Μέχρι την Παρασκευή οι αποφάσεις για αυστηρά lockdown σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη. Τι θα ισχύσει για τα σχολεία

1307
0
()

Για την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα, τα οποία σε συνδυασμό με την αύξηση των εμβολιασμών θα οδηγήσουν στον περιορισμό των κρουσμάτων, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών Χαράλαμπος Γώγος. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ειδικοί θα λάβουν αποφάσεις, μέχρι την Παρασκευή, για την Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη.

Μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς και τους οδηγεί στις αποφάσεις είναι η ταχύτητα αύξησης πίεσης στο σύστημα υγείας. «Θέλουμε οι ασθενείς να έχουν αξιοπρεπή νοσηλεία» είπε εμφατικά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι οι ειδικοί μελετούν τα κλινικά δεδομένα, που δεν είναι πάντα κακά. Σύμφωνα με όσα είπε, το RT είναι σταθερά κοντά στο 1, «ανεβαίνει λίγο, κατεβαίνει λίγο». Μάλιστα, αυτή τη στιγμή η κατάσταση δεν είναι κακή, αλλά ανησυχητική, αλλά στην επιτροπή προσπαθούν να βρίσκονται μπροστά από τον ιό.

Ο κ. Γώγος, αναφερόμενος στις συνεδριάσεις των επιτροπών, υπογράμμισε ότι οι συνεδριάσεις είναι πολύωρες, επειδή επιχειρούν να ισορροπήσουν, υπολογίζοντας την οικονομία, την ψυχολογία των πολιτών, αλλά και την αναγκαιότητα των μέτρων.

«Αυτό που εμείς καταγράφουμε είναι τα δεδομένα και τα συνδυάζουμε για να λέμε αν πρέπει να πάρουμε επιπλέον μέτρα. Εμείς λέμε ότι υπάρχει επιβάρυνση και τα μέτρα τίθενται από την Πολιτική Προστασία, προσαρμοσμένα στις εισηγήσεις μας» πρόσθεσε.

Aναμένονται αποφάσεις για Αχαΐα και Θεσσαλονίκη

Σε ερώτηση για την κατάσταση στην Πάτρα, ανέφερε ότι εκεί παρατηρήθηκε «επιθετική αύξηση και διασπορά», καθώς εντοπίστηκε και το βρετανικό στέλεχος που είναι πιο μεταδοτικό. «Αυτή τη στιγμή, σε αυστηρή επιτήρηση είναι μόνο η Πάτρα. Όμως αναμένονται αποφάσεις και για την υπόλοιπη Αχαΐα, διότι δεν υπάρχει επιδημική επιβάρυνση αλλά υπάρχουν μετακινήσεις και επικοινωνία κατοίκων από περιοχή σε περιοχή» σημείωσε.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι αυτές τις ημέρες γίνεται ευρεία συζήτηση για τα δεδομένα σε Θεσσαλονίκη και Αχαία. Μέχρι την Παρασκευή θα αποφασίσουν τι θα γίνει, όπως ειπε.

Για το βρετανικό στέλεχος, ο κ. Γώγος απάντησε ότι -σύμφωνα με τις μελέτες- είναι πιο μεταδοτικό και επεσήμανε πως τα παιδιά ακολουθούν την αύξηση που υπάρχει στους ενήλικες, με αυτό το στέλεχος.

Σ.Σ. σε περίπτωση αυστηρού lockdown σε Αχαϊα και Θεσσαλονίκη θα διακοπεί η δια ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες όπως και στην Αττική ενώ θα συνεχίσει να δουλεύουν δια ζώσης οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής

Τι ανακοινώθηκε σήμερα για την Αττική

Μόνο με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην Αττική στο πλαίσιο των νέων περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν από αύριο έως και τις 28 Φεβρουαρίου για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η τηλεκπαίδευση αφορά την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.

Εξαιρετικώς επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του περασμένου Νοεμβρίου.

Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 το πρωί ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Οι κανόνες για την τηλεκπαίδευση έχουν οριστεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς με σχετικές υπουργικές αποφάσεις ενώ το υπουργείο Παιδείας θα ξαναστείλει στα σχολεία νέες αναλυτικές οδηγίες και κυρίως όσον αφορά στο τεχνικό «κομμάτι», προκειμένου να διευκολυνθούν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι καθηγητές, οι μαθητές και οι γονείς.

Οπως και στο προηγούμενο διάστημα η υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, θα γίνει μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία καθιστά δυνατή την απευθείας μετάδοση (ήχου και εικόνας) του μαθήματος προς τους μαθητές με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex .

Μηδενική είναι η χρέωση δεδομένων για την πρόσβαση σε όλες τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση από τους παρόχους Cosmote, Vodafone, Wind, Forthnet.

Οι οδηγίες για την τηλεκπαίδευση

Οδηγίες στις σχολικές μονάδες σχετικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Επισημαίνεται εκ νέου ότι στις περιοχές της Επικράτειας, στις οποίες θεσπίζεται το έκτακτο μέτρο της αναστολής της διά ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας σχολικών μονάδων / τμημάτων Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης, προς τον σκοπό αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, παρέχεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύμφωνα με τα κατωτέρω:

⮚ την με αρ. πρωτ. 120126/ΓΔ4/12-09-20 Υ.Α. (Β΄ 3882), όπως έχει τροποποιηθεί με την με αρ. πρωτ. 131451/ΓΔ4/30-09-20 Y.A. (Β΄ 4264) και την με αρ. πρωτ. 155689/ΓΔ4/14-11- 20 Y.A. (Β΄ 5044).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  500% πάνω οι θάνατοι στην Ελλάδα λόγω COVID το τελευταίο πεντάμηνο. Το Φθινόπωρο πετάμε τις μάσκες λόγω ανοσίας

⮚ την με αρ. πρωτ. 155692/ΓΔ4/14-11-20 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Οδηγίες και πληροφορίες για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση».

⮚ την με αρ. πρωτ. 156645/ΓΔ4/16-11-20 εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα: «Επέκταση ωρολογίου προγράμματος» Σημειώνεται ότι οι σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης συνεχίζουν τη δια ζώσης Εκπαίδευση.

Οι απουσίες των μαθητών στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης καταγράφονται σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης και προσμετρώνται στο γενικό σύνολο των απουσιών των μαθητών. Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή, που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά.

Αποτελέσματα σε 2.5 εβδομάδες, αν τηρηθούν τα μέτρα

Ο καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα πως με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων και την αύξηση των εμβολιασμών μέχρι τον Απρίλιο η κατάσταση θα καλυτερεύσει.

«Όλα τα μέτρα έχουν στόχο τη μείωση της κινητικότητας. Αν τηρηθούν, σε 2.5 εβδομάδες θα έχουμε (θετικά) αποτελέσματα. Οι ίδιοι οι πολίτες πρέπει ενσυνείδητα να καταλάβουμε πως περιορίζουμε τον ιό» είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε τη σημαντικότητα της μάσκας και την αποφυγή συγχρωτισμών.

Πλεονέκτημα τα εμβόλια
Ειδικά για τους εμβολιασμούς, τόνισε ότι τα εμβόλια είναι βασικό πλεονέκτημα στην ανάσχεση του ιού, καθώς οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό κατά 67% λιγότερο και δεν νοσούν οι ίδιοι, κάτι που θα οδηγήσει και σε αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

Σημαντικό είναι να εμβολιαστούν όσοι κινδυνεύουν να νοσηλευτούν, δηλαδή οι ευπαθείς ομάδες, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι η μαζική εμφάνιση των εμβολίων, η ίδια η επιθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί, αλλά και η παραλαβή του εμβολίου της Johnson&Johnson σύντομα είναι θετικά στοιχεία.

Τέλος, σε ερώτηση για τη λειτουργία των εκκλησιών, ο καθηγητής απάντησε «Το lockdown πρέπει να είναι lockdown. Όσες περισσότερες δραστηριότητες περιορίζονται, τόσο καλύτερα».

  • Τα «σκληρά» επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων δύο εβδομάδων και η κλιμάκωσή τους,
  • η κυκλοφορία των μεταλλαγμένων στελεχών,
  • η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά ηλικίας 0-9 χρόνων, και κυρίως
  • η σιωπηρή αναδρομή στις ημέρες του περασμένου Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη απ’ όπου ξεκίνησε το δεύτερο κύμα (η πόλη αρχικά και στη συνέχεια όλη η βόρεια Ελλάδα βρέθηκε στη λαίλαπα της επιδημίας κορωνοϊού χωρίς να μπορέσει να την ελέγξει)

ήταν οι τέσσερις παράγοντες που έκριναν χθες την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια την απόφαση της κυβέρνησης για το γενικό «απαγορευτικό» (lockdown) στην Αττική.

Σημειωτέον, το «απαγορευτικό» βρήκε το ΕΣΥ στην Αττική με 929 ασθενείς στις κλινικές του.

Το Λεκανοπέδιο από αύριο και μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται και πάλι σε κλοιό αυστηροποιημένων περιοριστικών μέτρων – θα παρουσιαστούν αναλυτικά σήμερα το μεσημέρι από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Τα βασικά είναι η αναστολή του λιανεμπορίου και της δια ζώσης εκπαίδευσης για κάθε σχολική βαθμίδα, πλην της ειδικής αγωγής. Επικαλούμενος την εμπειρία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «όσο πιο γρήγορα εφαρμόζονται οι περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται και, όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο το αποτέλεσμά τους».

Στο μεταξύ, στη σημερινή τακτική τους συνεδρίαση οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να βάλουν στο…επιδημιολογικό μικροσκόπιο και πάλι τη Θεσσαλονίκη η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε φάση αναζωπύρωσης της επιδημίας, αλλά και την Αχαΐα (καταγράφηκαν 97 νέα κρούσματα) και την κεντρική Εύβοια στην οποία καταμετρήθηκαν άλλα 87 κρούσματα κορωνοϊού.

Οι παράγοντες που έκριναν την εισήγηση της Επιτροπής

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες 1.526 κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, υπερδιπλάσια από εκείνα της Δευτέρας, και σε κάθε περίπτωση έναν αριθμό κρουσμάτων που αποτελεί μια «αρνητική» αφετηρία για την τρέχουσα εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρονταν έως και 2.200 κρούσματα ημερησίως μετά τις 10 Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, στη μελανή επιδημιολογική εικόνα προστίθεντο συνεχώς ανησυχητικά στοιχεία τις τελευταίες ημέρες. Εκτός από τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων, διαπιστώθηκε ότι ο κορωνοϊός καταλάμβανε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας (χθες εντοπίστηκε σε τουλάχιστον 59 περιφερειακές ενότητες) με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων νοσοκομείων στην πολύμηνη αδιάκοπη προσπάθεια τους να διαχειριστούν τους ασθενείς με λοίμωξη Covid-19.

Καθοριστικό ρόλο είχαν και τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Συνολικά, μέχρι και χθες είχαν ταυτοποιηθεί 412 δείγματα θετικά για το «βρετανικό» μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού (Β.1.1.7) και έξι δείγματα για το «νοτιοαφρικανικό» (Β.1.351). Σύμφωνα με το Δίκτυο αναδείχθηκαν χθες επιπλέον 15 δείγματα θετικά για το «βρετανικό» στέλεχος. Πιο αναλυτικά, τα εννέα δείγματα προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη (επτά από την κοινότητα και δύο νοσοκομειακά), τα πέντε από πύλες εισόδου της χώρας και ένα εντοπίστηκε σε νοσοκομείο της Αττικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Υπέστη ανακοπή καρδιάς μέσα σε λεωφορείο των ΚΤΕΛ με τελικό προορισμό το Πόρτο Ράφτη

Ανησυχητικό στοιχείο αποτέλεσε και η αύξηση των κρουσμάτων στους ανηλίκους 0-17 χρόνων, με τα παιδιά ηλικίας έως 9 χρόνων να είναι η πιο ισχυρή ηλικιακή ομάδα στα θετικά περιστατικά κορωνοϊού στον ανήλικο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών. Ειδικότερα, καταγράφηκαν435 θετικά παιδιά στα 6.676 κρούσματα, έναντι 297 στα 5.059 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά οι μεταδόσεις σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί, με τους ειδικούς, βέβαια να ξεκαθαρίζουν ότι δεν προκύπτει βαρύτερη νόσηση στους μικρούς ασθενείς με Covid-19 αυτή την περίοδο, ωστόσο η επίπτωση των μεταλλαγμένων στελεχών στα μικρά παιδιά είναι κάτι που παρακολουθείται.

Το ιικό φορτίο στην Αττική

Στην Αττική, πρώτη στην κούρσα από τις αρχές της πανδημίας, σήμανε για μια ακόμη φορά συναγερμός που την οδήγησε στις 29 Ιανουαρίου στο επίπεδο Β – Αυξημένου κινδύνου του επιδημιολογικού χάρτη. Ωστόσο, μία εβδομάδα από την υπαγωγή του σε αυστηρότερο lockdown, το λεκανοπέδιο σημείωσε δραματική αύξηση της τάξεως 60% στα ενεργά κρούσματα, όπως αναφέρθηκε στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, την περασμένη Παρασκευή.

Το αυστηρό lockdown στην Αττική είχε φανεί ήδη ότι ακολουθεί. Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είχαν συζητήσει διεξοδικά στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη εκείνης της ημέρας, αν το εισηγηθούν ή όχι, με σκληρές αντιπαραθέσεις. Τρεις ημέρες αργότερα τα δεδομένα έμοιαζαν ακόμη πιο απειλητικά. Κατά τη χθεσινή τους έκτακτη συνεδρίαση συμφώνησαν να μην επιτρέψουν να επαναληφθεί στην Αττική ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Οκτώβριο. Συμφώνησαν να εισηγηθούν μέτρα ώστε να προλάβουν το τρίτο κύμα και να καταγραφεί γρήγορη αποκλιμάκωση.

Σχεδόν τα μισά κρούσματα χθες, τα 750, επιβεβαιώθηκαν στην Αττική. Το λεκανοπέδιο καταγράφει μεγάλη επιβάρυνση σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων παρέπεμψε στις δύσκολες ημέρες του περασμένου Νοεμβρίου όταν η επιδημία θέριευε σε όλη τη χώρα, και στην Αττική.

Ενδεικτικά, χθες στον κεντρικό τομέα της Περιφέρειας Αττικής δηλαδή στον δήμο Αθηναίων και στους όμορους δήμους Καισαριανής, Βύρωνα, Ζωγράφου, Χαλκηδόνας, Νέας Φιλαδέλφειας, εντοπίστηκαν 206 κρούσματα, στο βόρειο τομέα Αθηνών 109, στο δυτικό τομέα Αθηνών 108. Αντίστοιχα, 102 περιστατικά κορωνοϊού καταγράφηκαν στον Πειραιά, 84 στην ανατολική Αττική, 84 στο νότιο τομέα Αθηνών, 38 στη δυτική Αττική, καθώς και 19 κρούσματα στην ενότητα νήσων Αττικής.

Η επίπτωση στο ΕΣΥ

Αντίστοιχη αύξηση με τα κρούσματα παρουσιάζουν πλέον και οι νέες εισαγωγές, που ξεπερνούν ημερησίως τις 200 -χθες 214 σε όλη τη χώρα. Στο ισοζύγιο με τα εξιτήρια καταγράφεται «πρόβλημα» αφού οι εισαγωγές είναι διπλάσιες από τα εξιτήρια.
Τα νοσοκομεία της Αττικής δέχτηκαν χθες 108 νέους ασθενείς με covid-19, σχεδόν το 50% του συνόλου των ημερήσιων σχετικών εισαγωγών στην επικράτεια – πρόκειται για μία ουσιαστική ένδειξη για την πορεία της επιδημίας στην Αττική, ένα σημάδι που προοικονομεί το νέο κύμα στη χώρα.

Συνολικά, χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 1.883 ασθενείς λόγω κορωνοϊού σε όλη τη χώρα, με τους μισούς εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αττικής. Οι 1.368 ασθενείς νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές και οι 515 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.
Στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονταν 929 ασθενείς, με περίπου το 1/3 αυτών στο “Σωτηρία”. Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 170 ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως χθες η πληρότητα των Εντατικών για κορωνοϊό στην Αττική ήταν στο 72%, έναντι 62% την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ, στο υπουργείο Υγείας θα ακολουθήσουν τα επιχειρησιακά βήματα που έκαναν στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπιση των ασθενών με κορωνοϊό τον περασμένο Νοέμβριο. Δηλαδή θα παραχωρούνται γενικές κλίνες ΜΕΘ στους ασθενείς Covid-19 ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, με ζητούμενο πάντοτε την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Αναλόγως θα αναπτυχθούν ΜΕΘ σε ειδικές κλινικές των νοσοκομείων όπως και στη Θεσσαλονίκη, ενώ και η επίταξη ιδιωτικών κλινικών είναι μέσα στον σχεδιασμό. Παράλληλα, δίνεται μια μεγάλη μάχη με τον χρόνο για τη στελέχωση των νέων κλινών ΜΕΘ που αναπτύσσονται στα νοσοκομεία, που προέρχονται από δωρεές κυρίως του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ