Κρουαζιερόπλοια “ίπτανται” πάνω από την θάλασσα. Το σπάνιο οπτικό φαινόμενο “fata morgana” (φωτογραφία)

58
5
(1)

Εντυπωσιάζει το οπτικό φαινόμενο διπλού αντικατοπτρισμού που οφείλεται σε θερμοκρασιακή αναστροφή κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, με την ονομασία Fata Morgana.

Το φαινόμενο παρατήρησαν κάτοικοι της Κύπρου κοντά στη Λεμεσό και απαθανάτισε ο Μιχάλης Μιχαήλ στη σελίδα «Καιρόφιλοι Κύπρου».

Όπως εξήγησε στην «Καθημερινή Κύπρου», ο Ανώτερος Μετεωρολογικός Λειτουργός, Φίλιππος Τυμβίος, σε συνθήκες άπνοιας την καλοκαιρινή περίοδο, το στρώμα της ατμόσφαιρας που βρίσκεται σε επαφή με τη θάλασσα είναι ψυχρό και με πολλούς υδρατμούς ενώ ψηλότερα ο αέρας είναι θερμότερος και ξηρότερος.

Αυτό, όπως προσθέτει, έχει ως αποτέλεσμα το φως που προέρχεται από αντικείμενα μέσα στη θάλασσα να διαθλάται και να συμπεριφέρεται ωσάν να περνά μέσα από ένα φακό οπότε και η εικόνα που έχουμε, δεν φθάνει στο μάτι μας ακολουθώντας ευθεία γραμμή όπως γίνεται σε κανονικές συνθήκες αλλά τεθλασμένη.

Σύμφωνα με τον κ. Τυμβίο, το φαινόμενο παρατηρείται πολύ συχνά στο στα στενά της Μεσσίνης (μεταξύ Σικελίας και Καλαβρίας) και ονομάζεται Fata Morgana που είναι το όνομα της αδερφής του Βασιλιά Αρθούρου (Morgan Le Fay) στα Ιταλικά, και η οποία είχε φήμη της πολύ ισχυρής Μάγισσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ποινικός Κώδικας - Μόνο ισόβια για όλα τα "σκληρά εγκλήματα, αύξηση ποινών και πραγματικής διάρκειας έκτισης

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός ψήφων: 1

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ