Με τρεις κατηγορίες οδηγούνται στον εισαγγελέα οι δύο κατάσκοποι. Καταγγέλλουν τουρκικά παίγνια οι Ροδίτες μουσουλμάνοι

38
0
()

Με τρεις κατηγορίες οδηγούνται στον εισαγγελέα οι δύο κατάσκοποι. Καταγγέλλουν τουρκικά παίγνια οι Ροδίτες μουσουλμάνοι

Με τρεις κατηγορίες να τους βαραίνουν, ασκηθείσες από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, απολογούνται την Δευτέρα ενώπιον της ανακρίτριας Ρόδου ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στην Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου για την υπόθεση κατασκοπείας.

Συγκεκριμένα, κατηγορούνται για:

  • Υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση
  • Παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση
  • Κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους

Αρνείται τις κατηγορίες 0 35χρονος

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος μεταξύ άλλων στις έγγραφες εξηγήσεις του αρνείται όσα του αποδίδονται.

Στις γραπτές εξηγήσεις που έδωσε χθες στην αστυνομία, φέρεται να παραδέχεται ότι γνωρίζει τον 52χρονο συγκατηγορούμενό του, ωστόσο δηλώνει πλήρη άρνηση για φωτογραφίες, πληροφορίες και ηχογραφημένες συνομιλίες που φέρεται να ελάμβανε από τον μάγειρα. Άλλωστε, βάσει των ίδιων πληροφοριών, την ίδια στάση αναμένεται να κρατήσει και τη Δευτέρα απολογούμενος στην ανακρίτρια Ρόδου.

«Όλα αυτά, που διαρρέουν τώρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο είναι ανεβασμένα εδώ και καιρό στο διαδίκτυο» φέρεται να σημειώνει, εκφράζοντας παράλληλα τη διαμαρτυρία του διότι, σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ένας κατασχεθείς υπολογιστής και το κινητό είναι ιδιοκτησίας του Τουρκικού Προξενείου της Ρόδου».

Ομολόγησε ο 52χρονος

Υπενθυμίζεται πάντως πως ο 52χρονος ενώπιον των αστυνομικών όπου έδωσε κατάθεση φέρεται να έχει ομολογήσει τις πράξεις του, ότι δηλαδή φωτογράφιζε και συγκέντρωνε πληροφορίες που αφορούσαν τα ελληνικά πολεμικά πλοία, στρατιωτικούς αλλά και επισκέψεις επισήμων στο Καστελλόριζο, τις οποίες στη συνέχεια έδινε στον 35χρονο υπάλληλο της προξενικής αρχής.

«Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο, συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ. Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What’s app και σε άλλες εφαρμογές» φέρεται να ανέφερε στους αστυνομικούς ο 52χρονος και πρόσθεσε:

«Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε.

Μάλιστα μπορούσε σε κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  3μηνίτες αναπληρωτές καλύπτουν θέσεις σε λειτουργικά κενά και όχι covid. Να γίνει νέα κανονική φάση προσλήψεων

Σε εξέλιξη οι έρευνες

Στο μεταξύ, αν και η δικογραφία της υπόθεσης έχει μεταφερθεί στο Δικαστικό Μέγαρο της Ρόδου, εντούτοις η διερεύνησή της βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όχι μόνο από την αστυνομία η οποία έχει στη διάθεσή της και ελέγχει όλα τα «ευρήματα» από την έφοδο που πραγματοποίησε, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις 11 Δεκεμβρίου 2020 στους χώρους διαμονής των δύο εμπλεκομένων από όπου και κατασχέθηκαν 8 υπολογιστές, τα 6 USB και τα 4 κινητά τηλέφωνα.

Όλα τα παραπάνω αντικείμενα βρίσκονται ήδη στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να γίνει ανάκτηση των δεδομένων τους.

Αντίστοιχη έρευνα όμως διενεργείται και σε ό,τι αφορά στοιχεία που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν νέα δεδομένα για τη δράση των εμπλεκομένων και σε άλλα νησιά του νομού μας, όπως Κω ή Νίσυρο όπου πραγματοποιούσε ταξίδια το πλοίο στο οποίο εργαζόταν ο 52χρονος μάγειρας ή ακόμη και για το αν πρόκειται για ένα ευρύτερο δίκτυο κατασκοπείας ή στρατολόγησης πληροφοριοδοτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την ΕΥΠ, επικουρικές έρευνες ως προς τη δράση των δύο κατασκόπων διεξάγουν και στρατιωτικοί κύκλοι, σε μία επιπλέον προσπάθεια να καταγραφεί όχι μόνο το μέγεθος των πληροφοριών που έχουν μεταφερθεί στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ), αλλά και το εύρος των περιοχών και τοποθεσιών στις οποίες επικέντρωσαν τη δράση τους οι δύο κατάσκοποι.

Με ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Ρόδου «Η αδελφοσύνη», αναφέρεται στην υπόθεση κατασκοπείας για την οποία έχουν συλληφθεί δύο μειονοτικοί από τη Θράκη, ο ένας γενικός γραμματέας του τουρκικού προξενείου στο νησί.

Ο σύλλογος καταγγέλλει τις βολές που δέχεται με αφορμή την περίεργη αυτή υπόθεση, στρέφοντας τα «πυρά» του και κατά τουρκικών προσπαθειών να εκμεταλλευτούν τον μικρό ντόπιο μουσουλμανικό πληθυσμό «προς εξυπηρέτηση εθνικών και πολιτικών σκοπών τους».

Τα μέλη του συλλόγου, δηλώνουν πως δεν είναι αποδεκτές «εθνικιστικές αναφορές» στην πλάτη τους, τονίζοντας πως: «Όποιος δεν τιμάει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη δεν είναι και άξιος να φέρει την ελληνική υπηκοότητα».

Η ανακοίνωση, που υπογράφει η πρόεδρος κυρία Μπεχιζέ Σελλαβτζή – Ζαμαντάκη, έχει ως εξής: «Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για υπόθεση κατασκοπείας που φέρονται να διέπραξαν Έλληνες υπήκοοι, καταγόμενοι από το νομό Ροδόπης.

Δεν έχουμε καμία απολύτως διάθεση ή αρμοδιότητα να εκφράσουμε γνώμη για τη δικογραφία. Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι η μόνη αρμόδια να αποφανθεί ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ξεκινάει η γεωγραφική καταγραφή των αδέσποτων σκύλων στο Δήμο Μαρκοπούλου. Πως θα βοηθήσετε

Ωστόσο, εξ αφορμής αυτής της υπόθεσης για ακόμη μια φορά κάποιοι από ελληνικής πλευράς βάλλουν κατά δικαίων και αδίκων ενώ, την ίδια ώρα, κάποιοι επιτήδειοι από τουρκικής πλευράς βρήκαν την ευκαιρία να καπηλευθούν την παρουσία και τη δράση του συλλόγου μας και να μας «εκμεταλλευθούν» προς εξυπηρέτηση εθνικών και πολιτικών σκοπών τους που σε καμία περίπτωση δεν μας εκφράζουν Σε όλους τους τόνους και με απόλυτη σαφήνεια δηλώνουμε τα εξής:

Ο Σύλλογός μας υφίσταται νομίμως και λειτουργεί νομίμως κατά τους κανόνες της ελληνικής πολιτείας. Μέλη μας είναι αποκλειστικά και μόνο ΕΛΛΗΝΕΣ πολίτες. Το συνεκτικό στοιχείο των μελών τους συλλόγου μας είναι το μουσουλμανικό θρήσκευμα και τίποτε άλλο. Οι επαφές μας με την Τουρκία είναι επαφές που εξαντλούνται σε ζητήματα κοινής θρησκευτικής πίστης και πολιτιστικών παραδόσεων.

Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο. Εάν κανείς θέλει να αναζητήσει «κρυφούς» σκοπούς στη δράση του συλλόγου και των μελών μας δεν θα βρει τίποτε άλλο από την επιθυμία μας για προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας των δυο λαών. Οτιδήποτε διαφορετικό τυχόν αναφέρει κάποιος άλλος για εμάς είναι εκ του πονηρού και δεν μας εκφράζει. Είμαστε Έλληνες πολίτες, σεβόμαστε και τιμούμε τη χώρα μας και του Νόμους της.

Πολιτικά παιχνίδια και εθνικιστικές αναφορές στην πλάτη μας δεν είναι αποδεκτές, απ’ όπου κι αν προέρχονται. Όποιος δεν τιμάει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη δεν είναι και άξιος να φέρει την ελληνική υπηκοότητα. Και εμείς είμαστε περήφανοι ως Ροδίτες και ως Έλληνες».

Σε ετοιμότητα οι ελληνικές δυνάμεις “οι Τούρκοι χτυπάνε πάντα στις γιορτές”

Το βλέμμα στην Άγκυρα στρέφει για ακόμα μία φορά η Αθήνα, με την προσδοκία να επικρατήσει ηρεμία και να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος έντασης.

Ιδιαίτερα ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και με δεδομένη την «αδυναμία» της Τουρκίας στη δημιουργία κρίσεων και κλιμάκωση της έντασης σε περιόδους εορτών.

Το τουρκικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» αποχώρησε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα στις 29 Νοεμβρίου, με την Αγκυρα να δηλώνει ότι «ολοκλήρωσε τις έρευνές του».

Με πληροφορίες από dimokratiki.gr – rofiaki.gr

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ