Μαδάνε τη μαργαρίτα για το πως θα ανοίξει η αγορά. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο

35
0
()

Μαδάνε τη μαργαρίτα για το πως θα ανοίξει η αγορά. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο

«Είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ξεκαθάρισε, μιλώντας στον Alpha, ο Στέλιος Πέτσας, κάνοντας λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία. Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή.

«Είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, δεν πέφτουν ακόμα τα κρούσματα, δεν αποσυμφορούνται οι ΜΕΘ με το βαθμό που θα θέλαμε, οι επιστήμονες είναι πολύ επιφυλακτικοί για οποιοδήποτε περαιτέρω άνοιγμα» τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε 3ο κύμα, καλύτερο το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν. Να δείξουμε όλοι αυτοσυγκράτηση, να προσέξουμε τις επαφές μας. Με την οικογένεια μας, με το στενό κύκλο μας να μείνουμε σπίτι για να περιορίσουμε τη τη διασπορά» τόνισε.

Εξήγησε ότι αρκετές εβδομάδες μείναμε σε καθεστώς λοκντάουν θα παραμείνουμε έως τις 7 του μήνα στις βασικές μας δραστηριότητες. «Είναι αχτίδα αισιοδοξίας το εμβόλιο ας φροντίσουμε αυτό να γίνει χωρίς προβλήματα» σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Στέρεη και ανθεκτική παραμένει η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού στην επικράτεια, με κάποιες «κόκκινες» περιοχές να αποτελούν ακόμη πιο γερούς κρίκους σε αυτήν την αλυσίδα.

Τα 1.677 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ σε 50 περιοχές της χώρας, η αρνητική «πρωτιά» για τρίτη συνεχόμενη ημέρα της Αττικής στα θετικά κρούσματα και η μεγάλη πίεση υπό την οποία λειτουργεί το ΕΣΥ με τους 3.772 ασθενείς εκ των οποίων οι 578 διασωληνωμένοι, υψώνουν ισχυρά απαγορευτικά για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η επιδημιολογική εικόνα – την οποία αποτύπωσε με μελανά στοιχεία και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση- είχε απασχολήσει χθες και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Κατά πληροφορίες, οι ειδικοί «σχεδίασαν» τον σκούρο επιδημιολογικό χάρτη με τις επιβαρυμένες «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον χάρτη δεν επιτρέπεται η άρση των περιορισμών.

Ιδίως για το λιανεμπόριο, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση, τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι τυχόν επαναλειτουργία θα αποβεί καταστροφική όσον αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού, λόγω της χριστουγεννιάτικης περιόδου και του συνωστισμού που θα δημιουργηθεί. Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο 48ωρο.

Γιατί ανησυχεί ο καθηγητής Τσιόδρας

Η διαπίστωση για την αργή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης και της αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, έγινε εμφατικά από τον υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, ο οποίος μάλιστα μετέφερε την ανησυχία τη δική του και του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, για 10 περιοχές της χώρας, και ιδίως για τη δυτική Αττική. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Παράλληλα, η διασπορά παραμένει μεγάλη, καθώς κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε τουλάχιστον 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ σε περίπου 28 εξ αυτών είναι δεκάδες τα κρούσματα.
xartis9_12

Η Αττική παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα «πρωταθλήτρια» σε αυτόν τον πανελλαδικό αγώνα αρνητικών καταγραφών, δηλαδή ημερήσιων κρουσμάτων. Στο λεκανοπέδιο επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο 365 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η μέχρι πρότινος «πρωταθλήτρια», η Θεσσαλονίκη, με 317 κρούσματα. Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική, ειδικότερα στην Αττική ήταν η μείωση της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Λάρισα επανήλθε στην… τρίτη θέση πανελλαδικά με 103 περιστατικά, στη Δράμα εντοπίdτηκαν 35 κρούσματα, στην Πιερία 43, στο Κιλκίς 26, στην Πέλλα 55, στην Ημαθία 40 και στη Φλώρινα 25. Οι Σέρρες, επίσης, ήταν μια από τις επιβαρυμένες περιοχές χθες με 52 νέες μολύνσεις.

Ενα άλλο ανησυχητικό στοιχείο, που επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, είναι η αύξηση κατά 5% σε διάστημα ενός μήνα στις νέες διαγνώσεις που αφορούν στους πολίτες 75 ετών και άνω, όπως και εκείνους στην ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών. Τα άτομα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μόλυνση αλλά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, με αποτελεσμα να χρειάζονται συνήθως νοσηλεία, σε απλή κλίνη αλλά και σε ΜΕΘ. Υπό αυτά τα δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτή η πίεση που θα συνεχίσει να ασκείται στο σύστημα υγείας, με τις νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στις προαναφερθείσες ηλικιακές ομάδες.

Η Δυτική Αττική πάνω από το 50% των κρουσμάτων στην Αττική

Η Αττική για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην πρώτη θέση

Η Αττική παραμένει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα «πρωταθλήτρια» σε αυτόν τον πανελλαδικό αγώνα αρνητικών καταγραφών, δηλαδή ημερήσιων κρουσμάτων. Στο λεκανοπέδιο επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο 365 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η μέχρι πρότινος «πρωταθλήτρια», η Θεσσαλονίκη, με 317 κρούσματα.

Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική, ειδικότερα στην Αττική ήταν η μείωση της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Έτσι θα γίνονται την επόμενη εβδομάδα τα self tests. Προσπάθεια για Πάσχα με ανοιχτές εκκλησίες και τεστ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό Υγείας στη Δυτική Αττική, η οποία κουβαλά υψηλό φορτίο σε σχέση με τις άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου (Βόρειος, Νότιος, Ανατολικός και Κεντρικός τομέας Αττικής, Πειραιάς, Νησιά). Στη Δυτική Αττική η επίπτωση της επιδημίας είναι μεγάλη τις τελευταίες 14 ημέρες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνονται και καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή της νότιας Ελλάδας η οποία έχει επιβάρυνση ανάλογη με εκείνη των «κόκκινων» περιοχών της βόρειας Ελλάδας.

Το υπόλοιπο λεκανοπέδιο βρίσκεται στο «πορτοκαλί» επίπεδο επιδημιολογικής επίπτωσης, που μεταφράζεται σε 50 έως 149 κρούσματα κορωνοϊού ανά 100.000 πληθυσμού.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής. Έως και χθες νοσηλεύονταν 38 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στο Θριάσιο, άλλοι 16 στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, 75 στο Αττικόν, 23 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 24 στο Τζάνειο.

Οι άλλες περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στην επικράτεια για τις οποίες υπάρχει μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι οι εξής: Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ξάνθη, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Φλώρινα, Λάρισα.

Πίεση στο ΕΣΥ, σταθεροποίηση στις ΜΕΘ

Ιδιαίτερη αναφορά στην πιεστική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία έκανε κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, στα νοσοκομεία οι εισαγωγές είναι ίσες με τα εξιτήρια, ενώ η εικόνα στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη: υπάρχει 83% κάλυψη πανελλαδικά, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Οι διασωληνωμένοι είναι 578 και η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Οι 172 (29,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75,8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Ο υπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθώς έπειτα από πέντε εβδομάδες lockdοwn έπρεπε να υπήρχαν άλλα αποτελέσματα στο επιδημιολογικό φορτίο. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μαγιορκίνης, τα κρούσματα που καταγράφονται είναι όσα καταγράφονταν και στις αρχές Νοεμβρίου, πριν από την καραντίνα, αλλά έχει μειωθεί ο δείκτης μετάδοσης της λοίμωξης.

Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις ηλικίες 40-64 ετών, ανέφερε ο κ. Κικίλιας, ενώ οι νοσηλείες αφορούν άτομα ηλικίας 75 και άνω καθώς και 65 και άνω.

Η στρατηγική των τεστ

Σε αντίθεση με την πίεση του ΕΣΥ, στην οποία επέμεινε ο κ. Κικίλιας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα για ό,τι ακολουθεί, βασιζόμενος στο μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά. Το τρέχον έτος γιορτάσαμε διαφορετικά τις Απόκριες και το Πάσχα, έτσι θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα. Με μια διαφορά όμως: Τώρα φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό το φως είναι το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ωστόσο από το protothema.gr για τη στρατηγική του ελέγχου του πληθυσμού (testing) και σε αυτή τη φάση και στην επόμενη του εμβολιασμού, καθώς και για τον αριθμό των τεστ που απαιτούνται δεν έδωσε διευκρινίσεις. «Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες.

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, έχει γίνει σαφές σε όλα τα κράτη της ΕΕ ότι όσο περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσο καλύτερα είναι. Ανταποκρινόμαστε καλά και βελτιώνουμε συνέχεια τον έλεγχο. Ας μην ξεχνάμε ότι στο οπλοστάσιο πλέον είναι και τα rapid test, που μας δίνουν γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Η χώρα μας έχει θέσει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές αναφορικά με τα rapid test από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο κ. Πρεζεράκος.

Η επιβάρυνση των ΜΕΘ

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 578 άνθρωποι – ο ημερήσιος απολογισμός των θυμάτων ήταν 95 και συνολικά 883 μέσα στον Δεκέμβριο. Από τους διασωληνωμένους οι 276 είναι στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, και οι 153 στα νοσοκομεία της Αττικής.
ilikia9_12

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορωνοϊό είναι στο 83% σε επίπεδο επικράτειας, στο 77% στην Αττική και στο 91% για τη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται πως ο μέσος όρος παραμονής ενός ασθενή σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και ο μέσος όρος διασωλήνωσης είναι 10-11 ημέρες.

“Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα, με αυτήν την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ερώτημα είναι εάν προτεραιοποιούμε ως κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων που είναι αλληλεγγύη, αγάπη, αλληλοστήριξη, σεβασμός στους πιο ηλικιωμένους, προστασία για τις ευπαθείς ομάδες, εκτίμηση και σεβασμό στην προσπάθεια γιατρών και υγειονομικών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλου του κρατικού μηχανισμού ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα;” διερωτήθηκε ο κ. Κικίλιας.

Και συνέχισε με καταιγιστικά ρητορικά ερωτήματα: “Είμαστε μία κοινωνία αλληλεγγύης; Είμαστε εμείς οι Έλληνες με μεγάλη καρδιά και μεγάλη ψυχή σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά; Έχουμε συναίσθηση του ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα Νοσοκομεία μας; Εάν υποθέσουμε ότι προχωράμε σε μία περαιτέρω χαλάρωση στις επόμενες ημέρες, εάν οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν πέσουν, δεν μειωθούν οι νοσηλευόμενοι στα Νοσοκομεία μας, το ερώτημα το οποίο τίθεται, ένα ερώτημα απλό και σκληρό όμως, είναι πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, είναι πώς μπορεί να βρει κάποιος ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, εάν και εφόσον ξανααυξηθούν τα κρούσματα, και μάλιστα ραγδαία, μετά από μία χαλάρωση;”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  1.607 τα νέα κρούσματα. 78 θάνατοι, 847 διασωληνωμένοι. Στη 42η θέση εμβολιασμών η Ελλάδα. 272 ημέρες για κανονικότητα

Τα διαφορετικά εφετινά Χριστούγεννα

“Aυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Η γιορτή της αγάπης και της αλληλεγγύης και ο σεβασμός στους ηλικιωμένους, η συμπαράσταση μας στους γιατρούς και νοσηλευτές βρίσκονται από τη μία πλευρά και από την άλλη το ατομικό μας συμφέρον και αν αυτό θα μας οδηγήσει στο να συμπεριφερθούμε ανεύθυνα” είπε ο υπουργός Υγείας, βάζοντας στη ζυγαριά τα κρίσιμα μεγέθη, τις συμπεριφορές που θα καθορίσουν τις ημέρες των γιορτών και την επίδραση τους στην επιδημία και στο ΕΣΥ.

Mάλιστα, ο υπουργός Υγείας προέτρεψε ακόμη και η ανταλλαγή των χριστουγεννιάτικων δώρων να αναβληθεί για λίγο καιρό, προκειμένου να προασπιστεί η δημόσια Υγεία. “Να ξεχάσουμε τις συνήθειές μας ενδεχομένως που είναι η αγάπη, η ζεστασιά, η εστία η οικογενειακή ή να το κάνουμε με πιο πολύ φειδώ, πιο συντηρητικά, πιο προσεκτικά, αντιλαμβανόμενοι πόσοι άνθρωποι αγωνιούν στις μέρες μας στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έχοντας τη νόσο COVID-19 ή νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία ή δουλεύουν στα Νοσοκομεία” ζήτησε ο κ. Κικίλιας από τους Έλληνες.

Καταλήγοντας δήλωσε αισιόδοξος ότι “υπάρχει φως στο τούνελ”, δηλαδή τα εμβόλια που αναμένονται με την έλευση της νέας χρονιάς, και για τα οποία θα υλοποιηθεί μια εθνική εκστρατεία όπου θα συμμετάσχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, η ελληνική Εκκλησία, οι Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, τα εμπορικά, επαγγελματικά, επιστημονικά Επιμελητήρια, οι κοινωνικοί εταίροι, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, συνδικαλιστικοί φορείς, ΜΚΟ.

Αναβάθμιση στη στρατηγική των τεστ

Φως στην άκρη του τούνελ ανέφερε ότι υπάρχει και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος βασιζόμενος στο μεγάλο εμβολιαστικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται στη χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά. Το τρέχον έτος γιορτάσαμε διαφορετικά τις Απόκριες και το Πάσχα, έτσι θα γιορτάσουμε και τα Χριστούγεννα. Με μια διαφορά όμως: Τώρα φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ κι αυτό το φως είναι το εμβόλιο» είπε χαρακτηριστικά.

Ανατρέχοντας στην αρχή της επιδημίας ο κ. Πρεζεράκος ανέφερε ότι από τις 24 Φεβρουαρίου που έγιναν οι πρώτοι 200 έλεγχοι, έγιναν άλματα και μέςα σε λίγους μήνες δεκαπλασιάστηκε η δυνατότητα διενέργειας ελέγχων, με καινούριους αναλυτές στα δημόσια εργαστήρια και στα νοσοκομεία, με καλύτερη στελέχωση των εργαστηρίων και με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πρόσθεσε ακόμη πως το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ είναι στη φάση αναβάθμισης της στρατηγικής στο τέστινγκ, με περισσότερους ελέγχους.

Ερωτηθείς ωστόσο από το protothema.gr για τη στρατηγική του ελέγχου του πληθυσμού (testing) και σε αυτή τη φάση και στην επόμενη του εμβολιασμού, καθώς και για τον αριθμό των τεστ που απαιτούνται δεν έδωσε διευκρινίσεις. «Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες. Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, έχει γίνει σαφές σε όλα τα κράτη της ΕΕ ότι όσο περισσότερα τεστ κάνουμε, τόσο καλύτερα είναι. Ανταποκρινόμαστε καλά και βελτιώνουμε συνέχεια τον έλεγχο. Ας μην ξεχνάμε ότι στο οπλοστασιο πλέον είναι και τα rapid test, που μας δίνουν γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Η χώρα μας έχει θέσει τις πιο αυστηρές προδιαγραφές αναφορικά με τα rapid test από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο κ. Πρεζεράκος.

Γεωργιάδης

Ασφαλώς τα κομμωτήρια έχουν προτεραιότητα για άνοιγμα» τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με το πώς θα ανοίξουν ξανά οι επιχειρήσεις.

«Oι αποφάσεις είναι ίδιες με του Απριλίου, το lockdown είναι αυστηρό ήδη» πρόσθεσε και τόνισε πως το σχολικό έτος μπορεί να αναπληρωθεί εφόσον προστεθούν ώρες, ωστόσο ο τζίρος που χάνεται από τις επιχειρήσεις δεν αναπληρώνεται.

«Θα γίνουν ανακοινώσεις συνολικά και θεσμικά, το click away θα μπορούσε να είναι μια λύση, δεν μπορεί να αντικαταστήσει την λιανική πώληση, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε πως όσον αφορά τα επόμενα βήματα, «Όταν εγκρίνουν οι λοιμωξιολόγοι oι οποίοι συνεδριάζουν θα τα πούμε».

Αυτή την Κυριακή επιτρέπεται να είναι ανοικτά τα σούπερ μάρκετ, είναι προαιρετικό για όποιο θέλει να ανοίξει, ξεκαθάρισε.

Σχετικά με ένα τρίτο κύμα και άρα ένα τρίτο lockdown, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «το να λες δημόσια ότι αποκλείεις κάποια εξέλιξη δεν γίνεται, δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις όλα στον αέρα, δεν μπορούμε να έχουμε κανονικότητα πριν το εμβόλιο. Το «κύμα» είμαστε εμείς. Όσο δεν μειώνεται η κινητικότητα όσο θα εξαπλώνεται ο ιός».

Όσον αφορά το εμβόλιο ο υπουργός ανέφερε πως αδημονεί. «Αδημονώ για το εμβόλιο, μακάρι να με καλέσουν από τους πρώτους να το κάνω».

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ