Μπήκαν αργότερα στο μάθημα λόγω έλλειψης βεβαίωσης αρνητικού τεστ. Ανησυχία από τα ψευδώς θετικά τεστ

542
5
(2)

Κάθε αρχή και δύσκολη, λένε οι παλαιοί και το λαϊκό γνωμικό φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται τις τελευταίες ημέρες με την επαναλειτουργία των σχολείων, τόσο των δημοτικών όσο και των γυμνασίων και λυκείων.

Προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων ήταν να διασφαλίζεται ότι οι μαθήτριες και μαθητές, όπως επίσης και οι εκπαιδευτικοί, δασκάλες, δάσκαλοι, καθηγητές και καθηγήτριες είναι υγιείς. Για την πιστοποίηση της αρνητικότητάς τους στον κορωνοϊό, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας έπρεπε να έχουν προμηθευτεί το δωρεάν self test, να έχουν δηλώσει το αρνητικό (ή το θετικό) αποτέλεσμα του τεστ στην σελίδα self-testing.gov.gr και να προσέλθουν στις σχολικές μονάδες με εκτυπωμένη την υπεύθυνη δήλωσή τους με την οποία θα ελάμβαναν την άδεια εισόδου στα σχολεία.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν μέσα στο Σαββατοκύριακο όταν πολλοί γονείς διαπίστωσαν ότι τα φαρμακεία που λειτουργούσαν Σάββατο ή Κυριακή δεν προμήθευαν δωρεάν self test πέραν του ωραρίου λειτουργίας. Άλλο πρόβλημα που αντιμετώπισαν πολλές οικογένειες μέσα στην Κυριακή ήταν η αδυναμία εισόδου στην ιστοσελίδα όπου έπρεπε να δηλωθεί το αρνητικό (ή το θετικό) αποτέλεσμα του τεστ. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οικογένειες έπρεπε να συμπληρώσουν χειρόγραφη δήλωση στην οποία να αναφέρουν το αρνητικό αποτέλεσμα του τεστ ώστε να έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να μπουν στις τάξεις για μάθημα.

Το πρωί της Δευτέρας, λίγο μετά το άνοιγμα των δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, κυκλοφόρησαν πληροφορίες για 3.000 θετικά κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των μαθητριών και μαθητών. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τα στοιχεία αυτά που κυκλοφόρησαν σε κάποιες ιστοσελίδες δεν επιβεβαιώνονταν επισήμως από το υπουργείο Παιδείας, ούτε από το υπουργείο Υγείας ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Κι αυτό διότι, όπως εξηγούσαν αρμόδιως πηγές, δεν υπήρχε κοινή βάση υπολογισμού των δηλώσεων της πιθανής νόσησης μαθητών και μαθητριών από Covid αφού η επίσημη σελίδα ήταν ανενεργή για αρκετές ώρες την Κυριακή και η δήλωση του αποτελέσματος του σελφ τεστ γινόταν με χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, γονείς και εκπαιδευτικοί κατήγγειλαν ότι τα σελφ τεστ που έκαναν έβγαλαν αποτέλεσμα θετικό. Οταν όμως οι ίδιοι άνθρωποι, αναστατωμένοι από το αποτέλεσμα του σελφ τεστ που τους έδειχνε να νοσούν με Covid, έκαναν rapid test ή PCR (μοριακό τεστ κορωνοϊού) το αποτέλεσμα σε πολλές απ’ αυτές τις περιπτώσεις ήταν αρνητικό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Με δική τους άδεια και πινακίδα κυκλοφοράς οι μπαγκαζιέρες / τρέιλερ και τα τροχόσπιτα

Στα social media υπήρξαν αρκετές καταγγελίες ότι ενώ το σελφ τεστ έδειχνε θετικό, η εικόνα αυτή δεν επαληθευόταν και αντιστρεφόταν από το PCR ή το rapid test.

Η κατάσταση οδήγησε την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη να δηλώσει ότι στο σύνολο των 1,6 εκατομμυρίων σελφ τεστ, αριθμός 16.000 τεστ θα μπορούσε να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα!

Με απλά λόγια, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι «το επιστημονικό αποδεκτό όριο για ψευδώς θετικά τεστ είναι 1%. Εφ’ όσον γίνονται 1,6 εκατ. τεστ θα μπορούσαν να υπάρχουν μέχρι 16.000 ψευδώς θετικά σελφ τεστ».

Για τις πληροφορίες ότι βρέθηκαν 3.000 μαθήτριες και μαθητές θετικοί στον κορωνοϊό έπειτα από τη διενέργεια σελφ τεστ η Αριστοτελία Πελώνη δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Δεν έχω στοιχεία για τα θετικά ή ψευδώς θετικά» απάντησε αφήνοντας να αιωρείται και το ενδεχόμενο ο αριθμός των θετικών σελφ τεστ που δηλώθηκαν από μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς να είναι ψευδής, άρα πλασματικός.

Ωστόσο, για να μην προκληθεί αναστάτωση σχετικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η πανδημία έχει διασπορά μεγαλύτερη αυτής που περιγράφεται από τις επίσημες ανακοινώσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα κάποιος να κάνει σελφ τεστ, να διαγνωστεί αρνητικός και να είναι θετικός».

3.000 θετικά τεστ σε λιγότερα από 900.000 τεστ

Σχεδόν στις 3.000 ανέρχονται συνολικά τα θετικά self-test σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 1,7 εκατ. άτομα, ενώ ο μισός πληθυσμός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Όποιος εμφανίζει θετικό self-test θα πρέπει στη συνέχεια να υποβάλλεται σε μοριακό ή rapid test κορωνοϊού σε δημόσια δομή υγείας για να επιβεβαιωθεί η ορθότητα του αποτελέσματος.

Σημειώνεται ότι το βράδυ της Κυριακής παρατηρήθηκαν προβλήματα στη σύνδεση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, με την κυβέρνηση να προαναγγέλει την απλοποίηση του συστήματος.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η πλατφόρμα μπλόκαρε εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού δηλώσεων και στο πλαίσιο αυτό -όπως τονίστηκε- οι αρρυθμίες διορθώνονται και το σύστημα απλοποιείται.

Χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self test έφτασαν στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη δύο μαθητές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, η διευθύντρια κίνησε τις απαραίτητες διαδικασίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γονέας αρνητής επιτέθηκε σε εκπαιδευτικό. Νέο κλείσιμο τμήματος. Το 30% των κρουσμάτων παιδιά. Νέα αναστολή εργασίας

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων τόνισε σε δηλώσεις του ότι “σήμερα οι μαθητές θα μπορούσαν να προσέλθουν στο σχολείο ακόμη και με έγγραφα καθότι χθες… κρέμασε το σύστημα. Οι συγκεκριμένοι μαθητές επειδή δεν τα είχαν μαζί τους, όπως απαιτείτο, απομονώθηκαν σε μια αίθουσα παρουσία ενός εκπαιδευτικού ώσπου να έρθει η μητέρα τους και να τα προσκομίσει.

Αυτό που μας είπε, είναι ότι ξέχασε να τα βάλει στην τσάντα. Μετά το διάλειμμα μπόρεσαν να μπουν να κάνουν μάθημα”.

Την επιστροφή των μαθητών του δήμου Μεσολογγίου στα σχολικά θρανία από αύριο αποφάσισαν τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, «αδειάζοντας» τη χθεσινή απόφαση του δημάρχου της πόλης Κώστα Λύρου, να προχωρήσει στο κλείσιμο των σχολείων έως και την Τετάρτη.

Στην περιοχή υπάρχει αναστάτωση, λόγω της επιθετικής αύξησης των κρουσμάτων μέσα σε λίγες ημέρες, γεγονός που οδήγησε και στην απόφαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων να θέσει την περιοχή σε «βαθύ» κόκκινο. Χθες, ο δήμαρχος Μεσολογγίου αποφάσισε τη διακοπή των δια ζώσης μαθημάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τα ειδικά σχολεία, έως και την Τετάρτη, οπότε και θα γινόταν επανεκτίμηση της κατάστασης.

Ωστόσο, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας με εγκύκλιό τους αναίρεσαν την απόφαση, εξηγώντας ότι ο δήμαρχος δεν έχει σχετική αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, για επιδημιολογικούς λόγους και ειδικότερα για την COVID-19, σύμφωνα με τον Ν.4722/20 αλλά και διευκρινιστική εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. Άλλωστε, στα μέτρα που δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζεται με σαφήνεια ότι στις περιοχές που βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, οι μαθητές επιστρέψουν κανονικά στα σχολικά θρανία.

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «η αρμοδιότητα για την αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων κάθε τύπου και βαθμίδας ανήκει αποκλειστικά στα εν λόγω Υπουργεία, ύστερα από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ειδικά για τις περιπτώσεις αναστολής λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, διατάξεις που αποδίδουν αρμοδιότητα στους δημάρχους ή στους αντιπεριφερειάρχες για ολιγοήμερη διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν εφαρμόζονται».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 2

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ