Νεκροί οι τρεις αγνοούμενοι από την έκρηξη σε εργοστάσιο της ELTEK στα Γρεβενά. Εξαϋλώθηκε το εργοστάσιο.

149
0
(0)

Νεκροί εντοπίστηκαν οι τρεις αγνοούμενοι λίγες ώρες μετά την πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το στις 08:15 πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Ιτέας Γρεβενών.

Οι δύο από τρεις εργαζομένους ήταν από το χωριό Δήμητρα και την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης.

Ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει την βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον χώρο έχει αποκλειστεί. Ο κ.Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανάφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…»

Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών κ Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα από μπάζα και σίδερα».

Ακόμα και σε ακτίνα τετρακοσίων μέτρων εκσφενδονίστηκαν οι τσιμεντοκολώνες του κτιρίου της μονάδας παραγωγής του εργοστασίου εκρηκτικών στην περιοχή Ιτέα στα Γρεβενά, όπου σήμερα το πρωί σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη που είχε σαν αποτέλεσμα τρεις εργαζόμενοι αγνοούνται, ενώ ένα άτομο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 8:20. Εκείνη την ώρα στο εργοστάσιο βρίσκονταν στην μονάδα παραγωγής τρία άτομα τα οποία έως και αυτή την ώρα δεν έχουν εντοπιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν στους χώρους του εργοστασίου.

 

Οι φωτογραφίες από το σημείο της έκρηξης που παρουσιάζει το newsit.gr αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς ένα μεγάλο μέρος της έκτασης του εργοστασίου έχει μετατραπεί σε βομβαρδισμένο τοπίο, και φαίνεται να μην έχει μείνει τίποτα.

Αυτή την ώρα στο εργοστάσιο επιχειρούν 22 άνδρες της πυροσβεστικής μεταξύ των οποίων και στελέχη της ΕΜΑΚ, προκειμένου να εντοπίσουν τους 3 αγνοούμενους.

«Από την έκρηξη η μονάδα παραγωγής διαλύθηκε εντελώς. Οι τσιμεντοκολώνες του κτιρίου εκτοξεύτηκαν σε απόσταση 400 μέτρων. Το εργοστάσιο βρίσκεται μέσα στα βουνά και οι αποθήκες του είναι υπόγειες, κάτω από το έδαφος. Γύρω από το εργοστάσιο υπάρχουν χωρία αλλά είναι σε απόσταση τέτοια που δεν κινδύνεψαν» λέει στο newsit.gr, ο πύραρχος Αντώνης Καλαϊδόπουλος. 

Σε σοκ ο εργαζόμενος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες τώρα οι τρεις αγνοούμενοι εργάζονταν στην μονάδα παραγωγής του εργοστασίου και δεν αποκλείεται την ώρα της έκρηξης να βρίσκονταν όλοι εντός του συγκεκριμένου κτιρίου προκειμένου να χειριστούν τα μηχανήματα αλλά και να πραγματοποιήσουν τις εργασίες που προβλέπονται.

Όσον αφορά τώρα τις αρχικές πληροφορίες που ήθελαν να έχουν τραυματιστεί δύο άτομα, αυτές διαφοροποιήθηκαν. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε μόνο ένα άτομο της ασφαλείας του εργοστασίου το οποίο υπέστη σοκ από την δυνατή έκρηξη.

Οι τρεις εργαζόμενοι που αγνοούνται είναι κάτοικοι από τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Το εργοστάσιο είναι σε απόσταση μόλις δύο λεπτών από το σπίτι μου. Ο θόρυβος που άκουσα ήταν τόσο δυνατός, σαν να έγινε η έκρηξη έξω από το σπίτι μου. Ακόμα και αυτή τη στιγμή βγαίνουν καπνοί»,  λέει στο newsit.gr κάτοικος  των Αγαλαιών των Γρεβενών.

Μετά την έκρηξη, τα αίτια της οποίας θα ερευνηθούν από το αρμόδιο τμήμα της πυροσβεστικής, ξεκίνησαν άμεσα οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών αγνοουμένων, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Πρόκειται για τον 46χρονο Χαράλαμπο Κικίδη από τον Πολύμυλο Κοζάνης, τον 33χρονο Ζήση Αποστολίδη από τα Γρεβενά και τον 36χρονο Κώστα Ορφανίδη με καταγωγή από το χωριό Δήμητρα Γρεβενών.

grevena

Οι συγγενείς τους και οι φίλοι αγωνιούν και αναμένουν κάποια ενημέρωση. Η αδερφή του 46χρονου αγνοούμενου Χαράλαμπου Κικίδη μίλησε στο protothema.gr για τις δύσκολες ώρες που βιώνει η ίδια και η μητέρα της καθώς δεν έχει κανένα νέο για την τύχη του αδερφού της. «Ήμουν εκεί το πρωί αλλά δεν με άφησαν οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες να πλησιάσω, να ψάξω τον αδερφό μου. Δεν έχουμε κανένα νέο ακόμα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», λέει στο protothema.gr η αδερφή του 46χρονου.

Ο Αντιδήμαρχος Δεσκάτης Γρεβενών, Μπάμπης Ορφανίδης ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό των γονιών του ανιψιού του, του αγνοούμενου Κώστα Ορφανίδη, μίλησε στο protothema.gr για τις δύσκολες ώρες που βιώνει ο ίδιος και οι συγγενείς του.

«Είναι τρεις άνθρωποι που αγνοούνται αυτή τη στιγμή κι ανάμεσα σε αυτούς είναι κι ο ανιψιός μου. Ένας λεβέντης, ένα παλικάρι που ήταν στη δουλειά του όταν έγινε το κακό. Είναι ακόμα σε εξέλιξη οι έρευνες», είπε ο κ. Ορφανίδης.

Έλεγα στον αδερφό μου να προσέχει – Είμαι στρατιωτικός και ήξερα από εκρηκτικά

Στο protothema.gr μίλησε και ο Γιάννης Ορφανίδης, αδερφός ενός εκ των τριών αγνοούμενων. «Είμαι στρατιωτικός και υπηρετώ στον Έβρο. Νωρίς το πρωί με πήρε η αδελφή μου και με ενημέρωσε πως κάτι κακό έχει συμβεί στο εργοστάσιο που δουλεύει ο αδελφός μου. Λίγο μετά τις δέκα με πήρε και ο πατέρας μου και μου είπε πως ανάμεσα σ αυτούς που αναζητούν είναι και ο αδελφός μου. Τώρα τι έγινε και πως δεν ξέρω».

«Ο αδελφός μου ήταν 35χρονων και εργαζόταν στο εργοστάσιο αυτό κοντά στα 4χρόνια. Συζητούσαμε συχνά για την δουλειά του και του έλεγα να προσέχει γιατί εξαιτίας του στρατού ήξερα από εκρηκτικά. Τώρα τι έγινε και τι φταίει ή δεν φταίει δεν ξέρω. Εγώ ξέρω ότι τον αδελφό μου κανένας δεν θα τον φέρει πίσω. Εύχομαι να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι παρόμοιο και καμία μάνα να μην θρηνήσει άλλο παιδί», επεσήμανε ακόμη.

Η έκρηξη ακούστηκε μέχρι την πόλη των Γρεβενών

Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Γρεβενών, Γιώργος Δασταμάνης, το πρωί δέχτηκε τηλεφώνημα από συντοπίτη του ο οποίος νόμιζε πως έγινε σεισμός και στη συνέχεια ενημερώθηκε για τη μεγάλη έκρηξη που ακούστηκε έως την πόλη των Γρεβενών, 25 χιλιόμετρα δηλαδή μακριά. Μιλώντας για τους δύο αγνοούμενους, ανέφερε ότι ο ένας είναι από την περιοχή της Κοζάνης και οι δύο από την περιοχή των Γρεβενών.

Σχετικά με το εργοστάσιο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι δημιουργήθηκε το 2010 και μπήκε σε λειτουργία το 2015, ενώ ποτέ στο παρελθόν δεν είχε δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, Αναστάσιος Φολινάς, η εικόνα που συναντά κανείς στο σημείο της έκρηξης είναι συντρίμμια και παρά πολλά υλικά του εργοστασίου διασκορπισμενα. “Πρόκειται για ένα πολύ κακό θέαμα και μια δυσάρεστη στιγμή για την περιοχή μας”, είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα, όπως είναι το δείγμα νερού από το έδαφος προκειμένου να εξεταστεί αν υπάρχει κάποια μόλυνση.

Χαρακτηριστικό της ισχυρής έκρηξης είναι ότι τα συντρίμμια έχουν εκτοξευτεί ακόμα και ένα χιλιόμετρο μακριά από τη μονάδα, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης.

Την ώρα της έκρηξης στο εργοστάσιο βρίσκονταν τέσσερα άτομα

Η μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στις 8:15 το πρωί της Δευτέρας και στον χώρο του εργοστασίου βρισκόντουσαν τέσσερα άτομα, οι τρεις εργαζόμενοι του εργοστασίου και ένας φύλακας ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ.

Τρόμο προκαλεί το γεγονός ότι εάν η έκρηξη γινόταν ένα τέταρτο αργότερα στο εργοστάσιο θα υπήρχαν άλλα έντεκα άτομα τα οποία έπιαναν βάρδια στις 8:30. Το έργο της έρευνας σχετικά με τον εντοπισμό των τριών αγνουμένων εργαζομένων είναι δύσκολο καθώς το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η έκρηξη έχει καταστραφεί ολοσχερώς ενώ υπάρχουν υπολείμματα πυρίτιδας στο έδαφος.

Για τον λόγο αυτό, η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχουν κλείσει την είσοδο στον χώρο που σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμα το ενδεχόμενο μιας νέας έκρηξης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν ειδικό κλιμάκιο πυροτεχνουργών από την Θεσσαλονίκη ώστε να εξετάσει τον περιβάλλοντα χώρο και να δώσει το πράσινο φως για να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αγνοούμενων. Οι ελπίδες να βρεθούν οι τρεις εργαζόμενοι είναι ελάχιστες καθώς σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα μέλη έως και 150μέτρα μακριά από το σημείο της έκρηξης.

Ο πύραρχος, Α. Καλαϊδόπουλος μιλώντας στο OPEN είπε ότι «η μονάδα έχει ανατιναχθεί εντελώς. Κρανίου τόπος είναι εδώ. Υπάρχει μεγάλη έκρηξη και τρία άτομα που αγνοούνται. Πρόκειται για εργαζομένους που είχαν έρθει το πρωί, περίπου στις 08.00 για να αρχίσει η προετοιμασία για τη διαδικασία παραγωγής και προφανώς κάτι δεν πήγε καλά».

Σύμφωνα με τον κ. Καλαϊδόπουλο, «δυστυχώς η έκρηξη ήταν μεγάλη. Εδώ έχουμε ογκόλιθους που έχουν εκτιναχθεί στα 200-300 μέτρα. Δεν είχαν πάει ακόμα όλοι οι εργαζόμενοι. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονταν εκεί για να θέσουν τη μονάδα παραγωγής σε λειτουργία».

Όπως είπε ο ίδιος, «τα μηνύματα είναι δυσάρεστα. Έχουν βρεθεί κομμάτια από σάρκες».

Για τους τραυματίες ο πύραρχος της Πυροσβεστικής είπε ότι «απομακρύνθηκε ένας φύλακας που ήταν σε κατάσταση σοκ» ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει επιβάρυνση στο περιβάλλον αυτή την ώρα».

Έκρηξη στα Γρεβενά: «Το κτίριο εξαϋλώθηκε, σε σοκ ο τραυματίας φύλακας» – Αγωνία για τους 3 αγνοουμένους

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Γρεβενών Χρήστος Τριγώνης δήλωσε στο ThessToday.gr ότι έως τώρα άγνωστα παραμένουν τα αίτια της έκρηξης στο εργοστάσιο, ενώ τονίζει ότι «το κτίριο δεν ισοπεδώθηκε μόνο, αλλά εξαϋλώθηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Τριγώνη υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι έως τώρα και ένας τραυματίας. «Ο ένας τραυματίας είναι ο φύλακας, ο οποίος μεταφέρεται σε νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Οι άλλοι τρεις αγνοούμενοι είναι εργαζόμενοι του εργοστασίου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γρεβενά - έκρηξη- εργοστάσιο

Πηγές από τον δήμο Γρεβενών τονίζουν ότι το σημείο έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, ενώ η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε μέχρι και 30 χιλιόμετρα μακριά. Το συμβάν σημειώθηκε στις 08.40.

Αυτή τη στιγμή στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, ασθενοφόρα, αλλά και συγγενείς των εργαζομένων που βρίσκονται σε κατάσταση σοκ.

Γρεβενά- έκρηξη- εργοστάσιο

Περισσότερα από 30 άτομα εργάζονται στο εργοστάσιο

Το εργοστάσιο είναι της εταιρίας ΕΛΤΕΚ η οποία ιδρύθηκε το 2010 με έδρα στους Αγαλαίους του Δήμου Γρεβενών, ενώ σε αυτό εργάζονται περισσότερα από 30 άτομα.

Οι εγκαταστάσεις απλώνονται σε μια ιδιόκτητη έκταση 100 στρεμμάτων με 14 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικούς χώρους συνολικής χωρητικότητας 700 τόνων πρώτης ύλης και 200 τόνων εκρηκτικών υλών.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ