Νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης μπορεί να προκαλέσει πανδημία

36
Δείτε όλες τις ειδήσεις του porto-rafti.gr και στο TWITTER κάντε κλικ στον σύνδεσμο: twitter.com/GrRafti
0
()

Ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης που έχει τη δυναμική να γίνει η επόμενη πανδημία αναγνωρίστηκε στην Κίνα από επιστήμονες.

Οι ερευνητές μάλιστα ανησυχούν ότι θα μπορούσε να μεταλλαχθεί τόσο πολύ που θα μπορούσε να μεταδοθεί εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, πυροδοτώντας νέο παγκόσμιο ξέσπασμα, σύμφωνα με το BBC.

Αν και δεν αποτελεί ένα άμεσο πρόβλημα, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, έχει «όλα τα εχέγγυα» για να προσαρμοστεί έτσι ώστε να μολύνει και τον άνθρωπο γι’ αυτό και χρειάζεται στενή παρακολούθηση.

Καθώς μάλιστα είναι νέος, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν ελάχιστη ή καθόλου ανοσία σε αυτόν.

Οι επιστήμονες που παρατήρησαν τα φαινόμενο έγραψαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences ότι είναι ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προκειμένου να ελεγχθεί ο ιός στα γουρούνια αλλά και να επιτηρούνται στενά όσοι εργάζονται στη βιομηχανία χοίρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κτηματολόγιο: Κινδυνεύουν 200.000 ιδιοκτησίες

Απειλή πανδημίας

Ένα κακό νέο στέλεχος της γρίπης είναι μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές απειλές που ερευνούν οι επιστήμονες, ακόμη και τώρα, τη στιγμή που ο πλανήτης πασχίζει να τερματίσει την πανδημία του Covid-19.

H τελευταία πανδημία γρίπης που αντιμετώπισε η υφήλιος –η γρίπη των χοίρων του 2009 που ξεκίνησε στο Μεξικό- ήταν λιγότερο θανατηφόρα από όσο πιστευόταν αρχικά, κυρίως επειδή πολλοί άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν ανοσία σε αυτήν, πιθανώς εξαιτίας της ομοιότητάς της με άλλους ιούς της γρίπης που είχαν κυκλοφορήσει χρόνια πριν.

Ο ιός, με την ονομασία A/H1N1pdm09, πλέον καλύπτεται από το γενικό εμβόλιο της γρίπης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία από αυτόν.

Το νέο στέλεχος της γρίπης που ταυτοποιήθηκε στην Κίνα είναι παρόμοιο με εκείνο του 2009, αλλά με κάποιες αλλαγές.

Προς το παρόν δεν αποτελεί μεγάλη απειλή αλλά ο καθηγητής Κιν Τσοου Τσανγκ και οι συνάδελφοί του, οι οποίοι το μελετούν, συστήνουν να είμαστε προσεκτικοί.

Έχουν μάλιστα στοιχεία για πρόσφατη μόλυνση που ξεκίνησαν σε άτομα που εργάζονταν σε σφαγεία και στη βιομηχανία χοίρων στην Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Φωτιά σε σχολικό λεωφορείο. Επιχειρούν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα

Κι αυτό γιατί ο ιός, τον οποίο οι ερευνητές αποκαλούν G4 EA H1N1, μπορεί να μεγαλώσει και να πολλαπλασιαστεί.

Τα εμβόλια του εμπορίου δεν φαίνεται να προστατεύουν από αυτόν, αν και θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ώστε να το καταφέρουν.

cnn.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ