Μείωση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αθήνας 50%. Γεμάτες οι ΜΕΘ. Συνομιλία Μητσοτάκη με εθελοντές

64
0
()

Μείωση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αθήνας 50%. Γεμάτες οι ΜΕΘ.

Συνομιλία Μητσοτάκη με εθελοντές

Mετά τα καλά νέα από τη Θεσσαλονίκη, σε πτωτική τροχιά είναι το φορτίο κορωνοϊού και στα λύματα της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 50% αποδεικνύοντας ότι τα μέτρα του lockdown στην πρωτεύουσα αποδίδουν επιφέροντας μείωση κρουσμάτων.

«Αυτή τη στιγμή η Αθήνα πάει πάρα πολύ καλά και έχει μειωθεί αρκετά το ιικό φορτίο και τις τελευταίες 10 ημέρες έχει γίνει μια πολύ μεγάλη μείωση που είναι πάνω από 50% και φαίνεται ότι τα μέτρα λειτουργούν στην Αττική κι ότι θα φανεί αυτό και την επόμενη εβδομάδα, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο, στα κρούσματα που θα βλέπει ο ΕΟΔΥ» είπε ο καθηγητής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νικόλαος Θωμαΐδης.

Και πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι οι ενεργοί φορείς του κορωνοϊού «σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση είναι περίπου 20.000».

Οι μετρήσεις, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, συνεχίζονται ενώ, πλέον, θα προχωρήσουν παράλληλα και στη λεγόμενη χωρική μέτρηση των λυμάτων προκειμένου εκτός από τη γενική εικόνα να έχουν μετρήσεις και ανά περιοχή.

«Δεν έχουμε κάνει ακόμα τη χωρική μέτρηση, είχαμε συμφωνήσει να την κάνουμε, αλλά με την πίεση του χρόνου δεν το έχουμε υλοποιήσει αυτό το κομμάτι, είναι στα πλαίσιο του επόμενου βήματος. Τώρα θα πάρουμε και δειγματολήπτες για όλη την περιοχή, οπότε θα το κάνουμε. Θέλει έναν συντονισμό με την ΕΥΔΑΠ αυτό, αλλά είναι κάτι το οποίο θα κάνουμε το επόμενο διάστημα» ανέφερε, μιλώντας στο Sputnik.

Mεγάλη η διασπορά του κορωνοϊού τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά την πορεία της Θεσσαλονίκης, που παρά το lockdown τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και δεν καταγράφεται πτώση, ο κ. Θωμαΐδης εκτίμησε ότι η διάδοση του κοροναϊού έγινε τον Οκτώβριο και ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

«Η εκτίμηση που έχω για τη Θεσσαλονίκη είναι ότι η διάδοση που έγινε τον Οκτώβριο ήταν πάρα πολύ μεγάλη κι αυτό δεν ελέγχεται. Είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα ευλαβικά. Αλλά ότι έγινε πολύ μεγάλη μετάδοση τον Οκτώβριο είναι δεδομένο. Ίσως δεν βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες γιατί το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιο ψυχρό και πιο υγρό απ’ ό,τι στη νότια, κι αυτό δεν βοηθάει, είναι ένας λόγος για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού» επισήμανε.

Η καραντίνα έφερε αύξηση στην χρήση ουσιών

Ο κ. Θωμαΐδης με την ομάδα του, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας στην χώρα μας, εκτός από το ιικό φορτίο του ιού στα λύματα μετρά και την ύπαρξη ψυχοφαρμάκων, ηρεμιστικών, αντιβιοτικών, ακόμα και ναρκωτικών ουσιών.

Στην περίοδο της πρώτης καραντίνας τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών ήταν συγκλονιστικά καθώς, όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, από τον Μάρτιο μέχρι και τον Μάιο του 2020 υπήρξε αύξηση κατά 33% στα αντικαταθλιπτικά, κατά 77% στα αγχολυτικά ακόμα και κατά 60% στην κοκαΐνη, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Οι μετρήσεις αυτών των ουσιών στα λύματα συνεχίζονται κανονικά από τον Μάιο έως σήμερα, ωστόσο λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας η επεξεργασία τους άρχισε τώρα. Επομένως, τις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να ανακοινωθούν τα στοιχεία.

Έκρηξη νοσηλειών στη Λάρισα, γέμισαν οι ΜΕΘ

Ο κ. Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, Εντατικολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μίλησε στο MEGA για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη και την ασφυκτική πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

 

Σοβαρή χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε όλη τη Θεσσαλία καθώς οι κλίνες covid στα νοσοκομεία της Λάρισας έχουν πληρότητα 100%.

Ο κ. Επαμεινώνδας Ζακυνθινός, εντατικολόγος, διευθυντής ΜΕΘ Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας μίλησε για την τραγική κατάσταση στην πόλη.

Έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση, όπως τόνισε ίσως στη Λάρισα να ειναι και χειρότερα.

«Έχουμε 14 γεμάτες κλίνες ΜΕΘ γεμάτες και το άλλο νοσοκομείο της πόλης έχει σοβαρά περιστατικά. Γιατροί και νοσηλευτές είναι με εξαντλητικά ωράρια και συνεχόμενες εφημερίες», ανέφερε.

«Είχε γίνει ήδη εξάπλωση», πριν από το lockdown τόνισε ερωτηθείς για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων παρά το lockdown.

«Ελπίζουμε κάποια στιγμή να μειώνονται, αρχικά να επιπεδωθούν και μετά να αρχίσουν να μειώνονται. Υπάρχει ακόμα κόσμος που δεν προσέχει, κάποιοι που δεν πιστεύουν», τόνισε.

Γεμίζουν οι ΜΕΘ και στο Σωτηρία

Στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε ο κ. Γιώργος Νικολόπουλος, εντατικολόγος πνευμονολόγος, επιμελήτής Α’ του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλου η Αττική είναι πιο σταθερή σε σχέση με τη Β.Ελλάδα σε ότι αφορά τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων δεδομένου και του πληθυσμού της.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «το δεύτερο κύμα δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο όσον αφορά στους νοσηλευόμενους και τους νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ.»

Μεγάλη η πίεση στα νοσοκομεία

«Η δική μου μονάδα ήταν πλήρης, έχουμε 17 κρεβάτια, όλα γεμάτα», ανέφερε τονίζοντας ότι ειδικά τον τελευταίο μήνα και τα νοσοκομεία της Αττικής δέχονται μεγάλη πίεση.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν η κατάσταση παραμείνει στάσιμη και την επόμενη εβδομάδα, απάντησε ότι «Θα ευχόμουν να μην συμβεί αυτό» αν και όπως πρόσθεσε «είναι πολύ πιθανό.»

«Αν δυσκολευτούμε κι άλλο, θα φτάσουμε και στην Αθήνα στα όρια του συστήματος», σημείωσε.

«Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο»

«Είναι 54 ετών, είμαι 30 χρόνια γιατρός και 10 χρόνια στην εντατική. Αυτό που βιώνουμε από τον Μάρτη και ιδιαίτερα από Σεπτέμβρη είναι ιδιαίτερο, μοναδικό, πολύ δύσκολο που δοκιμάζει τα όριά μας και τις αντοχές μας», τόνισε, ενώ απηύθυνε έκκληση προς το Υπ. Υγείας για προσλήψεις σε έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό.

550 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα

Ξεπέρασαν τις 4.000 οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονταν χθες το πρωί σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων περισσότεροι από 550 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η πληρότητα των κλινών Εντατικής COVID αυξάνεται επικίνδυνα σε όλη την επικράτεια, ξεπερνώντας χθες το 80%.

«Και η επόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη», τόνισε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, ενώ σημείωσε ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται «για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμη».

Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει αυτή τη στιγμή μια τάση σταθεροποίησης της πανδημίας, ωστόσο το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει ιδιαιτέρως υψηλό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κεραμέως - Ευθείες απειλές κατά εκπαιδευτικών που αρνούνται να αξιολογηθούν, "η αποχή θα φέρει κυρώσεις"

Χθες οι νέες διαγνώσεις ήταν 2.581, εκ των οποίων οι 582 στην Αττική, οι 673 στη Θεσσαλονίκη, οι 105 στη Λάρισα, οι 108 στη Μαγνησία και οι 107 στην Πέλλα. Δηλώθηκαν 72 θάνατοι ασθενών, που αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της νόσου στη χώρα μας σε 1.419.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 519 ασθενείς. 

Η κ. Παπαευαγγέλου απέδωσε τη μη ύφεση της πανδημίας, παρά τις δύο εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων –σχεδόν τρεις στη Θεσσαλονίκη–, στη χαλαρή συμπεριφορά «έστω και λίγων, εν μέσω lockdown», και τόνισε ότι κανείς δεν θα πρέπει να χαλαρώνει επειδή πιθανόν κάποιοι γνωστοί του πέρασαν ελαφριά τη νόσο ή επειδή οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Οπως τόνισε, οι άνθρωποι αυτοί «δεν θα είχαν πεθάνει εάν δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό».

«Η πανδημία χρησιμοποιεί ως όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας», προειδοποίησε ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σημειώνοντας ότι από τους 20άρηδες και 30άρηδες, που είχαν προσβληθεί στις αρχές Νοεμβρίου, πέρασε στις μεγαλύτερες ηλικίες και συνεχίζει να διαδίδεται εντός της οικογένειας.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες να προστατέψουν από ενδεχόμενη μόλυνση από τον κορωνοϊό τα πιο ευπαθή άτομα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η συνεχόμενη αύξηση των εισαγωγών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό σε νοσοκομεία, κυρίως της Βόρειας Ελλάδας, οδήγησε για πρώτη φορά στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης –Γενική Κλινική «Λυσίμαχος» και Euromedica– και οι οποίες πλέον περνούν στη διαχειριστική εποπτεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας και θα νοσηλεύουν ασθενείς με COVID-19.

«Η επίταξη είναι από τα τελευταία όπλα που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία», σημείωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι χρησιμοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη «για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων».

Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί αίτημα του υπουργείου Υγείας για εθελοντική διάθεση 200 κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων για τις ανάγκες των ασθενών με κορωνοϊό, στο οποίο η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών απάντησε αρνητικά με το σκεπτικό της προστασίας των ασθενών που νοσηλεύονται από άλλες παθήσεις. Ο κ. Κοντοζαμάνης πάντως ανέφερε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία και θα συνεχιστεί.

Σκοπός είναι να απελευθερωθούν περαιτέρω δυνάμεις του ΕΣΥ σε υποδομές και προσωπικό. Χθες, από τις 651 κλίνες Εντατικής COVID που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, 55 ήταν κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό πληρότητας 85%). Μόλις 8 από τις 218 κλίνες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης ήταν κενές, ενώ στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας υπήρχαν χθες το πρωί μόνο δύο κενές κλίνες Εντατικής από τις 73 συνολικά. Από τις 218 κλίνες COVID του λεκανοπεδίου Αττικής, κενές ήταν χθες το πρωί 45 (πληρότητα 79,5%).

Δωρεά στο ΕΣΥ

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη είναι και τα έργα για τη διαμόρφωση χώρων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ για την ανάπτυξη των 174 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνολικού ύψους 16,4 εκατ. ευρώ, και τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το ίδρυμα, ήδη μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν χώροι σε ΚΑΤ, «Τζάνειο», «Αττικόν», «Αγιος Δημήτριος» και «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης, που αντιστοιχούν σε 53 νέες κλίνες.

Σε σταθερή κατάσταση

Σταθερή χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται από προχθές Πέμπτη, καθώς διεγνώσθη θετικός στον κορωνοϊό.

Ο 82χρονος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος νοσηλεύεται σε μονάδα αυξημένης φροντίδας, στον 9ο όροφο του νοσοκομείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν αιτήματος του κ. Ιερωνύμου, δίπλα του είναι ένα έμπιστό του πρόσωπο, ο επί σειράν ετών οδηγός του κ. Βλάσης Καρανικολάου, ο οποίος φοράει και την ειδική προστατευτική στολή ώστε να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον κ. Ιερώνυμο.

Οπως αναφέρεται από τους θεράποντες ιατρούς, ο κ. Ιερώνυμος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή στην οποία ανταποκρίνεται θετικά. Βέβαια, προς το παρόν οι γιατροί είναι συγκρατημένοι, και λόγω της ηλικίας του Αρχιεπισκόπου αλλά και λόγω της σοβαρότητας της νόσου.

Συνομιλία Μητσοτάκη με εθελοντές νοσηλευτές

Τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές που μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν στήριξη στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος της πανδημίας, ευχαρίστησε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

kyr-mitsotakis-se-ethelontries-nosileytries-vathia-patriotiki-i-praxi-sas0

Σε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός συνομίλησε με 17 εθελόντριες νοσηλεύτριες και έναν εθελοντή νοσηλευτή, που ταξίδεψαν από την Κρήτη, την Αργολίδα και την Κομοτηνή και δίνουν αυτή τη στιγμή τη μάχη στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, δίπλα σε ασθενείς με COVID-19.

«Βαθιά πατριωτική πράξη»

«Αφήσατε τα σπίτια σας, αφήσατε τις οικογένειές σας, ταξιδέψατε σε άλλα σπίτια και σε άλλες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που σας έχουν ανάγκη. Το σπίτι σας είναι όλη η Ελλάδα, οι οικογένειες σας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι όλες οι Ελληνίδες, όλοι οι Έλληνες. Δεν είναι απλά μια ευγενική πράξη, είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή» τόνισε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας «βαθιά υπόχρεος». «Τη στιγμή της κρίσης, τη στιγμή που η κοινωνία -όχι το κράτος- σας χρειάστηκε, εσείς σηκώσατε το χέρι, ανταποκριθήκατε και αυτή η εμπειρία νομίζω είναι μία εμπειρία ζωής για όλους και όλες», συμπλήρωσε.

«Πήραμε εμείς όλα τα μπράβο αλλά αξίζουν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αξίζουν πολύ μεγάλο μπράβο, πρέπει να το πούμε αυτό και να φανεί. Όλοι μας υποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη αγάπη», ανέφερε η Μπάνια Μαλαμάτη που ταξιδεψε από τον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η προσφορά των εθελοντών και όλων των υγειονομικών αποδεικνύει ότι η «ευθύνη και η κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι απλά κενές λέξεις», προσθέτοντας πως ο ανθρώπινος παράγοντας είναι αυτός που κάνει τη διαφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  1.000 ευρώ πρόστιμο σε γυναίκα που πήγε να πιεί ποτό με δανεικό πιστοποιητικό. Ένα ολόκληρο χωριό νοσεί.

«Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα»

Οι εθελοντές, αφότου εξέφρασαν θαυμασμό για την υπερπροσπάθεια που έχουν καταβάλει οι συνάδελφοί τους στη Θεσσαλονίκη, τόνισαν πως ο κορονοϊός είναι ένας πραγματικός και επικίνδυνος εχθρός και κάλεσαν τους πολίτες να συνδράμουν στο έργο τους τηρώντας τα μέτρα προφύλαξης. «Ο κορονοϊός δεν είναι ένα ψέμα, δεν είναι fake news, είναι κάτι που υπάρχει, που μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα. Αυτός που το αψηφά κάνει πολύ μεγάλο λάθος», ανέφερε η Ιωάννα Πατρωνίδου, που έφτασε στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης από την Κομοτηνή.

Απαντώντας ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ευχαριστώ πολύ Ιωάννα, είναι πολύ σημαντικό αυτό που λες ότι πρέπει να πολεμήσουμε τα fake news, τους ανθρώπους οι οποίοι μερικές φορές ανενημέρωτοι ή θύματα κάποιων θεωριών συνομωσίας πιστεύουν ότι όλα αυτά δεν υπάρχουν», προσθέτοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να σπάσουμε και τις τελευταίες επιφυλάξεις για το πόσο σοβαρή είναι η κρίση που αντιμετωπίζουμε».

kyr-mitsotakis-se-ethelontries-nosileytries-vathia-patriotiki-i-praxi-sas1

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ευρώπη το οποίο να μην αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και εμείς», υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και εξαιρετικά οργανωμένες χώρες αναγκάζονται να ζητήσουν τη μεταφορά ασθενών εκτός συνόρων, όπως η Ελβετία η οποία στέλνει ασθενείς στη Γαλλία «γιατί δεν αντέχει πια η Ελβετία να τους περιθάλψει». «Άρα είναι σημαντικό να πούμε ότι αντιμετωπίζουμε κάτι το οποίο έχουμε να δούμε από το 1919», είπε ο πρωθυπουργός.

Ενίσχυση του ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει τις κλίνες εντατικής θεραπείας, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν τις 1.200, και έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με «μαζικές προσλήψεις», πολλές εκ των οποίων θα καταλήξουν σε μονιμοποίηση. Πέραν αυτής της παρακαταθήκης, όμως, τόνισε ότι το έργο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΕΣΥ θα έχει συνέχεια, αναφέροντας ότι 170 μόνιμες κλίνες ΜΕΘ αναμένεται να ενταχθούν στο σύστημα εντός των επόμενων δύο μηνών.

«Κάναμε πολλές μαζικές προσλήψεις. Πρόθεσή μου είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι να μονιμοποιηθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας» σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αποκτά μια παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα σε προσωπικό και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Έχουμε σήμερα παραπάνω από 1.200 μονάδες που λειτουργούν στη χώρα από εκεί που παραλάβαμε 567 και βέβαια θα προσθέσουμε και άλλες με τη δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος, έτσι ώστε όταν αντιμετωπίσουμε την επόμενη γρίπη, ενδεχομένως την επόμενη πανδημία -γιατί κάποια στιγμή μπορεί να το ξαναβρούμε μπροστά μας αυτό- να είμαστε πολύ πιο έτοιμοι».

«Και να μην ξεχνάμε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι εδώ μόνο για τους ασθενείς Covid, είναι εδώ για όλους τους Έλληνες οι οποίοι αρρωσταίνουν, ασχέτως οικονομικής δυνατότητας. Είναι ένα Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και χρέος μας είναι να το κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο αποτελεσματικό και ακόμα πιο ανθρώπινο, γιατί είναι ανθρώπινο. Το ανθρώπινο πρόσωπό του είστε πάνω απ’ όλα εσείς», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τώρα όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες»

«Ξέρετε καλά ότι και στην Θεσσαλονίκη προχωρήσαμε σήμερα και στην επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Όταν απειλείται η υγεία, που είναι το υπέρτατο δημόσιο αγαθό, για εμένα δεν υπάρχει κρατική και ιδιωτική δράση. Όλες οι δράσεις γίνονται δημόσιες καθώς η αποστολή τους για ένα διάστημα είναι εθνική. Το είχα περιγράψει αυτό από τον περασμένο Απρίλιο, στη Βουλή, όταν είχα πει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συναντηθούν σε αυτήν την κοινή προσπάθεια ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οι πολίτες μας βοηθούν με την τήρηση των μέτρων»

Συνομιλώντας με τους νοσηλευτές ο πρωθυπουργός στάθηκε στα λόγια που ίδιοι του είπαν, στην ανάγκη δηλαδή οι πολίτες να κάνουν λίγη ακόμα υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση και να τηρούν τα μέτρα για να βοηθήσουν το έργο τους.

«Αυτός ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, είναι μία μάχη ατομική και συλλογική που πρέπει να δώσουμε όλοι μας, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Αυτό το πράγμα πραγματικά πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας, να κάνουμε όλοι υπομονή. Να κάνουμε ένα τείχος απέναντι σε αυτόν τον ιό, να μπορέσουμε να τον σταματήσουμε και να γυρίσουμε όλοι πίσω στην κανονικότητά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη, που ταξίδεψε στο Ιπποκράτειο προερχόμενη από Ρέθυμνο.

kyr-mitsotakis-se-ethelontries-nosileytries-vathia-patriotiki-i-praxi-sas2

«Το μήνυμα της ανάγκης να κάνουμε λίγο υπομονή ακόμα και να συμμορφωθούμε με τα αυτονόητα μέτρα τα οποία μας έχει υποδείξει η πολιτεία, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να ακούγεται από εσάς. Και πολύ μεγαλύτερη ισχύ όταν ακούγεται από εσάς σε σχέση με όταν το λέμε εμείς. Και πιστεύω ότι τώρα έχουμε ένα πρόσθετο όπλο στην φαρέτρα μας: Ξέρουμε πια ότι θα έχουμε στην διάθεση μας από τις αρχές Ιανουαρίου εμβόλια, ούτε κάν εμβόλιο, παραπάνω από ένα εμβόλιο τα οποία δουλεύουν, είναι ασφαλή και είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά. Έχουμε κάνει ήδη τον σχεδιασμό μας για τον μαζικό εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού. Το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους αλλά θα υπάρχει προτεραιοποίηση και οι πρώτοι που θα το πάρετε είστε οι υγειονομικοί, γιατί είστε στην πρώτη γραμμή, γιατί κινδυνεύετε περισσότερο και γιατί πάνω από όλα εσείς πρέπει να προφυλαχτείτε, ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε με την σειρά σας τους ασθενείς οι οποίοι σας έχουν ανάγκη» απάντησε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι νοσηλευτές ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό πολιτική μέριμνα για το ΕΣΥ η οποία θα είναι ισάξια της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης που έχουν επιδείξει οι υγειονομικοί, μετά από χρόνια δυσκολιών. «Έπρεπε να ακουστεί αυτό το οποίο είπατε και θα κάνουμε κι εμείς αυτό το οποίο πρέπει», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ