Με on/off θα δουλεύουν τα νησιά στο κόκκινο. Ποιο είναι το σχέδιο. Έκκληση για εμβόλιο πριν τις διακοπές

32
0
()

Mε οδηγό τη Μύκονο και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν θα πορευτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, έχοντας στο μικροσκόπιο περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερα επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία.

Στην τελική ευθεία του καλοκαιριού το κυβερνητικό επιτελείο ουσιαστικά έχει πάνω στο τραπέζι το σχέδιο «on-off» και, ανάλογα με τα δεδομένα, θα ανοίγει και θα κλείνει περιοχές ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η κατάσταση. Εν ολίγοις, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να παρεμβαίνουν με τοπικά μέτρα όπου χρειάζεται, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν να αποφύγουν σε κάθε περίπτωση ένα οριζόντιο lockdown, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο.

Ετσι το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο -και θα επανέλθει εάν αυξηθούν εκ νέου ο δείκτης θετικότητας του ιού και τα κρούσματα στο Νησί των Ανέμων- αποτελεί οδηγό για κάθε περιοχή που είναι ένα βήμα πριν «κοκκινίσει».

Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν είναι τα εξής:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

-Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο.

-Απαγόρευση εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.

Το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο πραγματοποιείται η εν λόγω εκδήλωση.

Πέρα από αυτά τα μέτρα, όμως, πάνω στο τραπέζι είναι ακόμα:

-Η απαγόρευση κάθε μουσικής ή θεατρικής εκδήλωσης ή και πανηγυριού και εμποροπανήγυρης στις περιοχές που θα «κοκκινίζουν».

-Η μείωση του αριθμού των καθήμενων σε ένα τραπέζι στα καφέ ή στα εστιατόρια. Μέχρι τέσσερις ή έξι, αν πρόκειται για την ίδια οικογένεια.

Περιοχές που “φλερτάρουν” με το “κόκκινο”

Ηδη ο ΕΟΔΥ μέσα στην εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα τις περιοχές που έχουν υψηλό ποσοστό θετικότητας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Στα ύψη είναι η θετικότητα σε Ρέθυμνο (4,85%) και ακολουθούν η Πάρος (4,31%), η Μύκονος (4,06%), η Καρδίτσα (2,51%), η Μήλος (2,47%), η Σαντορίνη (2,23%) και η Ιθάκη (2,15%). Παράλληλα, όμως, στο «πορτοκαλί» μέσα στην εβδομάδα βρέθηκαν οι εξής περιοχές: Η Κρήτη (Ηράκλειο και Ρέθυμνο), η Πάρος, η Σαντορίνη, η ανατολική Αττική, η δυτική Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, τα Γρεβενά, η Θεσπρωτία και η Ιος. Σε αυτές τις περιοχές, η Πολιτική Προστασία παρακολουθεί -σε 7ήμερη και 14ήμερη βάση- τα κρούσματα, τον δείκτη θετικότητας, τις νέες νοσηλείες, την ηλικία όσων νοσηλεύονται, την πίεση στα νοσοκομεία, τα κρούσματα μεταλλάξεων, αλλά και το ποσοστό εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό επιτελείο επιβλέπουν στενά κάθε περιοχή, ειδικά αυτές που είναι στο «πορτοκαλί». Ο δείκτης θετικότητας αποτελεί «κλειδί» για τις όποιες αποφάσεις, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ποιοτικά δεδομένα, ειδικά εάν πρόκειται να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, όπως στη Μύκονο. Είναι σαφές ότι το βάρος πέφτει στα νησιά, αφού εκεί υπάρχει μεγάλη κινητικότητα λόγω καλοκαιριού, ενώ εκ των πραγμάτων είναι και πιο περιορισμένες οι δομές Υγείας. Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να τρέχουν μπροστά από τον ιό και όχι να τον ακολουθούν, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αυξήσεις στα ενοίκια από 10-30% σε τέσσερα χρόνια. Τι σκέφτεται η κυβέρνηση για τα νέα ζευγάρια

Κάτι που σημαίνει ότι, σε όποια περιοχή η συνολική εικόνα θολώνει, θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Οπως έγινε με τη Μύκονο το περασμένο Σάββατο – το μεσημέρι ανακοινώθηκε η απόφαση από την Πολιτική Προστασία και είχε ισχύ από το απόγευμα, δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες.

Έκκληση για εμβολιασμό πριν φύγουν διακοπές

Έκκληση στους 55 και άνω να εμβολιαστούν απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κικίλιας τόνισε πως τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες είναι υψηλά, ωστόσο όπως τόνισε αυτό δεν αρκεί. «Να πάνε να εμβολιαστούν και τώρα το καλοκαίρι», είπε «δείχνοντας» τον 15Αύγουστο.

Ο 15Αύγουστος είναι παραδοσιακά η γιορτή στην οποία επανενώνεται η ελληνική οικογένεια το καλοκαίρι και έρχονται σε επαφή νεώτεροι με ηλικιωμένους. Πρέπει όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι για να είμαστε ασφαλείς, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα βλέποντας προς τις διακοπές του καλοκαιριού, ο κ. Κικίλιας είπε πως επιθυμία είναι όλοι να είναι πλήρως εμβολιασμένοι προτού πάνε στις διακοπές, ωστόσο όπως σημείωσε, αυτό, ακόμη κι αν δεν είναι εφικτό λόγω των ημερομηνιών, τότε όσοι επιθυμούν να προστρέξουν να πραγματοποιήσουν έστω την πρώτη δόση. «Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην συνέχεια για τους εφήβους, ο υπουργός Υγείας είπε πως περίπου 30.000 ραντεβού έχουν ήδη προγραμματιστεί από την ηλικιακή ομάδα 15-17 ενώ αποκάλυψε πως εντός του Αυγούστου θα ανοίξει η πλατφόρμα και για τους 12-15.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως το ΕΣΥ όπως άντεξε, θα αντέξει και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου οι δυνάμεις του εθνικού συστήματος υγείας να αφοσιώνονται και σε άλλες ασθένειες. «Πρέπει όλοι ως άνθρωποι να σκεφτούμε πως υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς ή αντιμετωπίζουν άλλες σοβαρές ασθένειες», είπε.

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έχει κυριαρχήσει σε ένα ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς. «Είναι μια επιθετική μετάλλαξη κι έχει αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των πολιτών που είναι σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.

«Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εμβολιασμένος και κολλήσει, ειδικά με την μετάλλαξη Δέλτα, αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση είναι κάτω του 10%», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο κ. Κικίλιας είπε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει αναφερθεί σε επέκταση σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. «Εγώ έχω δει αύξηση του αριθμού των εμβολιασμένων ιατρών και νοσηλευτών», είπε χαρακτηριστικά.

Το 98% των εισαγωγών είναι ανεμβολίαστοι

Αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων λόγω κορωνοϊού διαπιστώνουν οι ειδικοί, κι ενώ η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη αρχίσει να κυριαρχεί στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Μία προσαγωγή για την φωτιά στην Κακιά Θάλασσα Κερατέας.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι στη συντριπτική πλειοψηφία, οι ασθενείς είναι άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Mega, τα στοιχεία δείχνουν ότι στις απλές κλίνες Covid, το 95% των ασθενών είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, στις ΜΕΘ Covid, το ποσοστό πλησιάζει το 98%.

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τους νέους

Παράλληλα, η μετάλλαξη Δέλτα ήδη έχει χτυπά τους νέους, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι στις 23 Ιουλίου, ο ηλικιακός μέσος όρος ήταν τα 30,8 έτη, έναντι των 41,9 ετών από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 23 Ιουλίου.

Τον Ιούλιο η μετάλλαξη Δέλτα εντοπίστηκε στο 27,3% των κρουσμάτων που αφορούσαν την ηλικιακή ομάδα 20-29 ετών και στο 25,7% των κρουσμάτων στις ηλικίες 10 έως 19 ετών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, αύξηση παρατηρείται και στις καραντίνες. Ειδικότερα, το διάστημα από 15 Μαΐου έως 23 Ιουλίου σε καθεστώς περιορισμού ήταν 3.453 άτομα.

Οι έξι στους δέκα νέους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Κι ενώ η μετάλλαξη Δέλτα χτυπά κυρίως τους νέους, φαίνεται ότι ακάλυπτο είναι μεγάλο ποσοστό των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, το 58,1% της ηλικιακής ομάδας 18-24 ετών δεν έχει κάνει το εμβόλιο, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 25-49 το ποσοστό μειώνεται στο 41,1%.

Πιο θετικά στοιχεία παρουσιάζουν οι άνω των 50. Ειδικότερα, η ηλικιακή ομάδα 50-50 ετών καταγράφει ποσοστό ανεμβολίαστων 24,9%, η ομάδα 60-69 17,3%, η ομάδα 70-79 ετών ποσοστό 17,3% και στους άνω των 80 ετών, οι ανεμβολίαστοι είναι το 14,2%.

Το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ξεκινήσει, δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα» ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τονίζοντας την ανάγκη να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. 

Όπως εξήγησε, καταγράφεται άνοδος των κρουσμάτων, χωρίς ακόμα να συνοδεύεται από αύξηση των βαριών περιστατικών και πρόσθεσε ότι «όλο το παιχνίδι παίζεται σε τρία μέτωπα», τον εμβολιασμό,  τα μέτρα ατομικής προστασίας και τη γρήγορη διάγνωση.

«Όσο περισσότερο εμβολιαστούμε τόσο το καλύτερο. Είναι όμως πρόβλημα ότι έχει εμβολιαστεί μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί και δε μιλάμε για αυτούς που είναι ανένδοτοι, αλλά για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που είναι αμφίθυμο», σημείωσε.

Ο κ. Βατόπουλος αναφερόμενος στη σημασία του εμβολιασμού, έφερε σαν παράδειγμα την ηλικιακή ομάδα των 50-60 ετών, όπου είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 70%. «Στην ίδια ηλικιακή ομάδα από αυτούς που νοσηλεύονται, μόνο το 5%- 10% είναι εμβολιασμένο», επισήμανε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης των εμβολίων από το Σεπτέμβριο, είπε ότι έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων, ωστόσο ακόμα δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ