Κοροναϊός-Πάνω από 70 παιδιά σε νοσοκομεία με “Ο”, μερικά νοσούν βαριά. Βρέφος 5 ημερών στην ΜΕΘ

53
0
(0)

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η ενημέρωση από τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο για τα παιδιά που νοσηλεύονται σε παιδιατρικά νοσοκομεία και παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων λόγω κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, πάνω από 70 είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται με κοροναϊό πανελλαδικά, ενώ μόνο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης βρίσκονται 8 παιδιά, με αποτέλεσμα η παιδιατρική κλινική να είναι γεμάτη.

«Λόγω μη τήρησης των μέτρων προστασίας εφέτος το καλοκαίρι έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό νοσηλευόμενων παιδιών με κοροναϊό στα νοσοκομεία. Μεγαλύτερο από το χειμώνα παρ’ ότι λειτουργούσαν τα σχολεία.

Και βέβαια για να κρίνεται επιβεβλημένη η εισαγωγή των παιδιών σε νοσοκομείο εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Σήμερα νοσηλεύονται

  • 40 παιδιά στο Παίδων Αγίας Σοφίας,
  • 11 παιδιά στο Αγλαΐα Κυριακού,
  • 10 παιδιά στο Παίδων Πεντέλης και
  • 5 παιδιά στο Καραμανδάνειο.

Επίσης, νοσηλεύονται με κοροναϊό πολλά παιδιά στις παιδιατρικές κλινικές νοσοκομείων.

Παράδειγμα, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι γεμάτη η παιδιατρική κλινική στην οποία νοσηλεύονται 8 παιδάκια με κοροναϊό.

Προσοχή οι γονείς.

Τήρηση των μέτρων προστασίας. Καλύτερα μάσκα, τεστ, αποστάσεις παρά στον θάλαμο ενός παιδιατρικού νοσοκομείου».

Θλίψη για το τρίχρονο κοριτσάκι

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι κατέληξε, δυστυχώς, στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», το τρίχρονο κοριτσάκι, που νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση και νοσούσε από κοροναϊό.

Οι γιατροί είχαν δώσει μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, όταν μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του αρχικά στο Θριάσιο, με πολύ υψηλό πυρετό.

Σύμφωνα με τον Alpha, το παιδί είχε μεταφερθεί αρχικά στο Θριάσιο Νοσοκομείο, χωρίς τις αισθήσεις του από τους γονείς του.

Οι γιατροί του Θριασίου έδωσαν μάχη ώστε να κρατηθεί στη ζωή το παιδί και μόλις άρχισε να αναπνέει διασωλήνωσαν τη μικρή πάλι και τη μετέφεραν στο Παίδων «Αγία Σοφία».

Από εκεί, διακομίστηκε στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού». Το κοριτσάκι είχε υψηλό πυρετό, που ξεπέρασε τους 40 βαθμούς, εδώ και τρία 24ωρα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν ο κοροναϊός προκάλεσε το θάνατο του παιδιού.

Ενώ αναμένεται με μεγάλη αγωνία η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο της 3χρονης Αντιγόνης που κατέληξε χθες Παρασκευή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού», οι γιατροί εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα που μπορεί να προκάλεσαν το θλιβερό συμβάν.

Η πρώτη υπόθεση που έγινε από τους ειδικούς, είναι ότι ο κορωνοϊός από τον οποίο νοσούσε η μικρή προκάλεσε μυοκαρδίτιδα η οποία είχε ραγδαία εξέλιξη οδηγώντας τελικά σε ανακοπή.

Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να φανεί μόνο από τις ιστολογικες εξετάσεις, οι οποίες χρειάζονται τουλάχιστον τρεις μήνες για να ολοκληρωθούν.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του protothema.gr, οι γιατροί εξετάζουν το γεγονός άλλη λοίμωξη να οδήγησε σε ανακοπή, με πιο πιθανή την εγκεφαλίτιδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπύρετο νόσημα του παιδιού δεν είχε διαγνωστεί εξαρχής που οφείλεται. Ο έλεγχος για κορωνοϊό έγινε στο Θριάσιο με την 3χρονη να βρίσκεται τότε θετική.

Έτσι, εκτιμήθηκε αρχικά ότι ο πυρετός ήταν σύμπτωμα της λοίμωξης covid-19. Ωστόσο, στη συνέχεια τα ευρήματα οδήγησαν και στο ενδεχόμενο της λοίμωξης της εγκεφαλιτιδας.

Το κοριτσάκι νοσούσε με λοίμωξη covid, το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης που οι γονείς του το πήγαν στα Επειγοντα. Είχε εκδηλωσει πυρετό, όπως είπαν, την προηγούμενη ημέρα ο οποίος υποχωρούσε με τη χορήγηση αντιπυρετικων.

Ωστόσο, η εικόνα της 3χρονης αίφνης επιδεινώθηκε, οδηγώντας την οικογένεια στο πλησιεστερο εφημερεύον νοσοκομείο, το Θριάσιο. Σύμφωνα με νοσοκομειακες πηγές, το παιδί είχε υποστει ανακοπή και παρελήφθη σε βαριά κλινική κατάσταση από τους γιατρούς ενώ ειδοποιήθηκε αμέσως το ΕΚΑΒ για να γίνει διακομιδη σε Μονάδα του Παίδων. Ταυτόχρονα, επιβεβαιωθηκε και εργαστηριακα ότι ήταν θετικό στον κορωνοϊό.

Επιχειρήθηκε ανάταξη η οποία ήταν επιτυχής. Το παιδί απέκτησε σφυγμό και στη συνέχεια διασωληνωθηκε και μόλις σταθεροποιηθηκε η κατάσταση του δρομολογηθηκε η διακομιδη του στο «Αγλαϊα Κυριακού».

Η μικρή ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, δίνοντας όμως σκληρή μάχη για τη ζωή της. Περίπου ένα 24ωρο μετά την ανακοπή που είχε υποστεί, η 3χρονη κατέληξε.

Πλέον, περισσότερα στοιχεία για τη μοιραία καρδιακή ανακοπή και τη συσχέτισή της με τη λοίμωξη covid που είχε εκδηλώσει το κοριτσάκι θα δώσει ενδεχομένως η ιατροδικαστική έκθεση.

Πρόκειται για το όγδοο ανήλικο θύμα του κορωνοϊού στη χώρα μας και το τέταρτο μέσα στο 2022.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), δεν έχει καταγραφεί θάνατος ανηλίκου τους τελευταίους επτά μήνες.

Ο πιο «βαρύς» μήνας αναφορικά με τις απώλειες ανηλίκων ήταν ο περασμένος Ιανουάριος οπότε κατέληξαν λόγω επιπλοκών της λοίμωξης covid 3 παιδιά και έφηβοι.

Χανιά, βρέφος 5 ημερών στην ΜΕΘ

Στη ΜΕΘ Νεογνών στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύεται ένα νεογέννητο μόλις 5 ημερών το οποίο διαγνώστηκε θετικό στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με το cretapost.gr, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας, σημείωσε πως το νεογέννητο έφτασε την Παρασκευή στο νοσοκομείο και κρίθηκε σκόπιμο να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών. Η κατάσταση της υγείας του είναι καλή αφού έχει ήπια συμπτώματα.

Την ίδια ώρα και η μητέρα του βρέφους είναι θετική στον κορονοϊό.

Ο διοικητής σημείωσε πως παράλληλα πως έχουν μειωθεί σημαντικά οι νοσηλείες καθώς 11 άτομα νοσηλεύονται στην covid κλινική. Στην παιδιατρική covid νοσηλεύονται 3 παιδιά και στη ΜΕΘ covid 4 άτομα, ενώ στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών covid νοσηλεύεται το κοριτσάκι 5 ημερών που εισήχθη την Παρασκευή.

Γιατί τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στην παραλλαγή Όμικρον

Tα αυξημένα κρούσματα Covid-19 μεταξύ παιδιών στα τελευταία κύματα της πανδημίας ίσως οφείλονται στην ικανότητα της Όμικρον να προσβάλλει πιο εύκολα τη μύτη των ανηλίκων, διαπιστώνει μικρή μελέτη στις ΗΠΑ.

Στις πρώτες φάσεις της πανδημίας, εργαστηριακά πειράματα είχαν δείξει ότι ο κοροναϊός προσβάλλει πιο εύκολα τους βλεννογόνους της μύτης στους ενήλικες από ό,τι στα παιδιά.
Μελέτες είχαν δείξει ότι οι βλεννογόνοι των παιδιών εκδηλώνουν πιο ισχυρή ανοσιακή αντίδραση και περιορίζουν τον πολλαπλασιασμό του SARS-CoV-2.

Ωστόσο τα εργαστηριακά πειράματα με την Όμικρον δίνουν διαφορετική εικόνα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία πρόσθεσαν την παραλλαγή σε δείγματα ρινικών κυττάρων από 23 υγιή παιδιά και 15 υγιείς ενήλικες, οπότε διαπίστωσαν ότι η ανοσιακή αντίδραση των παιδιών ήταν «σημαντικά λιγότερο έντονη στην περίπτωση της Όμικρον», όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση PLoS Biology.

Επισημαίνουν ακόμα ότι η Όμικρον πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα των παιδικών βλεννογόνων πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα ή του αρχικού πανδημικού στελέχους.

«Τα δεδομένα αυτά βρίσκονται σε συμφωνία με τον αυξημένο αριθμό παιδιατρικών λοιμώξεων στη διάρκεια του κύματος Όμικρον», γράφουν οι ερευνητές, αν και αναγνωρίζουν ότι τα ευρήματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες μελέτες.

Πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η ανάρτηση;

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός ψήφων: 0

Δεν υπάρχουν ψηφοφορίες μέχρι τώρα! Γίνετε ο πρώτος που θα αξιολογήσει αυτήν την ανάρτηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ