Λίγες ανάγκες έχουν απομείνει στην Παράλληλη Στήριξη. Θα καλυφθούν σύντομα. Επικαιροποιημένες οδηγίες για τα σχολεία

309
0
()

Λίγες ανάγκες έχουν απομείνει στην Παράλληλη Στήριξη. Θα καλυφθούν σύντομα. Επικαιροποιημένες οδηγίες για τα σχολεία

Νεες προσλήψεις αναπληρωτών για την Παράλληλη Στήριξη προανήγγειλε σήμερα το πρωί μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη.

Η κ.Ζαχαράκη, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Ιωάννη Δελή με θέμα τη συνέχιση λειτουργίας των ειδικών σχολείων εν μέσω πανδημίας με συνθήκες ασφαλείας, απάντησε ως εξής:

“Εγιναν οι πρώτοι διορισμοί, 4.500 εκπαιδευτικοί και ΕΕΠ διορίστηκαν για πρώτη φορά και νωρίτερα από ποτέ. Τώρα έχουμε 5.800 αναπληρωτές συν τους μόνιμους που τοποθετήθηκαν νωρίς.

Πάνω απο 300 εκ. περισσότερες πιστώσεις για να διευρυνθούν τα Ολοήμερα και επιπλέον, θα υπάρξει επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών για να καλύψουμε και τις λίγες ανάγκες που έχουν απομείνει στην Παράλληλη Στήριξη.

Ολα τα βιβλια είναι προσβάσιμα μεσω Διόφαντου και για τα παιδιά με προβλήματα ακοής εχουμε για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική τηλεόραση και μαθήματα στη νοηματική. Προχωράμε βήμα-βήμα, μακάρι να μπορούσαμε να λύσουμε και τα κτηριακά προβλήματα άμεσα αλλά αυτά δε λύνονται σε λίγους μήνες.

Θα χτενίσουμε την Ελλάδα να δούμε τις ανάγκες και σε συνεργασία με τα άλλα υπουγείου θα βάλουμε τις βάσεις για να τα λύσουμε, αλλά δεν έχουμε μαγικά ραβδάκια”

Προηγουμένως ο κ.Δελής είχε αναφέρει σειρά ειδικών σχολείων με σοβαρά κτηριακά προβλήματα και είχε ζητήσει να συνεχιστεί η δια ζώσης λειτουργία όχι μόνο των ειδικών αλλά όλων των σχολείων, αλλά με μέτρα ασφαλείας και ιχνηλατίσεις. Κατήγγειλε μάλιστα την “αυταρεσκεια της κυβερνητικής πολιτικής γύρω από τα ζητήματα αυτά, η οποία συγκρουεται μετην πραγματικοτητα, ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή, που αν για όλους τα πράγματα ειναι δύσκολα, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολα είναι για αυτα τα παιδιά”

Η κ.Ζαχαράκη απάντησε ότι σήμερα είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων κορονοϊού 29 ειδικά σχολεία (ήταν 32) αλλά σε σχέση με το πλήθος των κρουσμάτων στην κοινωνία, εκτίμησε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή.

Το άνοιγμα των σχολείων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μια ημέρα μετά τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επίσημανε ότι όταν αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα ξεκινήσει πρώτη τη δια ζώσης διδασκαλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Όχι της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην χρήση της Τράπεζας Θεμάτων το 2021

«Θα περιμένουμε να δούμε πως ακριβώς εμφανίζεται το επιδημιολογικό φορτίο και από εκει και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις. Σίγουρα την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις με τους ειδικούς», ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,6».

«Λίγη υπομονή θα κάνετε ακόμα και πιστεύω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές, προσθέτοντας ότι τα σχολεία θα ανοίξουν «όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε», σημείωσε από την πλευρά του την Πέμπτη ο πρωθυπουργός.

Προβληματισμός στους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων

Την ίδια ώρα, έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των ειδικών του υπουργείου Υγείας για τις εισηγήσεις που θα πρέπει να κάνουν στην κυβέρνηση, καθώς το άνοιγμα των σχολείων μοιάζει με γρίφο προς ώρας, αφού τα κρούσματα του κορονοϊού παραμένουν στα ύψη ενώ η κατάσταση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι οριακή.

Παρότι η κυβέρνηση ιδανικά θα ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μαζί, μέχρι στιγμής οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει οριστικά αφού αναμένουν τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουν εάν οι επιδημιολογική κατάσταση της χώρας το επιτρέπει. Το βέβαιον είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν με απόλυτη και αυστηρή τήρηση των μέτρων, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει και το σενάριο της εναλλάξ παρουσίας των μαθητών στο σχολείο, επισημαίνουν πηγές, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα δημοτικά έχουν ως εξής:

Συνοπτικά οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν:

1. Καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και στα διαλείμματα

2. Οδηγίες για τα «διαλείμματα μάσκας»

3. Οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτου κρούσματος στην εκπαιδευτική μονάδα, σύμφωνα με την επικαιροποίηση των οδηγιών “Αρχές διαχείρισης ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες και πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων”

4. Οδηγίες για τήρηση των μέτρων που ισχύουν στο επίπεδο κινδύνου της περιοχής σε σχέση με τον περιορισμό αθλητικών δραστηριοτήτων (π.χ. απαγόρευση ομαδικών παιχνιδιών με μπάλα –ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ).
 

5. Στο Παράρτημα Ι «Παιδιά για τα οποία δίνεται η γενική σύσταση μακροχρόνιας αποχής από το σχολείο και χρήσης τηλε-εκπαίδευσης λόγω σοβαρού υποκείμενου νοσήματος» γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις και διευκρινίσεις στα σχετικά κριτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Κρίσιμοι οι επόμενοι 3 μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 44.000 οι εμβολιασμοί έως σήμερα.

6. Στο Παράρτημα Ι «Παιδιά για τα οποία δίνεται η γενική σύσταση μακροχρόνιας αποχής από το σχολείο και χρήσης τηλε εκπαίδευσης λόγω σοβαρού υποκείμενου νοσήματος» προστίθεται δεύτερη ενότητα που αφορά τα παιδιά για τα οποία συστήνεται μακροχρόνια αποχή από το σχολείο και χρήση τηλε-εκπαίδευσης λόγω συγκατοίκησης με πρόσωπο που πάσχει από σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

7. Στο Παράρτημα ΙΙ Β. «Οδηγίες για τη χρήση μάσκας σε ειδικές ομάδες παιδιών» και ειδικότερα στις κατηγορίες παιδιών για τα οποία συστήνεται η ΜΗ χρήση μάσκας, συμπεριλήφθηκαν τα παιδιά τα οποία παρουσιάζουν αναπνευστική δυσχέρεια και ως εκ τούτου η μάσκα δεν είναι ανεκτή.

Γιατί πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Στη σχετική ενημέρωσή του για τις οδηγλιες για τα δημοτικά σχολεία ο ΕΟΔΥ επισημαίνει: 

«Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας –που αναμένεται ότι θα συνεχιστεί κατά τους επόμενους μήνες– είναι εξαιρετικά σημαντική. Η παρουσία των παιδιών στο σχολείο, ιδιαίτερα αυτών που είναι μικρής ηλικίας, είναι απαραίτητη και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την αποκλειστική εξ αποστάσεως ηλεκτρονική διδασκαλία. Η παρουσία στο σχολείο είναι σημαντική για την εκπαιδευτική διαδικασία, την απόκτηση νέων γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Επιπλέον, οι δημιουργικές σχέσεις με τους συμμαθητές και τους διδάσκοντες, η συμμετοχή στο παιχνίδι και τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Η πλήρης λειτουργία του σχολείου είναι σημαντική και για τους εργαζόμενους γονείς που έτσι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ