Κρητικό γλέντι 10 ατόμων στην Κρήτη εν μέσω πανδημίας. Καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η AstraZeneca για το εμβόλιο

45
0
()

Κρητικό γλέντι 10 ατόμων στην Κρήτη εν μέσω πανδημίας. Καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η AstraZeneca για το εμβόλιο

Το πάρτι στο γραφείο του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού έδειξε ότι αρκετοί συμπολίτες μας εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη από την κυβέρνηση, τους λοιμωξιολόγους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή, στη μάχη κατά του δεύτερου κύματος της πανδημίας Covid-19.

Σε αντίθεση με το πρώτο lockdown, όπου υπήρχε σχεδόν πλήρης συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, τώρα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Μπορεί οι δρόμοι να είναι άδειοι, ειδικά τη νύχτα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μετακινούνται από σπίτι σε σπίτι, ούτε ότι στερούνται την διασκέδαση τους.

Συγκεντρώνονται κατά ομάδες των 10-15 ατόμων, ίσως και περισσότεροι σε ορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να τηρούν κανένα απολύτως μέτρο ασφάλειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παραμένουν τα κρούσματα σε υψηλά επίπεδα, να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Με περισσότερους από 200 συμπολίτες μας να χάνουν τη ζωή τους μέσα στο τελευταίο μόλις 48ωρο, οι ανεύθυνες συμπεριφορές δίνουν και παίρνουν.

Κορωνοπάρτυ

Μια παρέα άνω των 10 ατόμων έχει συγκεντρωθεί σε σπίτι του Ηρακλείου, πίνουν, τραγουδούν, ο ένας δίπλα στον άλλον, χωρίς μάσκες σαν να ήταν οποιαδήποτε Κυριακή του χρόνου.

Τα ίδια πρόσωπα ανέβασαν τα επίμαχα στιγμιότυπα στα προφίλ τους στο Facebook, κομπάζοντας ότι παρά το lockdown, εκείνοι βρίσκουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, αδιαφορώντας για τους υπόλοιπους που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, συνεισφέροντας στην τιτάνια προσπάθεια γιατρών και νοσηλευτών να κρατήσουν όρθιο το ΕΣΥ και ζωντανούς τους ασθενείς.

Καλά αποτελέσματα ανακοίνωσε η AstraZeneca

Στα τέλη του έτους υπολογίζει η AstraZeneca ότι θα αρχίσει τη διανομή του εμβολίου που αναπτύσσει με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Covid-19, αφού πρώτα εξασφαλίσει την έγκριση από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρούν αυτή την ώρα τα στελέχη της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας, αναφέρθηκε ότι 200 εκατ. δόσεις θα είναι έτοιμες εώς τα τέλη του έτους και 700 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αντικειμενικές δυσκολίες δεν επιτρέπουν το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Την άλλη Παρασκευή η απόφαση

Ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca υπογράμμισε ότι η εταιρεία συγκρότησε το μεγαλύτερο δίκτυο παραγωγής ανά τον κόσμο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πιο επιτυχημένο μοντέλο δοσολογίας θα επιτρέψει να προχωρήσουν τα πράγματα ταχύτερα. Το εμβόλιο αποθηκεύεται σε συνθήκες απλής ψύξης, κάτι που σίγουρα διευκολύνει την διανομή του ανά τον κόσμο.

Στο μικροσκόπιο η δοσολογία

Σημειώνεται ότι ενώ κατά μέσο όρο το εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα 70,4% στην κλινική δοκιμή, σε μία υπο-ομάδα 3.000 εθελόντων, που έλαβαν μισή την πρώτη δόση και ολόκληρη τη δεύτερη η αποτελεσματικότητα ανέβηκε στο 90%. Οι δόσεις χορηγούνται με απόσταση τουλάχιστον ενός μήνα. Ο επικεφαλής του ομίλου Oxford Vaccine, Άντριου Πόλαρντ, έκανε λόγο για ένα συναρπαστικό, ενδιαφέρον εύρημα, που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Από την πλευρά του ο Δρ Μενέλαος Πάγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοφαρμάκων της AstraZeneca για τις δοκιμές του εμβολίου, ανέφερε πως ήδη υπάρχει συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές και αυτό που θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαριστεί είναι το με ποια με δοσολογία θα προχωρήσει η εταιρεία. Όπως είπε πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά για την κατανόηση όλων των δεδομένων. Με την αμερικανική FDA θα αρχίσουν οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα.

Σημείωσε πάντως ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν ανά τον κόσμο για την μετάδοση του ιού και τον αριθμό των νοσηλευομένων με Covid-19 «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το εμβόλιο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο ανά τον κόσμο».

Η διάρκεια της ανοσίας

Δεν υπάρχουν πλήρη και οριστικά δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσοαπόκρισης. Ωστόσο όπως ανέφερ ο Άντριου Πόλαρντ «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα διαρκεί τουλάχιστον έναν χρόνο».

Έρευνα σε διαφορετικές εθνότητες

Σύμφωνα με τον Πόλαρντ η όλη στρατηγική της ερευνητικής ομάδας στόχευε στο να διασφαλιστεί ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές και εθνοτικές ομάδες. Ο Δρ. Πάγκαλος από την πλευρά του σημείωσε πως σε αυτό το πεδίο η εταιρεία θα έχει στη διάθεσή της πολύ καλά συγκρίσιμα δεδομένα, ενώ πρόσθεσε πως σχεδιάζονται μελέτες στην Ιαπωνία, την Ρωσία και την Ινδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  "Καίνε" τα κινητά τηλέφωνα τους δύο κατασκόπους. Τι έδειξε η έρευνα στα κινητά τους

Τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες ηλικίες

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι τα αποτελέσματα από το δεύτερο στάδιο της μελέτης αποκάλυψαν πως το εμβόλιο είναι καλύτερα ανεκτό στον οργανισμό μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων, ενώ παράγει εξίσου ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους και νέους ενήλικες.

Ο Πόλαρντ επανέλαβε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου το στοιχείο αυτό, αλλά πρόσθεσε πως η εταιρεία δεν έχει ακόμη τα οριστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα ανά ηλικιακή ομάδα. Σημειώνεται ότι η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών θεωρείται η πιο ευάλωτη στην Covid-19.

Πώς λειτουργεί και πόσο θα στοιχίζει το εμβόλιο

Το εμβόλιο είναι ένας γενετικά τροποποιημένος ιός κοινού κρυολογήματος που προσέβαλε χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί ώστε να μην μπορεί να προκαλεί μόλυνση σε ανθρώπους και να φέρει το «αποτύπωμα» μέρους του κορωνοϊού, που είναι γνωστό ως πρωτεϊνη spike.

Από τη στιγμή που εισάγεται στον οργανισμό αρχίζει να παράγει την πρωτεϊνη spike του κορωνοϊού, την οποία το ανοσοποιητικό αναγνωρίζει ως απειλή και προσπαθεί να πολεμήσει.

Υπολογίζεται ότι θα είναι από τα πλέον φθηνά εμβόλια για την Covid-19, που θα διατεθούν στην αγορά.

Στην Ε.Ε. το κόστος του εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στα 2,5 ευρώ ανά δόση, ενώ σε αναδυόμενες οικονομίες και στη Λατινική Αμερική θα στοιχίζει περίπου 4 δολάρια ανά δόση.

Η Ε.Ε. έχει καταλήξει σε συμφωνία για προσχέδιο σύμβασης, σύμφωνα με το οποίο θα αγοράσει 300 εκατ. δόσεις με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατ. δόσεων.

 

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία / 5. Αριθμός ψήφων:

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ