Μετάλλαξη “Δέλτα” – “Πλήττει” εμβολιασμένους, “σκοτώνει” ανεμβολίαστους. Να εμβολιαστούν έγκυοι και παιδιά

48
0
()

Είμαστε αναγκασμένοι «να αναγνωρίσουμε ότι ο πόλεμος έχει αλλάξει». Και μόνο αυτή η φράση, που περιλαμβάνεται στο εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), αρκεί για να εξηγήσει τον συναγερμό που έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές και την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Εξηγεί δε και την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να υιοθετήσει ένα σαφώς πιο αυστηρό καθεστώς για τους περίπου 2,75 εκατ. ομοσπονδιακούς υπαλλήλους των ΗΠΑ, επιβάλλοντας σε όσους δεν έχουν νοσήσει είτε να εμβολιαστούν είτε να διεξάγουν τακτικά τεστ και να φορούν μάσκες. Και όχι μόνο αυτή την απόφαση, αλλά και εκείνη για την εντατικοποίηση της προσπάθειας που καταβάλλεται προκειμένου να εμβολιαστούν άμεσα όσο το δυνατόν περισσότεροι Αμερικανοί.

Αιτία για όλα αυτά είναι, βεβαίως, η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνη από ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά και απειλεί να τινάξει στον αέρα ό,τι μέτρο έχει ληφθεί μέχρι σήμερα – ακόμη και να γκρεμίσει το τείχος που έχει δημιουργηθεί με τους εμβολιασμούς, όπως φοβούνται ορισμένοι. «Το CDC ανησυχεί ιδιαιτέρως με τα στοιχεία που έρχονται και αποδεικνύουν ότι η Δέλτα συνιστά μια πολύ σοβαρή απειλή και πρέπει να αναληφθεί δράση τώρα», προειδοποίησε χαρακτηριστικά η διευθύντρια της υπηρεσίας Ροσέλ Βαλένσκι.

Σύμφωνα με το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο αποκάλυψαν αρχικά η «Washington Post» και οι «New York Times», ενώ χθες δόθηκε και επισήμως στη δημοσιότητα, η εικόνα είναι εξαιρετικά δυσοίωνη. Κι αυτό όχι μόνο διότι το συγκεκριμένο στέλεχος μπορεί να είναι εξίσου μεταδοτικό με την ανεμοβλογιά, αλλά και επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι σε θέση να προσβάλει και τους πλήρως εμβολιασμένους. Οσο δε για τους ανεμβολίαστους, διαπιστώνεται ότι τα συμπτώματα που προκαλεί μπορεί να είναι αρκετά πιο σοβαρά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα γνωστά στελέχη του ιού, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιπλοκών, εισαγωγής σε νοσοκομείο ή Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ακόμη και θανάτου.

Πολύ μεταδοτική

Το σίγουρο είναι πως η Δέλτα έχει αποδειχθεί ήδη πιο μεταδοτική από μια σειρά γνωστών ιών, ανάμεσα στους οποίους αυτοί που ευθύνονται για τον MERS, τον SARS, τον Εμπολα, το κοινό κρυολόγημα, την εποχική γρίπη και την ευλογιά. Μάλιστα, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι διαπιστώνεται ότι μπορεί να μεταφέρουν εξίσου μεγάλο ιικό φορτίο στο ανώτερο τμήμα του αναπνευστικού τους συστήματος (μύτη και λαιμός) με τους ανεμβολίαστους.

Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μπορούν να μεταδώσουν αρκετά εύκολα τον ιό και να μολύνουν όσους βρίσκονται γύρω τους. Είναι, εξάλλου, και ο λόγος που ανάγκασε τους ειδικούς να επαναφέρουν τη σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς και πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, καθώς και όπου βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Δεδομένης της υψηλότερης μεταδοτικότητας και του σημερινού επιπέδου εμβολιαστικής κάλυψης, η γενική χρήση μάσκας έχει ζωτική σημασία», τονίζει το έγγραφο του CDC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως έχει ήδη αποδείξει πρόσφατη μελέτη, το ιικό φορτίο ενός ατόμου που έχει προσβληθεί από το στέλεχος Δέλτα είναι κάπου χίλιες φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος του ιού. Ειδικά δε σε ορισμένους χώρους, όπως είναι το εσωτερικό των αεροσκαφών, το ιικό φορτίο που παράγει είναι δεκαπλάσιο και σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Αλφα, η οποία επίσης θεωρείται εξαιρετικά μεταδοτική.

Η ευχάριστη είδηση, ανάμεσα σε όλα αυτά, φαίνεται πως έρχεται πάλι από τα εμβόλια, που φαίνεται ότι είναι σε θέση να αποτρέψουν τα πολύ σοβαρά συμπτώματα, τις επιπλοκές, τη νοσηλεία και φυσικά τον θάνατο, ακόμη και στην περίπτωση της Δέλτα. Οπως δήλωσε στους «New York Times» ο Τζον Μουρ, ιολόγος στο Weill Cornell Medicine της Νέας Υόρκης, «δεν πέφτει ο ουρανός στα κεφάλια μας και ο εμβολιασμός εξακολουθεί να προσφέρει ισχυρή προστασία απέναντι στα χειρότερα σενάρια». Ο ισχυρισμός του, δε, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 97% όσων νοσηλεύονται σήμερα με Covid στα νοσοκομεία των ΗΠΑ δεν έχει εμβολιαστεί…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τρεις συλλήψεις για εικονικό εμβολιασμό. Συνελήφθη νοσηλεύτρια σε Κ.Υ. και πρώην γιατρός (βίντεο)

Σε αυτό το φόντο, εντείνεται σε πολλές χώρες και η συζήτηση περί διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, περί της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων, καθώς και αναφορικά με την αναγκαιότητα χορήγησης μιας τρίτης, ενισχυτικής δόσης των εμβολίων. Ειδικά, όσον αφορά το τελευταίο, πάντως, για την ώρα οι περισσότερες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ) δεν του δίνουν προτεραιότητα.

Ακόμη και ο ΠΟΥ καλεί τους πάντες να δώσουν έμφαση στην επιτάχυνση των εμβολιασμών εκεί όπου υπάρχουν «μαύρες τρύπες» (όπως σε Αφρική και Ασία, καθώς και στον ανεπτυγμένο κόσμο), καθώς αυτές θεωρείται ότι προσφέρουν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη νέων επικίνδυνων μεταλλάξεων.

Στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν οι Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας και Επιδημιολογίας, και o Αλέξανδρος Τζεφεράκος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας.

Ο κ. Ζαούτης αρχικά σημείωσε πως η λύση για την πανδημία είναι μία, «ο εμβολιασμός. Μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για να ελέγξουμε την πανδημία είναι να εμβολιαστούν με ασφάλεια οι περισσότεροι».

«Να βοηθήσουν τα παιδιά να καταλάβουν τα οφέλη του εμβολιασμού» σημείωσε για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών.

«Στα παιδιά ή τους έφηβους υπάρχει μικρότερη επίπτωση όσον αφορά τη νοσηρότητα, αλλά υπάρχουν επιπτώσεις ευρύτερα για παράδειγμα στη σωματική και ψυχική τους υγεία από τα lockdown» τόνισε.

Ο Αλέξανδρος Τζεφεράκος, γυναικολόγος, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις εγκύων και τον εμβολιασμό. «Είναι οδηγία και της ελληνικής γυναικολογικής εταιρείας και οι υπεύθυνοι για τον εμβολιασμό έχουν δώσει σαφείς οδηγίες. Το εμβόλιο είναι δοκιμασμένο. Υπάρχει μεγάλη μελέτη στο υγειονομικό προσωπικό σε γυναίκες που ήταν σε διαδικασία σύλληψης, σε 90.000. Ένα εμβόλιο θεσμοθετείται με 42.000 εθελοντές» υπογράμμισε από πλευράς του ο κ. Τζεφεράκος.

«Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε το DNA μας, αλλά το DNA δεν αλλάζει» σημείωσε μεταξύ άλλων για το εμβόλιο κατά του covid – 19 και τις θεωρίες που διαδίδονται. «Όσοι είναι εμβολιασμένοι και νοσήσουν έχουν τις μισές πιθανότητες να τον διασπείρουν. Επίσης, οι μη εμβολιασμένοι είναι εργαστήρια δημιουργίας μεταλλάξεων. Οι μεταλλάξεις που δημιουργήθηκαν είχαν μεγαλύτερη διάδοση αλλά λιγότερη βαρύτητα» εξήγησε.

«Οι έγκυες δεν έχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο να κάνουν το εμβόλιο σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης» υπογράμμισε.

Εμβολιασμός και παιδιά

Αναφορικά στον παιδικό εμβολιασμό, ο κ. Ζαούτης σημείωσε πως «το φθινόπωρο θα έχουμε μελέτες για μικρότερα παιδιά. Για τους έφηβους τα αποτελέσματα είναι υπέρ των εμβολίων. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι υπέρ των εμβολίων. Είναι διπλάσιος ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος έφηβος βαριά ή να πεθάνει από covid από ότι είναι από τη γρίπη».

«Υπάρχει το σύνδρομο long covid. Στα μικρά παιδιά δεν έχει παρουσιαστεί μεγάλα ποσοστό long covid, αλλά οι έφηβοι πλησιάζουν στους ενήλικες στην αντίδραση που έχουν στον covid – 19» τόνισε.

Σχετικά με τα νησιά που κινδυνεύουν με lockdown ανέφερε ότι πρέπει «να μπούμε στη διαδικασία του εμβολιασμού. Το lockdown… αν δεν προχωρήσουμε στον εμβολιασμό θα είμαστε στο ίδιο σημείο ακόμα και αν κλείσουμε για 3 βδομάδες». «Το να βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά όχι την αύξηση νοσηλείας είναι σωστό μήνυμα» πρόσθεσε.

«Παρατηρήθηκαν κάποιες διαραταχές στον κύκλο, τίποτα σημαντικό» εξήγησε ο κ. Τζεφεράκος ερωτηθείς για τις παρενέργειες στις γυναίκες.

«Αν δεν κάνουμε τον εμβολιασμό, δεν τελειώνουμε. Τα παιδιά αν δεν κάνουν το εμβόλιο, δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο. Εμείς στον τομέα υγείας επίσης οφείλουμε να προστατέψουμε την υγεία των ανθρώπων. Οι αντιεμβολιαστές είναι μικρό ποσοστό» σημείωσε.

«Από την ιστορία των ιών γνωρίζουμε ότι είναι η φύση τους να μεταλλάσσονται. Είναι πολύ πιθανό να δούμε κι άλλη μετάλλαξη. Όταν αφήνουμε ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ανεμβολίαστο, αφήνουμε περιθώριο για τον ιό να μεταλαχθεί» ανέφερε ο κ. Ζαούτης.

«Κάθε χρόνο όλα τα παιδιά κάνουν το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας. Το κάνουμε γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή την ανοσία» τόνισε.

Εμβολιασμοί σε ξενοδοχειακές μονάδες

Tα επόμενα βήματα για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων ώστε να δημιουργηθεί το ισχυρό τείχος ανοσίας και προστασίας μέχρι το φθινόπωρο, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, με την στήριξη των επιστημονικών Επιτροπών, όπως αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Εισαγγελέας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου για 20 πιθανά ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τονίζει ότι η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ της COVID-19 -οι ειδικοί μιλούν για μετάδοση μέσα σε 15-30 δευτερόλεπτα- δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Απευθύνει έκκληση στους άνω των 55 ετών που σκέφτονται ακόμη το αν και πότε θα εμβολιαστούν, «να έρθουν τώρα στα εμβολιαστικά κέντρα» και επίσης για όσους δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν, «έχει ανοίξει ο εμβολιασμός κατ’ οίκον».

Αναφέρει ότι «τα κρεβάτια Covid και τις ΜΕΘ στα Νοσοκομεία αναφοράς, τα καταλαμβάνουν πια ανεμβολίαστοι άνω των 55 ετών και κάποιοι χάνουν τη ζωή τους» και προσθέτει:

«Παρακαλώ θερμά τους οικογενειακούς γιατρούς, τους γιατρούς κάθε ειδικότητας που ξέρουν καλύτερα από όλους τους ασθενείς τους και τις οικογένειες τους, να μπουν στην προσπάθεια ώστε να πάμε πόρτα-πόρτα σε όλη τη χώρα και να διαλύσουμε τους φόβους που προκάλεσε η ανεύθυνη παραπληροφόρηση, η σκοταδιστική διαστρέβλωση, η συνωμοσιολογία των αρνητών της Επιστήμης.

Επιπλέον καλούμε και τους φαρμακοποιούς μας, που γνωρίζουν με το μικρό τους όνομα τους ανθρώπους της γειτονιάς, να πείσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και να κλείσουν το ραντεβού τους».

«Έχουμε την ευελιξία και τα μέσα να διευκολύνουμε πρακτικά ομάδες συμπολιτών μας ανεξαρτήτως ηλικίας» τονίζει ο υπουργός, αναφέροντας χαρακτηριστικά την οργάνωση του δύσκολου εγχειρήματος για τον καθολικό εμβολιασμό στα νησιά με την Επιχείρηση “Γαλάζια Ελευθερία”.

Ο υπουργός αναφέρεται και στον «κομβικό ρόλο σε αυτή την εθνική προσπάθεια που διαδραματίζει η Εκκλησία , που στέλνει μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, ως ύψιστη πράξη αγάπης και αλληλεγγύης».

Εμβολιασμός εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες

Όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει ο υπουργός Υγείας, «καλούμε τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους τους και να αποστείλουν στις αντίστοιχες Υγειονομικές Περιφέρειες του υπουργείου Υγείας αριθμό εργαζομένων που επιθυμούν να εμβολιαστούν, έτσι ώστε να διευκολύνουμε τον εμβολιασμό τους.

Με βάση τον αριθμό, εμείς είτε θα επιστρατεύσουμε Κινητές Ομάδες για να εμβολιάσουμε το προσωπικό στο χώρο που εργάζεται, είτε θα διευκολύνουμε τον προγραμματισμό των ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα, τηρώντας φυσικά με ασφάλεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό ενώ θέλουν, δεν πρόλαβαν ή δεν προγραμμάτισαν σωστά τον εμβολιασμό τους, όπως και πολλοί νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι».

Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατ. εμβολιασμοί, περισσότεροι από 5 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι

Από την αρχή της Επιχείρησης “Ελευθερία”, στόχος μας ήταν οι πολίτες να ενημερωθούν υπεύθυνα και αξιόπιστα, να εμβολιάζονται με τη μέγιστη ασφάλεια, χωρίς ταλαιπωρία στη διαδικασία των ραντεβού και με τα εμβολιαστικά κέντρα να λειτουργούν υποδειγματικά, υπογραμμίζει ο κ. Κικίλιας.

Προσθέτει ότι το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις, συνεργάστηκαν σε όλα τα επίπεδα υποδειγματικά και σήμερα έχουν γίνει πάνω από 10 εκατ. εμβολιασμοί, ενώ περισσότεροι από 5 εκατ. πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι. «Έχοντας πλέον υπερεπάρκεια εμβολίων, δίνουμε και τη δυνατότητα ο προγραμματισμός για εμβολιασμό να έχει ελάχιστη αναμονή, ακόμη και μίας μόλις ημέρας. Κάτι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά και τους εφήβους που θέλουν να φύγουν για διακοπές, αλλά και για όσους μεγαλύτερους αποφάσισαν να εμβολιαστούν τώρα» επισημαίνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο άρθρο του και καταλήγει:

«Όλοι μας στο υπουργείο Υγείας και το ΕΣΥ συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά να αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη.

Ας δώσουμε μαζί τη λύση ώστε να τελειώσει σύντομα αυτή η πρωτοφανής φονική πανδημία».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ