίρνουμε πιο αυστηρά χωροταξικά μέτρα».

Τέλος, ενημέρωσε πως θα αξιοποιηθούν ξενοδοχεία καραντίνας ώστε να φιλοξενηθούν ασυμπωματικοί ασθενείς και να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ