
Έως την επόμενη εβδομάδα, στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών θα προστεθούν επιπλέον στοιχεία, καθώς θα υπάρχει στο εξής ξεχωριστή αναφορά στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους στους αριθμούς κρουσμάτων, νοσηλειών και θανάτων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Θεοκλή Ζαούτη.
«Για να μπορούμε να δώσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα όσο αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου» τόνισε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.
Η έκθεση σε «αθώους» κορωνοϊούς αυξάνει την ανοσία ενάντια στον SARS-CoV-2
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown, υπογράμμισε ότι αυτή την στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα, ενώ εμφανίστηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος για τα Χριστούγεννα.
Αναφερόμενος στο θέμα της θνησιμότητας ο κ. Ζαούτης, σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρίνουμε αν υπερεκτιμούμε ή δεν εκτιμούμε αρκετά τους θανάτους, γιατί δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος καταγραφής των θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτημα για το οποίο προτίθεται να καταθέσει πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Για παράδειγμα στην Αγγλία, ο ορισμός του θανάτου από covid είναι άτομα που πεθαίνουν από covid εντός 28 ημερών, δηλαδή αν κάποιος είναι στην ΜΕΘ παραπάνω από 28 μέρες και πεθάνει δεν τον μετράνε σαν θάνατο από covid. Ή στην Ισπανία πρέπει ο ασθενής για να καταγραφεί, να πεθάνει από covid εντός των νοσοκομείων. Εμείς ακολουθούμε από την αρχή της πανδημίας τον ορισμό του ΠΟΥ, όπου δεν υπάρχει τοπικός ή χρονικός περιορισμός» επεσήμανε ο κ. Ζαούτης.
Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί
Ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, εκτιμά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σημειώνοντας πως θα γίνει ένας εποχιακός ιός που θα τον αντιμετωπίζουμε συνέχεια και το κύριο όπλο που έχουμε είναι ο εμβολιασμός. «Αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε το διάστημα ανοσίας μετά την τρίτη δόση. Είναι πολύ πιθανό η τρίτη δόση να μας δώσει μια πιο μακρόχρονη ανοσία και θέλω να πιστεύω πως θα φτάσουμε στον χρόνο». Πολύ πιθανόν, να χρειάζεται ετήσια χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, είπε ο κ. Ζαούτης, υπογραμμίζοντας πως η πιθανότητα εμφάνισης νέων μεταλλάξεων μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Μάχη σε δύο μέτωπα στο πεδίο της δημόσιας υγείας ετοιμάζεται να δώσει η χώρα μας από τον επόμενο μήνα.
Το βασικό μέτωπο παραμένει εκείνο του κορωνοϊού, ωστόσο σε αυτό θα προστεθεί και το άλλο της εποχικής γρίπης, η οποία όπως όλα δείχνουν επιστρέφει δριμύτερη έπειτα από το «διάλειμμα» της περυσινής περιόδου, και μάλιστα με τα στελέχη που κινούνται πιο επιθετικά προς τους ηλικιωμένους και ευάλωτους, δηλαδή το Α(Η3Ν2) και το Β.
Η επιδημία κορωνοϊού κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας, με τουλάχιστον 13 περιφερειακές ενότητες να καταγράφουν τριφήφιο και υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη να συγκεντρώνουν το 39% των χθεσινών νέων μολύνσεων (2.960 από τις 7.287) και στα νοσοκομεία τους το 50% του συνόλου των νοσηλευομένων
Ειδικοί και κυβέρνηση παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας και αναμένουν την έκβαση βάσει των προγνωστικών μοντέλων. Σύμφωνα με το ένα σενάριο, η κορύφωση του κύματος αναμένεται στην πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ με το άλλο, σαφώς πιο αρνητικό, σενάριο προβλέπεται ότι η επιδημία θα ανεβαίνει όλο τον Δεκέμβριο και η κορύφωση θα καταγραφεί την τελευταία εβδομάδα του μήνα, και πρώτη της εορταστικής περιόδου.
Όπως κι αν εξελιχθεί βεβαίως το διάστημα μέχρι τα Χριστούγεννα, θα είναι πολύ δύσκολο με δεδομένο ότι παράλληλα αναμένεται να ενταθεί και η κυκλοφορία των στελεχών της εποχικής γρίπης. Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης που ανέφερε κατά τη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, καταγράφεται στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Νοεμβρίου συγκέντρωση 965 στελεχών ιών της γρίπης.
«Τα στελέχη είναι υπερδεκαπλάσια του αριθμού που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της περσινής περιόδου. Οι επικρατούντες τύποι είναι οι Α, με Η3Ν2 το 97% και Η1Ν1 το 3%, ενώ σε ποσοστό 14% είναι ο τύπος Β. Τα στελέχη είναι κοντά σε αυτά των προ Covid ετών. Τα μελετούν γενετικά. Πάντως είναι μια πληροφορία ότι φέτος η χρονιά μπορεί να είναι διαφορετική ως προς τη γρίπη» επισήμανε η καθηγήτρια.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων λόγω covid έφτασε χθες στους 608 κι ενώ όλοι οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα ήταν 600 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ενδεικτικό της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται η επιδημία. Ουδείς θέλει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειάζονται εισαγωγή το επόμενο διάστημα σε ΜΕΘ και ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, με την υπερπληρότητα που ήδη υπάρχει στις ΜΕΘ.
Παράλληλα σε υψηλό επίπεδο κυμαίνονται τις τελευταίες ημέρες και οι θάνατοι, με τη χειρότερη καταγραφή χθες, με τους 105 νέους νεκρούς λόγω κορωνοϊού. Αυτοί οι δύο «σκληροί» δείκτες σε συνδυασμό με μία τάση σταθεροποίησης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, εκτιμώνται ως σημαντικές ενδείξεις για την τάση κορύφωσης του κύματος ενδεχομένως στην αρχή του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, επειδή το κύριο χαρακτηριστικό του κορωνοϊού είναι να αιφνιδιάζει οι αρμόδιοι κρατούν στάση αναμονής ώστε να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα τις επόμενες δύο εβδομάδες και να εκτιμήσουν την πορεία της επιδημίας με χρονικό ορίζοντα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Το εμβόλιο παραμένει το μοναδικό όπλο στη μάχη με τον ιό, ώστε να μην αναβιώσουν οι θλιβερές εικόνες του περσινού χειμώνα. Σύμφωνα με στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες που ανέφερε στη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό από το υπουργείο Υγείας η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό και διπλάσιο για νοσηλεία, ενώ οι πιθανότητες να καταλήξουν είναι επτά φορές περισσότερες.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τα «μελανά» στοιχεία από τη χώρα μας για τον μήνα που διανύουμε, στη διάρκεια του οποίου έχουν καταλήξει 1.487 άνθρωποι λόγω της λοίμωξης covid και των επιπλοκών της, γίνεται απολύτως κατανοητή η δραματική έκκληση της καθηγήτριας για εμβολιασμό στοχευμένα και κατά του κορωνοϊού και κατά της γρίπης. «Έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τους πολίτες να θωρακιστούν με το εμβόλιο του κορωνοϊού αλλά και με εκείνο της γρίπης.
Σε ό,τι αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια φαίνεται όμως πως το τείχος ανοσίας χτίζεται με αργό ρυθμό, σε σύγκριση με ό,τι είχε επιτευχθεί το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πέρυσι είχαν συνταγογραφηθεί και χορηγηθεί περισσότερα από 4 εκατομμύρια εμβόλια μέχρι τον Δεκέμβριο. Εφέτος όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, έχουν χορηγηθεί 2,3 εκατομμύρια εμβόλια και έχουν συνταγογραφηθεί άλλα 300.000 τα οποία δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί. «Τα εμβόλια προστατεύουν όταν γίνεται ο εμβολιασμός και όχι όταν περιμένουν στα φαρμακεία. Εμβολιασμός λοιπόν για τον Covid, εμβολιασμός και για τη γρίπη» τόνισε η καθηγήτρια.
Τα ραντεβού πρώτης δόσης εμβολιασμού για τον κορωνοϊό διατηρούνται υψηλά και την τελευταία εβδομάδα, καθώς όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αρμόδιος για τον εμβολιασμό, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, προγραμματίστηκαν περί τα 150.0000 την τελευταία εβδομάδα.
Κατά μέσο όρο κλείνονται 20.000 ραντεβού πρώτης δόσης την ημέρα ενώ προγραμματίζονταν 5.000 – 7.000 πριν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα. Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχούν στο 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Ήδη 922.000 έχουν εμβολιαστεί (32,6% των δικαιούχων) και το 24,4% των δικαιούχων έχουν προγραμματίσει ραντεβού.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφερόμενος στο ΕΣΥ είπε πως βρίσκεται στα όριά του λέγοντας ωστόσο πως δεν τα έχει ξεπεράσει.
Την ίδια ώρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι όπου υπάρχει ανάγκη για κλίνη από τον ιδιωτικό τομέα αυτή παρέχεται. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε γα να στηρίξουμε το ΕΣΥ με κλίνες και ιδιώτες ιατρούς», είπε. Συμπλήρωσε δε πως «δεν υπάρχει ανάγκη κλίνης που να θέλουμε από τον ιδιωτικό τομέα και να μην έρχεται. Όπου είναι κενές κλίνες και χρειάζεται να μπουν ακόμα και covid περιστατικά θα μπουν. Δεν έχουμε συναντήσει άρνηση από τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε. Τόνισε επίσης πως το ΕΣΥ δεν έχει ξεπεράσει τα όριά του και πως «ξαναπεράσει τέτοιες στιγμές την πρώτη περίοδο».
Την ίδια ώρα οι προβλέψεις των ειδικών τρομάζουν και τον πιο αισιόδοξο αφού οι δείκτες δείχνουν πως οι αριθμοί θα βαίνουν ανοδικοί έως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Εφιαλτική πρόβλεψη για 800 διασωληνωμένους στα μέσα Δεκεμβρίου
Σοκαριστική είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και πνευμονολόγου στο ΓΝΘ «Παπανικολάου», Ιωάννη Κιουμή ο οποίος μιλά για πάνω από 800 διασωληνωμένους έως τα μέσα Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης, αναφερόμενος στους 608 διασωληνωμένους που καταγράφηκαν χθες, σημείωσε πως «η χθεσινή εικόνα, όπως αποτυπώθηκε, θυμίζει τις περσινές ημέρες. Πιστεύω ότι έχουμε μπει σε μία περίοδο επιπέδωσης των κρουσμάτων, όμως η πίεση στις ΜΕΘ και οι θάνατοι θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν τις επόμενες ημέρες και αυτό είναι μία τραγωδία».
«Εκτιμώ ότι δεν θα αυξηθούν τόσο τα κρούσματα, αλλά οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι. Από αρχές Δεκεμβρίου θα υπάρχει συρρίκνωση των κρουσμάτων. Θα πρέπει να προχωρήσουμε με τους εμβολιασμούς και την τήρηση μέτρων προστασίας. Είναι πολύ πιθανό ότι θα φτάσουμε τους 800 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου και όταν υπάρχουν τόσα άτομα στις ΜΕΘ είναι φανερό ότι θα υπάρξουν και οι αντίστοιχοι θάνατοι», είπε.
Τζανάκης: Θα αυξηθούν οι διασωληνωμένοι
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας μίλησε μεταξύ άλλων ο πνευμονολόγος, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας πως αναμένεται να δούμε και μεγαλύτερα νούμερα, ειδικά από τις ΜΕΘ τις επόμενες εβδομάδες.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, «περιμέναμε τα (χθεσινά) νούμερα προς το τέλος του μήνα, ήρθαν λίγο νωρίτερα, αυτό σημαίνει ότι η πανδημία είναι εν εξελίξει και με μεγαλύτερη ένταση απ ό,τι νομίζαμε». Σημείωσε δε πως «θα δούμε προς τις 10 Δεκεμβρίου νούμερο μεταξύ 670 και 730 διασωληνωμένων και οι θάνατοι θα συνεχίζουν να δίνουν υψηλό νούμερα, παίζουν τα νούμερα αυτά των 100 θανάτων μέχρι τις 20 με 25 Δεκεμβρίου. Ελπίζω να είναι λίγες φόρες που θα πάμε σε τριψήφιο».
ΣΥμπλήρωσε πάντως πως «πέρυσι αυτή την εβδομάδα από 21 έως 28 Νοεμβρίου 2020 είδαμε πέντε φόρες πάνω από 100 θανάτους με το παλιό στέλεχος με την κοινωνία σε λοκντάουν… Αυτό ήδη από 10 Νοεμβρίου, σήμερα βλέπουμε παρόμοια ή αρκετά μικρότερα νούμερα, με την κοινωνία ανοιχτή με το στέλεχος Δέλτα και με τα εμβόλια».
Δήλωσε επίσης πως «υπάρχει καλό σενάριο να επιπεδώνεται η καμπύλη των κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, άντε έως τις 5 Δεκεμβρίου – 10 Δεκεμβρίου, και μετά να αρχίσουν να φθίνουν, αλλά η καμπύλη των ΜΕΘ και των θανάτων θα κάνει 2 με 3 εβδομάδες να επιπεδωθεί». «Στα Χριστούγεννα θα είμαστε σταθεροί ως προς τα κρούσματα, με λίγο λιγότερα κρούσματα 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα. Σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχουμε το εκπληκτικό περίπου 40% περίπου άνω των 60 να είναι ανεμβολίαστοι… Τι μπορεί να πει κανείς όταν η μισή Ελλάδα στη Βόρειο Ελλάδα είναι ανεμβολίαστη στις ηλικίες που διασωληνώνονται;» διερωτήθηκε ο κ. Τζανάκης.
Εξήγησε δε ότι το καθολικό lockdown δεν έχει αποτελεσματικότητα, αλλά αυτή τη στιγμή ενδεχομένως μάλιστα να επισύρει και βλαβερή συνέπεια, «γιατί θα κλειστούμε μέσα στα σπίτια μας και στην ουσία θα διαρρεύσουμε τον ιό ενδοοικογενειακά». «Να πάρουμε στοχευμένα μέτρα όπως πήραμε κυκλικό ωράριο υποχρεωτική 3η δόση για θωράκιση στον οργανισμό στους άνω των 60» σημείωσε.
Υπάρχει όμως, επισήμανε ο καθηγητής, έλλειψη στόχευσης στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών. «Κάναμε προτάσεις όπως να πάμε πόρτα-πόρτα στους ανεμβολίαστους μέσω οικογενειακών γιατρών, και να δώσουμε οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα μήπως και κινητοποιήσουμε τους ανεμβολίαστους».
Λουκίδης: Κανείς εμβολιασμένος με τρίτη δόση δε νοσηλεύεται
Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης σημείωσε πως «σε μέρη με ιδιαίτερο συγχρωτισμό, όπως στα σουπερμάρκετ, πρέπει να υπάρξει υψηλότερη προστασία και καλή εφαρμογή της μάσκας». Δήλωσε πάντως ότι είναι πολύ σημαντικό πως «45 με 50.000 κάθε μέρα κάνουν 3η δόση και το επόμενο δίμηνο θα έχουμε σημαντικό αριθμό ανθρώπων που θα μπουν στην τρίτη δόση».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «από τους νοσηλευόμενους που έχουμε που είναι εμβολιασμένοι δεν υπάρχει κανένας νοσηλευόμενος με 3η δόση, η δεύτερη μέση δόση όσων έχουν εμβολιαστεί και νοσηλεύονται είναι κοντά στο Μάρτιο, δηλαδή υπάρχει χρονικό διάστημα 7 με 8 μήνες». «Δεν είναι ακάλυπτος εντελώς ο εμβολιασμένος με δεύτερη δόση, διαδράμουν δύσκολη πορεία οι περισσότεροι αλλά βγαίνουν από το νοσοκομείο».
«Πάνω από 60 οι περισσότεροι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται και με υποκείμενα. Πεθαίνουν εμβολιασμένοι κυρίως μεγάλης ηλικίας όταν έχει παρέλθει το εξάμηνο με υποκείμενα που σχετίζονται πολύ με την άμυνα τους» εξήγησε. Το ποσοστό, σημείωσε, είναι 75% ανεμβολίαστοι – 25% εμβολιασμένοι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες COVID. 82% – 18% σε ΜΕΘ COVID. «Οι υγειονομικοί πρέπει να κάνουν σελφ τεστ ερχόμαστε σε επαφή με ασθενείς» τόνισε ο Στέλιος Λουκίδης.
Σαρηγιάννης: Κορύφωση στις 17 Δεκεμβρίου
Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας, κάνοντας λόγο για κορύφωση του αριθμού των θανάτων στις 17 Δεκεμβρίου, μίλησε ο καθηγητής Υγειονομικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, η κορύφωση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και 120 νεκρούς ημερησίως, σημειώνοντας πως «θα είναι ένα κλίμα δύσκολο τα Χριστούγεννα». Εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε 4.000 νεκρούς έως το τέλος του χρόνου φτάνοντας συνολικά τους 20.700.
Μάλιστα τόνισε ότι η φράση «εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις» έχει να κάνει με το πόσο καλά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα, εξηγώντας ότι πρόκειται για μαθηματικό υπολογισμό. Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε να παρθούν οριζόντια μέτρα και εάν αυτό θα βοηθούσε, απάντησε ότι μειώνεις τον αριθμό των νεκρών καθώς όπως είπε «θα κοπούν μαχαίρι οι επαφές, χωρίς όμως να γλιτώσεις πολλά κρούσματα άμεσα».
Ο κ. Σαρηγιάννης αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, λέγοντας ότι περιμένουμε σημαντική επιδείνωση.
Συναγερμός σε γηροκομείο, με τους ελέγχους να επιβεβαιώνουν τους φόβους. Μετά τα πρώτα 7 κρούσματα, εντοπίστηκαν άλλα 23…
Ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές η αύξηση των κρουσμάτων σε Μονάδα Υγείας Φροντίδας Ηλικιωμένων της περιοχής. Όπως έγραψε η εφημερίδα «Πελοπόννησος», την περασμένη εβδομάδα είχαν διαγνωστεί 7 κρούσματα σε τροφίμους της Μονάδας.
Η διοίκηση του γηροκομείου είχε προχωρήσει στη λήψη όλων των προβλεπόμενων μέτρων ώστε να περιορίσει τον ιό στους επτά. Ο χθεσινός όμως έλεγχος που έκανε η 6ης Υγειονομική Περιφέρειας, κατέγραψε άλλα 23 νέα κρούσματα στα 69 δείγματα που πήρε για έλεγχο.
«Προς το παρόν, κανένα από τα κρούσματα δεν έχει σοβαρά συμπτώματα. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή και θα κάνουμε ελέγχους σε όλο το προσωπικό» τόνισε στο pelop.gr, ο κ. Καρβέλης.
Μέχρι χθες δεν είχε γίνει εντοπισμός της πηγής διασποράς του ιού ενώ είχε αποκλειστεί το ενδεχόμενο να είναι φορέας κάποιος εργαζόμενος καθώς όλοι ήταν αρνητικοί.
Από τους ελέγχους δε που έκανε η Περιφέρεια διαπιστώθηκε ότι όλοι ήταν εμβολιασμένοι. Ένα ενδεχόμενο που φέρεται ως πιθανό είναι η μεταφορά του ιού από κάποιο συγγενή τροφίμου.