Μία ερώτηση στη Βουλή για τα χάλια του δικτύου ύδρευσης σε Μαρκόπουλο και Πόρτο Ράφτη. 8 ημέρες διαρροή στην Σπετσών (Νταρδέ)

226
5
(3)

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Υποδομών και Μεταφορών για τα σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα Ύδρευσης & Αποχέτευσης Δήμου Μαρκοπούλου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.

Χάνουμε νερό στη πόλη του Ηρακλείου ! - 104fm.gr

Αναλυτικά, στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Στο Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας εδώ και χρόνια υπάρχουν και αυξάνονται τα σοβαρά προβλήματα στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Η κατάσταση που επικρατεί είναι παράγοντας υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, γεννώντας δικαιολογημένα οργή και αγανάκτηση. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όπου ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται λόγω των παραθεριστών τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Συγκεκριμένα για την ύδρευση:

– Το παμπάλαιο δίκτυο (351 χλμ) περιλαμβάνει 15 χλμ από αμίαντο και 35 χλμ από σίδηρο που χρήζουν άμεσης αντικατάστασης.

– Το δίκτυο έχει απώλειες έως και 43,50% που οφείλονται κατά 40% σε απώλειες λόγω διαρροών και 60% λόγω κλοπών και σφαλμάτων μετρητών. Εξαιτίας αυτού, ο Δήμος Μαρκοπούλου βρέθηκε υπερχρεωμένος πολλές φορές στο παρελθόν, επιδοτήθηκε από το κράτος και τέθηκε σε επιτήρηση.

Για την αποχέτευση:

– Από το 1992 με τον πρώτο σχεδιασμό της ΕΥΔΑΠ για την αποχέτευση στο Δήμο Μαρκοπούλου, το Μαρκόπουλο καλύπτεται κατά 50% ενώ στο Πόρτο Ράφτη δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο λειτουργούντα αγωγού αποχέτευσης.

– Η τελευταία χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014-2020 για έργα προϋπολογισμού 28.719.648 ευρώ κινδυνεύει να χαθεί λόγω καθυστερήσεων των εργολαβιών.

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης, με τους κατοίκους της περιοχής να στερούνται το κοινωνικό αγαθό του νερού και το δικαίωμα στην αποχέτευση, προστατεύοντας ταυτόχρονα το θαλάσσιο και ευρύτερο περιβάλλον. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στους άλλους δήμους της Ανατολικής Αττικής.

Η ΕΥΔΑΠ μπορεί να αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα τις επεμβάσεις που είναι αναγκαίες, χωρίς την περαιτέρω επιβάρυνση των κατοίκων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

– Ποια θα είναι η συμβολή στα εκρηκτικά προβλήματα ύδρευσης & αποχέτευσης του Δήμου Μαρκοπούλου;

– Ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβουν για τις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση αντικατάσταση των επικίνδυνων τμημάτων δικτύων ύδρευσης και τη σταδιακή ανακατασκευή του συνόλου των δικτύων;

– Ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβουν ώστε να αποχετευτεί το σύνολο του Πόρτο Ράφτη και να διαφυλαχθεί το θαλάσσιο περιβάλλον και ο υδροφόρος ορίζοντας;»

Ως porto-rafti.gr να ενημερώσουμε ότι ακόμα τρέχει (εδώ και 8 ημέρες) το νερό στην οδό Σπετσών στην περιοχή Νταρδέ του Πόρτο Ράφτη. Η μικρή διαρροή της πρώτης και δεύτερης ημέρας, έχει πλέον γίνει μεγάλη αφού αυτοκίνητα πατούν πάνω στην σπασμένη σωλήνα και κάνουν μεγαλύτερη τη διαρροή. Σφήκες και άλλα έντομα έχουν μαζευτεί στο νερό που έχει μαζευτεί και σε μερικά σημεία είναι στάσιμο, ενώ το χώμα έχει “ποτίσει” και υπάρχουν σημεία με λάσπη. Να πούμε λοιπόν συγχαρητήρια για την απραξία που δείχνει το συνεργείο που είναι υπεύθυνο για τις βλάβες του δικτύου, αν και έχει ενημερωθεί τηλεφωνικά πάνω από 5 φορές. Να θυμίσουμε οι εκλογές έρχονται.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 3

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ