Μάσκες γίγας…. τώρα σπάνε και τα λαστιχάκια….Παίζουν την κολοκυθιά για τις ευθύνες οι “υπεύθυνοι”

171
0
()

Αναστάτωση προκλήθηκε χθες σε πολλά σχολεία της χώρας, καθώς αρκετές από τις μάσκες που διανεμήθηκαν στα παιδιά είχαν ακατάλληλο μέγεθος με αποτέλεσμα η ΚΕΔΕ να αποφασίσει την αναστολή παραγωγής των μασκών εν αναμονή των νέων προδιαγραφών που θα ορίσει το υπουργείο Υγείας.

Σε μια πρώτη αποτίμηση, οι μαθητές σε γενικές γραμμές οι μαθητές έχουν προσαρμοστεί στη χρήση μάσκας, αν και δεν είναι εύκολο.

Ενώ έχουμε ήδη κάποιες νέες δυσλειτουργίες με τις μάσκες, αφού αυτή τη φορά έσπασαν τα… λαστιχάκια σε μάσκες, σύμφωνα με καταγγελία διευθυντή Γυμνασίου.

Στο μεταξύ στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων θα δοθεί και συνέχεια μετά την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε χθες καθηγητής από έναν γονέα αρνητή μάσκας.

Εξάλλου μαθητές του Γυμνασίου Βουκολιων στην Κρήτη έκαναν κατάληψη με αίτημα τη μη χρήση μάσκας. Στο σημείο υπήρχε μια μητέρα που ωθούσε τα παιδιά να κάνουν κατάληψη και διαπληκτίστηκε με τον διευθυντή ο οποίος της έκανε μήνυση.

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε χθες με τους μαθητές να ξεκινούν μια διαφορετική χρονιά με μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά.

Παρά το γεγονός ότι στην πλειονότητα των σχολείων η πρώτη ημέρα κύλησε ομαλά, δεν έλειψαν οι εντάσεις από τους «αρνητές» της μάσκας.

Κατά τη χθεσινή πρεμιέρα στα σχολεία κατεγράφησαν και παρατράγουδα με δεκάδες μαθητές να παραλαμβάνουν υπερμεγέθεις μάσκες που κάλυπταν όλο το πρόσωπο…

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας αποδίδει το λάθος στη συρραφή και σε παρανόηση της διατύπωσης για τις διαστάσεις, ενώ η παραγωγή των μασκών διακόπτεται άμεσα με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Διεξαγωγή έρευνας στο πλαίσιο εκπόνησης του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων Δήμου Μαρκοπούλου

Στο αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Σε ερώτηση αν υπήρξε έλεγχος των μασκών αυτών πριν φτάσουν στους μαθητές, ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε ότι το υπουργείο Υγείας διαβίβασε απλώς τις προδιαγραφές στην αρμόδια Αρχή διενέργειας του διαγωνισμού -«δείχνοντας» την ΚΕΔΕ- και δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα για διευκρίνιση επί των προδιαγραφών.

Οι προδιαγραφές, όπως εξήγησε, βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, υπήρξε όμως «μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών. Αυτό θα διορθωθεί. Άλλωστε η επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών».

Όπως τόνισε «οι προδιαγραφές θα είναι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνει ο υπόλοιπες κόσμος. Οι επόμενες μάσκες θα είναι οι σωστές», πρόσθεσε.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης λέγοντας ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή και οι διαστάσεις που επιλέχθηκαν συγκρίθηκαν με αυτές από το αμερικανικό CDC και ήταν πανομοιότυπες.

«Διευκρινίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνονται οι διαστάσεις πριν από τη συρραφή διότι αυτό καθορίζει και την ποιότητα της μάσκας», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης προσθέτοντας πως «έτσι δίνονται οι διαστάσεις διεθνώς, αν ο κατασκευαστής είχε κάποια διαφορά θα έπρεπε να ζητήσει διευκρινίσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  23 σχολεία ακατάλληλα και 53 με ζημιές στην Κρήτη. Εκατοντάδες οι μαθητές για τηλεκπαίδευση

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε ότι την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών την είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών.

Παπαστεργίου: «Έδειξε» ως υπεύθυνο το υπ. Υγείας

Αντιθέτως, το υπουργείο Υγείας «έδειξε» για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, ως υπεύθυνο για το λάθος μέγεθος στις μάσκες των μαθητών, μιλώντας στο δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ.

Υποστήριξε ότι το υπουργείο Υγείας και η επιτροπή των γιατρών που λειτουργεί στο υπουργείο, είχαν την ευθύνη για τις προδιαγραφές και τα μεγέθη των μασκών για τα παιδιά του δημοτικού και του γυμνασίου, οπότε και έδωσαν οδηγίες στις εταιρίες που ανέλαβαν την κατασκευή.

Τόνισε δε ότι έγινε διαγωνισμός για την ανάδειξη του κατασκευαστή, που δεν ήταν μία εταιρία αλλά δέκα, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου στον σχετικό διαγωνισμό την ευθύνη του οποίου είχε η ΚΕΔΕ συμμετείχαν πάνω από 90 εταιρίες.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ