Μακρή “περίπου 60.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών έγιναν την τρέχουσα σχολική χρονιά”

177
0
()

16.184 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών και 43.737 προσλήψεις αναπληρωτών πραγματοποιήθηκαν την τρέχουσα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή. Μάλιστα, αναφορικά με τον κλάδο ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών, δεν βρέθηκαν υποψήφιοι για την κάλυψη των κενών στην πρώτη και δεύτερη φάση.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Γεωργίου Λαμπρούλη με θέμα «Άμεση κάλυψη των αναγκών σε σχολικούς νοσηλευτές», η κ. Μακρή ανέφερε ότι για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία που παρέχει δυνατότητα πρόσληψης ως προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης που είναι ενταγμένοι στον αξιολογικό πίνακα κατάταξης Α΄ του ΑΣΕΠ του κλάδου ΠΕ8702 της Νοσηλευτικής.

Επίσης ψηφίστηκε τροπολογία, με την οποία προβλέπεται ότι ειδικά για το σχολικό έτος 2021-2022 στις περιπτώσεις μη κάλυψης των λειτουργικών αναγκών για θέσεις ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, λόγω εξάντλησης των υποψηφίων από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, οι οικείοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης μπορούν να εκδίδουν τοπική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου.

Συγκεκριμένα, η Ζέττα Μακρή ανέφερε:

Μέχρι και τις 4.10.2021 έχουν προσληφθεί συνολικά 2.018 αναπληρωτές κλάδου ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, με ποσοστό κάλυψης 79% για τους πρώτους και 68% για τους δεύτερους. Με δεδομένο ότι 36 αναπληρωτές δεν ανέλαβαν υπηρεσία, σύμφωνα με τα στοιχεία από το ΟΠΣΥΔ, απασχολούνται 1.179 αναπληρωτές ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών ενεργά σε σχολεία της χώρας. Άρα τα κενά που απέμεναν τότε ήταν 330.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Απειλές δέχεται η 24χρονη θύμα ομαδικού βιασμού στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της

Στη συνέχεια στις 8/11/2021 μέσω ειδικής πρόσκλησης καλύφθηκαν 76 κενά σχολικών νοσηλευτών και στις 22/11/2021 καλύφθηκαν ακόμη 45. Στις 8/12/2021 εκδόθηκε μία ακόμη ειδική πρόσκληση για την κάλυψη λειτουργικών κενών μελών ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τα 153 κενά των σχολικών νοσηλευτών που δόθηκαν προς κάλυψη τελικά καλύφθηκαν τα 49.

Πρέπει να τονίσω ότι ήδη από την πρώτη φάση πρόσληψης των μελών ειδικού βοηθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού παρατηρήθηκαν ελλείψεις υποψηφίων, με τη σημαντικότερη έλλειψη να παρουσιάζεται στον κλάδο ΠΕ25 των Σχολικών Νοσηλευτών.

Ενδεικτικά, στην πρώτη φάση των προσλήψεων υπήρχαν 92 επιπλέον κενά του κλάδου ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και δεν βρέθηκαν, κύριε συνάδελφε, υποψήφιοι. Ομοίως και στη δεύτερη φάση πρόσληψης υπήρξαν 35 κενά και πάλι δεν βρέθηκαν υποψήφιοι.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου του 2021 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας με την οποία εφεξής παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης ως προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής εκπαίδευσης που είναι ενταγμένοι στον αξιολογικό πίνακα κατάταξης Α΄ του ΑΣΕΠ του κλάδου ΠΕ8702 της Νοσηλευτικής, εφόσον οι λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε σχολικούς νοσηλευτές αυτού του κλάδου δεν μπορούν να καλυφθούν από τα μέλη που είναι ενταγμένα στον αξιολογικό πίνακα Γ1 του ΑΣΕΠ του οικείου κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 και bonus σε συγκεκριμένους τομείς του δημοσίου το 2022

Επίσης επανακαθορίζεται η διαδικασία κάλυψης των κενών θέσεων σε σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και για τα ΚΕΔΑΣΥ, μέσω ειδικής πρόσκλησης πρόσληψης, εφόσον διαπιστώνεται αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών αναγκών.

Τέλος, με τροπολογία που περιλάβαμε στον νόμο 4876/2021, που δημοσιεύθηκε στις 23/12/2021, προβλέπεται ότι ειδικά για το σχολικό έτος 2021-2022 στις περιπτώσεις μη κάλυψης των λειτουργικών αναγκών για θέσεις ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών και ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, λόγω εξάντλησης των υποψηφίων από τους πίνακες του ΑΣΕΠ, οι οικείοι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης μπορούν να εκδίδουν τοπική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ή μειωμένου ωραρίου, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου μέχρι τη λήξη του διδακτικού έτους.

Για να καλυφθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες φέτος κάναμε 16.184 μόνιμους διορισμούς και σ’ αυτούς περιλαμβάνουμε και τους 4.500 διορισμούς που έγιναν πέρσι στην ειδική αγωγή -για πρώτη φορά στα εκπαιδευτικά χρονικά- σ’ ό,τι αφορά τους άλλους διορισμούς μετά από πάρα πολλές δεκαετίες.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ